Ringerajin kuvar: Hanady RR
- jufka za pitu-osušena ( ili pakovanje jufke)
- šolja od 250 ml mlijeka
- 1 i pol šolja od 250 ml griza
- 3 jajeta
- slatki kajmak-kajmak pokupljen sa mlijeka 4-5 supenih kašika ( može se zamjeniti kupovnim slatkim kajmakom)
- 3-4 supene kašike šećera
- kapika ulja i kašika -dvije putera ( zajedno istopiti)
- oko 500 gr slatka do višnja ili svježih višanja koje prije umotavanja treba porkuhati sa šećerom malo
- Agda:
- 1:1
- 1kg šećera:1 l vode
- limun isječen na kriške
-
- Skuhati agdu sa limunom i ostaviti na hlađenje.
- Razviti jufku i sačekati da se osuši. Jufku potkuhati standardno kao za pitu samo u nju dodati na vrh noža praška za pecivo da se prije osuši.
- Jufku isjeći u trake širine -10 cm...komletnom dužinom stola.
- ( kupovne jufke sastaviti dužinom po 2-3 da dobijete na dužini traka)
- Prokuhati mlijeko, u to dodati griz i skuhati, dodati šećer...
- skinuti sa šporeta da se ohladi pa u to umutiti jaja i kajmak
- Rastopom od ulja i putera premazati svaku traku malo.
- Na vrh (početak sa jedne strane) svake trake od jufke staviti po dvije supene kašike nadjeva skuhanoga i na to po kašiku slatka do višnja ili 3-4 višnje iz skuhanoga sirupa.
- savijati trake u oblik hamajlije (trokuta)
- Slagati u namaćen pleh, voditi računa da pleh u koji slažemo popunimo pituljicama savijenim jedna do druge.
- Staviti na pečenje u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Kad porumene i porastu spustiti temperaturu na 150 i peći još 30-minuta.
- Ispečene pituljice vruće zaliti hladnom agdom, poklopiti da se ohlade..
Pleh za slaganje neka bude dublji da agda pokrije pituljice kada se tek zaliju.
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Nutella kolac
Ringerajin kuvar: Ilhana RR
3
Kašica od lososa
Ringerajin kuvar: Radich
3
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2