|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Ne! Nećeš, ne trebaš! Naučite djecu gdje su granice

Pampers.ba, 24.9.2016
Vi želite da se vaše dijete lijepo ponaša, a iako to nije uvijek očito, i djeca to žele! Zapravo, kada se disciplina provodi sa dosljednošću i ljubavlju, ona vašem mališanu pomaže da se osjeća sigurno. Trik je znati kako ovo postići.
Ključne riječi:

image
/11


Teško da postoji išta što roditelje zabrinjava kao izazov discipliniranja malog djeteta. Svi mi želimo da nam se djeca lijepo ponašaju, ali postizanje toga bez suzbijanja djetetove kreativnosti ili umanjivanja njegovog osjećaja o samom sebi teži je zadatak. “Shvatila sam da je disciplina jedno od područja roditeljstva gdje se pojavljuju mnogi “duhovi iz rasadnika” i prave problem”. Ovu frazu skovala je poznata ekspertica za dječji razvoj Selma Fraiberg, a ona se odnosi na uspomene iz djetinjstva, prošla iskustva te ustaljene obrasce razmišljanja i ponašanja, koje svi donosimo u roditeljstvo. Ovi duhovi mogu roditeljstvo i podučavanje djece učiniti još komplikovanijim jer ponekad mi kažemo jedno, a zapravo mislimo i osjećamo duboko u sebi nešto sasvim drugo. 

Učenje i podučavanje 

Korijen riječi "disciplina" dolazi od riječi koja znači “naučiti”, a ne “kazniti”. Učenje djece pravilnom ponašanju, kako da vladaju sobom te kako da pokažu poštovanje prema drugima trebao bi biti naš cilj. Došla sam do saznanja da, ako roditelji tačno planiraju šta žele naučiti dijete te imaju na umu šta dijete može naučiti u trenutnoj fazi razvoja, tada specifične strategije postaju lakše za izvedbu. Sa djetetove tačke gledišta, što je poruka jednostavnije prenesena, a veza između akcije i posljedice jasnija, lakše će naučiti što se od njega očekuje. 

Voljene granice 

Suprotno uvriježenom mišljenju, djeca zapravo vole biti disciplinovana, ali samo ako je to učinjeno sa dosljednošću i ljubavlju. Znajući tačno kakva su pravila i šta će se desiti ako se ona prekrše, dijete osjeća sigurnost. Ono se može opustiti u svojoj igri i istraživanju jer zna gdje su granice. Najanksioznija djeca koju sam vidjela u svojoj ordinaciji su ona koja su rijetko ili nedosljedno disciplinovana. Ova djeca će trčati okolo, izazivati, udarati, biti nepristojna, koristiti ružne riječi ili na drugi način testirati granice svih ljudi okolo, kako bi pronašla nekoga ko će preuzeti vodstvo nad njima. Za dijete može biti zastrašujuće ako ima previše moći. Nakon ljubavi, disciplina je najdragocjeniji poklon koji možete dati djetetu. 

Odobravanje je važno 

Većina djece želi raditi ono što njihovi roditelji žele da rade. Roditeljska ljubav i pažnja najjači su motivatori na svijetu, a djeca će se jako truditi da ih dobiju. Problemi nastaju kada roditelji posvećuju premalo pažnje svojoj djeci ili kada se dvoume oko nepoželjnog ponašanja te ne primjećuju dobre stvari koje djeca čine kako bi im ugodila. Problem sa disciplinom često jednostavno nestane kada roditelj preusmjeri pažnju na pozitivno, te strateški ignoriše neke nepodopštine. Nagrade kao što su slatkiši, lizalice ili neka posebna aktivnost mogu pomoći u popravljanju ponašanja, ali ništa nema moć kakvu ima roditeljsko odobravanje te osjećaj djeteta da ono može raditi ono što se od njega očekuje. Ove interne nagrade zaista su velike: one čine da dijete osjeća ponos te da spremno odgovori na nove izazove koje život postavi pred njega. 

Ali, djeca ne mogu prevazići izazove ako se ne osjećaju udobno. Vaša beba je mali poznavalac mekoće te je uvijek u potrazi za najboljim stvarima u životu. Bebe vole biti okružene mekoćom, a istraživanje je pokazalo da roditelji to znaju već cijelo vrijeme – bebe preferiraju osjećaj finih tekstura na svojoj koži. Baš kao da nosi najfiniju svilu, vaša će se beba osjećati dobro okružena mekoćom, a za bebu ovo ima mnogo veći i značajniji razvojni benefit. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *