|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Epiziotomija, moze li se izbjeci?
3.3.2008 1:22:55   
aazra
Pretpostavljam da vecina vas zna o cemu je rijec...

Moze li se ovo ikako izbjeci? Meni je 8. sedmica, ali uveliko razmisljam o tome. Mnoge moje drugarice su imale problema poslije zbog tog, boli itd.

< Poruku je uredio Skvo RR -- 4.11.2010 0:02:55 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 1:28:47   
zeničanka
mislim da sam negdje već pisala o tome.ja sam imala 2 poroda i oba sa epiziotomijom.vjeruj mi da uopšte nisam ni razmišljala o tome niti sam imala bilo kakvih problema poslije.samo se rana mora lijepo čistiti i održavati,kod mene je to prošlo za par dana.ima puno bitnijih stvari o kojima trebaš razmišljati,vjeruj mi

_____________________________

AJDIN-30.08.2002
ANEL- 11.07.2006

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 8:56:34   
Blue rose RR
Draga moja nemam pojma kako se to može izbjeći...izuzev pripremanjem "sebe" za lakši čin poroda, i pokušaja da budeš mekša i elastičnija...
A ono dogovor sa doktorom, mislim da su isuviše privatlukom zauzeti, da bi udovoljavali pacijenticama.

A ne želim da te strašim...mene je BOOOOLJELOOO, - ne sam čin šivenja, nego kasnije mjesec i pol kreveta poslije poroda....zbog glupog šava...

Ali to je individualno..znam masu žena koje su odmah nakon poroda ustale i šetkale se kao svi sretni...

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu zeničanka)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 10:19:56   
Nadi
Ja sam imala samo dva šava i ništa nije boljelo. Već sutra po izlasku iz bolnice sam bila na nogama.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 11:57:54   
bebacha
ja sam se porodila prije 10 dana.nije mi radena epizotomija neznam zasto ali sam sva popucala.i s vanjske i unutarnje strane,da nepricam o tome koliko je to nepravilno popucalo,konci na sve strane,jos uvijek nemogu sjesti,ni lezat ni hodat normalno.zato je po meni epizotomija dobra jer doktor bar zna gdje treba rasjeci

(odgovor članu Nadi)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 13:04:37   
stella
mislim da je bolje da se radi epiziotomija iz razloga sto rece bebacha jer onda doktor(u mom slucaju)sestra reze tamo gdje ima najmanje stete vjeruj u tom momentu i ne osjetis.meni je user posted image  bila krupna pa mi je radjena epiziotomija.20 dana nisam mogla sjediti.a znam i par drugarica koje su odmah morale ustati da sjede(jednoj je beba imala zuticu pa je lezala u bolnici i morala je ici svaka 3 sata da je hrani)


_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 14:47:10   
Cvrle
ma sve ti je to individualno. I ja sam na početku najviše zazirala od toga i gledala kako ću je izbjeći. Medjutim čula sam dosta priča kada je opravdana a kada ne. Eventualno pitaj doktora prije poroda da li to rade rutinski ili baš ako je neophodno. Jer bolje je da oni to urade nego da "popucas" ako vec do toga dodje.  Kada sjeku ni ne osjetis jer te u toku poroda boli sve pa ni ne znas da te sijeku, a sivanje se radi pod lokalnom anestezijom tako da ni to ne bi trebala osjetiti. E kada anestezija prodje, onda zavisi sve od tvog organizma kako podnosi i zacjeljuje rane. To je vec individualno. A to je kao i svaka druga rana, samo na nezgodnom mjestu. Ja sam u 29 sedmici i takodje zazirem od toga, ali ako se mora - mora. Ali dosta sam citala o tome, narocito o njezi rane, na internetu (mozes i ti do toga doci) pa cemo vidjeti kako ce sve ici i da li ce svi ti savjeti pomoci. Koliko sam shvatila vazno je pustiti ranu da se sto prije sasusi.

_____________________________

No sikirli, be hairli!

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 15:09:21   
peanut
Moje iskustvo vezano za epiziotomiju: dodje porodilja u porodiliste i, umjesto da je puste da se otvara prirodno, odmah bude prikljucena na infuziju, vodenjak probijen i t d. Naravno, ne stignu se pripremiti kako treba ni kosti niti se koza rastegnuti dovoljno polahko da se dodje do pucanja... i onda kazu "moramo rezati"...Naravno, bude sve prividno brzo gotovo, ali razmaci izmedju trudova su manji, a trudovi intenzivniji, ne stignes udahnuti izmedju dva trudaa... I tako se to meni dogodilo dva puta. Nakon prvog poroda mogla sam odmah sjediti, nakon drugog dvije sedmice sam samo lezala...Uglavnom, aazra, nemoj strahovati sada zbog toga. Sve prodje relativno brzo i onda uzivas u prinovi. Uostalom, neke se zene odluce da rode po nekoliko djece uprkos prijasnjim iskustvima. Inace, savjet babice s Koseva je da se par mjeseci pred porod pocne mazati "dole" kantarionovim uljem, stavi se na vatu ili neki prirodni ulozak. To, navodno, omeksava i "podmazuje izlaznu zonu"...user posted image

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: EPIZIOTOMIJA
3.3.2008 19:10:47   
rozi
Vjeruj mi , aazra , da sam i ja prvih nekoliko sedmica razmisljala samo o tome. Nesto mi porod u glavi nije izgledao strasan naspram tog rezanja i sivenja.
Medjutim kasda sam pocela osjecati bebicu, kako me njezno lupka  takve stvari mi vise nisu vazne. Samo da beba bude dobro. Vidjeces i sama kada je pocnes osjecati.
Uzivaj u trudnoci  i nemoj slusati one koje ti negativno pricaju. user posted image

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: EPIZIOTOMIJA
4.3.2008 14:18:17   
aazra
Cure, hvala vam svima iskreno, moram priznati da mi je lakse,

kao sto ste rekle "sto se mora - mora se", ali mene je toga strah vis enego poroda.
dosta toga sto rade nije ispravno - ne bi se smjelo ni probijati vodenjak, koliko sam cula, jer
onda iscuri sva plodna voda, porod teze ide i nije dobro za bebu.
Znam da epiziotomija ima svoje razloge za i protiv - i da se radi zbog toga da zena ne "popuca",
ali ipak mislim da nije u redu.
Mozda zbog toga sto oni "pozuruju" porodjaj i "navale se na stomak" sto takodjer nije ispravno i onda se
zena mora zastiti od tog "pucanja".
Mene je toga strah, dijelom i zbog toga sto ne mogu racunati na neku dugotrajniju pomoc kad izadjem iz bolnice - nemam setru, mama radi, svekrva bolesna...
Mislim, imam super "dragog", ali voljela bi da brzo dodjem sebi, da mogu oko bebice..

Ipak, necu za sad da se opterecujem. Tek mi je 8. sedmica, moram "dati sve od sebe" da uzivama u
ovom prelijepom iskustvu i najvaznije je da se bebica, akobogda, rodi zdravauser posted image
I hvala za savjet s "kantarionovim uljem" - nije lose pokusati da koza bude "elasticnija", kad se to vec ne moze izbjeci. A cula sam da je dobro i "maslinovo"...?

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: EPIZIOTOMIJA
4.3.2008 14:27:01   
M kao Mama
Draga azrice, još si na početku trudnoće i moli Boga da do kraja bude sve uredu, a o epiziotimiji nemoj ni misliti, sve bude i prođe, pa tako i taj mali rez. Ja sam imala dva končića, relativno sam dobro prošla, budući da sam imala dva dana bolove, jedva sam dočekala da dođem na sto, kada mi je dr. kazao da dam jo jedan napon, nisam stvarno imala snaga i morali su me sjecnuti, nisam ni osjetila, malo je peckalo kada me ješio, ali i to je prošlo, odmah sam ustala, rana je za sedam dana potpuno zarasla jer sam je pravilno tretirala, pranje po tri puta dnevno, a nekada i više puta, pusti da se osuši, malo i peškirčićem potapši po rani i sve je super prošlo. Pisala sam neki dan kako je moja rocica reagovala na porodu. Dr. joj rekao da je otvorena sedam prstića, ona mu kaže sjecniteme još ta tri i tako je i bilo, ništa strašno vjeruj mi, mada ima i slučajeva kada nagrede ženu, ali to je sve i do dr. ili babice u čije "Ruke" padneš, moj ti je savjet uživaj u trudnoći, a porod bude i prođe,

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: EPIZIOTOMIJA
22.4.2008 11:43:27   
bubamara80
prenosim iz jednog teksta:
Koja je steta od epiziotomije?
Svima ce rez pokvariti dozivljaj poroda koji ce postati nesto nalik na bolest i prve dane nakon poroda. Na srecu, vecina zena ce se unutar par mjeseci dobro oporaviti od reza. Tkivo perineuma je dobro prokrveljno i zarasti ce dobro. Ostat ce im oziljak, na slabo vidljivom mjestu.

Nekima koje nemaju srece ili su nestrucno zasivene (cesto prejako zasivene) oziljak ce biti bolan, ici ce na Fenton’s procedure operaciju da uklone oziljak, imat ce bolove u perineumu prilikom sjedenja, nece moci uzivati u seksu jer ce ih penetracija boliti, trpit ce od inkontinencije.
U nekim slucajevima doci ce do infekcije, sto znaci jos boli i neugodnog tretiranja ozljede, a vrlo rijetko od infekcije ce i umrijeti. Vecina ce sigurno biti nesretna i trpiti bol radi tvrdoglavosti lijecnika koji su ih bespotrebno ozlijedili.
 
Postoji li prevencija?
Da, masaza prije poroda trebala bi povecati elasticitet tkiva, tako da se smanji pucanje. Postoji i epi-no uredjaj koji bi trebao postupno naviknuti tkivo na rastezanje, tako da pri porodu ne bude pucanja:
http://www.epi-no.com/birth.htm
Moje pitanje? Zasto se epi-no ne koristi kod nas? Pretpostavljam zato jer kosta i jer nikoga nije briga za pacijente.





(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: EPIZIOTOMIJA
22.4.2008 11:53:08   
peanut
""Moje pitanje? Zasto se epi-no ne koristi kod nas? Pretpostavljam zato jer kosta i jer nikoga nije briga za pacijente.""
user posted image

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: EPIZIOTOMIJA
13.5.2008 1:28:45   
pine
Neznam gdje zivis i vjeruj puno zavisi od osoblja i naravno stila zemlje u kojoj se nalazis.  Ja sam u Americi, pa bolnica u kojoj bi se trebala poroditi vise ne obavlja epiziotomije jer su napokon skontali da ta procedura je bukvalno "NIDJE VEZE"   Absolutno nista ne rjesava u porodu samo se majci zadaju vjestacke rane.    U Americi u bolnici mozes traziti kakav porod zelis, nisam sigurna kako je to kod tebe.  Da li ces imati izbora?  Moras se konsultovati sa doktorom koji ce te poroditi. Ako je osoblje divlje (sto je u Bosni slucaj cesto) bit ce ti tesko jedino ako muz ne odluci uskociti i biti s tobom cjelo vrijeme poroda.  Tad ti niko nece moci nista.

Moj savjet je da sa svojim doktorom pronadjes nacin da izbjegnes epiziotomiju a ako on to ne dozvoljava onda vidi mozes li pronaci drugog doktora.

(odgovor članu peanut)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: EPIZIOTOMIJA
13.5.2008 11:35:20   
Suzana
IZVORNA PORUKA: pine

Neznam gdje zivis i vjeruj puno zavisi od osoblja i naravno stila zemlje u kojoj se nalazis.  Ja sam u Americi, pa bolnica u kojoj bi se trebala poroditi vise ne obavlja epiziotomije jer su napokon skontali da ta procedura je bukvalno "NIDJE VEZE"   Absolutno nista ne rjesava u porodu samo se majci zadaju vjestacke rane.    U Americi u bolnici mozes traziti kakav porod zelis, nisam sigurna kako je to kod tebe.  Da li ces imati izbora?  Moras se konsultovati sa doktorom koji ce te poroditi. Ako je osoblje divlje (sto je u Bosni slucaj cesto) bit ce ti tesko jedino ako muz ne odluci uskociti i biti s tobom cjelo vrijeme poroda.  Tad ti niko nece moci nista.

Moj savjet je da sa svojim doktorom pronadjes nacin da izbjegnes epiziotomiju a ako on to ne dozvoljava onda vidi mozes li pronaci drugog doktora.


Draga Pine,
 
Nemoj me pogresno shvatiti, ali lako je tebi pisati iz jedne Amerike, gdje postoji uredjen sistem i sve je podredjeno klijentu, u nasem slucaju pacijentu.
Ali mi zivimo u Bosni, gdje ne postoji niti uredjen sistem, niti drzava, i nismo u mogucnosti "provoditi" svoje zahtjeve, zelje...
Mi smo sretne ako bez placanja mozemo dobiti jedan lijep ljudski odnos, i sretne smo s tim.
Nadam se da nas mozes razumjeti.
Tebi sve najbolje. user posted image
 
 

(odgovor članu pine)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: EPIZIOTOMIJA
13.5.2008 17:46:02   
Okarica
IZVORNA PORUKA: Suzana


Draga Pine,
 
Nemoj me pogresno shvatiti, ali lako je tebi pisati iz jedne Amerike, gdje postoji uredjen sistem i sve je podredjeno klijentu, u nasem slucaju pacijentu.
Ali mi zivimo u Bosni, gdje ne postoji niti uredjen sistem, niti drzava, i nismo u mogucnosti "provoditi" svoje zahtjeve, zelje...
Mi smo sretne ako bez placanja mozemo dobiti jedan lijep ljudski odnos, i sretne smo s tim.
Nadam se da nas mozes razumjeti.
Tebi sve najbolje. user posted image
 
 


Potpisujem!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: EPIZIOTOMIJA
13.5.2008 17:51:47   
pine
Hvala na finom doceku.  Ja sam i tekako svjesna sistema u kojem vi zivite.  Zena koja je otvorila temu je pitala sta je to epiziotomija i da li postoje problemi nakon te procedure.  Ja sam koristeci primjer iz ove zemlje joj htjela reci da epiziotomija nije potrebna.  Ipak mislim da ako naleti na finog doktora/doktoricu moze srediti da joj to ne rade. 

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: EPIZIOTOMIJA
13.5.2008 20:07:44   
Amrino
I meni su je radili iako sam im u bolnicu dosla maksimalno otvorena. Doduse moj je Hamza imao 4050 g i 56 cm.
Ne znam da li je to bilo bas neophodno ali niko te nista ne pita.
Osjetila sam kad su me sjecnuli ali to uopste nije tolika bol kako su je meni opisivali-  a siju te pod lokalnom. Vise je nekako ruzan osjecaj nego sto boli.
Ja sam cetvrti dan normalno sjedila. (i to nisam ni skontala...tek poslije desetak minuta MM se konstatovao- hej pa ti sjedis!- a ja ostala u soku :-))

Savjet za sve. Ranu prati samo obicnom vodom- ne treba cesto, i sto je jos vaznije dobro posusiti. Pipkanje i cackanje peskirom se ne preporucuje nego je najbolje sto vise zraciti ranu. Znaci prostrti nesto ispod sebe zbog krvarenja (najbolje su one museme iz DM-a) i rasiriti noge onako razgacen :-) Ako sebi ne ozetepriustiti taj luksuz susenja rane na zraku- moze se posusiti malo fenom (naravno ukljucen na najmanje i sa udaljenosti)
Neka nikoga ne fata panika treci- cetvrti dan ako rana pocne boliti i zatezati...svi pomisle da im se nesto inficiralo ali to je ustvari znak da je rana skoro pa zarasla.
Konci ispadnu tako- oko cetvrtog dana. I jos nesto- prvih tih par dana ma kako se dobro i super osjecali- mirujte. Nista bespotrebno hodanje po kuci, penjanje u kadu i sl. Strpite se prvu sedmicu i sve ce biti ok.
Ja sada, ako se bas potrudim, mogu napipati mali oziljak...a da ne zaboravim...prvi sex je pao odmah poslije cetrdeset dana i bilo je super- bez ikakvih problema i bolova :-)


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu pine)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: EPIZIOTOMIJA
13.5.2008 20:36:47   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: amrino

...ali to uopste nije tolika bol kako su je meni opisivali-  a siju te pod lokalnom. Vise je nekako ruzan osjecaj nego sto boli.
Ja sam cetvrti dan normalno sjedila. (i to nisam ni skontala...tek poslije desetak minuta MM se konstatovao- hej pa ti sjedis!- a ja ostala u soku :-))
...
Neka nikoga ne fata panika treci- cetvrti dan ako rana pocne boliti i zatezati...svi pomisle da im se nesto inficiralo ali to je ustvari znak da je rana skoro pa zarasla...
...a da ne zaboravim...prvi sex je pao odmah poslije cetrdeset dana i bilo je super- bez ikakvih problema i bolova :-)



svaka cast na odgovoru...
treba nama koje cekamo prvi porod ovo predstaviti kao nesto cega se ne bi trebal bojati.. a ne da nas jos vise prepadate user posted image (posebno sam se prepala ovog teksta koji je postirala bubamara80... uh)
cijenim to sto si mi ovim svojim postom otjerala koliko toliko strahove, a kojih itekako imam kad je ova tema u pitanju
budi mi pozdravljena
pusa user posted image

< Poruku je uredio dina RR -- 13.5.2008 20:39:56 >

(odgovor članu Amrino)
  Neposredna veza do poruke: 19
   RE: EPIZIOTOMIJA
14.5.2008 11:06:43   
natalie
evo jedne friske mame. Moram se pozaliti da sam ja bas lose prosle sto se tice epizotomije. ne znam tacno koliko konaca imam ali znam da strasno boli i nikako da prodje, evo sada ce mjesec dana, jos uvijek lezim. Pa me bas interesuje da li je jos neko imao slicno iskustvo, posto mi se cini da sam ja jedina koju ovoliko dugo boli i nikako da zaraste. Iduce sedmice idem doktoru ali me pravo strah. Puno pozdrava svim mamama i bebama

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: EPIZIOTOMIJA
14.5.2008 11:21:06   
Okarica
IZVORNA PORUKA: pine

Hvala na finom doceku.  Ja sam i tekako svjesna sistema u kojem vi zivite.  Zena koja je otvorila temu je pitala sta je to epiziotomija i da li postoje problemi nakon te procedure.  Ja sam koristeci primjer iz ove zemlje joj htjela reci da epiziotomija nije potrebna.  Ipak mislim da ako naleti na finog doktora/doktoricu moze srediti da joj to ne rade. 


Draga pine!
Mislim da ipak nisi svjesna sistema u kojem mi živimo. Blago tebi pa živiš u Americi gdje se želje pacijenta poštuju. Ovdje te niko ništa ne pita. Koliko ja znam, svaku od mojih drugarica su recnuli bez pitanja. Ovdje još ne postoje privatne klinike u kojima se obavljaju porodi i u kojima bi pacijent vjerovatno imao mogućnost da kaže šta "ne želi". Mi smo osuđeni na ova dva porodilišta i jedino što sada možemo je da molimo Boga da sve bude ok.
Razumijem tvoje stavove, možda bih i ja tako razmišljala da sam u Americi, ali pokušaj i ti da razumiješ nas i uslove u kojima živimo.
Puno te pozdravljam i naravno da si dobrodošla.

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu pine)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: EPIZIOTOMIJA
16.5.2008 10:26:32   
peanut
Mislim da sam vec jednom rekla kako mrziiiim epiziotomiju!!! Evo, opet ponavljam-trenutno sam u 33 sedmici trece trudnoce i vec neko vrijeme straaasno me boli stari oziljak od prijasnje dvije epiziotomije. Iako se ne vidi previse (naravno da sam gledala!), boli me na namjanju promjenu vremena, a ovih dana bas je stalno promjenjivo. Nije me nesto pretjerano strah poroda, ali naravno vec razmisljam o tome uveliko, i svaki put se u mislima posvadjam sa babicom kad me rasijeceuser posted image   (Izvinite prvorotke, nadam se da cete  sve proci bolje nego ja user posted image )

A, ti, draga Pine, veoma mi licis na jednu Lejlu iz Amerike koja voli tako iz daljine da salje komentare koji su njoj logicni, a nama ovdje naucna fantastika. Ovdje se rijetko mozes dogovoriti s bilo kojim doktorom po bilo kojem pitanju-epiziotomija je jedno od njih. Kada ti vec ukljuce drip za ocekivati je da ces ili jako poppucati ili da ce te rezati. Uglavnomuser posted image

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: EPIZIOTOMIJA
16.5.2008 10:37:30   
Anoniman
Sto se tice epiziotomije, nemam iskustva, ali igrom slucaja imam uvida u neka dogadjanja iz porodilista, nebitno sad. Prije par dana poradjale se dvije zene istodobno u sali, i prati se jedna i druga, prvu babica gleda i kaze elasticna je nema potrebe za rezat, i zena pukne do vraga, sreca nije otislo na rektum, sreca, ali je sve ostalo otislo do vraga, drugu su rezali i ima dva konca. A ne bi nikog da plasim ali zar nije bolje rezat nego da puca. Jer kad sijeku mislim da se sijece jednom linijom, a kad pucas pucas nepravilno, krivo, i duble i  naravno teze je zasit.
E sad cula sam da pomazu te masaze, imaju odredjene vjezbe za elasticnost, i cula sam, odnosno citala da li na ovom forumu ili drugom, pomaze da se pije maslinovo ulje, kako i u kojim kolicinama ne znam ali vidite.

Jedna moja prijateljica je radila te vjezbe i kaze da joj je babica rekla kako joj je to dosta pomoglo da je ne rezu, e sad je li ona izuzetak ili nije, ne znam, samo bi vam htjela pomoc.

(odgovor članu peanut)
  Neposredna veza do poruke: 23
   RE: EPIZIOTOMIJA
16.5.2008 10:50:39   
bubamara80
Ćao Maida,
meni je pomisao na tu epiziotomiju horor, sve mogu prihvatiti, ali to ne želim. Zato stalno pregledam te stranice kokje o tome govore i na jednoj čitam ovo:

Najveći argument za epiziotomiju jest da “štiti međicu od ozljeda”, a takva zaštita se postiže rezanjem međice, vezivnog tkiva i mišića. Jedna grupa opstetričara drži da spontane rasjekotine čine veću štetu, ali nova istraživanja dokazuju da su duboka napuknuća skoro isključivo nastavak, tj. posljedica epiziotomije. To ima i smisla.
Harrison je to opisao na slikovit način: “Pokušajte razmišljati o epiziotomiji ovako: ako držite komad tkanine i rastežete ga, s namjerom da ga potrgate na dva dijela, znate i sami koliki otpor stvara sama tkanina, i rijetko će puknuti. Ali ako napravite mali rez u sredini, rastezanjem ćete lako postići cilj. Vršenje epiziotomije je jednako tome, tako da ponekad dolazi čak i do rascjepa rektuma. Liječnici još uvijek raspravljaju o tome da li je taj “jasan” kirurški rez lakše tretirati, nasuprot puknuću koje nastaje bez rezanja. Moje iskustvo jest da je ta mala napuknuća koja se događaju bez epiziotomije lakše zašiti i manje su bolna za ženu. Epiziotomija, jednom napravljena i “zakrpana”, mnogo je lošija i izvor je mnogo veće boli u razdoblju poslije poroda.” (Harrisnon 1982:97)  

Činjenica je da je to prevaziđeno da se rutinski žene sijeku kao kod nas, ali da li se toga još drže jer ne znaju drugačije ili što im je tako lakše ne znam. Ja znam za sebe da ako budem na prirodan porod išla da ću izričito tražiti da mi se ne radi epiziotomija i po cijenu pucanja.

_____________________________

Ten tiny little fingers that always want to play,
That never stop exploring the wonder of today.
Ten tiny little fingers that from the very start,
Will reach out for tomorrow yet always hold your heart

Moje srce se rodilo 25.09.2008

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: EPIZIOTOMIJA
16.5.2008 11:06:43   
Anoniman
Hej bubamaro,
Ma i meni je to horor, ja se cijelo vrijeme pripremam za carski, i juce skontam kao da mi plodna voda curi, ja sam se toliko uspanicila, samo zbog toga. Ma mislim da bi i bol izdrzala, i mogla bi cini mi se da ne vristim, sve bi ali kad se sjetim tog reza najezim se, ne znam sta je gore sivenje ili rezanje. Probaj sa masazom i sa vjezbama, zaista sam cula da pomaze, bolje se na vrijeme pripremat.
Rodica od moje kume, je na oba poroda prosla bez rezanja, e sad ona je imala dobru, dobru stelu, kaze nju je babica dole cijelo vrijeme masirala, valjda kriznim pokretima, tokom cijelog poroda, ali on aje to radila i prije poroda tako je kao rastezala tkivo.

Drage zene, zelim vam svima da prodjete bez toga a i ako budete morale, dva konca najvise, ja mislim da bi i ja tolko nekako mogla podnijet.

Sretno

(odgovor članu bubamara80)
  Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *