|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Implantacijsko krvarenje

Uredništvo Ringeraja.ba, 4.8.2021
Implantacijsko krvarenje se javlja kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice (implantacije).
Ključne riječi:

image
/11


Implantacijsko krvarenje se javlja kao posljedica usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice (implantacije). Ovaj rani znak trudnoće doživi oko 30% trudnica i nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete. Krvarenje može biti različitog intenziteta, a sam patofiziološki mehanizam ove pojave nije razjašnjen.


Kako iskustva pokazuju ono se podjednako javlja kako kod zatrudnjivanja prirodnim putem, tako i kod žena koje su zatrudnile putem vantjelesne oplodnje (vto).


Mišljenja stručnjaka su podjeljena kada govorimo o pojavi bolova i grčeva tokom procesa implantacije.

Dok neki tvrde da usljed grčenja mišića materice, koji se javljaju tokom ovog procesa, implantacijsko krvarenje ponekad bude praćeno blagim bolovima i grčevima u donjem dijelu stomaka, mnogi će to negirati.


Naime, ova druga struja stručnjaka zagovara teoriju da proces implantacije koji se dešava na delikatnom ćelijskom nivou ne može da prouzrokuje takvu fizičku manifestaciju i da su bolovi koje možete osjetiti, zapravo je posljedica grčenja mišića digestivnog trakta koji nastaju usljed povišenog nivoa progesterona.



Glavna karakteristika implantacijskog krvarenja je specifična boja krvi koju uočavate. To su najčešće rozkasti ili svijetlo braon tragovi, što ponekad zbunjuje jer može ličiti na početak menstruacije. Dok menstrualna krv postaje jarko crvena kako ciklus odmiče, boja ovog krvarenja se ne mjenja.


Ako se pitate koliko dugo može da traje, iskustva svjedoče da je to individualno. Okvirno, ono traje od nekoliko sati do tri dana, a neke trudnice uprkos pojavi implantacijskog krvarenja isto ni ne primjete, upravo zbog suptilne manifestacije, odnosno svijetle boje iscjedka.


Kada se javlja?


Dodatnu zabunu u cijeli slučaj unosi i vrijeme kada se implantacijsko krvarenje javlja. Pošto je vrijeme kada se oplođena jajna ćelija smješta u zid materice veoma blizu vremenu očekivane naredne menstruacije, mnoge trudnice se neosnovano uplaše ovog simptoma trudnoće.


Implantacijsko krvarenje se obično javlja oko 9. dana od perioda ovulacije (okvirno, 6-12. dan), dakle otprilike već u drugoj ili trećoj nedelji trudnoće. Kako se menstruacija javlja najčešće 14. dana od ovulacije, ponekad je teško da budete sigurni o čemu se radi.


Zašto?


Tokom procesa usađivanja jajne ćelije u zid materice dolazi do manifestacije u vidu lakog krvarenja. Ako se pitate da li je obavezno i da li sa vašom trudnoćom nešto nije u redu ako se ovaj simptom ne pojavi, ohrabrićemo vas. Nemaju sve trudnice implantacijsko krvarenje. Ono se javlja kod 20-30% trudnica, a ponekad čak prođe i neopaženo.


Nema trudnice koja se neće uplašiti kod pojave bilo kakvog krvarenja. Osim što može značiti menstruaciju, ono može ukazivati i na ozbiljnije komplikacije: vanmateričnu trudnoću, infekciju grlića materice, pobačaj...


Najčešći razlog blagog krvarenja u ovom ranom periodu trudnoće jesu procesi koji prate putanju oplođene jajne ćelije. Ako ipak sumnjate da je nešto drugo uzrok, najbolje je da se obratite svom ginekologu.

 

 

 

Trudnice razvoj svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

I još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Višeplodna trudnoća i njezini rizici
U višeplodnim trudnoćama u oko trećini slučajeva oplodi se samo jedno jajašce koje se u sljedećih nekoliko dana podijeli...
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *