|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Sterilitet i liječenje

Uredništvo Ringeraja.ba, 26.11.2013
Pod sterilnim smatraju oni parovi koji u toku od godinu dana normalnih seksualnih odnosa nisu postigli trudnoću (bez korištenja kontracepcije). Piše: Prim. Dr. Nejra Pašić

image
/11


Šta se podrazumjeva pod sterilitetom?

Precizno govoreći, sterilnim pacijentom se smatra onaj par koji ne može da postigne trudnoću bez medicinske pomoći. Realno, nekoliko pacijenata je totalno sterilno, a mnogi su “subfertilni”, u smislu da su im smanjene šanse da postignu trudnoću. Regularno se pod sterilnim smatraju oni parovi koji u toku od godinu dana normalnih seksualnih odnosa nisu postigli trudnoću (bez korištenja kontracepcije).
 

Da li sterilitet postaje svakodnevnica?

Odgovor je vjerovatno da. Mnogo je razloga za to. Mnoge žene se udaju u kasnijim godinama, pa mnogo češće imaju probleme sa postizanjem trudnoće. Seksualno prenosive bolesti su mnogo češće danas nego ranijih godina. Mnogo osoba ima više seksualnih partnera, pa postoji veći rizik za prenošenje ili dobijanje zaraznih bolesti. Te infekcije dovode do blokade jajnika ili tuba. Neka skorija istraživanja pokazuju da svaki šesti brak ima probleme sa sterilitetom.
 

Koji su noviji uzroci steriliteta?

Sterilitet može biti prouzrokovan mnogim razlozima kod muškaraca, kao i kod žena ili kod oboje. Muškarci ne produkuju spermu, produkuju mali broj ili nepokretne i abnormalne spermatozoide. Oni mogu biti impotentni ili neki imaju retrogradnu ejakulaciju. Žene mogu imati anovulatorne cikluse ili neredovne menstruacije. Mogu imati blokirane tube, endometriozu ili abnormalne pojave kao fibroidni uterus. Cervikalni mukus može sadržati antispermalna antitijela. Konačno, mogu imati seksualni problem, tako da spermatozoid i jajna ćelija nemaju šansu da se sretnu.


Sterilitet kod žene

Ljudski reproduktivni sistem je veoma kompleksan. Da bi žena zatrudnjela potrebno je da procesi ovulacije i oplođenja budu u potpunosti očuvani. Najčešći uzroci steriliteta kod žena su:

  • Oštećenje ili neprohodnost jajovoda. Najčešće nastaje kao posljedica zapaljenja jajovoda (salpingitis). Najčešći izazivač je Hlamidija, bakterija koja se prenosi seksualnim putem, čija infekcija može proći neprimjećena i bez bola ili povišene temerature. Oštećenje jajovoda može da spriječi oplođenu jajnu ćeliju da dođe do materice i može dovesti do vanmaterične trudnoće. Potpuna neprohodnost jajovoda spriječava spermatozoide da uopšte stignu do jajne ćelije i da je oplode.
  • Endometrioza. Kada se tkivo materice nađe i izvan materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) čime remeti rad jajnika i materice i smanjuje prohodnost jajovoda. Ovi tkivni implanti reaguju na hormonski ciklus tako što rastu ili krvare u skladu sa menstrualnim ciklusom uzrokujući zapaljenje i stvaranje ožiljaka. Kod žena sa endometriozom često se javlja i sterilitet kao i bol u malom stomaku.
  • Poremećaji ovulacije. U nekim slučajevima sterilitet je izazvan poremećajem ovulacije. Čak i mali poremećaj u hormonima koji dovode do ovulacije (LH i FSH) mogu dovesti do smanjenja plodnosti ili steriliteta. Najčešće nastaju u slučaju povrede glave, tumora, pretjeranog fizičkog vežbanja ili izglađivanja.
  • Povišen nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji stimuliše stvaranje mlijeka. Visok nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne ili dojilje može poremetiti ovulaciju.  Pojava mlijeka u dojci moze biti prvi znak povišenog nivoa prolaktina.
  • Policistični jajnici (PCOS). Policistični jajnici nastaju kada tijelo proizvodi suviše androgenih hormona koji također utiču na ovulaciju.
  • Rana menopauza. Rana menopauza je prestanak menstruacije i nestanak folikula prije tridesetpete godine života. Najčešće je uzrok nepoznat, mada je povezana sa zračenjem i hemoterapijom, bolestima imunog sistema i pušenjem.
  • Ostali uzroci. U ostale uzroke spadaju: miomi, priraslice, različiti lijekovi, problemi sa tiroidnom žlijezdom (hipo i hipertiroidizam), tumori i njihovo liječenje, Kušingova bolest, HIV, oboljenje bubrega, pretjeran unos kofeina itd…

 

Testovi za otkrivanje steriliteta

Da bi se otkrio uzrok steriliteta potrebno je uraditi različite testove. Ti testovi se odnose i na žene i na muskarce. Kako je ljudski reproduktivni sistem veoma komplikovan, testovi mogu da traju i nekoliko meseci. Kada se uzrok otkrije pristupa se mogućem liječenju sa dobrim šansama da dođe do oplodnje. Postoji mogućnost da se uzrok ne otkrije i takvo stanje se naziva idiopatski sterilitet, međutim uz određene metode liječenja moguće je izliječiti i takav sterilitet.

Testovi za žene

  • Opšti pregled: uključuje opšti pregled, ginekološki pregled, historiju bolesti, pitanja vezana za menstrualni ciklus i seksualne navike kao i lijekove koje koristite. 
  • Hormonalni testovi: određuje se nivo hormona da bi se ustanovilo da li ovulacija uopšte postoji, određuju se nivo ženskih seksualnih hormona, tiroidnog hormona kao i hormoni hipofize. 
  • Histerosalpingografija: provjerava se stanje materice i jajovoda. Tečnost se ubacuje u matericu i rentgenom se određuje da li je tečnost stigla do jajovoda. Moguće je odrediti da li postoji blokada jajovoda kao i na kojem se mjestu nalazi. Ovo se može izliječiti operacijom.
  • Ultrazvuk: moguće je odrediti da li postoji neka deformacija u genitalnom sistemu.
  • Genetska testiranja: pokazuju da li postoji neki genetski defekt koji uzrokuje sterilitet.
  • Laparoskopija: pomoću ove metode moguće je odrediti da li postoji endometrioza, kao i defekti materice i jajovoda. Obavlja se u opštoj anesteziji.

Testovi za muškarce

  • Opšti pregled: uključuje pregled genitalija i pitanja koja uključuju historiju bolesti, lijekove koje koristite i seksualne navike.
  • Spermogram: najbitniji test za muškarce. U laboratoriji se analizira količina sperme, boja i prisustvo infektivnih agenasa ili krvi. Određuje se broj spermatozoida, oblik i pokretljivost.
  • Hormonalni testovi: iz krvi se određuje nivo testosterona i ostalih muških hormona.
  • Ultrazvuk: pomoću ultrazvuka moguće je vidjeti da li postoji opstrukcija kanala ili retrogradna ejakulacija.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

10 besplatnih pregleda
Bahceci BiH IVF Centar osigurao 10 besplatnih pregleda za članove Udruženja Bebe
8
Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
3
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *