|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Odgovori na pitanja o ERA TESTU!

image
/11


1. Šta je to ERA test?

 

ERA test, od dana kada se uzme uzorak, mjeri potencijal endometrija da zadrži embrij. Dan kada se uzima uzorak je teoretski dan u kojem embrij dostiže stadij blastociste i kada se očekuje početak procesa implantacije, te se tada u uzorku tkiva iz materice mjeri aktivnost 238 gena koji su važni u procesu implantacije. Na osnovu mjerenja ovih gena određuje je da li je materica povoljna za implantaciju na određeni dan. Ako je rezultat testa ‘’receptivan’’, što znači da ako se pripremni protokol urađen pred uzorkovanje endometrija sprovede na isti način u kasnijoj  fazi,  endometrij je povoljan za implantaciju. Ako je rezultat ‘’pre-receptivan’’ ili ‘’post-receptivan’’, to pokazuje da je endometrij spreman za implantaciju dan prije ili poslije uzorkovanja i prema ovim informacijama se radi personalizirani transfer embrija sa ciljem začeća.

 

2. Za koga je predviđen ERA test?

 

ERA  test se trenutno sprovodi na parovima koji nisu uspjeli začeti iako su dosad dva do tri puta podvrgnuti transferu kvalitetnog embrija i kod kojih nije utvrđen konkretan genetski, endokrinološki ili anatomski razlog za neplodnost.  Pored toga, test se može raditi na pacijentima koji žele utvrditi osobni dan za transfer embrija. Posljedna naučna istraživanja su pokazala da ovaj test može biti djelotvoran i u slučajevima neuspjelih donacija jajašaca.

 

3.Da li se ERA test može sprovoditi u svim ciklusima?

 

NE. ERA test se ne sprovodi u ciklusu kontrolirane stimulacije ovarija.  Preferirani način primjene testa su programi za pripremu endometrija koji se koriste za transfer zamrznutih-odmrznutih embrija. Ako se prilikom ovih primjena prati prirodni ciklus, uzimanje uzorka endometrija se radi 7. dan nakon LH surge-a. Ako se preferira pristup sa dodavanjem estrogena i progesterona, dan kada se počinje sa Progesteronom (P) je 0.dan, i uzimanje uzorka endometrija se radi na dan P+5.  Ukoliko rezulat testa nije receptivan, može se raditi drugo uzorkovanje (LH+9 ili P+7) u novom ciklusu na dan koji je određen testom. Sva pitanja u vezi sa pripremom i uzimanjem uzorka endometrija možete proslijediti na mailove:  radmir@bahceci.com  i  ugoktolga@bahceci.com

 

4. Na koji način se sprovodi ERA test?

 

Kako je navedeno i gore, ako se prati prirodni ciklus, ERA test se u prvoj fazi primjenjuje na 7. dan nakon LH surge-a, a ako se sprovodi hormonska substituciona terapija (HRT), ERA test se primjenjuje na 5. dan nakon što se počne sa Progesteronom (taj dan se računa kao dan 0), i to jednostavnom biopsijom endometrija sa Pipelle kanilom.  Zahvat se obavlja u operacionoj sali. Radi komfora, pacijent se može uspavati tokom zahvata. 

Tkivo uzeto iz materice se stavlja u posebnu epruvetu pripremljenu za ERA test i dostavlja u laboratorij Fulya ARGE (Laboratorij za istraživanje i razvoj). 

Ova epruveta se traži od laboratorija u fazi pripreme za ERA test. Pored toga, potrebno je prikupiti osnovne informacije o uzimanju i dostavljanju uzorka u laboratorij. 

Prilikom uzimanja uzorka, potrebno je popuniti formular sa podacima o zahvatu i pacijentu. Instrukcije za popunjavanje formulara ovim informacijama možete također dobiti od nadležnih kolega.

 

5. Koliko košta ERA test?:

 

Cijena ERA testa je 1750 KM.

 

6. Koliko se čeka na rezultate testa?

 

Rezultati ERA testa se dobivaju u roku od tri do četiri sedmice nakon uzimanja uzorka iz materice. U nekim slučajevima, uzeti uzorak može biti nedovoljan, te se može tražiti ponovno uzorkovanje. 

 

http://www.dodaj.rs/f/3t/uh/4a1eUk4X/111.jpg

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
3
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2
Vjerovatnoća za začeće
Kakva je vjerovatnoća da žena zatrudni u jednom ciklusu? (engleski video)
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *