|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

MAJKE i SINOVI - to je jedna nježna i neraskidiva veza

Uredništvo Ringeraja.ba, 12.2.2024
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nježnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu. Zato što vole svoju mamu glasno i snažno, baš kao što žive svoje živote.

image
Postoji magija u odnosu majka-sin koju nisam mogla ni zamisliti pre nego što sam postala mama dječacima. Foto: Freepik.com
/11


 

Kada sam prvi put saznala da ću roditi dječaka, bila sam nervozna. Čak i uplašena.

Poznajem žene - na kraju krajeva, i ja sam sama jedna od njih. Ali dječake?

Da li imam to što je potrebno da budem mama dječaka. Šta je sa odnosom majke i sina?

Ali sada kada imam dva sina (i nijednu kćerku), mogu sa hiljadu postotnom sigurnošću da kažem da je biti „mama dječaka“ upravo ono što je trebalo da budem, piše Christine Organ za Mother.ly.

 

Postoji nešto magično u vezi između majke i sina: veza je nježna i neraskidiva.

 


Pročitaj još> MAMA PRIJATELJICA


Naravno, dječaci su divlji i glasni i pričaju "gluposti" mnogo više nego što bih željela. Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nježnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu. Zato što vole svoju mamu glasno i snažno, baš kao što žive svoje živote.


Biti mama dječacima, mijenja nas na neke posebne načine

Moj najstariji sin, koji je sada nekoliko centimetara viši od mene, ponekad će me zagrliti bez razloga, iako inače ne voli grljenje. Reći će mi da me voli bez razloga - često pred svojim prijateljima. Moj mlađi sin priča sa mnom o svojim osjećanjima i pobrinuće se da mi uvijek kaže „laku noć“. I dalje ponekad zaspi na mom ramenu.


Naravno, ponekad se čudim njihovoj divljini i zgražavam se nad time koliko mogu biti glasni. Ali uglavnom sam duboko zahvalna što sam baš ja njihova mama.  


Naučite da zadržite dah, zatvorite oči i molite se da su bezbjedni, gdje god da su. Naučite da volite stvari kao što su Ratovi zvjezda i Liga Šampiona. Naviknite se na viceve i grubo ponašanje (čak i ako i dalje ne razumijete privlačnost nijednog).


Postajete veoma svjesni duboke odgovornosti koju imate u borbi protiv stereotipa o obaveznoj muškosti. Shvatate koliko su stereotipi pogrešni, koliko su dječaci zaista osjetljivi i emotivni. I naučite kako da njegujete tu osjetljivost i emocionalnu ranjivost, istovremeno im dajući prostor da budu ono što jesu, u svoj svojoj glasnoj i divljoj slavi.


Pročitaj još > KAKO TATE VOLE


Priznaću, mnogi moji strahovi oko odgajanja sinova bili su neosnovani. Slušala sam o stereotipne komentare o tome kako je veza između majke i ćerke posebno jaka. Čitala sam studije koje sugerišu da tokom celog života veza majke i ćerke ostaje jača od drugih međugeneracijskih porodičnih odnosa. Znam nekoliko odraslih žena koje i dalje razgovaraju sa svojim mamama skoro svaki dan. Sa druge strane, ne čujete često da odrasli muškarci svakodnevno razgovaraju sa svojim mamama, a uz one sinove koji to ipak rade, često ide i opaska "mamin sin".
Ali samo zato što odnos majke i sina može biti drugačiji, to ga ne čini manje jakim, manje smislenim ili manje lepim.  Postoji magija u odnosu majka-sin koju nisam mogla ni zamisliti pre nego što sam postala mama dečacima. 
Veza majke i sina je nežna i neraskidiva, nežna i jaka, meka i glasna u isto vreme. Biti mama dečacima možda nije onako kao što sam zamišljala, ali odnos mame i sina je čak i bolji nego što sam se mogla nadati.

Priznaću, mnogi moji strahovi vezani za odgajanja sinova bili su neosnovani. Slušala sam stereotipne komentare o tome kako je veza između majke i kćerke posebno snažna. Čitala sam studije koje sugerišu da tokom cijelog života veza majke i ćerke ostaje jača od drugih međugeneracijskih porodičnih odnosa. Znam nekoliko odraslih žena koje i dalje razgovaraju sa svojim mamama skoro svaki dan. Sa druge strane, ne čujete često da odrasli muškarci svakodnevno razgovaraju sa svojim mamama, a uz one sinove koji to ipak rade, često ide i opaska "mamin sin".


Ali samo zato što odnos majke i sina može biti drugačiji, to ga ne čini manje jakim, manje smislenim ili manje lijepim. Postoji magija u odnosu majka-sin koju nisam mogla ni zamisliti prije nego što sam postala mama dječacima. 


Veza majke i sina je nježna i neraskidiva, emotivna i jaka, meka i glasna u isto vrijeme. Biti mama dječacima možda nije onako kao što sam zamišljala, ali odnos mame i sina je čak i bolji nego što sam se mogla nadati.


Odabrala i prevela Ringeraja.ba

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

 

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pitanja koja će pomoći da započnete razgovor
Evo nekoliko pitanja koja će vam pomoći da započnete istinski koristan razgovor s djecom.
8
Sistematski pregledi djece za upis u školu
Da li su dječica i roditelji spremni za sistematski i upis u školu? Sistematski pregledi obavljaju se u Savjetovalištu z...
4
Oralna higijena kod djece
Zdravi zubi za lijep osmjeh i sretno djetinjstvo...Piše: Alma Đozo
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *