|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 20:19:40   
Nann
Ovaj jako lijep tekst sam pronasla na jednom stranici,nadam se da ce svima vama dobro doci da procitate. I ja sam se tek upoznala sa nekim stvarima.


Ukoliko bi sestre muslimanke znale velike blagodati koje sa sobom nosi trudnoća i rađanje, tada bi im iskušenja koja sa njima dolaze, postala puno lakša i draža. Obavjestio nas je donosioc radosnih vijesti, Poslank, s.a.w.s, "da je žena u trudnoći, sve do poroda, poput onoga koji bdije na Allahovom putu", a znamo koliko je stražarenje na Allahovom putu težak i zahtjevan zadatak, ali i koliko veliku nagradu sa sobom nosi.

Svaka mlada djevojka sanja o tome kako će jednoga dana imati svoju porodicu i dom. Mašta ona kako ce biti brižna majka i zamišlja svoje djevojčice sa dugom kosom ukrašenom raznobojnim mašnicama i šnalicama, u prelijepim haljinicama i o malenim sinčićima u bajramskim odjelima i kravaticama ... Međutim ,kada sazna da je trudna odmah počne da strahuje od problematične trudnoće, teškog poroda i bolesnog djeteta.
Takvo psihičko stanje joj još više otežava trunoću, pa joj noći postanu besane, a ukoliko i zaspi tada sanja ružne snove koji se ustvari ne tumače jer su plod njenog opterećenja i razmišljanja, ali nerijetko ti snovi je opterete do te mjere da postane ubijeđena da će njeno dijete biti bolesno a porod težak.

Kako ne bi dolazile u ovako teška stanja, mlade djevojke trebaju da se upoznaju sa ljepotama majčinstva i rađanja i da budu čvrsto ubijeđenje da će njihova trudnoća biti prilika za velikom nagradom i blagodatima koje imaju samo trudnice. Da se vidi ženom koja će rađati buduće majke muslimanke i buduće mudžahide, čuvare islama te time ispunit svoju zadaću majčinstva

Najbolje je to opisao Poslanik, s.a.w.s, Sellemi, dadilji Poslanikovog, a.s, sina Ibrahima kada ga je upitala: „O, Allahov Poslaniče, obradovao si muškarce svakim hajrom, a nisi žene? “ Poslanik s.a.w.s. reče: „ Jesu li te tvoje prijateljice na to nagovorile? “ Ona odgovori: „ Jesu, one su me nagovorile. “ Poslanik s.a.w.s reče: „ Zar nije zadovoljna jedna od vas da kada je trudna od svog muža, a on je njom zadovoljan, da ima nagradu poput postača, klanjača na Allahovom putu?
Pa ako je zadese porođajni bolovi, ne znaju stanovnici nebesa ni Zemlje, kakve je skrivene radosti čekaju. Pa kada rodi, ne izađe iz nje kap njenog mlijeka, niti će (dijete) posisati gutljaj,
a da neće imati za svaki gutljaj i usisaj dobro djelo, pa ako noć probdije zbog njega, imaće nagradu kao da je oslobodila sedamdeset robova na Allahovom putu.“

SubhAnallah, koja muslimanka nakon ove radosne vijesti ne bi poželila da ostane trudna što duže ili da bude stalno u stanju trudnoće???

Jutarnje mučnine su sasvim normalne za svaku trudnoću i one obično prestaju od onoga trenutka kada majka osjeti pomjeranje svoje bebe. Ponekad se uz mučnine javlja i žgaravica, ali uz grickanje badema i lješnjaka, ona će se, uz Allahovu pomoć, smanjiti. Danas postoje i veoma djelotvorni lijekovi za rješavanje ovih tegoba.

Ono što veoma zbunjuje mladu ženu, a posebnu onu koja je prvi put trudna, jeste njene stalne promjene raspoloženja: pretjerana osjetljivost i bezrazložno prolijevanje suza što ponekad zna iznervirat neupućenog muža i ostele ukućane. Međutim i to je sasvim normalno, prolazno stanje zbog činjenice velikih promjena koje se dašavaju u organizmu trudnice. Tu je i nervoza zbog stalnog osjećaja gladi i strah od gojaznosti i mogućnosti da zauvijek izgubi oblik svog tijela na koji se navikla.

Muslimanka koja se pridržava Kur'ana i suneta nema razloga da se plaši jer ona ima uputstvo i odgovor na svako pitanje pa tako i recept za stanja trudnoće i lakšeg poroda, a to je blagodat koju sa sobom nosi hurma (datule). Prisjetimo se da je Allah, s.w.t, rekao Merjemi: “Zatresi palmino stablo, posut ce po tebi svježe datule (hurme).“ Dakle, ona je imala jedinu pomoć svoga Gospodara i blagodat hurmi, o kojoj je njen Pomagac, s.w.t, obavjestio.

Doista, nauka tek danas dokazuje blagodarenost ovog višenamjenskog voća, a kada je trudnoća i porod u pitanju tada je korist konzumiranja hurme višestruka:

- Ona pomaže i prije same trudnoće kao laksativ da se redovno ciste crijeva što je poreduslov za brži i lakši porod

- Takodjer pomaže da se buduća majka opskrbi sa potrebnom količinom šećera i svoju maternicu kao jedan veliki mišić pripremi na regulisanje i potspješivanje kontrakcija.

- Obzirom da sadrži prirodni šećer, tada je jako korisna i lako probavljiva za dječiji stomak pa se iz tog razloga i dojenčetu masiraju desni kako bi ga okrijepili i ojačali, a još i olakšali iznicanje prvih zubića.

- Od hurmi se ne deblja već naprotiv one zbog svog laksativskog djelovanja podspješuju rad crijeva i pražnjenje te samim tim spriječavaju gojaznost.

- Datule su nakon poroda veoma djelotvorne za oporavljanje maternice i povećanje količine veoma kvalitetnog mlijeka za novorođenče.

Pred sami porod lijepo i veoma korisno je da trudnica pije po kasiku cistog maslinogo ulja, a posebno pred sami odlazak na porod, kako bi uz Allahovu pomoć bilo olaksano rađanje i ojacana snaga uplašene buduće majke. Obavezno je da makar jedan puta dnevno pije mlijeko, jogurt ili jede sir kako bi se beba opskrbila sa kalcijom i vitaminom D koji su neophodni za razvoj skeleta bebe.

Rekao je Allahov Poslanik, s.a.w.s: “Allah je za maternicu zadužio meleka koji kaže: “Gospodaru ,kap tekućine.", “Gospodaru, zakvačak.“, "Gospodaru, komad mesa“. Pa kada bude trebao da završi stvaranje, kaze: “Gospodaru, hoce li biti muško ili žensko? Sretan ili nesretan? Kolika mu je opskrba? Koliko će živjeti? Pa se sve to upiše dijetetu u majčinom stomaku."

O ovoj poruci treba dobro da razmisli svaka buduća majka muslimanka, jer sebi ne smije dozvoliti da je takva pitanja meleka, koji upisuje sudbinu njenog milog, nedužnog djeteta, zateknu u stanju harama, nezahvalnosti ili neposlušnosti njenom Sveznajućem Gospodaru.

Ona će blagodati trudnoće iskoristiti maksimalno za sticanje nagrade mudžahida, za postizanje oprosta grijeha i otežavanje vage dobrih dijela. Muslimanska trudnica će puno doviti za sebe i svoju porodicu, za svoje nerođeno dijete, jer jedino što može promjeniti ljudsku sudbinu jeste dova, a tu blagodat veoma malo koristimo, kao što bespovratno propuštamo prilike i određena vremena u kojima se ona posebno prima.

_____________________________

.:Najljepše stvari Bog daje onima koji strpljivo čekaju ღ:.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 20:24:34   
malena27 RR
prelijep i poucan tekst...da nam se svima dragi Allah smiluje i podari nam blagodati trudnoce i majcinstva... 

_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu Nann)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 20:30:03   
Saraya
Amin... Ako Bog da... user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 20:50:54   
Nann
Ako Bog da:) Zar postoji ista ljepse na ovom svijetu od trudnoce i majcinstva:) Koliko sebi to zelim,toliko i svima vama zelim,od sveg srca.

_____________________________

.:Najljepše stvari Bog daje onima koji strpljivo čekaju ღ:.

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 20:53:34   
Ella_H
Amin na tvoje dove i da ti se ostvari ubrzo tvoja zelja InshAllah...
Ovo treba procitati kad god nam je tesko u trudnoci jer bude
svakakvih momenata....I svim zenicama koje iscekuju trudnocu
od srca im zelim da im se ostvari...

(odgovor članu Nann)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 20:55:59   
neki
Tako divan i poucan tekstuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Nann)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:08:31   
demented
Divan tekst

_____________________________

S 2008
A 2011

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:09:27   
Chuchi
Odlican txtuser posted image Sad kad se sjetim, ja sam tokom trudnoce procitala Kur´an user posted image

_____________________________

Samo su tri muškarca u mom životu ;))

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:12:09   
dina_89
prelijep tekst  user posted image user posted image user posted image

_____________________________

08.06.2009 godine -nasa princeza & Sarah &

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:26:29   
Nann
Zato neka su presretne i zahvalne Bogu sto imaju svoju bebu,bilo u stomaku ili pored sebe. Svaka bol koji ste osjetile za nju vas ceka nagrada,za svaku ne prospavanu noc puno dobrih djela... Znajte da svaku bol koju osjetite i tegobu kroz koju prolazite,Allah vam brise grijehe vase. Mozda ce glupo zvucati,ali ponekad mi bude drago kad me nesto zaboliuser posted image
Procitala sma jedan hadis koji kaze da covjek kad se na trn ubode,Uzviseni mu obrise jedan grijeh. Pa zamislite kako je sa porodjajnim bolovima.

A Allah najbolje zna.

_____________________________

.:Najljepše stvari Bog daje onima koji strpljivo čekaju ღ:.

(odgovor članu dina_89)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:45:11   
juni
Divan tekst!
Odmah se sjetim svoje trudnoce i koliko sam uzivala u svakom danu.Osjecala sam se blazeno. Definitivno najljepsi dio zivota user posted image


_____________________________

EMIL,7.9.2008.

(odgovor članu Nann)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:50:42   
Anoniman
oci mi se pune suzama... Nann, neka ti dragi Allah dz.s. podari sve najbolje u zivotu, i ovome i onome, jer nas podsjecas na ljepote vjere...
kada sam prosli put, ujedno i prvi put, krenula u bolnicu da se porodim, moja mama mi je rekla, obzirom da zna koliko je volim i koliko trazim utjehu u njenom krilu za svaku bol, da kada dobijem trudove, niposto ne dozivam nju, vec dragog Allaha dz.s. da mi ublazi boli... vjerujte mi, par puta kad su bolovi postajali jaci i jaci zaletila sam se da kazem "majko", ali nisam, sjetila sam se njenih rijeci i prekrenula molbe prema Uzvisenom... moji bolovi su bili za nijansu jaci od menstrualnih bolova koje sam imala kao djevojka... osjetila sam olaksanje i moj porod, iako prvi, bio je lagan i brz da bih pozeljela svakoj trudnici da se porodi kao ja... a voljela bih i sama da mi se to ponovi isto i ovaj put... a citajuci ovaj tekst, pred oci mi dodje lik moje majke, pa samo pomislim na to kako sam se osjecala u noci kad mi je dijete imalo temperaturu ili jako kasljalo, kako je njoj bilo nas tri cure imati, prebdjeti nad nama, izvesti nas na prave puteve i uvijek biti nasmijana... zato hvala Bogu pa imam takvu majku i hvala Bogu pa mi je podario djete da i sama mogu znati kako to izgleda...

(odgovor članu Nann)
  Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:51:59   
NANICA
Divno user posted image

_____________________________

Ljuljka, 06/10/2003
Pahuljan, 12/02/2009

In Our Darkest Hour
In My Deepest Despair
Will You Still Care?
Will You Be There?

(odgovor članu juni)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:53:52   
neki
Bambi09,ti mene rasplakauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:58:11   
Anoniman
i ja neki placem na svaki pomen majke... jer je strasno volim i jer tek sada shvatam sta je ona sve deverala samnom,  nisam vjerovala kad kazu stari, sve sto ti radis svojoj mami tvoje dijete ce raditi tebi... a danas znam da je to istina... za svaku suzu koju je prolila zbog mog jela, danas mi se vraca, kad moja cura nece da jede... nije zabadava receno u Kur'anu da majka ima posebno mjesto...

(odgovor članu neki)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 21:58:49   
mamma mumi
Nann i Bambi09 rasplakale ste i mene. Hvala vam za ovako divnu temu i lijepe tekstove.Zelim svim zenama sa RR koje  zele trudnocu da im se zelje i dove ukabule kod dragog Allaha uskoro i da postanu majke.

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:00:32   
Anoniman
Amin...

(odgovor članu mamma mumi)
  Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:01:55   
malena27 RR
Amin illahi jarrabi... da sve nas koje zelimo user posted image uskoro obraduje jedan veeeeelikiiii user posted image  

_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:03:19   
neki
Bas tako Bambi09,samo je jedna majka...I moj je nas tri odgojila,ma niko mi ne moze pomoci kao ona,VOLIM je najvise na svijetuuser posted image user posted image user posted image Malo skrenuh sa teme,sorry

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:03:53   
slono
Draga bambi, raznjezi ti mene. Hvala ti na ovom sto si napisala, i hvala nann koja nas podsjeti na vjeru i dragog Allaha.

Bambi, imala sam oba poroda kao sto ti opisa svoj, a mama mi je tu kao tebi tvoja i naprosto me strah kako cu bez nje kad za to dodje vrijeme. Opet nas dvije na istoj temi, user posted image user posted image user posted image !

Nann, to sto rece za bol, potpuno si upravu. Bog nas stavlja pred razna iskusenja, ali eto valjda sve ima svoje. Kad mi je bilo tesko i kad sam se pitala zasto mi se ovo desava sa zdravljem, molila sam dragog Boga da mi pomogne, ali eto nakon drugog poroda osjecam se puno, puno bolje i nikad deblja, a kad jedes dobro, sve te manje boli. Ja to najbolje znam.



_____________________________

Mama ima dva slatka kolačića!
I kolačić- ljeto 2003.god.
II kolačić- zima 2008.god.

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:06:42   
slono
IZVORNA PORUKA: malena27

Amin illahi jarrabi... da sve nas koje zelimo user posted image uskoro obraduje jedan veeeeelikiiii user posted image  


Hoce ako bogda insallah!!!! U vjeri je nada........ user posted image user posted image user posted image
Zelim ti sto prije user posted image , pa jos user posted image , pa jos user posted image !!!!!!!!!

_____________________________

Mama ima dva slatka kolačića!
I kolačić- ljeto 2003.god.
II kolačić- zima 2008.god.

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:12:00   
malena27 RR
vjera nas jedino i drzi, kao sto kazes u vjeri je nada...mislim da nas dragi Allah stavlja na razna iskusenja, da bi nas poslije nagradio...vjerujte mi da mi suze teku same od sebe zbog ove teme, tesko je, ali Allah najbolje zna...nekom daje porod, a nekoga ostavlja bez njega...sudbina je takva i od dragog Allaha je, pa i ako je tako sudjeno, onda cu to i prihvatiti.

hvala ti na lijepim zeljama...tebi i tvojoj djecici sve najbolje, a za kg se ne sekiraj, bar imas radi cega da budes bucka user posted image


_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu slono)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:16:02   
Anoniman
malena, bitno je samo da ne odustajete i da ne gubite vjeru... znamo svi da sve sto se desava i biva, biva s Bozijom voljom i odredjenjem... i za sve postoji razlog... sabura samo...

(odgovor članu malena27 RR)
  Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:17:26   
malena27 RR
hvala na podrsci...

_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Blagodat trudnoce i radjanja
29.6.2009 22:22:36   
slono
Mlada si, a i tvoj M, uzdaj se u dragog Boga, pokusaj se opustiti, uradi sve sto ti padne na pamet da bi ostala trudna, trazi misljenja dr, ma eto govorim ti jer bih ja postupila tako i ne bih odustala do zadnjeg. Najvaznije, ali i najteze je opustiti se. Pokusaj!
Ali, Bog je taj koji ce tebe i TM obradovati kad se najmnaje budete nadali!!!!!

Svaku ti srecu zelim............ user posted image user posted image user posted image !!!!!!!

_____________________________

Mama ima dva slatka kolačića!
I kolačić- ljeto 2003.god.
II kolačić- zima 2008.god.

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *