|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Priča bebe Harlou: Krv iz pupčane vrpce u akciji

Seracell.ba, 31.7.2013
Roditeljski instinkt je moćna stvar. Roditelji mogu da osjete i najmanje naznake prehlade, infekcije uha ili kada nešto nije u redu. Džejmi i njen suprug Ben, znali su da nešto nije bilo u redu sa njihovom ćerkom, Harlou...

image
/11


Džejmi i njen suprug Ben, znali su da nešto nije bilo u redu sa njihovom ćerkom, Harlou, kada je sa 2 sedmice počela da plače više nego što je to uobičajeno. Doktori su rekli da su najverovatnije u pitanju grčevi i predložili su drugačiji sistem ishrane i spavanja, ali se stanje male Harlou nikako nije popravljalo. U trećem mjesecu prestala je da mokri, a stomak joj je otekao.

http://www.dodaj.rs/f/35/1A/3MMTGJzd/beba-harlou.jpg

Otkrivanje uzroka problema
Nakon hitnog odlaska u bolnicu i nekoliko testova, Džejmi i Ben su dobili potresne vijesti: maligni tumor veličine jabuke je blokirao bubreg male Harlou. Da bi stvar bila još gora, patolozi nisu mogli da utvrde koji tip karcinoma je bio u pitanju. Na kraju, tim pedijatrijskih onkologa iz Čikaga zaključio je da karcinom male Harlou najviše podjseća na tumor mozga i da bi tako trebalo da bude tretiran.

Nesigurni u ishod, doktori su odredili da je hemoterapija najbolji izbor za terapiju. Iako je za Džejmi i Bena bilo strašno što će gledati kako njihova ćerkica trpi bolne neželjene efekte takve terapije, njen osmijeh je bio dovoljan da ne pomisle na odustajanje. Zatim su postavili važno pitanje: da li nekako mogu pomoći matične ćelije iz pupčane vrpce koje su sačuvali u banci matičnih ćelija?

Potencijal krvi iz pupčane vrpce da spase život
Odluka Džejmi i Bena da sačuvaju krv iz pupčane vrpce male Harlou obezbijedila im je dodatnu opciju za nju kada je došlo vrijeme za liječenje njenog tumora. Kako su matične ćelije savršeno odgovarale Harlou, jer su bile njene sopstvene, mogla je biti oslobođena tretmana i lijekova, koji sprječavaju odbacivanje i koji su potrebni u slučajevima kada podudarnost matičnih ćelija nije 100%.Ubrzo, Harlou je bila podvrgnuta hemoterapiji, u cilju smanjivanja tumora kako bilo moguće odstraniti ga hirurški. Kada je došlo vrijeme za operaciju, doktori su otkrili da se tumor smanjio i pretvorio u ožiljak, a zahvaljujući sačuvanoj krvi iz pupčane vrpce doktori su bili u mogućnosti da izvrše dvije transplantacije matičnih ćelija – jednu koristeći krv iz njene pupčane vrpce i drugu koristeći matične ćelije njene krvi – kako bi sprječili ponovni rast tumora. Nakon 2 mjeseca, provedenih u izolaciji, kako bi bila zaštićena od uzročnika infekcija, Harlou je konačno mogla da ode kući, a 7 meseci kasnije pridružila se svojim vršnjacima u vrtiću.

Podsticanje roditelja da shvate vrednost krvi iz pupčane vrpce
Džejmi i Ben su iz prve ruke uvidjeli moć matičnih ćelija i bilo im je više nego drago što su donijeli odluku da sačuvaju matične ćelije male Harlou. Sada su oni ti koji prenose svoje utiske i podstiču druge roditelje da razmisle o čuvanju matičnih ćelija svoje djece. Matične ćelije pupčane vrpce su pružile mogućnost maloj Harlou da živi sretnim i ispunjenim životom. Ona je sada zdrava i vesela trogodišnja djevojčica, koja voli gimnastiku, voli da pleše, pjeva i gleda njen omiljeni crtać - 101 Dalmatinac.

 

31.07.2013.

Izvor:  www.seracell.ba  

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto toliko trudnica bira Veritas prenata...
VeritasTest myPrenatal je, zahvaljujući svom kvalitetu, postao sinonim za prenatalni test koji potiče direktno iz nauke,...
4
Pripreme na porođaj u porodilištu
Kakav je postupak kada vas prime u porodilište? (engleski video)
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *