Voće bez sumnje treba biti dio svakodnevne prehrane, ali nije svako voće isto. Na primjer, dijabetičari trebaju paziti tokom odabira voća jer neke vrste sadrže velik udio šećera. Iako su ti šećeri prirodni, oni ne odgovaraju svima.
Dobra vijest je ta da voće s najmanjim udjelom šećera ima najbolju nutritivnu vrijednost, uključujući i visok udio antioksidanata i fitonutrijenata.
Voće s malim udjelom šećera:
- limun i limeta,
- rabarbara,
- maline,
- brusnice i
- kupine.
Voće sa srednje velikim udjelom šećera:
- jagode,
- papaja,
- lubenica,
- breskve,
- nektarine,
- borovnice,
- dinja,
- jabuke,
- kajsije i
- grejp.
Voće s velikim udjelom šećera:
- šljive,
- narandže,
- kivi,
- kruške i
- ananas.
Voće s jako velikim udjelom šećera:
- trešnje,
- grožđe,
- šipak,
- mango,
- smokve,
- banane i
- suho voće (datule, grožđice, marelice i šljive).
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Koliko često bračni parovi imaju seks?
Plus, koliko je idealno, prema nauci.
4
Uz Elmu njene RR drugarice
Potrebni smo našoj Elmi, njenoj kćerki koja je zadobila teške povrede nakon što ju je na pješačkom prijelazu udario moto...
4
Izbjegnite najčešće greške pri kuhanju kafe
Svi vjeruju da mogu skuhati dobru kafu. Uostalom, na gotovo svakom uglu možete kupiti kafu za ponijeti. No kada ste stva...
3
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2