|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Šta svaka trudnica treba da zna?
Ključne riječi:



Mnogo toga se mjenja u životu žene tokom trudnoće i kada se rodi beba: organizacija, spavanje, ishrana, emocije i sl. Osim toga, puno je i fizičkih promjena koje su primjetne. Jedna od uobičajenih i veoma čestih su i strije koje nastanu kod 70 do 90 odsto trudnica.

Evo šta sve treba da znate o strijama:

Kako i zašto nastaju strije?
Strije su linearne, crtaste atrofije kože koje se javljaju na mjestima gdje se koža najviše rasteže. Strije nastaju kada tijelo raste brže nego što to koža može da prati. Ovo izaziva pucanje elastičnih vlakana ispod površine kože i nastajanja linija koje su nam poznate kao strije. Osim rastezanja kao mehaničkog faktora značajno mjesto zauzimaju i hormonske promjene tokom trudnoće.

Najugroženija mjesta za nastajanje strija su stomak i grudi, ali se lako mogu pojaviti i na butinama i gornjem dijelu ruku. Strije su na početku crvene ili ljubičaste, a nakon trudnoće polako izblijede i postanu bijele ili sive.

Ko dobija strije?
Oko 90 odsto trudnica će uočiti strije negdje nakon šestog ili sedmog mjeseca trudnoće. Ako je vaša majka imala strije, veća je vjerovatnoća da ćete ih i vi imati jer veliku ulogu ima i genetika.

Žene svijetle puti će imati roskaste strije dok će se kod onih sa tamnijom kožom pojaviti uočljive svijetle linije.

 

Koronavirus u trudnoći: Koliko je opasan?

 

Kako sprečiti strije?
U trudnoći strije se uglavnom pojavljuju na mjestima na kojima se koža rasteže zbog povećanja obima tijela. Zbog toga, jedna od prvih stvari je da pazite na povećanje kilaže u trudnoći tako što ćete slušati savjete doktora, zdravo se hraniti i biti aktivni.

Kako će koža svakako da se rasteže dok beba raste, važno je da mislite i na njenu elastičnost. Najbolja stvar je preventivna njega već od četvrtog mjeseca trudnoće svakodnevnom upotrebom specijalnih emulzija ili krema. Poželjno je da ove preparate nanosite ujutro i uveče poslije tuširanja. Utrljavajte ih blagom masažom kako bi se krema bolje upila, odnosno dubinski reagovala. Pojačana cirkulacija ojačaće kolagenska vlakna u koži i tako je učiniti elastičnijom i sačuvati je od neprijatnih i trajnih oštećenja.

Hidriranje kože nije važno samo iz estetskog razloga već i zato što ćete se bolje osećati, koža vas neće svrbiti i biće nježnija. Osim krema, u ovom cilju važno je i unošenje vode.

Šta ako su se strije već pojavile?
I pored svih predostrožnosti i njege, ne postoji garancija da se strije neće pojaviti. Ako ih ugledate, nemojte odmah odustati. Nastavite da mažete kremu i vodite zdrav život i tako ćete uticati da se crvenilo smanji i spriječiti nastajanje još većeg broja strija na kritičnim tačkama.

Šta mame pišu o strijama?

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li ste spremni za još jedno dijete?
Kako donijeti odluku kada biološki sat otkucava, a vi razmišljate o novoj bebi? Postavite si 10 pitanja?
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *