|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Dječji strahovi i zebnje

Kidscount, 17.10.2017
Kod većine djece se u nekoj fazi počinje javljati strah. Najčešće se javlja strah od mraka, jake buke, velikih životinja, čudovišta, strah da će se izgubiti i strah kada sama spavaju.
Ključne riječi:

image
/11


Ponekad se kod neke djece pojavi veliki strah da će im se jedan ili oba roditelja razboljeti i umrijeti.

Zebnja je također normalna u emocionalnom razvoju djece. Kod djece se to javlja kao veliki strah i zabrinutost. Zebnja može nastupiti kod djece koja prolaze kroz niz promjena u životu. Na primjer, djeca mogu osjećati zebnju ako se presele u novu kuću, krenu u novu školu ili se počnu baviti nekom novom aktivnošću. Zebnja se može pojaviti kod djece koja ne razumiju što se događa njima ili njihovim najmilijima.

Dječja zebnja se može očitovati kroz niz raznih ponašanja, kao što je svađanje i tuča s braćom i sestrama ili s prijateljima, nastupi gnjeva, nemiran san, česti plač, pribijanje uz nekoga ili prkos. Ponekad je teško razumjeti uzroke djetetovog ponašanja. Ako znate što se događa vašem djetetu, lakše će vam biti protumačiti znakove koji ukazuju da dijete možda osjeća zebnju.

Reagiranje na djetetov strah i zebnju

Nemojte dijete ismijavati ako osjeća strah ili zebnju. Iako ono čega se dijete boji može izgledati smiješno i glupo, strah koji vaše dijete osjeća od toga je vrlo ozbiljan i stvaran. Pokušajte ne izgubiti strpljenje i ne ljutiti se.

Poslušajte kakav dijete osjeća strah. Dajte to djetetu na znanje i pokažite mu da mu želite pomoći.

Dajte djetetu vremena da prebrodi strah. To može potrajati tjednima, mjesecima ili čak i duže.

Razgovor s djecom o onome čega se boje i što ih brine može im pomoći da se ti osjećaji ublaže.

Dajte djeci jednostavna, racionalna objašnjenja kako, biste im pomogli da suzbiju brige.

Razgovarajte s djecom o tome što je vas brinulo i kako ste to prebrodili.

Nemojte djeci govoriti da se nemaju čega bojati. Time im dajete do znanja da ne razumijete što osjećaju i kako se osjećaju.

Pomozite djeci da razmisle o tome što bi im moglo pomoći da ih bude manje strah. Na primjer, ako se djeca boje mraka ili noći, razgovarajte o noćnim svjetlima, postavite igračke da im budu 'zaštita' i dogovorite se i držite se ustaljenog rada odlaska na spavanje.

Djeca često ne mogu objasniti zebnju. Možda im je teško razgovarati o strahu i brigama. Pomozite djeci da suzbiju svoj strah kroz igru. Ako se igraju doktora, na primjer, može im pomoći da prebrode strah od odlaska liječniku.

Smanjite mogućnost izazivanja straha vodeći računa što djeca gledaju na televiziji. Izbjegavajte izlagati djecu neprikladnim materijalima koji im mogu unositi brigu i strah.

Pripremite dijete za situacije za koje znate da će u njemu izazvati osjećaj zebnje. Recite djetetu tko će biti tamo, što će se događati i kome može otići ako ga bude strah. Na primjer, ako kreće u novu školu, redovito vodite dijete do škole prije nego što počne škola, provodite s djetetom vrijeme na igralištu tijekom vikenda, nađite gdje je učionica, gdje su zahodi i odredite mjesto gdje ćete se naći poslije škole.

Strah se u djetetu smanjuje ako ima osjećaj da donekle ima kontrolu u datoj situaciji. Nemojte tjerati dijete da se suočava s dubokim strahom. Pomozite mu da bude manje osjetljivo na ono što mu izaziva strah. Na primjer ako se dijete boji velikih pasa, polako ga počnite upoznavati s psima u situaciji gdje se osjeća sigurno i pod kontrolom. Pokazujte djetetu slike pasa u knjigama, igrajte se s psom igračkom, promatrajte pse u prodavaonici kućnih ljubimaca, a kada dijete bude spremno, ohrabrite ga da pomiluje malog, prijateljski raspoloženog psa.

Pohvalite dijete za napor da se suoči sa svojim strahovima i zebnjama.

Izbjegavajte reći ili pokazati djeci da je i vas strah ili da ste zabrinuti, jer se time samo povećava njihov strah. Vaše zebnja je ponekad veća od njihove. Djeca lako osjete vašu zebnju. Razmislite o tome kako ćete prebroditi svoju vlastitu zebnju.

Kada treba potražiti stručni savjet

Iako je zebnja jako česta kod djece, roditelji bi trebali potražiti stručni savjet ako zebnja počne imati utjecaja na njihov zdrav razvoj. Ako strah ili zebnja ometa dijete u uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i vremenom se stanje sve više pogoršava, upitajte za savjet svog liječnika opće prakse, pedijatra ili školskog pedagoga.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pritisak vršnjaka djeluje na vaše dijete
Način na koji vršnjaci utječu jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koj...
3
Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *