|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Preimplantacijska genetska dijagnostika-PGD

Bahceci, 30.9.2014
PGD je metoda kojom se radi genetska analiza embrija prije transfera u matericu.
Ključne riječi:

image
/21


Šta je to preimplantacijska genetska dijagnostika (PGD)?

PGD je metoda kojom se radi genetska analiza embrija prije transfera u matericu. Genetskom analizom se pretražuju hromozomi ili geni i ista se može raditi u različte svrhe. Kako se pod PGD podrazumijevaju različiti procesi primjene, jako je bitno da doktor, medicinska sestra i cijeli  tim embriologa urade detaljnu procjenu.

a. Hromozomska analiza embrija:

Poznato je da je razlog što kod nekih parova podvrgnutim vantjelesnoj oplodnji ne dolazi do trudnoće ili se događa rani pobačaj taj što dolazi do hromozomskih nepravilnosti u embriju. Doktor može zatražiti analizu embrija po pitanju hromozomskih nepravilnosti prije transfera. Ovaj pristup je najčešći način primjene PGD-a, te se hromozomska analiza radi pomoću dvije različite tehnike:

FISH metoda: Ova metoda se koristi dugi niz godina i pomoću nje se može analizirati samo ograničen broj hromozoma. Unutar Bahçeci medicinske grupe sprovodimo analizu 9 hromozoma. Analiza se radi na 3.dan razvoja embrija.

aCGH metoda: Ovu metodu sprovodimo sa Centrom za genetsku dijagnostiku IVIgen (Blastogen) iz Amerike. Ova metoda se takođe naziva ‘sveobuhvatno pretraživanje hromozoma’. Najveća prednost ove metode u odnosu na FISH je ta što omogućava analizu sva 24 hromozoma u embriju. Ova metoda se sprovodi na embrijima od 5 dana koji su dostigli stadij blastociste. Analizirani embriji se zamrzavaju, te se embriji koji su genetskim izdvajanjem okarakterisani kao normalni koriste u narednoj fazi za prijenos zamrznutih embrija.

Primjena FISH i aCGH metoda kod parova sa strukturnom aberacijom hromozoma

U nekim slučajevima, kariotip test (analiza hromozoma u krvi) može utvrditi da parovi imaju strukturnu aberaciju hromozoma. Kako je poznato da strukturne aberacije poput translokacije, inverzije isl. u većoj mjeri prouzrokuju neplodnost ili spontani pobačaj, kod parova sa ovom dijagnozom je moguće povećati uspjeh terapije putem PGD-a. Pomenute aberacije se mogu analizirati pomoću obje metode (FISH ili aCGH).

Odluku o metodi koja će se primjenjivati donosi doktor (i stručnjak za genetiku) koji sprovodi terapiju.

 

b. Genetska analiza embrija:

U određenim zdravstvenim slučajevima (ako je par u prošlosti dobio dijete sa genetskom anomalijom ili postojanje genetski prenosive bolesti u porodici isl.), prije pričvršćivanja embrija za matericu, genetsko analiziranje embrija može spriječiti prijenos ozbiljnih genetskih anomalija na bebu te parovi koji nose rizik mogu dobiti zdravo dijete. U nekim posebnim slučajevima na istom paru se treba raditi analiza i na genetske bolesti i na HLA kompatibilnost (u slučaju potrebe terapije matičnim ćelijama).

U ovim primjenama, vantjelesna oplodnja se radi sa ciljem genetske analize embrija i genetska analiza zahtijeva dosta ozbiljniju i sveobuhvatniju pripremu nego hromozomska analiza.

Prije terapije, parove pregleda doktor stručnjak za genetiku te uzimanjem krvi od roditelja (dodatno od bolesne osobe, ako je ima) utvrđuje način prenošenja postojećeg genetskog problema kako bi izvršio pripreme za testiranje bolesti sa visokom stopom tačnosti u fazi embrija. Ovo može potrajati od par sedmica do par mjeseci u zavisnosti od ozbiljnosti genetske bolesti ili učestalosti iste u društvu. Kada se pripremni proces privede kraju, laboratorij za genetiku obavještava kliniku kako se može započeti vantjelesna oplodnja. Embriji dobiveni tokom terapije se testiraju na ove bolesti (i/ili dodatne okolnosti) kako bi se utvrdili zdravi embriji za transfer i time završila terapija.

Test za utvrđivanje nositelja genetskih bolesti (RECOMBINE)

Dok se genetska analiza embrija može raditi samo u slučajevima gdje postoji definisana bolest  u prošlosti, RECOMBINE test koji Bahçeci medicinska grupa nudi odnedavno pruža veće mogućnosti. Kod naizgled zdravih pojedinaca koji žele saznati da li nose neku poznatu genetsku bolest, uzimanjem krvi se radi analiza na preko 200 genetskih bolesti te se utvrđuju genetski problemi još u fazi embrija, a koji mogu prouzrokovati ozbiljne traume pacijentima ako budu otkrivene tokom trudnoće. Ovaj test se može uraditi na svim osobama koje to žele. Pored toga, ovaj test je preporučljiv kod parova koji u prošlosti imaju slučajeve brakova između rođaka.

Ovim testom se oba supružnika mogu pretražiti u isto vrijeme, ali je bolje da se testom prvo pretraži žena kako bi se utvrdila eventualna bolest koja se prenosi preko x-hromozoma. Ako se naiđe na genetsku patologiju, i suprug se pretražuje ovim testom (ili samo sa aspekta nađene genetske aberacije). 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

10 besplatnih pregleda
Bahceci BiH IVF Centar osigurao 10 besplatnih pregleda za članove Udruženja Bebe
8
Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
3
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *