|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako smanjiti rizike u trudnoći

Uredništvo Ringeraja.ba, 23.9.2016
Niti jedno drugo razdoblje života, kao što je to trudnoća, nije toliko ispunjeno tjelesnim i emocionalnim promjenama.

image
/11


Sam je nastanak novog života podjednako uzbudljiv kako budućim roditeljima, tako i liječniku koji prati i nadgleda razvitak i rast novog bića sve do njegovog porođaja nakon 40 tjedana trudnoće.


Mnogobrojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tijekom ovog istodobno dugog i kratkog perioda iznova stvaraju. Ipak, umirujuća je istina da trudnoća nikada nije bila tako sigurna. Nikada ranije u povijesti porođajništva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Nepotrebni strahovi mogu učiniti trudnoću uznemirujućim događajem. Vaše opće dobro stanje olakšati će ne samo trudnoću, nego i porođaj. Iskoristite vrijeme prije začeća za stjecanje određene fizičke spremnosti. U većini slučajeva trudnoća neće značiti odustajanje od uobičajene tjelovježbe, ono što trudnica pak treba imati na umu je umjerenost. Redovito vježbanje može olakšati probavu i spriječiti zatvor, poboljšati cirkulaciju, disanje, mišićni tonus i elastičnost kože. Najvažnije pravilo u održavanju tjelesne kondicije tijekom trudnoće, ukoliko liječnik ne odredi drugačije je: “Ne vježbati do točke umora.” Umjerene sportske aktivnosti, osobito plivanje, lagano vježbanje i hodanje, ne samo da su dozvoljene, nego su i veoma preporučljive tijekom trudnoće. Plivanje učvršćuje mišiće i povećava snagu. Vježbanjem i hodanjem poboljšavaju se cirkulacija i probava. Ostale vrste sportova također su u umjerenim granicama dozvoljene, pri tome prvenstveno mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat.

Ipak, kada su u pitanju bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kod kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa u trudnoći, upravo preležane infekcije, potom ako se radi o višestrukoj trudnoći ili pobačajima i preranim porođajima u ranijim trudnoćama, budite oprezni.


Hrana: Što izbjegavati, a što je dobro jesti

Kako je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, veoma je važno da se tijekom trudnoće zdravo hranite. Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerima, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svježi meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerijom, koja izaziva listeriozu. Ova bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi), kao i svježe neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu, bolest koja može izazvati sljepoću, oštećenja mozga i srca djeteta.

Ono što trudna žena jede ili ne jede može imati učinak na razvitak organa njene bebe. Tako nedostatak bjelančevina i kalorija u trećem tromjesečju trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama kralješnice. Suviše malo ili neadekvatna vrsta hrane može zaustaviti rast bebe u maternici.

Navike u prehrani mogu djelovati i na tijek trudnoće, te nastanak neugodnosti u trudnoći (umor, jutarnja mučnina, grčevi u nogama, zatvor i drugi simptomi) i komplikacija kao što su anemija i preeklampsija, te prerani porođaj i premala/prevelika porođajna težina djeteta.

Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranjive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (6 – 8 manjih obroka), takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.


Razumno dobivanje na težini

Umjereni, postupni i stalni dobitak na težini sprječava različite komplikacije u trudnoći i porođaju, a prije svega nastanak šećerne bolesti u trudnoći, povišenog tlaka i preeklampsije, proširenih vena, hemoroida, malu težinu novorođenčeta ili dugi i težak porođaj zbog prevelikog djeteta.

Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva da se povećavaju. Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 – 300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unesenih namirnica ne treba rasti, osobito ne jesti za dvoje. Prednost dati namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim u vitaminima i mineralnim tvarima (povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi). Dozvoljeni prirast tjelesne težine trebao bi se kretati između 10 – 12 kg.


Dobra medicinska skrb

Ginekološka skrb tijekom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna skrb ili pregledi. Idealna prenatalna skrb obuhvaća preglede jednom mjesečno do 28. tjedna trudnoće, potom se pregledi planiraju svaka tri tjedna, a od 36. tjedna svaka dva tjedna. U vrijeme termina porođaja pregledi su jednom tjedno ili češće.

Ukoliko je prenatalna njega neadekvatna, čak i niskorizična trudnoća može postati visokorizičnom.


Sprječavanje i adekvatno liječenje upale

Od najvećeg značaja za vaše dobro opće osjećanje, kao i za zdravi razvitak vašeg djeteta je zaštita od infektivnih bolesti. Obratite pažnju na higijenu:

U vašem kućanstvu otklonite potencijalne izvore infekcije:

  •  perite često ruke;
  • nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube;
  • ukoliko je neki od članova vaše obitelji bolestan, potrebno je često mijenjati posteljinu kao i ručnike, te ih odvojeno prati i iskuhavati;
  • zaobiđite vaše bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći. Vaša okolina će sigurno imati razumijevanja za vaš postupak. Dobro i brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonskim putem.
  • ukoliko vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra. Osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može imati utjecaja na vašu nerođenu bebu.
  • pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.

Pušenje je zabranjeno

U trudnoći obično puno lakše pada prestati s pušenjem, nego izvan trudnoće. Sama pomisao da pušenje može naškoditi bebi izaziva vjerojatno iznenadnu odbojnost prema cigareti. Ukoliko tražite i druge razloga za prestanak pušenja u trudnoći, evo nekih koji će vam možda pomoći:

Kod trudnica s izraženom navikom pušenja češće se javljaju krvarenja u početku trudnoće, kao i spontani pobačaji. Veoma često se u ovih trudnica javlja poremećaj placentarnog optoka i smetnje u razvitku djeteta, prije svega zaostatak u rastu (težini), bebe, zbog čega su u prosjeku bebe trudnica koje jako puše manje i lakše. Trudnice koje puše obično ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebalo, što se smatra drugim razlogom (osim manjka kisika uslijed pušenja) za zaostatak u rastu djeteta. Djeca čije su majke jako pušile u trudnoći (“Raucherbabies”) imaju dvostruko više smetnji sa disanjem po rođenju. Također je učestalija iznenadna smrt novorođenčeta (SIDS – sudden infant death syndrom).


Suzdržavanje od alkohola

Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno, u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Nema dokaza o štetnom djelovanju ovakvog slučajnog uzimanja alkohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drugačije stoje stvari ukoliko se alkohola ne odreknete za vrijeme cijelog trajanja trudnoće. Na osnovu mišljenja stručnjaka, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta.

Alkohol prolazi bez ikakvih poteškoća placentarnu barijeru i ulazi u dječji krvotok. Obzirom da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetrima, i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti sasvim lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njeno dijete je izloženo teškom “pijanstvu”. Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti – stoga za trudnice vrijedi pravilo “nula promila”, i to za cijeli tijek trudnoće.

Alkohol utječe različitim mehanizmima na embrionalni razvitak. S jedne strane radi se o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, s druge strane izaziva određene anomalije u razvitku. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičnog karaktera, praktično je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti od lakših formi tzv. alkoholnih efekata.


Izbjegavanje uzimanja opojnih sredstava

Niti jedno razdoblje u životu, a osobito trudnoća nije vrijeme za konzumiranje droga. Općenito gledano, najveći problemi nastupaju sa suženjem krvnih žilica posteljice, te smanjenjem placentarnog protoka krvi, kao i dotoka kisika i hranjivih tvari djetetu. Uobičajena pojava je zastoj rasta djeteta koji rezultira vrlo malom porođajnom težinom bebe.

Pojedinačno gledano, uzimanje kokaina za vrijeme trudnoće može dovesti do različitih anomalija urogenitalnog trakta bebe, zbog čega se kokain danas svrstava u teratogene supstancije.

Marihuana, odnosno njen aktivni sastojak THC prolazi placentarnu barijeru i prelazi u krvotok bebe. Znanstveno je potvrđen utjecaj na frekvenciju bebinog srca u smislu opadanja broja kucaja. Teratogeni učinak kao i povišena perinatalna smrtnost nisu potvrđeni kod konzumiranja marihuane. U nekim radovima osobito se ističe učinak marihuane u smislu kromosomskih lomova, zbog čega se uživanje ove biljke ne preporučuje za cijelo vrijeme trajanja trudnoće.

LSD ne posjeduje embriotoksičko djelovanje. U pojedinačnim slučajevima opisani su također kromosomski lomovi, kao i anomalije na skeletu bebe zbog čega se nikako ne preporučuje konzumiranje za vrijeme trudnoće.

Heroin – ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon porođaja računati s nizom mogućih komplikacija. U većini je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica inficirana je virusom hepatitisa, a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija, stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih trudnica kod uporabe zajedničkih igala. U analizi tijeka porođaja osobito je upadljiv veliki broj operativno dovršenih porođaja. Gotovo sve trudnice u vrijeme porođaja pokazuju znake apstinencijske krize: nemir, ubrzani puls, velike oscilacije tlaka. Oko 14% novorođenčadi teži na porođaju manje od 2,500 g, a oko 25% djece se porođaji prije 38. tjedna trudnoće.

U cilju održavanja vašega zdravlja, kao i zdravlja vaše bebe, svakako se posavjetujte s vašim ginekologom o mogućim komplikacijama i potražite savjet najbližeg psihijatra. Ako ništa drugo, onda barem spriječite znake apstinencijske krize u vaše bebe i uključite se u program odvikavanja još za vrijeme trudnoće. Ukoliko je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije porođaja nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.


Izbjegavanje toksina iz životne i radne okoline

U vašem kućanstvu otklonite izvore opasnosti.

Premda nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvitak djeteta, prije svega se prašina digla oko utjecaja na razvitak očiju, izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred mikrovalne pećnice dok ju/ako ju koristite. Uvjerite se svaki puta da su vratašca dobro zatvorena.

Obratite pozornost na upozorenja koja stoje na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u vašem kućanstvu. Nosite rukavice ako ih koristite, dobro provjetrite stan nakon njihove uporabe.

Ukoliko je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti izvorsku vodu.

Ukoliko želite već sada početi s pripremama i bojanjem dječje sobe, obavezno pročitajte upozorenja na etiketama, po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka. Dobro je dodatno ozeleniti stan – postaviti u stan nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.


Izbjegavanje “sindroma super-žene”

Suvremena žena s visokim postignućima u vlastitoj karijeri kao i stalnoj motivaciji u svemu što radi, sklona je prevelikom dostignuću i radu. Tijekom trudnoće daleko je važnije uspjeti se dovoljno i kvalitetno odmoriti, nego uspjeti sve dovesti u red i sve staviti na svoje mjesto, osobito kada su u pitanju visokorizične trudnoće. Niti u kojem slučaju ne trebate čekati da se počnu javljati bilo kakvi simptomi ili znaci umora. Ukoliko vam liječnik preporuči mirovanje u trudnoći ili porođajiljski dopust od 45 dana, svakako ga poslušajte, sigurno ima dovoljno dobre razloge za ovakve preporuke. Fizički rad i osobito duga razdoblja stajanja mogu biti razlog prijevremenom javljanju trudova i preranom porođaju.

 

 


Trudnice razvoj svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba 

I još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Ako želite diskutovati sa našim trudnicama možete na > forumu <

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Trudni? Deset stvari koje morate kupiti!
Trbuščić vam već vidno raste i došlo je vrijeme za šetnju po trgovinama odjeće za trudnice? Deset stvari koje morate kup...
4
Malo o debljanju…
Prije trudnoće ste možda (tek) brojali kalorije, a sada morate i jako paziti na to što jedete.
3
Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vježbama ojačati trbušne mišiće?
3
KriOvum – Banka ćelija i tkiva
Najbolja ponuda usluga zamrzavanja i pohranjivanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Bosni i Hercegovini o...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *