|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Pohranjivanje MĆ po najsavremenijim standardima?

FAMILY-PLUS, 21.1.2015
Kako se pohranjuju matične ćelije iz pupčane vrpce po najsavremenijim standardima?

/11


Izdvajanje matičnih ćelija iz uzorka krvi pupčane vrpce, predstavlja jedan od najvažnijih segmenata procesa krioprezervacije - zamrzavanja matičnih ćelija. Zašto je neophodno izdvojiti matične ćelije i smanjiti zapreminu uzorka krvi iz pupčane vrpce prije zamrzavanja pročitajte u nastavku.

Nakon što uzorak krvi pupčane vrpce stigne u laboratoriju, završe se mikrobiološke analize, pristupa se izdvajanju matičnih ćelija iz uzorka. Izdvajanje matičnih ćelija predstavlja jedan od najvažnijih segmenata procesa krioprezervacije - zamrzavanja matičnih ćelija. Od toga da li se uzorak pupčane krvi bebe obrađuje prije zamrzavanja ili se čuva kao puna krv, zavisi i da li će vam u trenutku zamrzavanja uzorka biti poznato koji broj, kvalitet i vitalnost matičnih ćelija ćete imati na raspolaganju za potrebe terapije, ili ćete to saznati tek po odmrzavanju uzorka pupčane krvi nakon njegove obrade i pranja.

Izdvajanje matičnih ćelija smatra se ZLATNIM STANDARDOM u krioprezervaciji krvi iz pupčane vrpce, među svim vodećim javnim i privatnim bankama matičnih ćelija u u svijetu. Ovaj proces uklanja neterapeutske ćelije i tako omogućava čuvanje isključivo mononuklearnih hemotopoetskih ćelija, jedinih ćelija potrebnih za terapiju. U ovako zamrznutom uzorku, kvalitet, vitalnost i broj matičnih ćelija se ne mijenja nakon odmrzavanja, jer je uzorak obrađen i pripremljen prije samog postupka zamrzavanja i u slučaju potrebe odmah spreman za upoterbu.

Ako se matične ćelije ne izdvoje prije zamrzavanja, takav uzorak tzv. „pune krvi“ se nakon odmrzavanja mora "oprati" prije transplantacije pacijentu, kako bi se uklonile neterapeutske ćelije (eritrociti, trombociti…) i raspadni produkti hemoliziranih eritrocita (hemoglobin, enzimi) koji djeluju toksično na same matične ćelije u uzorku.

Tokom procesa pranja uzorka pune krvi i njegovog odmrzavanja, gubi se dragocjena količina matičnih ćelija (čak do 40% od početnog broja), pa postoji mogućnost da takav uzorak bude neupotrebljiv u terapijske svrhe, kako zbog neadekvatne količine, tako i zbog neadekvatnog kvaliteta i vitalnosti dobijenih matičnih ćelija nakon postupka pranja. Ova primitivnija i značajno jeftinija metoda (gdje se polumanuelnom tehnikom obrađuje samo uzorak koji je potreban za terapiju) je korišten prije dvadesetak godina, na samom početku zamrzavanja krvi pupčane vrpce, ali je zbog ozbiljnih nedostataka napuštena od strane svih vodećih javnih i privatnih banaka matičnih ćelija u svijetu.

U SAD, gdje je i urađen najveći broj transplantacija matičnim ćelijama krvi pupčane vrpce, nijedna javna niti privatna banka ne koristi metodu zamrzavanja pune krvi što predstavlja jasan zaključak da je čuvanje pune krvi potpuno prevaziđena i zastarjela metoda.

CryoSave je jedina banka iz Evrope koja se nalazi u 10 vodećih banaka svijeta, a od početka svog rada koristi značajno skuplju SEPAX tehnologiju izdvajanja matičnih ćelija na svakom uzorku. Kako bi sproveo obradu vrhunskog kvaliteta svakog uzorka pupčane krvi, koji omogućava da se dobije maksimalna količina i kvalitet matičnih ćelija, CryoSave je i jedina banka u Evropi koja koristi potpuno automatske sisteme posljednje generacije SEPAX 2, koji je u ovom trenutku poznat kao jedan od najefikasnijih sistema za smanjenje zapremine i izdvajanje matičnih ćelija na svijetu. Iz Bosne i Hercegovine preko CryoSave-a do sada je pohranjeno 5000 uzoraka matičnih ćelija iz pupčane vrpce po najsavremenijim standardima.

Na sljedećem videu pogledajte kako funkcioniše SEPAX 2 sistem .

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2
Prvi znaci trudnoće
Da li sam trudna? Koji su prvi znaci trudnoće? (engleski video)
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *