|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako se čuvaju matične ćelije?

Vita 34 - Bio Save, 19.5.2015
Prije 20 godina matične ćelije iz pupčane vrpce su bile najveće medicinsko otkriće. Zbog njihove posebne uloge u organizmu čovjeka, kao i mogućnosti pretvaranja u druge tipove ćelija, veliki broj medicinskih istraživanja se radi iz oblasti regenerativne medicine .

image
/11


Veoma je važno sačuvati matične ćelije djeteta međutim, ono što je važnije od toga jeste u budućnosti mogu zaista i iskoristiti. U Evropi postoji veliki broj porodičnih banaka matičnih ćelija, a  roditelji treba da odaberu najkvalitetniju i najsigurniju banku iz koje će svaki uzorak biti adekvatan u slučaju potrebe za transplatacijom, odnosno lječenjem.

 

Mnogi roditelji se nalazi u dilemi pri odabiru banke matičnih ćelija za svoju porodicu. Kompanije koje rade na našem tržištu, agresivnim marketinškim akcijama i raznim ponudama nastoje ubjediti roditelje da su oni najbolji izbor za njih. Međutim, nemaju sve banke jednake standarde počevši od transporta pa do obrade i pripreme matičnih ćelija za skladištenje. Važno da budući roditelji obrate pažnju na kvalitet i standarde pohrane matičnih ćelija koji mogu biti presudni za primjenu uzorka za liječenje.

 

Vita 34 – Lider u Evropi

 

Često nas pitaju zašto smo jedni od rijetkih porodičnih banaka koje pohranjuju cijelu krv prikupljenu prilikom rođenja, kada naša konkurencija izdvaja matične ćelije prije zamrzavanja.

Odgovor je jednostavan, Vitu 34 su osnovali naučnici i doktori koji uvijek stavljaju dugoročno zdravlje djeteta prije komercijalnih trendova. Kvalitet uzorka kao i broj matičnih ćelija su kritične tačke koje odlučuje o uspješnosti transplantacije. Stručnjaci i doktori shvataju važnost nemanipulacije pupčane krvi, kako bi se što veći broj matičnih ćelija sačuvao i samim tim ishod transplantacije uveliko poboljšao.

http://www.dodaj.rs/f/31/ok/25Ghuf7h/1409161224mn.jpg 

Vita34 radi prema pravilniku EU direktive (2004/23/EC), koja nalaže ispunjavanje strogih zahtjeva kvaliteta svakog uzorka. Njemačka je regulisala oblast obrade i pohranjivanja pupčane krvi po istim standardima koje je kasnije definisala EU direktiva. Prema ovom pravilniku, Bio Save kao ovlašteni partner dužan je dostaviti ispunjene formulare medicinske historije Viti 34 prije i nakon poroda, jer samo se s ovom dokumentacijom uzorak može smatrati podobnim za transplantaciju. Takođe, Vita 34 je prva banka u Evropi akreditovana po osnovu strogog medicinskog GMP standarda, koji je osnovni preduvjet za poslovanje prema EU direktivi. Svaki uzorak skladišten u Vita 34 posjeduje informacije o medicinskoj historiji roditelja, te laboratorijske nalaze majke, kako bi sa sigurnošću bio prihvaćen u bilo kojoj važnijoj klinici za liječenje matičnim ćelijama. Ukoliko banka matičnih ćelija ne radi po ovoj proceduri, može dovesti u pitanje upotrebljivost samog uzorka. 

Vita 34 se nalazi u sklopu centra za biotehnologiju i biomedicinu u Leipzigu, Bio City. Saradnja sa renomiranim naučnim univerzitetima doprinosi konstantom usavršavanju, inovacijama i standardima pohranjivanja uzoraka pupčane krvi. Iskustvo u pohranjivanju matičnih ćelija, velika mreža partnera i najviši kvalitet, omogućili su saradnju sa Sjeverno -njemačkim registrom koštane srži i Registrom matičnih ćelija u Hanoveru. Ovo je još jedan dokaz da su uzorci prihvaćeni u svim klinikama za liječenje, obzirom da je Vita 34 jedna od rijetkih  porodičnih banaka u Evropi koja pohranjuje uzorke za javni registar.

Vita 34 je prva porodična banka u Evropi, koja je fokus svog rada stavila na istraživanja i povećanje kvaliteta obrade i skladištenja uzoraka. Kao rezultat toga, svojim inovacijama Vita 34 je postavila standarde ostalim porodičnim banakama matičnih ćelija. Najsigurnije procedure, najbolje metode i rad po najvišim standardima, omogućio je Viti 34 da postigne najbolje rezultate kada su u pitanju liječenja sa sačuvanim uzorcima. Do sada je Vita 34 imala 28 uspješne aplikacije za liječenje teških oboljenja. Ovo je još jedan dokaz, da će uzorak sačuvan u našoj banci, biti prihvaćen u bilo kojoj klinici koja se bavi liječenjem matičnim ćelijama.

 http://www.dodaj.rs/f/3N/CQ/KwH2zMo/a.jpg

Pohranjivanje matičnih ćelija na 50 godina

Njemačka tehnologija i najviši standardi obrade i pohrane, omogućilo je Viti 34 čuvanje matičnih ćelija na period od čak pola stoljeća. Vita 34 je jedina banka koja je ispunila stroge uslove za pohranjivanje matičnih ćelija na 50 godina, pa roditelji mogu odabrati na koji period žele skladištiti matične ćelije svoje djece. Kao potrvda kvaliteta i visokih standarda, jeste polisa njemačkog osiguranja HDI – Gerling, koji je osigurao svaki uzorak u slučaju insolventnosti  te obezbedio  da pupčana krv Vašeg djeteta do 50. godine života ostane pravilno uskladištena.

 

Pohranjivanje cjelokupne pupčane krvi vs. pohranjivanje matičnih ćelija

 

Mnoga istraživanja su naglasila koliko je bitno čuvati cjelokupnu krv iz pupkovine. Naučno je i dokazano da je pohranjivanje krvi efikasan način pohrane obzirom da pruža veće mogućnosti za razvoj budućih tretmana.

> Veći broj matičnih ćelija - stručnjaci i doktori koji koriste matične ćelije u svrhe liječenja shvataju važnost nemanipulacije pupčane krvi, kako bi se sačuvao što veći broj matičnih ćelija, a time i poboljšao ishod same transplantacije. Prema nekim studijama, tehnike izdvajanja ćelijskih komponenti krvi pupčane vrpce, te postupak uklanjanja crvenih krvnih zrnaca iz transplantata krvi je nepotreban i može dovesti do gubitka broja vitalnih ćelija neophodnih za uspješnu transplantaciju. Fitzugh et al. (2012), Choi et al. (2012), Broxmeyer et al.(1989).

> Viši nivo vitalnosti - dokazano je da se zadržava viši nivo vitalnosti TNC ćelija u cjelokupnom uzorku pupčane krvi u odnosu na reduciranu krv. Cjelokupna krv se pohranjuje veoma brzo od trenutka uzimanja, a vrijeme obrade metodama izdvajanja matičnih ćelija rezultira gubitkom broja matičnih ćelija i njihove vitalnosti. Kvalitet uzorka i broj matičnih ćelija su kritične tačke koje odlučuju o uspješnosti transplantacije (Screnci et al. 2007). 

> 12 tipova matičnih ćelija – Savremena medicina je utvrdila da se u pupčanoj krvi nalazi 12 različitih tipova matičnih ćelija poput mezenhimalnih MSC, hematopoetskih CD34+, matične ćelije po svojstvima slične embrionalnim (VSEL), neograničene somatske matične ćelije USSC, CD37+ itd. Prisustvo svih matičnih ćelija, faktora rasta, hormona i citokina klinički dokazano poboljšava uspješnost same transplatacije.

Budući tretmani mogu zahtjevati ostale tipove ćelija pronađene u krvi pupčane vrpce. Reduciranje krvi, tj. izdvajanje matičnih ćelija znači da se u budućnosti neće moći iskoristiti prednosti ovih tretmana, kao i budućih otkrića.

> Pohranjivanje VSELs - Jedno od najvažnijih pomaka je nedavno otkriće pluripotentnih VSELs -matičnih ćelija koje su po svojim svojstvima slične embrionalnim, tj. mogu se pretvoriti u svaki tip ćelija u organizmu. Samo pohranjivanjem cjelokupne krvi iz pupčane vrpce se čuvaju VSELs. Centrifugalnim izdvajanjem matičnih ćelija (reduciranjem krvi) se odbacuju VSELs, kao i glavni hormoni i faktori rasta. VSELs ćelije sa izuzetnim regenerativnim potencijalom su glavni fokus studija i od znatne medicinske važnosti (Savarese et al. 2007).

> Veći procenat prihvaćenih transplantata - u svojim studijima Hahn et al. (2003) i Stevens et al. (2002) su dokazali da je veći procenat prihvaćenih transplantata cjelokupne pupčane krvi nego transplantata reducirane krvi.

> Veći broj mogućih tretmana - Proces redukcije volumena pupčane krvi (izdvajanja matičnih ćelija) je nepovratan, a samim tim i mogućnost liječenja oboljenja koji nisu u vezi sa krvlju, te i bilo koji potencijalni tretmani na polju regenerativne medicine. Bhartiya et al. (2011) 

> Krv iz pupčane krvi je zlatni standard za liječenje karcinoma - Matične ćelije bi trebale biti izdvojene kada je njihova upotreba poznata - transfuzija cijele krvi iz pupčane vrpce ostaje ZLATNI STANDARD za liječenje karcinoma i zato bi matične ćelije trebale ostati u krvi dok ne zatrebaju. Zavisno od terapije, moguće je da će samo određeni tip matičnih ćelija biti potreban i taj tip se onda izdvaja iz pupčane krvi.

> Skuplje skladištenje cjelokupne pupčane krvi - Pohranjivanje cjelokupne krvi je 9 puta skuplje u odnosu na izdvajanje matičnih ćelija zbog prostora koje takav uzorak zauzima. U izvještaju objavljenom na bloodjournal.org se objašnjava da većina svjetskih banaka krvi izdvaja matične ćelije da smanji troškove prostora. Ovakvo pohranjivanje je prihvatljivo ako se namjeravaju liječiti samo krvna oboljenja.

> Sepax sistem – Uređaj za izdvajanje matičnih ćelijaPredstavnici pojednih banaka Sepax sistem predstavljaju kao savremenu tehnologiju. Važno je reči da je ovdje riječ o tehnologiji koja se iz godine u godinu usavršava. Ukoliko se izdvajanje matičnih ćelija uradi po Sepax sistemu koja je danas dostupan bankama, već narednu godinu ta ista tehnologija će biti prevaziđena. Vita 34 čuva cjelokupnu krv i izdvajanje matičnih ćelija se vrši po tehnologiji koja je dostupna kada su matične ćelije potrebne za lječenje, za 10, 20, 30, 40 ili 50 godina.


Najveći broj akreditacija

Kao potvrda najstrožijih standarda obrade i pohrane matičnih ćelija je svakako činjenica da je Vita 34 banka matičnih ćelija sa najvećim brojem akreditacija i certifikata. Posebno treba istaći akreditaciju izdatu od strane The Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH, nacionalni akreditacijski organ Federalne Republike Njemačke. Funkcija ovog organa je procjena, testiranje, certificiranje i monitoring tehničke kompetencije laboratorija, inspektorata i certifikacijskih tijela. 

 

 

Svi roditelji koji su zainteresovani za pohranjivanje matičnih ćelija svoga djeteta, više informacija mogu dobiti na našoj web stranici www.biosave.ba, ili putem kontakt telefona 033 200 800.

http://www.dodaj.rs/f/W/55/4ufhVLaC/1/logobiosave.jpghttp://www.dodaj.rs/f/2C/7D/2d13rhJr/gebaeudevita34n.jpg

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Carski rez - Prvi dan - GAK, Sarajevo
Sarajevo, GAK, carski rez, dan 1 - PRIJEM NA PATOLOGIJU TRUDNOĆE... Iskustvo zlata vrijedno piše naša vortex RR
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *