|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Djeca u dvojezicnoj sredini
18.8.2008 10:38:47   
nesanica
Vidim da ima ovdje roditelja koji ne zive u BiH. Na kojem jeziku vi pricate sa djecom, jel na maternjem ili na jeziku podrucja gdje zivite.?Mi u kuci iskljucivo pricamo bosanski. Stariji user posted image (2.godine mu je)ide u vrtic i on tamo uci njemacki, ali kod kuce se zna, bosanski. Meni bi bilo pravo neugodno kad bi s djecom dosla dole, a ne znaju nas jezik.
Imam jednu poznanicu, i ona i muz su iz BiH i njihov user posted image je prvo naucio holand. i do 4-5 god nije nista znao bosanskog. Kad bi bili u BiH sve mu je ona morala prevoditi.Zamislite kako mu je bilo nani i dedi. Meni je to paravo bezveze.
Moj user posted image zna katkad reci nesto na njemackom u kuci, ali to je rijetkost. Vjerujte da ima par rijeci koje on u vrticu iskljucivo na bosanskom govori. Vaspitacice naucile sta su jabuka, avion, lopata, loptauser posted image user posted image user posted image . kazu da su pravo zadovolje sa njim, jer on sve razumije na njemackom sto mu kazu, iako kod kuce se iskljucivo prica bosanski.
Po mom misljenju za djecu je ipak bitno da prvo nauce maternji, jer jezik podrucaj u kojem zive ce i tako i tako nauciti, kroz vrtice i skolovanje.


< Poruku je uredio maja78 RR -- 28.4.2010 20:26:00 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Strani jezici
18.8.2008 10:45:06   
Suncica*
Iako ovo nema veze samom prokomenarisacu.
Ja Lorenu uporedo ucim engleski i srpski jezik. I tacno zna kada joj se obracam na engleskom i odgovori, a kada na srpskom.
Neko ce sada reci da nisam normalna, ali ja smatram da u tome nema nista lose. Ne pravim detetu konfuziju u glavi, samo zelim da zna jos nesto sem maternjeg jezika. Ja inace engleski govorim perfektno, tako da nije na odmet da nauci jos nesto pametno..user posted image  

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Strani jezici
18.8.2008 11:45:05   
Aminad
Čestitam drage moje, mislim da sasvim ispravno postupate i jedna i druga a u sasvim suprotnim okolnostima.

Evo da i ja dodam iako nije kao što sunčica reče baš tema...ali... Merjema je u obdaništu učila engl. i ja ponekad kod kuće koristim priliku da i u praksi koristimo pojedine riječi i fraze, ne forsiram ali eto... naučila je naša slova još prošle godine a sad od arapskih harfova ima još 6 slova da nauči pa ćemo onda pomalo i arapskog uvoditi.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Strani jezici
18.8.2008 11:52:03   
Mrka
I mi zivimo u kantonu u kojem se prica Njemacki jezik! No, u kuci uvijek pricamo nas Bosanski jezik, pa se tako i malom obracamo na nasem jeziku. Tako da on zna mnogo nasih rijeci i sastavlja ih, nesto prica, a na Njemackom zna samo reci "cao i hvala", jer mi te rijeci stalno upotrebljavamo.
Nama je jako bitno da nase dijete i buduca dijeca nauce svoj jezik, da dobro pricaju i razumiju sve, a bilo bi dobro da ih naucimo i pisati, gramatiku...A kada krenu u vrtice i skolu, svakako ce nauciti Njemacki.
Bez veze mi je kad dodjem dole u Bosnu, a neka dijeca pricaju iskljucivo na stranom jeziku i ne znaju ili nece (ovo se odnosi na vecu dijecu) reci familiji nesto na nasem.

_____________________________

Adin 12.01.2007.

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Strani jezici
18.8.2008 13:15:25   
bubamara80
ja ću aBd sa djetetom pričati većinom njemački kako bi naučio i taj jezik a MM i nane i dede i rodbina, pa kasnije vrtić sve je na bosanski, tako da zna oba jezika.

_____________________________

Ten tiny little fingers that always want to play,
That never stop exploring the wonder of today.
Ten tiny little fingers that from the very start,
Will reach out for tomorrow yet always hold your heart

Moje srce se rodilo 25.09.2008

(odgovor članu Mrka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Strani jezici
18.8.2008 14:06:43   
ebru
I mi iskljucivo govorimo nas bosanski jezik,mada ponekad zna izletit i neka njemacka rjec,ono mahinalno,ne namjerno,npr.za cuculu!Dok npr.kad sam isla na kurs(za vrijeme trudnoce)profesorica je savjetovala kad se malecka rodi da i sa njom govorimo na njemackom...
Neki dan sam slucajno na net-u naletila na neki tekst gdje se bas govorilo o dvojezicnim obiteljima,i pise da se sa djetetom prica onaj jezik koji najtecnije govorite,znaci maternji.E de ga sad znaj...!?

Nesanice,pa zar tvoj mali od 2 godine vec ide u vrtic?Il je  morao,ili je to po vasem zahtjevu?

_____________________________

MONIKA 11.12.2007
Jeder Mensch begegnet einmal dem Menschen seines lebens,aber nur wenige erkennen ihn rechzeitg!
http://www.youtube.com/watch?v=P6WlXmHrnyU

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Strani jezici
18.8.2008 14:42:19   
Anoniman
moja ce bebi aBd da govori tri jezika user posted image bosanski, arapski i engleski... 

(odgovor članu ebru)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Strani jezici
18.8.2008 18:03:55   
bezelye
Ja svom djecaku pricam iskljucivo na bosanskom i to cu aBd i forsirati. MM i ostatak ove familije ovdje, naravno, govore turski. U skoli ce uciti turski ali ja cu se aBd potruditi da maternji ne bude ni malo zapostavljen. Meni bi bilo lakse da uz dijete i ja ucim turski, ali necu da pravim gresku kao mnogi roditelji u dijaspori.

Mi popunjavamo bebinu knjigu - Radosnicu na bosanskom, crtice nabavljamo sinhronizovane na neki od jezika iz naseg regiona. Kad dodje vrijeme za slikovnice i to cemo kupiti na bosanskom.

MM i ja jos uvijek najvise razgovaramo na engleskom pa ce Eren aBd nauciti i engleski. Mozda to najprije nauci jer cemo vjerovatno koristiti engleski kad hocemo nesto da sakrijemo od njega a on ko mahalusica ce se truditi da skonta o cemu se radi user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Strani jezici
12.9.2008 9:28:18   
travnicanka
Prva tacka naseg kucnog redauser posted image user posted image je komuniciranje na bosanskom i samo bosanskom jeziku.Svedski pricamo samo u prisustvu ljudi koji nerazumiju nas jezik.
Moja djeca odlicno pricaju bosanski i ponosim se s njima kad odem u Bosnu pa mi kazu kako djeca dobro pricaju.
Ajla perfekt govori svedski i vec od iduce godine u vrticu naravno kroz igru pocinju sa ucenjem engleskog.
Adi svedski razumije u vrticu kazu tete samo ponavljha kao papagaj sve sto mu kazu.Veoma rano je poceo pricati i sad je najsladji....najvice volim kad se naljuti onda galami na nekom svom jeziku.

Pozdrav od mene!!!!!!

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Strani jezici
15.10.2008 0:10:19   
Lorna
Mi kuci pricamo engleski (MM je Amerikanac), prije sam upotrebljavala nas jezik vise, ali sad sve manje. Ne znam zasto! Jeste da je to bez veze, jeste da sam sama kriva sto ona ne govori, mada razumije dosta naseg, ali kontam da ce ga nauciti kad bude htjela. Znanje jos jednog jezika joj samo moze biti plus u zivotu. Zavidim roditljlima cija djeca znaju oba jezika i nadam se da ce i moja lorna nauciti.

_____________________________

Upoznajte Lornu
http://lorna-a-petschelt.blogspot.com/

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Strani jezici
29.11.2008 14:34:25   
beni29
Kod nas se u kuci prica na francuskom jer MM ne govori nas jezik ali Benjamin jako dobro razumije nas jezik i govori ga ali ne znanaravno sve rijeci. Zanimljivo je to da ga govori da jakim franckuskim naglaskom pa je to jako slatko. Sada je medjutim doaso u period kada nece uposte da ga govori i potpuno ignorise sva sto mu kazem na nasem jeziku i isto tako je i kada prica sa mojom mamom. Valjda je to samo period. Eliotta cu nastojati nauciti nas jezik ali nije jednostavno jer ni u kuci ga ne pricamo u skoli je sve na francuskom Eliotta cuva francuskinja.....komplikovano je svo to. Ja se ipak slazem sa Lornom valjda ce ga sami nauciti jednog dana i ja isto tako zavidim roditeljima koji su to uspjeli. Mi forsiramo Benjamina da prica engleski i jako dobro se snalazi.

_____________________________

Benjamin 18/12/2001
Eliott 28/04/2007
Mon bebe d amour

(odgovor članu Lorna)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Strani jezici
3.12.2008 16:27:43   
dana3
zivim u svedskoj.u kuci se prica bosanski.sin moga muza koji ima 6 godina zna oba jezika mada gubi u nasem jeziku kad su padezi u pitanju ali ga mi ispravimo pa ponovi i ide to.djeca su sposobna da uporedu uce i tri jezika kao moj rodjak koji zivi u svedskoj sa ruskinjom i curica od 14 mjeseci razumije sva tri jezika.kad su manji bolje uce.Suncice-to sto radis uopste nije glupo.iskoristi vrijeme kad djeca najlakse uce i prihvataju nove stvari-sto da ne

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu beni29)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Strani jezici
3.12.2008 16:54:34   
Dalia05
Neznam vise ni sama koji jezik pricam hahahah. U kuci nekad sa Daliom pricam engleski nekad bosanski ali obadva razumije odlicno tako da nema problema. Moj muz snjom prica samo bosanski  ja mislim da ga je strah da ona ne zaboravi kkekekek. Gleda crtane i na engleskom i na bosanskom jeziku i dobro joj obadva idu.

_____________________________

Mamina sreca 7-9-2005=)

"Brak se mora neprestano boriti protiv nemani koja sve proždire- protiv navike."
Hanore de Balzac

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Strani jezici
3.12.2008 17:06:35   
andji
ja ljude koji govore više stranih jezika jako cijenim,jer je to ogromno bogatsvo u životu.Ja pričam engleski perfektno i njemački više razumijem nego pričam.Sergeja upisujem u vrtić čim nadjem posao,i odmah će početi i engleski učiti,a čim malo poraste upisujem ga i u školu stranih jezika,i to ne samo engleski nego i još jedan strani jezik definitivno.To su odlične stvari u životu,i smatram,jako bitne

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Dalia05)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Strani jezici
3.12.2008 19:29:18   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: ebru
Dok npr.kad sam isla na kurs(za vrijeme trudnoce)profesorica je savjetovala kad se malecka rodi da i sa njom govorimo na njemackom...
Neki dan sam slucajno na net-u naletila na neki tekst gdje se bas govorilo o dvojezicnim obiteljima,i pise da se sa djetetom prica onaj jezik koji najtecnije govorite,znaci maternji.E de ga sad znaj...!?



Djaca su ko spužve i bez problema će pričati onoliko jezika koliko čuju u svome okruženju. Velika je greška ne govoriti sa djetetom na maternjem jeziku. Psiholozi i jezikoslovci se slažu da dijete vezuje jezik za osobu što će reći: mami će uvijek odgovoriti na bosanskom ( ako se majka njemu isključivo obraća na bosanskom ), ocu na arapskom ( ako se otac obraća isključivo na arapskom ). Dino, uzela sam tebe za primjer. user posted image

Svako miješanje jezika od strane roditelja ( majka malo priča na jednom malo na drugom jeziku ) samo stvara konfuziju u dječijoj glavi, i u krajnjem dovodi do toga da dijete odbije govoriti ili razumijeti nešto na drugom jeziku. Zato ako ne želite da vam se to desi, pričajte sa svojom djecom na jeziku koji je vaš materinski.

(odgovor članu ebru)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Strani jezici
3.12.2008 19:45:30   
larina
mi kuci pricamo vecinom bosanski,a isto tako i djeca,kada izadu vani i ko im se obraca na njemackom oni na njemackom i odgovaraju.i super su savladali da tako mala djeca razlikuju dva jezika i znaju sta je njemacki, a sta bosanski i znaju prevesti s jednog na drugiuser posted image ,a tek ima najstarija 5 god.,pripremam je i za skolu,vec je naucila i da pise sva slovauser posted image

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Strani jezici
4.12.2008 20:58:52   
Ilhana RR
Lamija jos neprica al mi sa njom sve na bosanskom i necemo dozvoliti da se u kuci prica Svedski. Tako praktikujemo i sa curicom od brata mi, ona zna da se kod kuce svoje, kod majke i dede i kod tetka i tetka neprica svedski i tako da ona striktno se drzi toga.

U vrticu prica Svedski al kad neko od nas ode po nju ona odma pocne na bosanskom da prica.

Ja kad sam dosla u Svedsku bilo mi je 8 godina i moj otac nama nikad nije dozvolio u kuci da pricamo Svedski i ja sam mu jako zahvalna tome. Jer da nije tako postupio vjerovatno bih zaboravili nas maternji jezik jer Svedski je u okolini nas svo vrijeme. Znam da puno grijesim kad pricam al sam ipak ponosna koliko toliko sto znam da pricam ipak vako dobro jer ima mnogih koji su stariji od mene pa su zaboravili svoj maternji jezik a i ovi sto uce uz svoju djecu samo grijese sto ih pustaju da pricaju drugi jezik sem svog maternjeg.

Svedi uvijek govore da nasa djeca imaju prednost, odma ce znati dva jezika, engleski pocinju vec u prvom razredu tako da brzo znaju i tri jezika da pricaju.

Neznam dal ce se neko naci uvrijedjen al meni nema nista gore nego kad se setaom seherom i cujem da mama/otac prica na stranom jezikom sa svojim djetetom a nasi su. Nikad nebih mogla tako sa mojom djecom nit cu ikad tako raditi.

(odgovor članu larina)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Strani jezici
4.12.2008 21:24:24   
larina
meni je malo smijesno mi ovamo u njemackoj se opustimo na ulici pricamo na bosanskom i pricamo svasta,jer znamo da nas niko ne razumije i kad odemo u sarajevo uvijek nesto izletimo i kad nas neko cudno pogleda tek skontamo gdje smouser posted image user posted image user posted image i usutimo

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Djeca u dvojezicnoj sredini
4.12.2008 21:26:34   
larina
za djecu je to sa jezicima super pozitivno odma 2 jezika,a isto i kod nas u prvom razredu krecu sa ucenjem engleskoguser posted image user posted image treceg

< Poruku je uredio maja78 RR -- 28.4.2010 20:26:30 >

(odgovor članu larina)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Djeca u dvojezicnoj sredini
6.5.2010 20:17:41   
maja78 RR
Prenos posta:

IZVORNA PORUKA: Inayat

Zanima me koliko clanica ima ovdje da su izvan Bosne i kako se nose sa situacijom odgoja djece u smislu ucenja maternjeg jezika? Mi smo sa malom odlucili pricati samo nas bosanski jezik. Hvala Bogu dobro uci iako gleda crtice na engleskom, iako su nam prijatelji ljudi koji govore engleski vecinom i sl. Ona sve razumije i insistiramo i oni kad joj se obracaju da joj kazu nesto na nasem ako zele da prica s njima.
Znam da ce krenuti u skolu ako Bog da i da onda postaje teze. Ne brinem se kako ce nauciti engleski jer djeci ne treba puno, ali zelim da nikada ne zaboravi bosanski.
Ima li neko slicna iskustva?



_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu larina)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Djeca u dvojezicnoj sredini
6.5.2010 20:34:42   
Husic10
Pokusavamo da pricamo sto vise Bosanski u kuci kako se Aila rodila, mada prije dok smo mm i ja bili sami bilo je 99% vremena Engleski...mahinalno i nikako namjerno...znam glupo zvuci ali tako smo navikli... user posted image
Ona masallah razumije i prica sve na Bosanski, ponekad nesto na Engleski ubaci kao I love you, ili Hi , bye tako te sitnice... sad jer sa njom i u kuci se trudim da sve bude Bosanski , a i kod nane dok je cuva joj je samo Bosanski jer nani Eng bas ne ide user posted image user posted image

Slazem se da je glupo kad roditelji dovedu djecu u Bosnu , a oni jadni neznaju ni beknuti...pogotovo je zalosno da ne mogu popricati sa nanom i dedom a znamo svi koliko oni iskekivaju tu djecu da im dodju da ih vide... ne bi nikad zeljela to za svoje curice, zato naprijed sa Bosanskim user posted image user posted image

_____________________________

"Kad trazis mahane upotrebi ogledalo, a ne dvogled" ♥

“Gdje je stida, tu je i poštenja.” ♥

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Djeca u dvojezicnoj sredini
6.5.2010 20:40:28   
maja78 RR
ja se slazem sa vama da dijete treba nauciti maternji, a ilhana je rekla da neki zaborave (koji su rodjeni ovdje) pa kako se to moze desiti, meni se cini da su mi misli na bosanskom i da bih u glavi morala prevoditi na taj neki jezik, bez obzira koliko brzo ali bih prevodila

_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Husic10)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Djeca u dvojezicnoj sredini
6.5.2010 20:44:57   
Husic10
Jos nesto sto sam primjetila ovamo u Americi i skroz je gluupo a i sega mi bude vidjeti...
No roditelji koji pricaju sasvim slab Eng, trude se tooolikoooo da im djete nauci Engleski prije maternog Bosanskog pa i oni fol pocnu i ono malo sto znaju sa djecom... Kao djete dodje kuci iz skole a mati mu kaze i to ozbiljno na Eng " Haj Hani kako skul" ili " hav ar ju" a jedva ona sastavja te dvije rijeci... zasto??
Zar nije ljepse da kad ti djete dodje u kucu da ga fino naucis da kaze Es selamu alejkum, kako si mama? ili slicno... djeca ce nauciti Eng u skoli 100 % i bez ikakve tvoje pomoci , bolje da se potrude da ih nauce pravilan Bosanski user posted image user posted image Sta vi mislite??


_____________________________

"Kad trazis mahane upotrebi ogledalo, a ne dvogled" ♥

“Gdje je stida, tu je i poštenja.” ♥

(odgovor članu Husic10)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Djeca u dvojezicnoj sredini
6.5.2010 21:00:39   
Inayat
Sta je sa onima koji imaju vecu djecu koja vec idu u skolu i kako pricanje bosanskog jezika napreduje. Ovdje vidim dosta slucajeva djeca nauce bosanski, krenu u skolu i pocnu sa engleskim, pa onda i kuci ne zele pricati nista sem engleskog a majke popustaju pa se pocnu obracati engleskim i onaj bosanski se zaboravi. Ocit primjer male od moje zaove. Znala je bosanski perfektno dok nije krenula u skolu i sada sa starijom sekom samo prica engleski, majka im se sada obraca na engleskom i trece dijete vise ne uce bosanskom. Mene je toga strah i ne zelim da mi se to desi. Mislim da djeca mnogo gube ne znajuci svoj maternji jezik. Moje dijete je bosanka/ac ma gdje god da se rodilo i tako zelim da se osjeca i bude.

_____________________________

Mamine ljubavi
M 25.09.08
Z 10. 06. 10

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Djeca u dvojezicnoj sredini
6.5.2010 21:09:50   
Husic10

IZVORNA PORUKA: Inayat

Sta je sa onima koji imaju vecu djecu koja vec idu u skolu i kako pricanje bosanskog jezika napreduje. Ovdje vidim dosta slucajeva djeca nauce bosanski, krenu u skolu i pocnu sa engleskim, pa onda i kuci ne zele pricati nista sem engleskog a majke popustaju pa se pocnu obracati engleskim i onaj bosanski se zaboravi. Ocit primjer male od moje zaove. Znala je bosanski perfektno dok nije krenula u skolu i sada sa starijom sekom samo prica engleski, majka im se sada obraca na engleskom i trece dijete vise ne uce bosanskom. Mene je toga strah i ne zelim da mi se to desi. Mislim da djeca mnogo gube ne znajuci svoj maternji jezik. Moje dijete je bosanka/ac ma gdje god da se rodilo i tako zelim da se osjeca i bude.



user posted image user posted image

I ja sam bila jedna od te djece Inayat, sa bratom sam pricala samo Engleski mahinalno ...naviknes citav dan u skoli i tako...ali moji roditelji ne pricaju Eng bas najbolje tako da smo non stop pricali Bosanski sa njima a ni oni nisu vala nikada pokusali da nam nesto kazu na Eng...ma ni sitnice neke... a mislim da mi je posebno pomoglo sto me je otac uvjek vodio sa sobom kao prevodioca user posted image user posted image te hajmo u banku, te nazovi za ovo pa za ono ....

Ipak krivica za to sto djeca zaborave materni jezik stoji u roditeljima, djeca nisu kriva za to...

_____________________________

"Kad trazis mahane upotrebi ogledalo, a ne dvogled" ♥

“Gdje je stida, tu je i poštenja.” ♥

(odgovor članu Inayat)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *