|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 13:26:06   
mamina princeza
Evo po dogovoru otvaram novu temu gdje na jednom mjestu mi,trudnice koje idemo na vjezbice, mozemo ono sto smo naucile prenijeti onima koje ne idu - posebno onima koje zive u drugim zemljama pa zbog jezika ne mogu potpuno pratiti.
Bezelye je molila nesto detaljnije prije svega o tehnikama disanja i suhom pranju. Ja cu pokusati pomoci al unaprijed se izvinjavam ako nesto pogrjesim jer sve sto cu ja napisati je cisto teoretski jer sam i ja trudnica po prvi put-tek cu aBD uskoro imati priliku upotrijebiti ovu teoriju u praksi. 
Molim i druge trudnice koje idu na vjezbe ili one koje su isle da pomognu.Mislim da ni nama nece biti viska da sve to ponovimo .

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:15:43 >
Neposredna veza do poruke: 1
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 13:49:13   
mamina princeza
TEHNIKE DISANJA i kako pocinju kontrakcije

Na vjezbicama kazu da kada se jave prvi trudovi obicno se desava da njih trudnica i ne primjeti. Znamo da nas uvijek nesto bolucka posebno na kraju pa to pripisujemo tome. Osim toga na kraju trudnoce javljaju se cestoilazni trudovi koji bole isto - bol krece od ledja prema naprijed i traje nekoliko sekundi.Mi pratimo da li se ponavljaju. Ako se ne ponavljaju onda su lazice a ako vidimo da se ponavljaju u pravilnim intervalima onda shvatamo da je to to. I time pocinje prvo porodjajno doba koje kod prvorotki traje oko 12-16 sati.

Na pocetku ti bolovi su kratki traju nekoliko sekundi ( ne znam tacno) i javljaju se sa vecim pauzama.Tada nam sestrice sa vjezbica preporucuju da ostanemo kuci i ukoliko je moguce slobodno se nastavimo baviti onim cime jesmoudatom trenutku. Ono stoje vazno je da predisemo kontrakcije izrazloga sto ce nas manje boljeti ida pokusamo sto manje grciti misice. Mi svi prirodno kada osjetimo bol bilo kakvu se zgrcimo a to nije dobro vec treba da maksimalno opustimo misice materice i primjenjujemo slijedeci tip disanja:

1. Udahnemo dublje ( iz grudi) na nos i lagano izbacujemo taj vazduh na usta. Pricekamo par sekundi i ponovimo isto.

Na pocetkuk ontrakcije traju krace pa je dovoljno samopar puta primjeniti ovo disanje i  kontrakcija prodje a mi mozemo nastaviti normalno se kretati  i zavrsavati poslove. Pozeljno je okupati se, izdepilirati kod kuce spremiti ostatak stvari i pokusati bez nervoze cekati svaki naredni trud uvidjajuci razmak izmedju njih.
Svaki put kontrakcije je vazno predisati. Ovo je taj takozvani prvi tip disanja.
 
Kontrakcije postaju duze a razmaci medju njima kraci. Cesto pitanje i ovdje na forumuina vjezbicama je kada krenuti u porodiliste. Iznimne situacije su kada pukne vodenjak ili bude neko vece krvarenje onda se preporucuje odmah ici u porodiliste. U slucaju izlaska plodove vode babice kazu da tada treba ici u porodiliste da ne bi ispala pupcana vrpca i malo stegla bebu pa njoj otezala.

U svim drugim situacijama gdje se javlja prije svega kontrakcija treba stovise pricekati kuci.Toje onako radi nas jer mozemo biti na nogama, lakse izdrzati sve. Kada smo na nogama i hodamo time skracujemo prvo porodjano doba jer bebica vise pritisce dole.

Kuci, dakle, kako na vjezbicama ucimo treba biti najbolje je dok razmaci izmedju kontrakcija budu na 5 minuta.Naravno ak ozivite dalje i ako je guzva do bolnice treba krenuti i prije ali u svakom slucajuikada je razmak 5 minuta jos uvijek ima vremena do damog poroda.

Dok smo kuci nasi muzevi ili neko koje s nama mogu nam pomoci tako sto ce nam masirati donjidio ledja ( ja kazem oko trtice) jer to kazu da pravo boli kad beba krene dole.





< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:15:54 >

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 2
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 13:53:15   
Adana
E pa ovako, postoje 3 tipa disanja: 1. trbusno, duboko disanje
                                                       2. i 3. plitko, ubrzano, grudno disanje 

Prvi se koristi na samom pocetku kada pocnu porodjajni bolovi, recimo na pola sata, pa sve dok se ne spuste bolovi na 5 minuta. Udahne se duboko, tako da se stomak napuse, progutate zrak i onda se izdise kao da puset_e svijecu. Izdisaj je uvijek duzi od udisaja. I bitno je izmedju udisaja napraviti stanku od bar 2-3 sekunde da ne bi doslo do hiperventilacije, tj. prekomjernog unosenja vazduha jer tada mot+ze doci do nesvjestice.

Drugi, pa i treci tip disanja se koristi kada su kontrakcije ucestalije i kada se jave naponi. Najprije se dise isprekidano. Udahne se za duzinu nosa, i onda se izdise isprekidano (nama je rekla kao lokomotiva) i to vise obrazima, ne grlom da se usta ne bi osusila. Obicno na taj jedan kratki uzdah imaju tri kratka isprekidana izdaha. Tako se dise dok traje kontrakcija i onoliko puta se udahne i izdahne koliko traje bol. I opet se pravi razmak izmedju udisaja po 2-3 sekunde.
Kada se javi napon (imacete osjecaj kao da vam se kaki) tada se udahne kratko, opet za duzinu nosa, i izdahne kratko, pa opet udisaj-izdisaj, oboje kratko i malo brze. I ovdje se pravi pauza izmedju udisaja od 2-3 sekunde. Nakon napona ce se opet javiti kontrakcija i onda se opet dise isprekidano, poput lokomotive user posted image  
Tokom napona se koristi taj kratk udah kratak izdah da se ne bi napinjali, ako vam kazu da prediset_e taj napon, da nije vrijeme da tiskate.

Kada radjate, udahnete (ne previse), brada ide prema prsima (da se ne bi javila gusa od naprezanja), i polako ispustajuci zrak kroz zube i pomocu trbusnih misica tiskate bebu. Obicno kazu da se tiska kao da imate tvrdu stolicu ili kao kada brzo piskite. I onda ne opustati trbusne misice opet udahnuti i tiskati ponovo.

I jako je bitno da kada pocnu kontrakcije ne tiskate i ne napinjete se jer se tako grlic nece prije otvoriti i necete ubrzati porod. Ono sto se moze desiti je da dodje do pucanja grlica, a to svakako ne zelite. Otvaranje traje oko 12-16 sati (bar skolski). zena se otvara oko 1cm/1h. I dok diset_e bitno je da je vilica opustena, jer navodno ako je vilica opustena i medjica je opustena.
 
Napisah ja svasta, nadam se da je jasno i razumljivo, nadam se i da sam pomogla...i da ce jos neko nesto dodati ako sam ja izoztavila ili pogresno napisala. Sretno!

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:16:05 >


_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 3
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 13:58:59   
mamina princeza
Kada smo dosli u bolnicu tada nas obicno smjestaju prvousobe i kazu da lezimo na bokuobicno lijevom jer na taj nacin beba ima najvise kiseonika. Najbolje bi biloda se moze biti na nogama mi to mozemotraziti ali oliko sam ja upoznata obicnokazu da se legne.

Tada je vazno primjeniti tehniku opustanja svih misica sto takodje ucimo na vjezbicama.To jednostavno tako da lezimo i polako opustamo sve misice , nogu,ruku,lica i samo ostaje materica koja se kontrahuje mimo nase volje. Cijelo to vrijeme disemo polako.

Ova tehnika je kako kazu vazna jer pomaze i da se mi psihicki odrzimo u nekom finom stanju a i da sacuvamo snagu koja nam jos uvijek nije potrebna.

Ono sto je pogresnoje da zena kada dobije kotrakcije gura prema dole misleci da ce time ubrzati prvo porodjano doba, a to ne moze jer se sve desava prirodno. Vazno je predisati svaku tu kontrakciju icekati da se grlic materice otvori. Cim dodjemo u bolnicu pregledaju nas i izmedju ostalogprovjeravaju koliko smo otvorene.Tuse iupotrebljavaju oni termini dva, tri,pet deset_ prstiju. Teoretski na vjezbicama kazu da za jedan prst treba oko sat vremena mada nista to nije pravilojer se desava da su zene i prije kontrakcija otvorene po prst ili dva a da to uopste i ne znaju.

Prvi oblik disanja koristimo sve dok ne pocnu naponi - oni se obicno javljaju kada su razmaci izmedju kontarakcija veooma mali i na kraju nam se cini da kontrakcija skoro i ne prestaje.
Naponi pocinju kada osjetimo pritisak dole na sve otvore- jednostavno kao da cemo se ukaktiuser posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:16:17 >

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 4
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 13:59:08   
Adana
Ah, da jos nesto, dok ste kod kuce i primjenjujete prvu tehniku disanja kazu da pomaze da dok boli da se naslonite na nestio ili nekoga, opustite koljena, malo ih savijete, i njiset_e karlicu. Tako pomazete bebi da se fino smjesti u porodjajni kanal i rotira se, sto svakako i radi.

A ako ima neko da vas masira, treba da pritisne krsta dok udiset_e i onda kruzno masira prema dole dok izdiset_e. Kao sto je vec Lejlaginica rekla. I kazu da je dobro kretati se jer se brze otvaramo...

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:16:30 >


_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 5
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 14:06:49   
bezelye
Lejlaginice HVALA sto si spremna da nam pomognes i odmah si otvorila temu. Adana HVALA i tebi sto si se pridruzila Lejlaginici. user posted image user posted image  Nadam se da necete biti jedine koje su spremne da odvoje malo vremena za nas "iz daleka" te da cemo dobiti dosta korisnih informacija. Bilo bi dobro da se jave i mame koje se prosle kroz skolicu da nam kazu da li primjenjuju znanje steceno u toj skolici.

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:16:39 >

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 6
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 14:08:30   
mamina princeza
Kada se pocnujavljati naponi onda se koriste drugi i treci tip disanja.
Nasi bolovi su tada takvi da ide  prvo kontrakcija pa napon pa konrakcijapa onda pauza.

Za vrijeme kontrakcije disemo tako da udahnemo vazduh na nos-ali ne previse samo malo - tako da je to prakticnosamo disanje na usta bez koristenja stomaka. Vazduh izdisemo isprekidano ono puh puh puh.
To je drugi tip disanja.

Za vrijeme napona disemo tako da opet kratko udahnemo na nos i onda izdahnemo na usta lagano kao da gasimo svijecu. Pri tomuvijek treba napraviti malu stankuod sekundu dvije izmedju izdisaja i udisaja da ne bi doslo do hiperventilacije i da se mi ne bi onesvjestile.
Ovo je tip disanja tri.

Onda opet ide konrtrakcija koju predisemosa tipom disanja dva.
 
Jedna od sestara na vjezbicama je rekla da se ne opterecejumo toliko tim kada koje disanje da cemo to nekako znati ali da je najvaznije da uopste disemo a ne da se grcimo.

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:16:47 >

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 7
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 14:21:22   
mamina princeza
I evo na kraju porodjaj zavrsava time sto doktor ili babica nas pregledajui zakljuce da smo dovoljno otvorene i da tada mozemo krneuti tiskati. Prije toga t o nikako ne treba ciniti prije nego sto oni kazuje r se moze desiti da zbog preranog tiskanja a nismo dovoljno otvorene pukne i grlic materice.
I da se desi nije kraj svijeta ali naravno bolje je to izbjeciupravo tako da predisemo napone sve dok ne kazu da je vrijeme da tiskamo.

Tada je pozeljno da zatrazimo da nam podignu krevet tako da nismo u skrozlezecem polozaju nego upolusjedecem jer je tako lakse gurat nego  daskroz lezimo.A mogu nam staviti i neke jastuke iza ledja kao budu fini i udovolje nasim zeljama:) Nadajmo se da hoce - nista nam drugo ne preostaje.

Kada tiskamo vazno je da spustimo bradu skrozna prsa da se ne bi javila gusa. To bi nam trebale naopomenuti i babice na porodu. Guramo na taj nacin da udahnemo vazduh (opet kazu da ne valj asad ono previse vazduha da se ne zgubimo) i tiskamo stomacnim misicima lagano ispustajuci vazduh na usta prilikom disanja. Ne mora znaciti ni da ce se vec odmah pojaviti glavica potrebno je nekad malo vise napona i vazno je u  svemu slusati babicu ili doktora koji napon predisati a kada tiskati.
Ako nam ponestane zraka onda ponovo udahnemo ali probamo da ne vracamo trbusne misice jer ce se i bebica vratiti i duze ce sve trajati. Zbogtoga bi i bilo lijepo da nas puste da smo u polusjedecem stavu jer se tako beba teze vraca nego kad skrozlezimo.Nekad i babice stve ruku pa ne daju da se vrati.

Nakon sto izadje glava ostalo izadje lako:)

I eto napisah se ja nadams e da nisam nestopogrjesila u brzini
Ljepse bi bilo da vam mozemo pokazati uzivo al sta cu kadste daleko.


Adana hvala ti puno na pomoci taman da sad procitam i tvoje da vidim jesam li i ja nestopogresno shvatila.
Za danas je dosta od mene a moze se u okviru ove teme opuno toga jos pricatida obnovimo znanje - ja volim imati sve napismeno:)

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:17:03 >

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 8
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 14:25:15   
mamina princeza
A sto se tice primjene znanja kasnije u praksi to i mene bas interesuje  - neke su mi rekle da im je stvarno super doslo sve kasnije mada ih je bilo par koje kazuda nista nije bilokao u teoriji.
Valjda je sve to individualno

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:17:14 >

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 9
   Iskustva iz školice za trudnice
15.5.2008 21:28:16   
Suncica*
Meni je disanje super pomoglo, jer da to nisam znala tacno bi zubima pokidala krevet..
Zato drage buduce mame, obavezno u skolicu, jer je zaista efikasno..

Pozdravljam vas sve..user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:17:34 >

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 10
   Iskustva iz školice za trudnice
16.5.2008 15:33:03   
Adana
Suho kupanje se preporucuje raditi dok ne otpadne pupcic.
 
10-ak minuta prije samog kupanja stavite malo baby ulja na dlanove, protrljajte i umasirajte bebici na glavu. Na taj nacin se omeksava koza, i skida se sta god da ima po kosici i kozi, i izbjegava se stvaranje tjemenjace.
 
Nakon tih 10-ak minuta raspremite bebu vodeci racuna da je ugodno toplo u sobi, i da vam je sve sto trebate za i poslije kupanja pri ruci. Uzmete frotirnu rukavicu ili mali peskiric i pokvasite u posudi sa toplom vodom ili kamilicom. I pocinjete od glavice tako sto krenete od cela prema potiljku i obriset_e glavu, zatim lice uvijek iznutra prema vani. Nakon toga obriset_e iza usiju, ispod brade, vratic. Prelazite na prsa, rukice, obriset_e ispod pazuha. Zatim briset_e stomacic, prepone, kod djevojcica rastavite usnice i obriset_e jer se kod curica zna javiti iscjedak koji je poput bijelog pranja i zna neugodno mirisati, a kod djecaka spustite kozicu i obriset_e cunu. Nakon toga obriset_e nogice, stopala, prstice. Kada ste sve to zavrsili uhvatite bebicu za jednu rukici i naslanjajuci je na svoju podlakticu okrenete je na stranu tako da mozete obrisati ledja i guzu, zatim je okrenete na drugu stranu ako niste uspjeli obrisati kompletna ledja.
 
Pupcic ne treba cistiti nicim posebno, dovoljno ga je naprasiti bivacin prahom i staviti cistu i sterilnu kompresu preko. Ako se desi da se gaza zalijepi uzmete malo kamilice i pospete da biste skinuli gazu.
 
Nakon "kupanja" namazati bebicu baby uljem ali tako da ga naneset_e na svoje dlanove i da ugrijete dlanove. Ne treba pretjerivati sa uljem. A guzu i pisu namazati bademovom kremom, ali da ne u debelim slojevima, nego fino razmazati, i ne mazati vrh cune.
 
Jako je bitno dobro obrisati sve pregibe, i ne koristiti baby puder.
 
Nadam se da je ovo od pomoci. Sretno. Pusa

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:17:43 >


_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 11
   Iskustva iz školice za trudnice
20.5.2008 14:47:03   
lukina mama
user posted image I ja idem u tu skolicu za trudnice,user posted image ,pa ukoliko ima neko neko pitanje moze da mi postavi,rado cu na njega odgovoriti......user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:17:54 >

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 12
   Iskustva iz školice za trudnice
24.5.2008 20:03:37   
lamka
sto se tice kretanja kada dodete u porodilista barem je meni taqko bilo u zenickom porodilistu svaki doktor koji je vidio da se trudnica krece je bio i spreman da pomogne prilikom porodaja.ja sam u sobi bila od 6.30 ujutro do deset_ kada su me prebacili u preporođajnu salu.cijelo vrijeme sam se kretala i disala kako sam ucila u skoli naravno.i meni je disanje pomoglo prilikom poroda.sto se tice trudnica koje ce se poroditi u nasoj lijepo BiH ja bih im savjetovala da pokusaju da ne vriste jer tada doktori i babice puno manje obracaju paznju jer ih to vristanje nervira a koga i ne bi kada moraju slusati 12 sati dnevno. i jos jedan savjet kada vam doktor kaze nesto da uradite recite da sve sto treba vam kaze jer ne znate i upalit ce.barem je meni tako da sam imala relativno lagan porod ali sam imala i pomoc doktora i babice
sretn svim trudnicama sadasnjim i buducim
ako vas nesto interesuje pitajte a ako budem znala odgovorit cu

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:18:08 >


_____________________________

Lamija duša duše moje
21.08.2006

(odgovor članu lukina mama)
Neposredna veza do poruke: 13
   Iskustva iz školice za trudnice
24.5.2008 20:44:07   
lejlaze
lamka mogu li znati ko te je poradjao u zenici?

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:18:52 >

(odgovor članu lamka)
Neposredna veza do poruke: 14
   Iskustva iz školice za trudnice
3.6.2008 13:59:14   
lamka
lejla ze sorry al tek sam sad vidjela tvoju poruku
mene je porodio džemo arap i divan je doktor barem prema meni je bio

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:19:02 >


_____________________________

Lamija duša duše moje
21.08.2006

(odgovor članu lejlaze)
Neposredna veza do poruke: 15
   Iskustva iz školice za trudnice
3.6.2008 14:04:20   
anitaMO
ako vjerujete u mostaru nema skola za trudnice

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:19:11 >

(odgovor članu lamka)
Neposredna veza do poruke: 16
   Iskustva iz školice za trudnice
14.9.2008 16:44:47   
dunja
Moj porod nije bio ni izbliza kao iz udzbenika. Trudovi su me probudili kad je pauza izmedju njih bila 10-ak minuta. Narednih 14 sati sam imala trudove sa pauzama od 6-7 minuta pa do 20-ak, onda su me prikljucili na indukciju, jednu pa drugu, i kad su trudovi dosli na minut-dva nakon 22 sata trudova porodili su me na carski rez! E sad ja sam baksuz ko malo ko, tako da nemojte da se prepadate, ali hocu da vam kazem da mi je disanje definitivno pomoglo. Ne znam kako bih imala snage da je nisam skupljala disanjem a ne rasipala vristanjem. Znaci ne mora to da bude prva tehnika, druga, treca kako vas uce, vec ih primjenjujete kako vas zadesi ali definitivno DISANJE POMAZE! Isto tako, meni je puno pomoglo, iako sam dosta citala o svemu i ono sto su nas ucili o hranjenju, povijanju i slicno.

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:19:58 >

(odgovor članu anitaMO)
Neposredna veza do poruke: 17
   Iskustva iz školice za trudnice
25.2.2009 12:04:06   
Anoniman
Ja cu pokusati da osvjezim ovu temu. Prvo, hvala svima koji su uzeli ucesce u ovoj temi. Ja sam upravo zavrsila skolu za trudnice u Njemackoj i mogu vam reci da je u BiH, ako ne bolje, a ono bar jednako dobro kao ovdje. I bas mi je drago. user posted image
Dodala bih samo da smo mi isporobali jos jednu tehniku disanja koja pomaze kad ne trebamo gurati (napinjati se): disati kao cuko kad mu je vruce. Ja probala na vjezbama i cini mi se da sam tad najsigurnija da necu gurati. A vidjet cemo kako cu proci na porodu user posted image .

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:20:10 >

(odgovor članu mamina princeza)
  Neposredna veza do poruke: 18
   Iskustva iz školice za trudnice
3.3.2009 20:07:30   
shejla
da li su vam u skolici govorili o pranju bebe, kad se mijenjaju pelene? Cula sam da je bolje prati je, nego brisati vlaznim maramicama (sto vecina mojih prijateljica i poznanica radi). Zanima me, kako se to pere, to znaci da svaki put kad mijenjate pelenu morate sve pripremiti kao za kupanje - kadicu, temperaturu sobe, temperaturu vode, peskir... (i tako 10 puta na dan???), je li? I Kako se uopce drzi beba, mora biti dvoje ljudi, da jedno drzi i trlja, a jedno poljeva?

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 10:20:21 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 19
   Iskustva iz školice za trudnice
3.3.2009 20:24:09   
Emina*
Skinem mu donji dio gegica, zavrnem bodi preko stomaka,
njega preko ruke i u kupatilo pod cesmu tople vode..
Umotam mu guzu peskirom, prenesem ga u sobu, obrisem,
namazem i to je to  user posted image  user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 12:25:14 >


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu shejla)
Neposredna veza do poruke: 20
   Iskustva iz školice za trudnice
3.3.2009 20:28:24   
Amrino
Ma potpuno isto user posted image !!! user posted image

(mi umjesto peskira koristimo pamucnu pelenu a ako se bas uneredi, stavim i malo Nivea kupke na guzu user posted image )

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 12:25:31 >


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 21
   Iskustva iz školice za trudnice
3.3.2009 20:32:32   
Emina*
user posted image  user posted image     A ja pomislila da sam nemajka sto to ovako radim user posted image
To sam zaboravila dodati..
Ja mu guzu perem Hipp kupkom s onim dozerom..
Tako mi lakse, jer njega drzim u jednoj ruci,
pa fino "klik" drugom rukom i onda na guzu  user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 12:25:46 >


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 22
   Iskustva iz školice za trudnice
3.3.2009 20:58:53   
Amrino
user posted image user posted image user posted image
I kod mene je Nivea kupka s dozerom!!!
Kod mene je fol sto ga ja namjestim tako da kao "sjedne" na lavabo dok ga pridrzavam...a najkomicnije mi je kada on pocne viriti sam sebi kroz noge i gleda sta se desava user posted image user posted image user posted image .
Uh skrenusmo malo s teme! user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 12:25:57 >


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 23
   Iskustva iz školice za trudnice
9.6.2009 9:58:53   
ena23
Evo ja imam jedno pitanje tj. molbu, posto od posla ne mogu da stignem na vjezbe (fizicke vjezbe za trudnice) nego samo na onaj dio gdje se prica, zamolila bih trudnice koje su isle da nam opisu kako te vjezbe izgledaju ili mozda da nam postave par slikica ili daju neki korisni link?

Mene cesto boli donji dio stomaka i prepone i pomalo i ledja,a mislim da ako malo vjezbam to bi se moglo srediti i malo ojacati te misice...

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 12:26:06 >


_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 24
   Iskustva iz školice za trudnice
28.7.2009 11:32:58   
emma.L
Ena23, ja se iskreno nadam da će netko tko ide na vježbe uspjeti fino opisati fizičke vježbe. Mislim da pomažu kasnije kod otvaranja. Recimo ja sam nakon 10 sati trudova na svakih 7 ili 8 minuta i dalje bila otvorena 4cm (bez ikakvog pomaka). Međutim, za samo dva sata indukcije, odjednom sam bila maksimalno otvorena i dr je rekao da ne može vjerovati kako sam super odreagirala na to. Mislim da su tu vježbe puno pomogle. Cijelo vrijeme sam šetala, trud se zaista lakše prebrodi kad se nasloniš na nešto ispred sebe i njišeš kukovima kružno (mene je stizalo i do nekakvog balkona  i tuđih krevetauser posted image ).
A disanje vježbajte obavezno- puno mi je to pomoglo, skrene ti pažnju sa bolova, jer sam sebe uvjeriš da to bebi treba, a i tebi user posted image .
I još nešto, pitajte babicu na vježbama o perinealnoj masaži- uvjerena sam da to najviše pomogne pri samom izgonu. Zadnji mjesec sam redovno to radila- iskreno, nije ugodno nimalo, ali sam imala dva končića unutra i jedan vani- minimalna rana, bez imalo reckanja. I jako brz oporavak.
I još nešto- ako možete, nabavite lopte za pilates. Lagano skakutanje na lopti i kruženje dok sjedite na njoj isto fino opusti mišiće leđa, a napet stomak se super opusti ako kleknete i naslonite se preko lopte da vam stomak visi i opet se lagano njišete, kako god vam odgovara.
Joj, ja bih sad opet s vama user posted image . Samo da malo ovu mrvu malo podgojim i dvije noći se naspavam po 12 sati i odmah na posao!

< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 12:26:15 >


_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *