|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Ovo ne govorite djeci, ni pred djecom

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.8.2023
Djeca su kao spužva - upijaju sve što pričate i zato je veoma važno da pazite šta govorite

image
Komunikacija - >Image by master1305 on Freepik
/11


Ponekad su neviđeno tvrdoglavi i rade brojne stvari koje vas nerviraju, ali imajte na umu da se djeca uvijek ugledaju na roditelje. Zato pazite kako se ponašate i šta pred njima govorite.

Profesor kliničke psihologije Met Sanders otkriva tri važne roditeljske greške/uvjerenja na koja treba da obrate pažnju.

 


„To radi samo da bi me nervirao/la“

Profesor Sanders ističe da su ovu grešku napravili gotovo svi roditelji. "Samo mali broj djece koji nema bihevioralne probleme može da objasni svoje postupke. Većina djece jednostavno ne zna zašto se ružno ponaša, a sasvim mala djeca imaju problem da svoje misle pretoče u riječi". Dakle, malo je vjerovatno da nešto rade samo da bi nervirala roditelje!

Sanders kaže da se djeca ponekad loše ponašaju jer su hladni, umorni… Dakle, pokušajte da utvrdite u čemu je problem, savjetuje on, umjesto što ćete misliti i reći: "Sve je to samo da bi me nervirao/la!".

 


„Sve je moja krivica“

Mnogi roditelji za sve krive sebe, što i nije iznenađujuće jer su stalno pod nekim pritiskom.

"Neki roditelji za loše ponašanje djece krive sebe. Tokom godina rada, upoznao sam mnoštvo roditelja koje izjeda krivica zbog toga što sebe smatraju krivcima za sve što dijete radi. Ponekad ih to čak dovede i do depresije".

Profesor psihologije ističe da je "neku djecu jednostavno teže vaspitati nego neku drugu". Tako, na primjer, neka djeca na sve odgovaraju plakanjem, neka imaju problema sa spavanjem, objašnjava on. Međutim, on naglašava da je važno da roditelji shvate da postoje neke stvari koje mame i tate ne mogu da kontrolišu.

"Preuzimanje krivice za sve je destruktivno. To može da vas dovede dotle da niste u stanju da uvedete ni najmanju promjenu u rutinu, a možda bi vam to pomoglo da rješite problem. Zato, imam jedan važan savjet: Ne budite toliko strogi prema sebi".

 

 

PROČITAJ! > Djeca su suosjećajna ako roditelji rade ovo


„Ovo je samo faza“

Djeca, istina, prolaze kroz različite faze u životu, ali Sanders ističe da je važno da roditelji shvate da neki problemi u ponašanju nisu neizbježni i da nisu obavezna faza dječjeg razvoja.

"To što histerisanje svog dvogodišnjeg djeteta pripisujete normalnom ponašanju dvogodišnjaka je potpuno mašenje poente", kaže psiholog.

To važi i za neka druga agresivna ili neprijatna ponašanja koja djeca mogu da ispolje - ne reagujte na to u stilu "ma, to je samo faza, proći će".

Umjesto toga, Met savjetuje, što prije se uhvatite u koštac sa lošim ponašanjem svoje djece....          


Izvor: mondo.rs

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
3
Privikavanje na tutu
Koji su koraci privikavanja na tutu? (engleski video)
3
4 zabavne obiteljske igre za dosadne zims...
Predlažemo vam četiri superzabavne obiteljske igre koje će nasmijati i velike i malene i garantirano ubiti dosadu (a i i...
3
Rođeno moje!
Najemotivnija i najljepša pjesma i spot za mame, za roditelje...
3






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *