|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Smanjite stres kod djece

Uredništvo Ringeraja, 1.12.2020
Iako detinjstvo jeste najljepše doba, roditelji često griješe kada misle da njihovi mališani nemaju nijednu brigu na svijetu. Naime, stres kod djece nije neobična pojava u današnjem, modernom drušvu.

image
/11


Djeca imaju svoje brige i ma kako one izgledale bezazlene i, sa stanovišta odraslih, nebitne one su rezultat njihove zainteresovanosti da u nečemu uspiju, odnosno da se nešto povoljno odigra. Djeca uzrasta tri do četiri godine mogu brinuti da li će se njihov drugar sutradan igrati sa njima ili će izabrati nekog drugog za igru, da li će drugarica sutradan vratiti pozajmljenu igračku ili će opet zaboraviti i slično.

 

- Odrastanje podrazumjeva uspješno savladavanje prepreka, pobjeđivanje u borbi sa konfliktnim situacijama, odnosno prevladavanje svih onih životnih situacija koje zahtjevaju suočavanje sa neudobnostima, nezadovoljavanjem potreba, uskraćivanjima, odbacivanjima, gubitcima. Osvajanje alata za življenje podrazumeva naoružavanje djeteta iskustvom upravo iz tih životnih situacija koje roditelji ne mogu i ne treba da otklone. Zadatak roditelja je da budu uz dijete i da mu svojim primjerom pokažu kako da se bore i izbore sa teškim osjećanjima, gubitcima, rastancima, povredama, bolešću, neslaganjima sa bližnjima.

  

OTKUD STRES? 

Uzročnici stresa kod djeteta kreću se od problema u školi, previše obaveza, svađe s prijateljima ili je u pitanju dublje uzrokovan stres dječjm osjećajima ili pritiscima, poput želje za boljim uspjehom u školi ili uklapanjem u društvo... 

 

Najčešće greške roditelja su:  okrivljavanje djeteta, ukazivanje na greške koje je počinilo, potcenjivanje i negativno procenjivanje sposobnosti djeteta da izađe na kraj sa situacijom, poređenje sa drugom djecom koja su uspjela, sa braćom i sestrama koji uvijek lako iz svega izađu i snađu se, poređenje sa sobom na štetu djeteta.

 

- Ukoliko je djetetu važno da bude omiljeni drug, a ne uspijeva da privuče pažnju drugara, ili biva odbačen, to će ga sigurno preokupirati i obojiti sva dešavanja u školi. Vjerovatno će nepovoljna situacija uzrokovati stres za dijete. Razvod roditelja ili česte svađe, posebno pred djecom, mogu biti nepresušni izvor stresa. Školski neuspjeh će biti dugoročni izvor stresa za dijete ako su roditeljska očekivanja daleko iznad mogućnosti djeteta. U toj situaciji dijete nema mogućnost da postigne zadovoljavajući uspjeh ni za roditelje, ni za sebe.

 

PROČITAJ! > Zapamtiti ne znači i razumjeti

 

 

RAZLIČITE REAKCIJE

Djeca različito reaguju na stres ne samo u zavisnosti od uzrasta, već i u zavisnosti od ličnih sposobnosti i osobina ličnosti, kao i ishoda stresnih situacija u prethodnim fazama odrastanja. Uspješnost u savladavanju prepreka u životu je od velikog uticaja na kasnije faze odrastanja. Roditelji treba da pruže podršku djeci da iz svih faza izađu kao pobjednici, odnosno naoružani sposobnostima za uspješno savladavanje prepreka u kasnijim fazama razvoja. Dijete koje uči da vozi bicikl će morati da savlada bol prilikom pada da bi naučilo da vozi. Kada se njegov prijatelj naljuti, moraće sam da nađe način da povrati prijateljstvo. Kada djeca odmalena uče da se nose sa životnim teškoćama, na neki svoj način, ona se najbolje pripremaju za život i suočavanje sa stresnim situacijama.

  

Kada je potrebna stručna pomoć 

Ako roditelji ne mogu da pomognu, a primjećuju da je njihovo dijete preokupirano nečim tako da to dovodi do dugotrajnijih promjena u ponašanju koje onemogućavaju svakodnevno uspješno funkcionisanje i završavanje obaveza treba da ponude djetetu profesionalnu pomoć. Pružanje profesionalne pomoći u situaciji kada dijete ne može da izađe na kraj sa stresom, spriječit će produbljivanje problema, dalju pojavu neželjenih ponašanja i proširivanje problema na druge oblasti života.

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pritisak vršnjaka djeluje na vaše dijete
Način na koji vršnjaci utječu jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koj...
3
Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *