|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

NIFTY test je napravilo već više od 2 milijuna trudnica u svijetu - napravi ga i ti!

NIFTY test, 25.8.2017
S obzirom na to da se prosječna starost trudnica iz godine u godinu povećava, također se povećava i rizik od nastanka kromosomskih poremećaja.

image
/11


S obzirom na to da se prosječna starost trudnica iz godine u godinu povećava, također se povećava i rizik od nastanka kromosomskih poremećaja te je upravo to razlog zbog kojeg se sve više budućih roditelja odlučuje za neinvazivno prenatalno testiranje.

 

Rizik od začeća bebe s Downovim sindromom ili nekim drugim kromosomskim poremećajem u prvom je redu povezan s dobi trudnice. Kod 35-godišnjakinje rizik začeća bebe s Downovim sindromom iznosi čak 1/270, ali je rizik rađanja bebe s Downovim sindromom manji, točnije 1/350, iz razloga što kod 30 % pogođenih fetusa dođe do spontanog pobačaja. Unatoč tome što je rizik od trisomije fetusa veći kod starijih trudnica, većinu beba s kromosomskim poremećajem (čak 68 %) rađaju upravo mlađe trudnice jer češće odluče nastaviti s trudnoćom, a ujedno se i rjeđe odlučuju napraviti prenatalne testove.

 

Postoji nekoliko različitih načina za prenatalno otkrivanje kromosomskih, odnosno genetskih poremećaja. Dijagnostički postupci, kao što su amniocenteza i biopsija korionskih resica, uz precizan rezultat nažalost sa sobom nose i rizik od različitih komplikacija, a u 1 % invazivnih postupaka dolazi do spontanog pobačaja.

 

Upravo zbog spomenutog rizika od pobačaja, preranog porođaja, krvarenja ili infekcija, sve se više trudnica po cijelom svijetu odlučuje za neinvazivan prenatalni test NIFTY koji otkriva rizik od određenih kromosomskih poremećaja već od 10. tjedna trudnoće. Zahvaljujući testu NIFTY značajno se smanjio broj trudnica koje su bile podvrgnute nepotrebnim invazivnim dijagnostičkim postupcima. Do svibnja 2017. test NIFTY je napravilo više od 2 milijuna trudnica diljem svijeta.

 

Kako bi se provela analiza testom NIFTY potrebna je samo jedna epruveta krvi trudnice dobivena standardnim postupkom vađenja krvi. Test NIFTY može napraviti svaka trudnica već od 10. tjedna trudnoće, a rezultati testa dobivaju se u roku od samo 6-10 dana.

 

Tijekom trudnoće u krvi trudnice cirkuliraju fragmenti izvanstanične DNK koji potječu i od trudnice i od fetusa. Ta izvanstanična DNK iz krvi trudnice analizira se najsuvremenijom tehnologijom za sekvenciranje DNK i naprednim bioinformatičkim algoritmima kako bi se otkrilo jesu li kod fetusa prisutni kromosomski poremećaji. U slučaju da je prisutan poremećaj određenog kromosoma, može se detektirati mali višak ili manjak u broju fragmenata DNK tog kromosoma.

 

U usporedbi sa standardnim testovima probira, NIFTY ima veću točnost i manji postotak lažno pozitivnih rezultata, ali za razliku od invazivnih postupaka, kao što je npr. amniocenteza, NIFTY ne predstavlja nikakav rizik od spontanog pobačaja i u potpunosti je siguran i za trudnicu i za bebu.

 

 

Više o testu NIFTY možete pročitati OVDJE ili na našoj Facebook stranici.

 

 

Još zanimljivih tekstova o NIFTY testu:

Kako mogu biti sigurna je li moja beba zdrava?

Upoznajte se s testom NIFTY

Koji tipovi prenatalnih testiranja postoje?

Otkrivanje mogućih kromosomskih poremećaja

Da sam znala za neinvazivne prenatalne testove, imala bih bezbrižnu trudnoću

Moje drugo dijete i Nifty test

 

http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/8cb4bc8112ecb1ce2b57b604ab4df5cc.png

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Plaču li doista bebe u maternici?
Ultrazvuk često pokazuje bebu u trbuhu kako siše palac, zijeva... No jeste li znali da beba u trbuhu također plače?
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *