|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Evo koje opasnosti vrebaju iz jajeta

DEPO portal, 9.6.2013
Kada govorimo o negativnim stranama prehrane jajima, mislimo na opasnosti koje vrebaju – holesterol, salmonela i alergije
Ključne riječi:

image
/11


Alergija
 
Alergija na jaja, pogotovo na bjelanjke, smatra se najčešćom alergijom djece i odraslih. Ako je beba sklona alergijama ili pak postoji genetska predispozicija za to u obitelji, ne bi joj trebalo davati žumanjke dok ne napuni devet mjeseci.
 
Djeca koja su alergična na jaja često boluju i od astme. Ova alergija najčešće se manifestira na koži, kao koprivnjača, ali simptomi ne moraju biti toliko uočljivi. Mogu se javiti i u obliku oticanja grkljana i upale sluznice nosa, bronhospazma ili konjunktivitisa.
 
Salmonela
 

Najveće promjene u jajetu zbivaju se pod utjecajem mikroorganizama, a najčešće žrtve salmonele su djeca koja se zaraze jedući zagađena jaja koja nisu dovoljno termički obrađena (kuhana ili pečena) ili su korištena sirova.
 
Najopasnije je jesti majonezu, sladoled i termički neobrađene kreme. Vrijeme inkubacije bolesti je od šest do 48 sati, a glavni simptomi su proljev i povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, ponekad i povraćanje.
 
Ukoliko osoba nije preosjetljiva, bolest prolazi sama od sebe. Jaja se kvare zbog svoje poroznosti, jer gube vodu i ugljični dioksid, a u njihovu unutrašnjost prodiru mikroorganizmi.
 
Međutim, čak i jaja sumnjivog porijekla neće imati salmonelu ako se budu kuhala bar osamnaest minuta na 75 stupnja Celzijevih. Salmonela se u frižideru ne razmnožava.
 
Nikada ne pripremajte jela sa sirovim jajima, kreme i file za tortu s pjenom od sirovih jaja, tartar umak sa sirovim jajetom ili kajganu od jaja koja nisu dobro pečena. Izbjegavajte podgrijavanje jela koja sadrže jaja.
 
Ukoliko želite zagrijati jelo pripremljeno s jajima, temperatura treba biti najsličnija onoj na kojoj je jaje kuhano. Kuhinjske krpe koje su došle u dodir sa sirovim jajima dobro operite vrućom vodom i deterdžentom.
 
Ako se jaje razbije, bjelanjak i žutanjak obavezno držite dalje od drugih namirnica i već pripremljenih jela. Ljuske od jaja odmah odložite u smeće.

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
8
Sretan 8. mart!
Svim članicama Ringeraje sretan 8.mart
3
Dobitnice - Prozor želja
Prozor želja daruje ringerajine rokovnike za 4 naše članice
3
Dječica sviraju!
Divni za gledati i slušati!
3






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *