|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Prva DONA certificirana edukacija za dule u BiH

Uredništvo Ringeraja.ba, 12.2.2016
Prirodan Porod je u saradnji i uz podrsku drugih nevladinih organizacija organizirao prvu DONA certificiranu edukaciju za dule u BiH od 04-07.02.2016, u Sarajevu koju je drzala mađarica Reka Dezsi (DONA certificirana trenerica za porođajne dule).

image
/41


 

Dule se nemedicinska, kontinuirana emocionalna podrška trudnica i porodilja. Prije  ove radionice u cijeloj BiH je bilo ukupno 3 dule a sada, nakon radionice na kojoj je učestvovalo 20 žena smo se mnogostruko obogatili sa dulama i u korak smo sa zemljama iz regiona. Svaka žena je postala certificirana dula koja može obavljati zadatak struke i biti uz porodilju. 


Ono što će dule nuditi svakoj ženi uključuje podršku prije poroda u smislu informisanja, emocionalne podrške i edukacije o metodama i tehnikama kako najspremnije dočekati porod te podršku nakon porod u postnatalnom periodu. Međutim, dule igraju nezamjenjivu ulogu u trenutku samog poroda tj. u porodilištima i cilj nam je da se stvori međusobna saradnja sa medicinskim osobljem i institucijama te da se prepozna značajnost dule i omogući njihovo prisustvovanje porodima uz porodilju i uz supruga.

U razvijenim zemljama je njihova uloga prepoznata do te mjere da sistemi zdravstvene zaštite pokrivaju usluge dula i rađene su brojne studije kako zapravo kontinuirana emocionalna podrška trudnica smanjuje broj intervencija i komplikacija u samom porodu. Također, psihička podrška ženi mnogo znači i medicinskom osoblju koje potom ima neometan rad u praćenju da porod sa medicinske strane protekne uredno i dula samo obogaćuje i nadopunjuje rad medicinskog osoblja. 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tabu tema za koju se odlučuje čak 99% trud...
Prenatalni testovi su nedugo nazad bili potpuna nepoznanica i tabu tema dok se danas za njih odlučuje čak 99% trudnica.
3
Krvarenje nakon seksa u trudnoći
Kad nakon strastvenog spolnog odnosa s partnerom otkrijete da krvarite, to vas uvijek nekako malo zabrine, a još više va...
3
Vita 34 poklanja!!!
Vita 34 poklanja 10 godina pohranjivanja matičnih ćelija
3
Besplatno pohranjivanje matičnih ćelija
50 porodica iz BiH dobilo besplatno pohranjivanje matičnih ćelija! Porodica Sulejmanović iz Tuzle 50. je porodica iz Bi...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *