|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Čaša vina u trudnoći!

Uredništvo Ringeraja.ba, 13.1.2014
Svim ženama koje su se u trudnoći našle pred dilemom trebaju li tu i tamo posegnuti za kojom čašom vina stigao je jasan odgovor - ne!
Ključne riječi:

image
/11


Novo istraživanje pokazalo je da ne postoji sigurna količina alkohola u trudnoći.

Nije nikakva novost da konzumiranje alkohola u trudnoći povećava rizik od fetalnog alkoholnog sindroma (FAS), serije urođenih defekata uzrokovanih alkoholom, koji se mogu očitovati deformacijama lica, oštećenjima vida i sluha, deformacijama kostiju, usporenim rastom, mentalnim retardacijama, epilepsijom, srčanim manama... 

Novo je istraživanje pokazalo da ne postoji nikakva sigurna količina alkohola tijekom trudnoće, a najveći je rizik ako se alkohol konzumira između 7. i 12. tjedna trudnoće. 

Tim američkih znanstvenika proučavao je gotovo tisuću trudnica u programu koji je trajao preko tri desetljeća i otkrio da je alkohol tijekom druge polovice prvog tromjesečja povezan s povećanim nepravilnostima u težini i veličini te facijalnim deformacijama, koji su znakovi fetalnog alkoholnog sindroma. 

Sa svakim dodatnim pićem na dan, djeca su imala 25 posto više šanse imati deformirane usnice, 12 posto veće šanse imati manju glavu od normalne i 16 posto veći rizik od manje porođajne težine. 

Nema sigurne količine alkohola u trudnoći


"Ovo istraživanje jasno pokazuje da je konzumacija alkohola, posebno redovita konzumacija, između 7. i 12. tjedana gestacije povezana s četiri najvažnija facijalna znaka fetalnog alkoholnog sindroma, kao i smanjenom porođajnom težinom i dužinom, što je također karakteristika djece s tim sindromom", upozorio je koautor studije, profesor Philip May. 


"To ipak ne znači da je alkohol siguran u prvih sedam tjedana, jer su u istraživanju uzimani u obzir samo podaci žena koje su rodile živu djecu. U obzir nisu uzimane žene koje su imale spontane pobačaje ili su rodile mrtvorođenčad, isto tako moguće zbog ranog izlaganja djece alkoholu", dodaje autorica studije Haruna Sawada Feldman. 


"Zato ne postoje sigurne količine alkohola u trudnoći, jer vrijeme kada djeca počinju pokazivati znakove sindroma variraju od žene do žene", dodaje Feldman, uz preporuku da se konzumacija alkohola u trudnoći prekine što prije, po mogućnosti i prije trudnoće. 

 

 

 

Trudnice razvoj svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba 

I još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Carski rez - Prvi dan - GAK, Sarajevo
Sarajevo, GAK, carski rez, dan 1 - PRIJEM NA PATOLOGIJU TRUDNOĆE... Iskustvo zlata vrijedno piše naša vortex RR
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *