|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Željezo može poboljšati plodnost žene

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.2.2016
Studija ukazuje na to da žene koje žele zanijeti trebaju razmotriti mogućnost unosa veće količine željeza iz neživotinjskih izvora uključujući i multivitaminske dodatke prehrani.
Ključne riječi:

image
/11


 

Izvještaj pokazuje da su žene koje su unosile dodatne količine željeza dramatično smanjile rizik od razvijanja ovulatorne neplodnosti u poređenju na žene koje nisu uzimale željezo.

 

"Ustvari, to je problem koji se veoma jednostavno može riješiti uzimanjem dodataka prehrani koji sadrže željezo, tj. multivitamina," rekla je dr. Jennifer Wu, ginekolog u Lenox Hill bolnici u New York-u. " Ako željezo ima ulogu u ovulatornoj disfunkciji, to bi bilo veoma jednostavno rješenje za neplodnost."

 

Međutim, doktorica je naglasila da i tako jednostavno rješenje još nije spremno za široku upotrebu.

 

"Ovo tek jedna studija," rekla je Wu. "Potrebno je još većih studija da bi se odredila tačna količina unosa željeza koja bi bila idealna za žene koje pokušavaju zatrudnjeti."

Prema studiji, nedostatak željeza je najčešći nedostatak u prehrani širom svijeta. Žene u plodnim godinama su na još većem riziku, jer menstruacija, trudnoća i dojenje iscrpljuju zalihe željeza u organizmu.

Tokom ovog istraživanja, stručnjaci sa Harvarda pretraživali su podatke za više od 18,500 udatih žena koje još nisu ušle u menopauzu. Nijedna od žena nije imala problema sa plodnošću u anamnezi i sve su pokušale ili uspjele zatrudnjeti između 1991. i 1999. godine. Dvaput je izvršena procjena njihove ishrane, a zatim je dovedena u vezu sa neplodnošću. Istraživači su posebnu pažnju obratili na uzimanje dodataka ishrani sa željezom, unosom željeza u hrani (mulitivitamini plus hrana), te na to da li je postojala razlika između unosa hem željeza (iz hrane životinjskog porijekla) i ne-hem željeza (iz povrća i dodataka prehrani).      

 

Tokom sljedećih 8 godina “žene koje su konzumirale ne-hem željezo bile su na značajno manjem riziku od neplodnosti koja je povezana sa ovulacijom od žena koje su unosile malo željeza ili hem željeza,” izjavio je autor studije dr. Jorge E. Chavarro, pri Odsjeku za prehranu na harvardskom Fakultetu za javno zdravstvo. Žene trebaju, također, obavijestiti svoje ljekare ako planiraju povećati unos željeza, dodao je on.

 

Što je veći unos ne-hem željeza, manji je rizik od neplodnosti. Ustvari, žene koje su uzimale dodatke prehrani sa 41 mg željeza i više, imale su za 62 procenta manji rizik od neplodnosti, najmanji u studiji. Žene koje su konzumirale velike količine željeza iz drugih izvora neživotinjskog porijekla su također imale značajno manji rizik od nepolodnosti u poređenju na žene koje su unosile malo željeza. 

 

"Važno je potvrditi ove rezultate, ipak, studija ukazuje na to da žene koje žele zanijeti trebaju razmotriti mogućnost unosa veće količine željeza iz neživotinjskih izvora uključujući i multivitaminske dodatke prehrani," rekao je Chavarro.  

 

Čini se da rezultati imaju biološki smisao, potvrdili su autori studije i drugi.

 

"Pretpostavljate da vam je potreban zdrav “materijal” da bi ovulirali i zanijeli dijete, prema tome, sasvim je smisleno da je potrebno da se sveukupno zdravo hranite," Wu je objasnila. "Koja je precizna kombinacija hranljivih materija potrebna, to još niko ne zna."


IZVOR: HealthDay, 31. oktobar 2006., www.healthday.com    

 

Znimljivu diskusiju i iskustva možete pročitati na temi OVDJE   

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
3
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2
Vjerovatnoća za začeće
Kakva je vjerovatnoća da žena zatrudni u jednom ciklusu? (engleski video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *