Voće bez sumnje treba biti dio svakodnevne prehrane, ali nije svako voće isto. Na primjer, dijabetičari trebaju paziti tokom odabira voća jer neke vrste sadrže velik udio šećera. Iako su ti šećeri prirodni, oni ne odgovaraju svima.
Dobra vijest je ta da voće s najmanjim udjelom šećera ima najbolju nutritivnu vrijednost, uključujući i visok udio antioksidanata i fitonutrijenata.
Voće s malim udjelom šećera:
- limun i limeta,
- rabarbara,
- maline,
- brusnice i
- kupine.
Voće sa srednje velikim udjelom šećera:
- jagode,
- papaja,
- lubenica,
- breskve,
- nektarine,
- borovnice,
- dinja,
- jabuke,
- kajsije i
- grejp.
Voće s velikim udjelom šećera:
- šljive,
- narandže,
- kivi,
- kruške i
- ananas.
Voće s jako velikim udjelom šećera:
- trešnje,
- grožđe,
- šipak,
- mango,
- smokve,
- banane i
- suho voće (datule, grožđice, marelice i šljive).
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Mama posumnjala si u sebe!?
Mame se ponekad preispituju i ponekad imaju osjećaj da su nešto mogle bolje. Istina, tako uče i napreduju, ali ponekad b...
3
Ako imate dvoje djece ne plaćate porez na ...
Prijedlog zakona, koji je u avgustu predstavio Karol Nawrocki, ukida obvezu poreza na dohodak za porodice koje zarađuju ...
3
Sretna 2012. godina!
Mir, ljubav, prijateljstvo, toleranciju, smijeh, sitnice, sreću, i snove...
3
Koje namirnice i jela ne smijemo podgrijavati
Podgrijavanje jela napravljenih od nekih namirnica nosi rizik po zdravlje. Inžinjer biotehnologije otkriva koje namirnic...
3