|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Žena sa "pola" srca rodila blizance

Uredništvo Ringeraja, 22.3.2024
Samo 4 slična slučaja poznata u svijetu, a prvi u Italiji: žena rođena prije 36 godina sa srcem bez komore, postala je majka blizanaca.
Ključne riječi:

image
Majka i djeca, dječak i djevojčica, su dobro. Foto: Freepik.com
/11


Nesvakidašnje rođenje dogodilo se u Rimu zahvaljujući odlučnosti mlade žene i zajedničkom radu specijalista pedijatrijske bolnice Bambino Gesù Pediatric Hospital i Univerzitetske bolnice A. Gemelli Irccs, gde je urađen carski rez, piše Agenzianova.com.


Samo 4 slična slučaja poznata u svijetu, a prvi u Italiji: žena rođena pre 36 godina sa srcem bez komore, postala je majka blizanaca.


Majka i djeca, dječak i djevojčica, su dobro: „Znala sam da mnogo rizikujem sa mojim posebnim srcem, zapravo polovinom srca, ali bila sam odlučna i željela sam da postanem majka. U ovoj avanturi pratili su me korak po korak lekari Bambino Gesù i Poliklinike Gemeli. Zahvaljujući njima imala sam lijepu trudnoću i porođaj, a rođenje blizanaca donijelo je toliko emocija“, objasnila je žena.

 

Majka blizanaca je rođena sa srcem bez desne komore, djela srčanog mišića koji gura krv prema plućima radi oksigenacije. To je složena urođena srčana bolest koja zahtjeva niz korektivnih intervencija u prvim godinama života. U ovom konkretnom slučaju, pacijentkinja je podvrgnuta jednoj operaciji u dobi od 4 godine kako bi se izgradio alternativni sistem cirkulacije, nazvan Fontan, koji dovodi krv iz šuplje vene direktno u pluća, bez prolaza kroz srce.

 

PROČITAJ!> Surova istina o carskom rezu


Ovo stanje podvrgava organizam stalnom prekomjernom radu: cirkulacija koju podržava jedna komora zahtjeva, u stvari, bliske terapije i kontrole tokom života; u 5 odsto slučajeva se postiže transplantacija. U Bambino Gesù postoji tim specijalista koji brine o kontinuitetu terapije, kod punoljetne djece sa srčanim oboljenjima. Zahvaljujući napretku u pedijatrijskoj kardiohirurgiji, odrasli rođeni sa srčanim oboljenjima danas su sve brojniji. Iako se bolest drži pod kontrolom, ne mogu se smatrati potpuno izlečenim. Iz tog razloga im je potrebna posebna pomoć.

 

U svijetu postoje samo 4 slučaja rođenja blizanaca od majke sa univentrikularnim srcem i Fontan cirkulacijom. U slučaju ovako složenih urođenih srčanih oboljenja, trudnoća u stvari izlaže cijeli organizam većem stresu i rizicima: povećava se volumen krvi i srčana aktivnost, a organi kao što su jetra, bubrezi i crijeva mogu patiti. Međutim, u nedostatku drugih komplikacija, prema indikacijama međunarodnih protokola o tome, moguće je krenuti putem porodiljstva. Ovaj slučaj majke blizanaca koja je pod strogim medicinskim nadzorom bez problema završila trudnoću - prvi je slučaj u Italiji. Rođenje blizanaca, oboje teških 1,4 kilograma, obavljeno je carskim rezom u poliklinici Gemeli u 34. nedjelji trudnoće, nekoliko dana prije očekivanog termina. Poslije samo deset dana hospitalizacije, majka i djeca su uspjeli da se vrate kući.

 

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

 

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *