|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Djeca jedinci imaju drukčiju strukturu mozga od druge djece

Uredništvo Ringeraja, 11.5.2020
Odrastanje bez braće i sestara ima i prednosti i nedostataka. No, nije samo u pitanju drukčije ponašanje, nego i razvoj mozga, pokazuje nova studija!

image
/11


 

Djeca jedinci vječito su predmet rasprave unutar društva i nepisanih društvenih normi vezanih uz odgoj djece i općenito funkcioniranje obitelji.

Odrastanje bez braće i sestara ima i prednosti i nedostataka. No, nije samo u pitanju drukčije ponašanje, nego i razvoj mozga, pokazuje nova studija!

 

Nova studija koja uspoređuje skenove mozga djece jedinaca i onih koji su odrasli s braćom i sestrama otkrila je značajne razlike u volumenu sive tvari sudionika, a znanstvenici tvrde da je to ujedno prvi neurološki dokaz koji povezuje promjene strukture mozga s različitim ponašanjima. Znanstvenici kineskog Southwest sveučilišta ispitali su 303 sveučilišna studenta. Pola ih je bilo iz jedne, a pola iz druge skupine.

 

 

PROČITAJTE JOŠ: Šta učimo od djece?

 

 

Testovima je ispitana inteligencija, kreativnost i osobnost tih mladih ljudi, a korišteno je i skeniranje mozga pomoću magnetske rezonance. Iako rezultati nisu pokazali razliku po pitanju inteligencije između dvije skupine, otkriveno je da jedinci pokazuju veću kreativnost (Torrance test kreativnog razmišljanja). U socijalnim vještinama su ipak postigli slabije rezultate.

 

No, ono što je još važnije od podataka ponašanja – koji su i prije bili u središtu mnogih drugih studija – MR rezultati pokazali su neurološke razlike u volumenu sive tvari sudionika kao rezultat njihovog odgoja. Rezultati pokazuju da jedinci imaju veće količine sive tvari u tjemenom ili parijetalnom režnju, za koji se smatra da je povezan s percepcijom i mentalnom fleksibilnošću. Nasuprot tome, kod njih se također otkriva manje volumena u drugim područjima, primjerice u srednjem prefrontalnom režnju, dijelu odgovornom za osobnost i društveno ponašanje.

 

Rezultati su objavljeni u časopisu Brain Imaging and Behavior.

 

Preuzeto sa portala geek.hr

Izvor: https://geek.hr/

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Mamina mama je više vezana za unuke od tat...
Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici vjeruju zato što je ona rodila kćerku koja je rodila to unu...
5
Radite li ovih 7 stvari? Vi ste dobar rodi...
Za vrijeme roditeljstva ćete naučiti mnoge vještine, svladate li ovih nekoliko, slobodno možete reći da ste (na putu da ...
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *