Voće bez sumnje treba biti dio svakodnevne prehrane, ali nije svako voće isto. Na primjer, dijabetičari trebaju paziti tokom odabira voća jer neke vrste sadrže velik udio šećera. Iako su ti šećeri prirodni, oni ne odgovaraju svima.
Dobra vijest je ta da voće s najmanjim udjelom šećera ima najbolju nutritivnu vrijednost, uključujući i visok udio antioksidanata i fitonutrijenata.
Voće s malim udjelom šećera:
- limun i limeta,
- rabarbara,
- maline,
- brusnice i
- kupine.
Voće sa srednje velikim udjelom šećera:
- jagode,
- papaja,
- lubenica,
- breskve,
- nektarine,
- borovnice,
- dinja,
- jabuke,
- kajsije i
- grejp.
Voće s velikim udjelom šećera:
- šljive,
- narandže,
- kivi,
- kruške i
- ananas.
Voće s jako velikim udjelom šećera:
- trešnje,
- grožđe,
- šipak,
- mango,
- smokve,
- banane i
- suho voće (datule, grožđice, marelice i šljive).
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Garnier: Ultra Naturals i Color Naturals
Ultra Naturalas - šamponi i Color Naturals - boje za kosu
5
Znate li šta predstavljaju ove oznake na z...
Mnogi niti ne znaju da na pasti za zube postoje oznake. One su na samom dnu pakiranja, u različitim bojama, a internetom...
5
10 najstresnijih odluka koje čovjek donese...
Neke odluke donosimo gotovo automatski – poput toga šta ćemo danas večerati – dok druge nose daleko veću težinu i mogu n...
3
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2