|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

9 načina kako se budući tata može povezati sa bebom u maminom stomaku

Uredništvo Ringeraja, 4.4.2024
I budući očevi su uzbuđeni zbog dolaska bebe na svijet, ali imaju manje prilika da zaista osjete kako malo biće raste. Dok žena trudnoću doživljava fizički, otac također može u potpunosti da uživa u svim uzbuđenjima, zajedno sa njom.

image
Tata i beba u stomaku - >Image by partystock on Freepik
/11


Budući očevi, ako se i vi pitate kako možete da se povežete sa svojom bebom i prije nego što se ona rodi, pogledajte u nastavku nekoliko sjajnih načina, kako da izgradite snažnu vezu sa svojom bebom tokom trudnoće, iako je ona u maminom stomaku.

 

1. Zamislite svoje novorođenče

Ponekad je zaista teško razumjeti kako ovaj mali život raste i razvija se svakog minuta. Mame imaju prednost što to mogu da osjete jer se sve dešava u njihovom tijelu, ali tate takođe mogu da steknu prilično dobar osjećaj šta se tamo dešava uz pomoć vizuelizacije. Zamišljajući svoje dijete, uspostavićete neku vrstu veze sa njim i prije nego što se rodi. Vjeruje se da će vam u tome pomoći i ultrazvučna slika, tako da možete dobiti pravu predstavu o tome kako vaše dijete zapravo izgleda. Sigurni smo da će iz nedjelje u nedjelju vaše trudnoće, vaš broj otkucaja srca rasti sa uzbuđenjem, zbog svake važne prekretnice u bebinom razvoju.

 


2. Razgovarajte sa bebom u stomaku

Beba može prilično dobro da čuje od 23. nedjelje trudnoće pa nadalje, a ako redovno razgovarate sa njom, ona će zapravo prepoznati vaš glas. Nemojte se stidjeti. Recite joj šta ćete da uradite kada dođe na svijet. Nikada nećete naći strpljivijeg i pažljivijeg slušaoca. Vaš glas će vašoj bebi postajati sve poznatiji i možda ćete čak primjetiti kako se broj udaraca povećava kada čuje vaš glas.

 

3. Razmazite svoju trudnicu

Niko ne poznaje bebu bolje od njene majke. Kada je beba u materici, veza između njih je izuzetno jaka. Preporučujemo da joj posvetite dodatnu pažnju, jer će njene emocije i osjećanja direktno uticati na vaše dijete. 

 

4. Pustite mu muziku ili zaigrajte

Bebe mogu prepoznati otkucaje majčinog srca, ali su takođe svjesne zvukova van materice i reaguju na muziku. Jedan od načina da se povežete sa bebom je da svirate ili puštate svoje omiljene pjesme i razgovarate sa njom u otprilike u isto vrijeme svakog dana. Na taj način će dijete povezati zvuk muzike sa vašim glasom. Čak i nakon što se beba rodi, možete pokušati da joj pustite istu muziku kada želite da je smirite ili uspavate.

 


5. Čitajte joj bajke

Osim razgovora i puštanja muzike, čitanje je takođe divan način da se povežete sa svojim nerođenim djetetom. Najbolje je izabrati određeno doba dana za čitanje i čitati naglas. Možete biti sigurni da vas beba čuje i najverovatnije uživa u tonu vašeg glasa, da osjeća uzbuđenje u vašim izdisajima i udisajima i osjeća ljubav koju nose vaše riječi. Čitajte joj knjige koje ste voljeli kao dijete i na koje ste na neko vrijeme zaboravili. Rođenje bebe je zapravo jedan od najboljih načina da ponovo proživite djetinjstvo.

 

6. Pratite svoju partnerku na trudničke preglede

Prateći partnerku na preglede kod ginekologa, bićete u toku sa razvojem djeteta. Prvo slušanje otkucaja bebinog srca i gledanje bebe na ekranu već je mnoge buduće tate dovelo do suza, jer je to zaista nešto izuzetno divno. Na taj način ćete se postepeno pripremati za porođaj, jer znaćete u kojoj fazi razvoja je vaše dijete. Možete čak i da pokušate da razgovarate sa bebom tokom ultrazvučnog pregleda kako biste „uživo” posmatrali kako reaguje kada čuje vaš glas.

 

7. Pohađajte školicu za trudnice

Porođaj je izuzetan trenutak i vaš zadatak će biti da budete najveća podrška svojoj partnerki i djetetu. Budite podrška u svakoj vježbi, kako bi ste se zajedno pripremili za porođaj.

 

8. Pratite udarce u stomak

Osjetiti prvi udarac vaše bebe kroz majčin stomak je zaista posebno iskustvo i sigurno ćete željeti još. Ponekad pomaže da razgovarate sa bebom i gledate da li reaguje udaranjem ili pomjeranjem. Tokom posljednjeg trimestra, bebe se zaista mnogo kreću i potpuno je nevjerovatno vidjeti i osjetiti koliko su aktivne. To je zaista nešto najljepše za svakog budućeg oca.

 

 

9. Učestvujte u pripremama za dolazak bebe

Mnogo je stvari koje treba uraditi prije rođenja bebe, posebno u posljednjem tromjesečju, kada je zaista krajnje vrijeme da se pripremite za bebin dolazak na svijet. Pokušajte da budete uključeni u sve odluke vezane za dijete. To će vam pomoći da se osjećate još povezanijim, jer ćete zajedno odlučivati o bebinim prvim danima i mjesecima života na ovom svijetu.

 

Zaista ne postoji ograničenje za povezivanje sa bebama u materici na bilo koji mogući način. Probajte, slušajte šta vam srce govori i uradite to. Većina savremenih očeva je zapravo sve aktivnija tokom trudnoće; ne samo u tome što postaju svjesni svoje odgovornosti, već i u tome što su aktivni u praćenju svega što se dešava oko trudnice, kao i njoj. Budite sigurni da će vaša beba kada dođe na svijet, pored mamine blizine, željeti i da bude blizu svog voljenog oca i da za njega sačuva djelić svog malog srca.

 

Izvor: Chuchutv.com/Ringaraja.net

 

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li beba u stomaku osjeća očev stres?
Ukoliko je budući otac prije rođenja djeteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dijete će kasnije biti sklonije agre...
2
Samo za tate!
Sada, ako budući tatica ne skače od sreće jer će biti prisutan pri porođaju i nije na vrijeme obavio sve pripreme za por...
2
Zašto očevi žele sina?
Priznali to javno, ili se potajno nadali, očevi naječešće žele da im se rodi sin. Jednim dijelom ovo je svakako uslovlje...
2
"Tata" je titula koju moraš da zas...
Nije svaki otac tata. Tata je titula koju moraš da zaslužiš. Ako si otac velika je šteta da ne pokušaš da budeš tata.
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *