|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Prvačićima zakon određuje školu

Uredništvo Ringeraja.ba, 17.4.2018
Veliki broj roditelja je do sada upisivao djecu u škole koje se nalaze u blizini njihovog posla ili u škole koje imaju produženi boravak... Međutim!
Ključne riječi:

image
/11


Neki su smatrali određene škole kvalitetnijim od drugih, pa je tako bilo škola koje upisuju po pet ili šest odjeljenja prvih razreda, dok su negdje upisivana jedva dva odjeljenja. Od ove godine to neće biti moguće.


Prijava


Naime, novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS-a propisao je da se od ove školske godine djeca mogu upisivati isključivo u školu najbližu mjestu stanovanja, odnosno na osnovu CIPS-ove prijave.

- Ministarstvo za obrazovanje KS-a zatražilo je od općina u KS-u da utvrde školska područja, jer su izgrađena nova naselja, a u toku je i izgradnja novih škola, rekla nam je Nihada Čolić, stručna savjetnica u Ministarstvu, i dodala da je ostavljena mogućnost da se u nekim slučajevima naprave izuzeci.

Roditelji mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu za obrazovanje KS-a za upis djeteta čije se prebivalište nalazi u drugoj općini u KS-u ili pripada drugom školskom području.

- Posije okončanja aprilskog upisnog roka, Ministarstvo za obrazovanje KS-a provodit će analizu upisa po školama u KS-u, te utvrditi u kojim školama nisu svi kapaciteti popunjeni. Ukoliko bude slobodnih mjesta u školi u koju roditelji žele upisati dijete, te ako postoji pedagoška opravdanost za upis djeteta u školu van školskog područja, Ministarstvo će razmotriti mogućnost upisa učenika nakon objave drugog konkursa u augustu, istakla je Čolić. Naglasila je kako Ministarstvu roditelji učenika već upućuju zahtjeve za upis u škole izvan školskog područja kojem učenik pripada. Razlozi su različiti, a najčešće se navode blizina radnog mjesta i potreba da dijete ide u produženi boravak.

U Vijeću roditelja KS-a, koje je učestvovalo u donošenju Zakona, smatraju da će ovakav vid obaveznog poštivanja školskog područja biti moguće provesti samo ako sve škole imaju bar približne uslove i ukoliko se revidiraju školska područja.

- Do sada smo imali slučajeve da su neke škole ostajale bez učenika i upisivale su jedva jedno odjeljenje prvačića, a s druge strane neke su bivale prenatrpane. Nažalost, do ovog upisnog roka nije urađeno ono što smo zahtijevali. Nisu revidirana školska područja, niti su u svim školama stvoreni približno isti uslovi, što ne znači da neće biti u budućnosti. Vijeće roditelja poštuje Zakon, a Zakon kaže da prelasci trebaju biti odobreni ako su razlozi za zahtjev roditelja/staratelja realni, te u tom smislu očekujemo da će Ministarstvo sve zahtjeve koji su u interesu djece odobriti. Razlozi mogu biti bolest djeteta ili roditelja, te da dijete tokom nastave bude u blizini roditelja koji radi na određenoj lokaciji, zatim produženi boravak ili upravo školsko područje, objasnila je Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS-a.


Molbe


U OŠ “Osman Nuri Hadžić” trenutno školu pohađa sedam učenika koji nisu sa njihovog školskog područja i njihov status nije ugrožen, jer djeca koja su počela školovanje po starom zakonu ostaju u školama u koje su upisana.

- Podržavamo da djeca idu u škole u koje pripadaju po mjestu boravka, ali uz mogućnost dobijanja odobrenja za djecu koja imaju razloge da pohađaju druge škole. Ministarstvo za obrazovanje je nadležno za odlučivanje u konkretnim slučajevima i već smo imali nekoliko slučajeva da su molbe roditelja pozitivno riješene, saznali smo od Ševala Dudevića, direktora ove škole.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ne tjerajte djecu da spavaju poslije podne
Zbog poslijepodnevnog sna uspavljivanje mališana se nekada pretvori u nemoguću misiju
8
Dijete ne zna gdje je mama, a zna gdje je ...
“Viđam bebe mlađe od godinu dana koje su izložene ekranima deset ili više sati dnevno, što je ceo njihov svesni deo živo...
3
Reakcija MUP-a KS na pokušaje otmica djece
U javnosti se pojavila informacija da se u ponedjeljak u blizini sarajevske Osnovne škole Pofalići desio pokušaj otmice ...
3
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svijet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dijete gaji...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *