|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Prosječna Bosanka i Hercegovka kroz statistiku

N1, 9.3.2017
Žene u BiH u brojkama! Prosječna Bosanka i Hercegovka se uda sa 25-29 godina, rodi dvoje djece i ima srednjoškolsku diplomu! Najviše je, ipak, dama koje imaju između 50 i 54 godine!

image
/11


Prosječna Bosanka i Hercegovka ima 40 godina, udaje se u dobi između 25 i 29 godine i u toku rodi dvoje djece, kaže statistika.

Ukupno nas je milion, 789 hiljada 889. To je 51 posto ukupnog stanovništva BiH. Najviše je Bosanki i Hercegovki koje imaju između 50 i 54 godine. 

Od ukupnog broja žena starijih od 15 godina, 22 posto se nije nikada udavalo. Udatih je 57 posto, razvedenih 4 posto i 16 posto udovica.

Prosječna žena u BiH rodi dvoje djece. Ipak, skoro 30 posto žena nije rađalo nikada. Više od 4 posto žena ima više od petoro djece.

Statistika je crna kada je u pitanju pismenost. Puno je više nepismenih žena nego muškaraca. Od ukupnog broja muškaraca nepismeno je manje od 1 posto, a od ukupnog broja žena skoro 5 posto.

Najviše žena - skoro 43 posto ima samo srednju školu. Skoro 8 posto nikakvo obrazovanje, a skoro 10 posto ima fakultetsku diplomu. 

Žene u politici

 

Na posljednjim lokalnim izborima, od ukupnog broja kandidovanih političkih subjekata za načelničke pozicije, bilo je tek 6,8 posto žena. Manje od 5 posto načelničnih pozicija zaista je pripalo ženama. Na opštim izborima 2014. godine je učestvovalo 42 posto žena.

U Predstavničkom domu PS BiH izabrano je 10 žena, to je 24 posto. U Domu naroda samo dvije, to je 13,5 posto. Najviše žena u jednom političkom tijelu je izabrano u Vijeću naroda RS, njih 8 čini 28,57 posto. 

Broj žena u politici bilježi povećanje, ali je i dalje daleko ispod 40 posto, koje predviđa Zakon o ravnopravnosti spolova.

 

Izvor: N1

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
14
Kako do posla i finansijske nezavisnosti
Čast mi je predstaviti našu forumašicu Aidu H. Lončarić koja je ipak uspjela bez ulaganja razviti samostalni biznis. Kaž...
3
Ne koristite filtere - OVO SAM JA
Fenomen koji lako može prerasti u opsesivnu preokupaciju fizičkim izgledom... Ovo sam ja, sa svim vrlinama, manama i svi...
3
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *