|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Vazektomija: najčešći mitovi i način izvođenja

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.8.2023
Vazektomija je trajni oblik muške kontracepcije i obavlja se operativnim zahvatom podvezivanjem sjemenovoda.

image
Vazektomija - >Freepik
/11


Ovaj oblik kontracepcije je (za razliku od ženskog podvezivanja jajovoda) reverzibilan, no svakako je prije podvrgavanju zahvatu važno biti sigurni da to želite, jer reverzibilan proces često nije uspješan.


Najčešći mitovi o vazektomiji

Nakon što ste sa sigurnošću odlučili da se želite podvrgnuti vazektomiji, krenimo sa rušenjem najčešćih mitova kada je u pitanju podvezivanje sjemenovoda. Nakon vazektomije ne gubite svoju muškost, a seksualni odnosi ne da će donositi isti užitak, nego još i veći. Tome svjedoče brojni muškarci koji su u svojoj spolnosti počeli uživati još više kada nisu više morali brinuti o kontracepciji i neželjenoj trudnoći. Nakon vazektomije muškarac i dalje normalno prilikom orgazma luči ejakulat, samo u njemu više nema spermija. Spermiji čine tek 2% ejakulata, pa razlike prilikom erekcije i izbacivanja ejakulata neće biti.


Kako se izvodi vazektomija?

Sjemenovod je kanal kojim se spermiji prenose iz testisa u mokraćnu cijev testisa. Vazektomijom se podvezuju sjemenovodi i samim time se blokira izlazak spermija iz testisa. Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom i traje manje od sat vremena (najčešće oko pola sata). Rezovi su mali i nisu uočljivi nakon zahvata.


Nakon davanja anestezije pacijentu se daje nekoliko minuta dok anestezija ne počne djelovati. Tada se na koži i potkožnom tkivu testisa radi maleni rez kako bi se omogućio pristup sjemenovodu. Sjemenovod se prereže, podvezuje ili blokira čime se sprječava ulazak spermija u ejakulat. Odstranjeni dio sjemenovoda odlazi na analizu tkiva.


Vrlo je važno imati na umu da je, kako bi se potvrdilo da je zahvat uspio, potrebno napraviti spermiogram osam do deset tjedana nakon zahvata. U sjemenovodima nakon zahvata ima zaostalih spermija i sve dok se u potpunosti ne izbace, potrebno je uzimati vazektomiju kao zaštitu od neželjene trudnoće s rezervom. Tek kada spermiogram potvrdi da u ejakulatu više nema spermija, tada se može prestati koristiti drugi oblik zaštite od trudnoće. Uspjeh zahvata je oko 98%.


Oporavak

Postupak nije bolan, eventualno moguć lagani osjećaj nelagode. Oporavak je relativno brz, osim strogog mirovanja 2 dana nakon zahvata, već nakon nekoliko dana muškarac se može u potpunosti vratiti svakodnevnim aktivnostima. U slučaju bolova liječnici savjetuju uzimanje lijekova protiv bolova i to će eventualno biti potrebno unutar 2-3 dana nakon zahvata.


Ovisno o tome kako se muškarac osjeća, o tome ovisi kada se može vratiti seksualnim aktivnostima. Ako nema bolova, odnosi su mogući već tjedan dana nakon vazektomije.


Gdje se izvodi vazektomija?

U pravilu se vazektomija izvodi na urološkom odjelu bilo koje bolnice, iako zbog česte problematike zakonske regulazite muškarci odlaze na postupke u privatne poliklinike gdje se cijena vazektomije kreće od 1600 do 2800 kn, a postupak pokriva polica dopunskog osiguranja.


Reverzibilan postupak

Prilikom odlučivanja za podvrgavanje vazektomiji važno je imati na umu da je reverzibilan postupak uspješan samo u 50% slučajeva, stoga ako planirate djecu, ovo svakako nije idealan izbor za oblik kontracepcije. Što je duži vremenski period između zahvata vazektomije i reverzibilnog zahvata, šanse za povratak plodnosti su sve manje.


Moguće komplikacije nakon vazektomije

Do komplikacija nakon vazektomije dolazi vrlo rijetko, a neke od njih su:

  • Infekcija na mjestu šava. (pomažu hladni oblozi nakon zahvata)
  • Bolni podljevi nakon zahvata koji brzo prolaze. (pomažu hladni oblozi nakon zahvata)
  • Krvarenje i gnoj na mjestu reza svakako su znak za odlazak liječniku.
  • Ako se bolovi ne smiruju nakon zahvata, a primjećujete i povišenu tjelesnu temperaturu, svakako se obratite liječniku.
  • Izbjegavanjem ibuprofena i aspirina nekoliko dana prije zahvata smanjujete rizik za pretjerano krvarenje prilikom zahvata.
  • Nošenje pripijene odjeće može biti bolno, stoga već na zahvat dođite u komotnoj i udobnoj odjeći, a istu prakticirajte i dok bolovi nakon zahvata potpuno ne nestanu.
  • Snažni bolovi koji se ne smiruju mogu upućivati na upalu testisa koja se liječi antibioticima.
  • Granulomi su čvorići upalnog tkiva, odnosno nakupine spermija u okolnom tkivu, no najčešće se povlače sami od sebe unutar nekoliko dana.


 

 

ZANIMLJIVO ZA TATE NA RINGERAJI

Imamo i OČEV FORUM

I članci o TATAMA

 I ne zaboravit nas zapratiti na Instagramu @ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

9 načina kako se budući tata može povezati...
I budući očevi su uzbuđeni zbog dolaska bebe na svijet, ali imaju manje prilika da zaista osjete kako malo biće raste. D...
3
Da li beba u stomaku osjeća očev stres?
Ukoliko je budući otac prije rođenja djeteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dijete će kasnije biti sklonije agre...
2
Samo za tate!
Sada, ako budući tatica ne skače od sreće jer će biti prisutan pri porođaju i nije na vrijeme obavio sve pripreme za por...
2
Zašto očevi žele sina?
Priznali to javno, ili se potajno nadali, očevi naječešće žele da im se rodi sin. Jednim dijelom ovo je svakako uslovlje...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *