|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Postavlja se pitanje: nasilna igračka: da ili ne?
Ključne riječi:

image
/11


Roditelji često imaju probleme kada se odlučuju koju igračku bi djetetu kupili. Kupovinom igračke mnogi roditelji izražavaju vlastite želje – odazovu se djetetu u sebi i kupe ono što se sviđa njima. Roditelji koji djetetu kupuju igračke za koje još nije zrelo, na taj način izražavaju svoju ambicioznost i težnju da bi dijete bilo iznad prosjeka. Ne samo da dijete ne zna što bi tada s takvom igračkom, nego je kasnije, kada bude zrelo za nju, neće prihvatiti sa zanimanjem. Na drugoj strani, tom djetetu nedostaju igračke primjerene njegovom uzrastu.

Postavlja se pitanje: nasilna igračka: da ili ne?

Vjerojatno se mnogi roditelji pitaju kako je s uporabom nasilnijih igračaka, kao što su pištolji, lukovi i strijele, ukratko, igračaka koje u igri češće izabiru dečki? Pitate se da li treba dopustiti djetetu da se igra takvim igračkama ili ne.
Tu je najbitnija pravilna odluka roditelja koji kupuju igračku. Znači, važno je da su roditelji upoznati sa funkcijom igračke prije nego što je kupe. Moramo znati što želimo tom igračkom postići, koji je »cilj igranja«, jer znamo da je igra važna razvojna aktivnost kroz koju dijete razvija sposobnosti, osjećaje i vještine. Treba imati na umu da se dijete kroz igru uči i razvija svoj odnos prema okolini. Poznati istraživači su mišljenja da djetetovu igru treba razumjeti kao najozbiljniju aktivnost. Uključite se u igru!

Većinu igre predstavlja zadovoljavanje težnje za posjedovanjem, dominacijom, pobjedom, uspjehom, ljubavlju, ali nerijetko su tu i negativne strane tih težnji, kao što su ljubomora, zavist, želja za nesrećom partnera u igri.
Kad roditelji prepoznaju te negativne strane u igri, najčešće se bez razloga uplaše djetetove destruktivnosti. Tada se preporučuje njihova aktivna uloga, tj. razgovor sa djetetom.

Nasilna igra ili igračka?

Često se dešava da poslije igre s nasilnom igračkom slijedi nasilna igra, ali nije uvijek tako. Dječija igra može biti nasilna i bez upotrebe tzv. «nasilnih igračaka«, npr. kada igra neku nasilnu igru s loptom, reketom i sl. (reketom može udariti drugo dijete po glavi). Zabrinjavajuća je, dakle, nasilna igra i ne u tolikoj mjeri nasilne igračke, i zato trebamo pozornost usmjeriti na način igranja. Razgovarajte o tome sa djetetom! Ukoliko djetetu kupite »nasilnu igračku«, trebate mu objasniti zašto je opasna, zašto smo mu je uopće kupili i dozvolili igru s njom, kada već tvrdimo da je opasna. Zanimljiva ideja je recimo ta da djetetu pištolj ne kupimo, nego ga skupa sa njim napravimo od drveta, i usput s njim razgovaramo o problematici oružja.

U slučaju da se dijete želi igrati jedino sa takvim igračkama, usprkos našem nagovaranju da se igra i sa drugim igračkama, trebamo se za savjet obratiti psihologu u vrtiću ili nekom sličnom. Takvo dijete najvjerojatnije ima dobar razlog za takvo ponašanje, npr. neku traumu. Malo takve igre je u određenoj fazi razvoja djeteta i potrebno, ali treba paziti da se s njom ne pretjera.

U svemu ovome je najvažniji odnos roditelja prema svom djetetu i njegovoj igri. Istraživanja pokazuju da su roditelji u zapadnim kulturama izgubili kontakt sa djetetovom maštom u igri. Iznenađujuće je da u vremenu u kojem znamo veoma mnogo o važnosti igre za dijete, tom djetetu kupujemo sve više igračaka da im prođe vrijeme, a sami, nažalost, nemamo vremena da se uključimo u tu igru.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je potrebno da dijete zna pred polazak...
Polazak u školu kod velikog broja roditelja stvara uzbuđenje i nervozu koja se jako lako prenosi na djecu. Roditelje muč...
4
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *