|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Prirodan porod nakon carskog
20.5.2008 14:13:53   
jupajdi
Naime, interesuje me da li ima neka od žena koja je imala prvi porod carski, a drugi prirodno. Željela bih čuti ta iskustva.
U prvoj trudnoći beba je bila okrenuta zadkom, bio je krupan, pa su se odlučili na carski da se ne bih mučila. Od tada je prošlo 3 i po godine i odlučila sam se za drugo dijete. Razlika će biti 4 godine. Sada je bebica, hvala Bogu, fino okrenuta i doktor kaže da bi mogao ići prirodan porod.
Čula sam svakakve priče da je prije nakon jednog carskog uvijek bio rađen carski, pa me interesuje šta vi mislite i da li ima još neka od user posted image  u ovakvoj situaciji.
Ja bih voljela prirodno, ali me strah od posljedica ( maternica je šivena, pa da ne dođe do pucanja od naprezanja). Mislim da mi je i ovaj put beba krupna, ali valjda doktori znaju najbolje. user posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Prirodan porod nakon carskog
20.5.2008 16:29:16   
ewica
Naravno da je moguće, posebno da prvi carski imala si zbog karličnog položaja a ne npr. sužene karlice. Nakon 3,5 god. rana na materici ne bi trebala pući, medjutim ljekar će za svaki biti spreman za carski rez ako nešto krene loše.Uopšte nije tako da jedan carski znači uvijek carski.

_____________________________

Ewa,mama Jovane (24. septembar 2008.godine, 13,25h)
i dva Anđela-Jovana /24.06.2005-24.06.2005/ i Mrvice /12.04.2006-12.04.2006/.

(odgovor članu jupajdi)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Prirodan porod nakon carskog
20.5.2008 17:57:02   
RAJA
Prvi carski nemora značiti da će biti i drugi,mada je kod mene bio ali samo zbog toga što mi je posteljica bila malo starija i što nije bilo plodne vode

_____________________________

MAMINI SINOVI
DŽANIN 08.03.2003.
DINO 21.03.2006.

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Prirodan porod nakon carskog
22.5.2008 15:16:32   
amrab
Ja sam prvu djevojčicu rodila proje 9 godina na carski rez.Bila je okrenuta na zadak,vrpca oko vrata i 3.610 kg teška.Iako sam bila max. otvorena odlučili su uraditi carski.Drugu djevojčicu sam rodila normalno prije pet godina.Iako sam nisko nosila i sve je ukazivalo na normalan porod dr. su se dvoumili.Upravo zbog tog unutarnjeg krvarenja.Muž mi je prisustvovao porodu i insistirao na prirodnom i da nije njega bilo vrlo vjerovatno bi mi bila i po dr. put sekcija.

(odgovor članu RAJA)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Prirodan porod nakon carskog
28.5.2008 9:48:33   
strumpfeta
Da ne otvaram novu temu, postat cu ovdje. Naime, koliko vam je trebalo da se oporavite od carskog? Kako god, ipak je to operacija ...

Da vas ne davim detaljima, dr. mi je preporucio porod carskim, i bit ce na Kosevu (smrdljivom, prljavom), a kako mi je to prva bebica, totalno sam u panici ...

Dakle, mozete li me barem nakratko rasteretiti straaaaasnih misli i napisati koliko vam je trebalo da se oporavite nakon carskog (tj. da prestane da boli)? Kako cesto i koliko dugo ste nakon izlaska iz bolnice isle na kontrolu? I koliko ste ostale u bolnici nakon operacije? Kad ste prvi put primile bebu u narucje, dale joj da doji....?

Hvalaaaa

(odgovor članu amrab)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Prirodan porod nakon carskog
28.5.2008 10:03:28   
Anoniman
Draga moja, sve ti je to individualno,
Ja sam u nedjelju recimo imala sekciju a izasla u subotu. Bolove sam imala dva dana, ali moze se popit analgin ili trazit da ti daju. Bebu su mi donijeli drugi dan, s tim da je sekcija radjena u nedjelju u 6 navece a meni u ponedjeljak donijeli bebu oko podne. Malo je teze ustat prva dva dana, malo ti sestre pomognu, skidanje konaca je isto tako individualno a prva kontrola mi je bila posle mjesec dana. Trenutno mi je proslo 4 godine od tog poroda, sad sam ponovo trudna i akobogda sledece sedmice opet idem na carski.
Nemoj se plasit, nije to nista tolko strasno. Ako se mora, mora se. Ja znam zene koje su sa mnom lezale, kpje su pusile, pa odma odose zapalit, odose hodat, ja bas nisam mogla ali sam prezivila.
Zelim ti puno srece, tebi i tvojoj bebi i da sve prodje u najboljem redu.

(odgovor članu strumpfeta)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Prirodan porod nakon carskog
28.5.2008 11:07:54   
bezelye
Draga strumpfeta nema potrebe da se bojis. Meni je isto prva beba i pripremaju me za carski. Jedno jako pozitivno iskustvo sa Koseva imala je nasa forumasica Jupajdi. Porodili su je carskim rezom uz epiduralnu anesteziju.
Nisi uspavana, bebicu ti odmah daju na prsa i sta je jos dobro kod epiduralne, nakon operacije ti ostave taj katetar kroz koji se daje anestezija tako da ti mogu direktno davati analgin kad god zatreba. Puno se lakse podnosi nego totalna anestezija i mnogo je manje problema sa gasom u stomaku nakon carskog. Ako imas redovno zdravstveno osiguranje neces platiti nikakvu razliku, samo trazi ako ti vec nisu ponudili.
Jupajdi je negdje opisala svoje iskustvo nisam sigurna na kojoj temi. Moguce da je na onoj "moze li se birati izmedju prirodnog poroda i carskog reza".
Meni je isto moj dr. ponudio epiduralnu anesteziju uz prisustvo muza. Kaze dr. da cemo ako-Bog-da oboje uzivati u rodjenju naseg djeteta, jer je to nesto nezaboravno. Jos malo je ostalo. Brojimo dane...

Da ti ja ne bih vise pametovala user posted image  evo ti link za jednu finu brosuru koja objasnjava cijeli postupak carskog reza i sve moguce vrste anestezije
http://www.oaa-anaes.ac.uk/assets/_managed/editor/File/Info%20for%20Mothers/CS_leaflets/cs_croatian.pdf 

Pozdrav i sretno!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Prirodan porod nakon carskog
28.5.2008 11:33:58   
strumpfeta
Draga bezelye, puno hvala za ovu brosuru, upravo je printam...
Obzirom da je pisana sa dosta kroatizama, zanima me da li su opisane procedure primjenjive i kod nas (recimo na Kosevu)?

Utjesna je misao da nijedna od nas nije sama u svemu ovome ...

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Prirodan porod nakon carskog
28.5.2008 11:51:32   
Suncica*
Ja se iskreno nadam da cu posle carskog moci na prirodan porodjaj.
Inace ja sam se porodila u utorak, izasla iz bolnice u subotu, a vec naredne nedelje sam brisala parkete.
Nikoga nije bilo sa nama da nam pomogne. Moja mama je dosla na par dana, jer je morala da se vrati na posao, a moja svekrva nije htela da bude tu.
Tako da sam jednom videla kako patronazna kupa bebu i previja pupak i posle toga sam je sama i kupala i presvlacila. Jedini problem mi je bio kada spavam navece da se okrenem na drugu stranu, jer trbusni misici nisu imali funkciju.
Ali sam se oporavila posle jako malo vremena i sve je doslo u normalu..

(odgovor članu strumpfeta)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Prirodan porod nakon carskog
28.5.2008 13:37:30   
bezelye
Strumpfetice ta brosura je od Udruzenja opstetrickih (porodiljskih) anesteziologa. Ima i prevod na srpski. Znas da vrlo cesto ne mozes naci bosanku verziju teksta.
Ono sto ti ja znam je da se na Kosevu sigurno radi i epiduralna i spinalna anestezija. Jupajdi je porodjena sa spinalnom, a jedna moja poznanica je oboje djece rodila prirodno ali uz pomoc epiduralne anestezije, da je ne boli. Znaci radi se to na Kosevu.
Slobodno ih pitaj, jer je bolje i za tebe i za bebu.

(odgovor članu strumpfeta)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Prirodan porod nakon carskog
29.5.2008 8:14:11   
strumpfeta
Suncice, kako cesto si isla na previjanje i kontrole nakon izlaska iz bolnice? Je li tacna ona prica da zene porodjene carskim teze zapocinju dojenje, tj. proces laktacije u pocetku tece sporije i time teze? Da li si cime njegovala ranu? I, sta mislis, nakon koliko vremena zena moze poceti upraznjavati seks?

Bezelye, da upravu si sto se tice prevoda, to sam smetnula s uma... A ovo o cemu pises je zaista utjesno. To znaci da imamo neku sansu da i moj suprug prisustvuje porodu... Ah, Boze moj, a svo vrijeme sam se pripremala za prirodni porod, i onda mi kazu da zbog velikog oziljka na vratu ne trebam rizikovati napor prirodnog poroda :( ...


Hvala vam, i sorry sto vas toliko gnjavim

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Prirodan porod nakon carskog
29.5.2008 10:29:06   
Suncica*
Draga Strumpfeta,
taj rez je toliko mali, da sada posle dve godine imam tek vidljivu crticu ispod gacica.
Sto se previjanja tice, ranu mi je negovao muz, s tim da mozes redocno da se kupas, posle poprskas bivacinom i stavis sterilnu gazu preko..
Sto se tice dojenja, meni je kolostrum krenuo odmah, ali sam imala strasno tezak porodjaj, pa sam bebu videla tek mislim treci dan..Konce vadis nakon 7 dana..
Ali sam redovno cedila kolostrum i posle njega je doslo pravo mleko. Nisam dojila Lorenu, to sam vec pisala na drugoj temi zbog velikih bradavica..
Sto se tice sexualnih odnosa s njima smo krenuli negde posle 25 dana, jer sam se ja dobro osecala..Ali naravno sve u granicama normalnog..

Pozdravljam te!




(odgovor članu strumpfeta)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Prirodan porod nakon carskog
30.10.2010 22:34:17   
boogy woogy
Da li mi neko moze preporuciti ili dati ime ljekara koji podrzava prirodan porod nakon carskog, nebitno da li je to u Vojnoj ili na GAK-u? 

_____________________________

"Raj na zemlji nalazi se na grudima zene, ledjima konja i na stranicama knjiga" Arapska poslovica

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Prirodan porod nakon carskog
30.10.2010 22:36:32   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: boogy woogy

Da li mi neko moze preporuciti ili dati ime ljekara koji podrzava prirodan porod nakon carskog, nebitno da li je to u Vojnoj ili na GAK-u? 

ako si se samo jednom porodial na CR mozes komotno opet ako 2 i vise puta onda ne smijes to ti ja mogu reci a ovo ne znam nadam se da ce se uskoro neko  javiti.


_____________________________

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Prirodan porod nakon carskog
30.10.2010 22:46:36   
bebana27
super temauser posted image user posted image user posted image user posted image
ja sam se prvim djetetom porodila na carski i super iskustvo
znaci boli poslije kad se probudis ali kad ti vidis svoje djete ma kakva bol nema je vise
zna li neko nakon koliko se moze opet zatrudniti poslije carskog

_____________________________

20.09.2009 sam postala najsretnija osoba na svijetu jer sam u zagrljaj dobila svoga sina....Vole te mama i tata
06.09.2010 god.dobili smo prvi zubic sedam dana kasnije i drugi zubic
13.09.2011 rodio se drugi sin Adem

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Prirodan porod nakon carskog
30.10.2010 22:49:15   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: bebana27

super temauser posted image user posted image user posted image user posted image
ja sam se prvim djetetom porodila na carski i super iskustvo
znaci boli poslije kad se probudis ali kad ti vidis svoje djete ma kakva bol nema je vise
zna li neko nakon koliko se moze opet zatrudniti poslije carskog

meni je moja doktorica rekla da cekam 1 godinu i onda mogu slobodno a prije mi ne bi preporucila ti mozes vec poceti :))))user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu bebana27)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Prirodan porod nakon carskog
30.10.2010 22:58:23   
boogy woogy
Iskreno, ja sam se prvi put porodila na carski iako sad iz ove perspektive mislim da sam mogla prirodno. Bila sam vrlo ne upucena u sve rizike carskog reza i sada bih jako zeljela da drugo dijete rodim prirodnim putem. Slijepo sam vjerovala doktorima i nisam se nijedne sekunde pitala da li je to zaista potrebno. Procitajte ove tekstove pa cete uvidjeti i zasto:

http://homefirst.com/info-1/home-birth/homebirth-after-c-section-hbac.html
http://www.vbac.com/chapter38.html

Evo da sumiram par razloga zasto sam protiv nepotrebnih CR:

1. To je operacija koja nosi ozbiljne rizike i komplikacije. Nepostoji "rutinska operacija". Svaka operacija nosi odredjene rizike.
2. Stopa mortaliteta kod majki nakon carskog je cak 10-20 puta veca nakon carskog nego nakon vaginalnog poroda.
3. Stopa smrtnosti novorodjencadi je veca kod slucajeva carskog nego kod prirodnog.


_____________________________

"Raj na zemlji nalazi se na grudima zene, ledjima konja i na stranicama knjiga" Arapska poslovica

(odgovor članu bebana27)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Prirodan porod nakon carskog
1.11.2010 12:17:06   
bebana27
IZVORNA PORUKA: Mirkica

IZVORNA PORUKA: bebana27

super temauser posted image user posted image user posted image user posted image
ja sam se prvim djetetom porodila na carski i super iskustvo
znaci boli poslije kad se probudis ali kad ti vidis svoje djete ma kakva bol nema je vise
zna li neko nakon koliko se moze opet zatrudniti poslije carskog

meni je moja doktorica rekla da cekam 1 godinu i onda mogu slobodno a prije mi ne bi preporucila ti mozes vec poceti :))))user posted image user posted image user posted image



razmisljam ja o tome mada jos nisam odlucila
on je velika maza i hoce da sve bude kako on kaze pa jos drugo ne znam kako bi on to podnio

_____________________________

20.09.2009 sam postala najsretnija osoba na svijetu jer sam u zagrljaj dobila svoga sina....Vole te mama i tata
06.09.2010 god.dobili smo prvi zubic sedam dana kasnije i drugi zubic
13.09.2011 rodio se drugi sin Adem

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Prirodan porod nakon carskog
1.11.2010 13:21:38   
leona81
ja se iskreno nadam da cu se drugi put poroditi prirodno, na carski sam morala jer je beba isla na zadak i nije se nikako pomjerala pa su iskljucili mogucnost okretanja u zadnji tren iako ja mislim da se ne bi porodila do kraja novembra da sam isla na prirodan porod i moguce je da bi se okrenula ali je valjda njima ovako lakse

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu bebana27)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Prirodan porod nakon carskog
1.11.2010 14:12:27   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: leona81

ja se iskreno nadam da cu se drugi put poroditi prirodno, na carski sam morala jer je beba isla na zadak i nije se nikako pomjerala pa su iskljucili mogucnost okretanja u zadnji tren iako ja mislim da se ne bi porodila do kraja novembra da sam isla na prirodan porod i moguce je da bi se okrenula ali je valjda njima ovako lakse


ja sam se prvi put porodila carskim, a drugi put isto.e sad, kod mene je veoma kratka razlika bila izmedju dvije trudnoce (godina izmedju djece).dr mi je odmah rekao da moram na carski i to iz slijedecih razloga

-kratak razmak izmedju trudnoca i iako mi je unutrasnji  rez (oziljak)  bio 4mm sto je vise nego dobro oni se plase da se to kontrakcijama ne razvuce i ne dodje do pucanja zida materice
-a i druga beba je bila masala 4200 g

a ja sam noc prije carskog dobila kntrakcije kojih nisam bila ni svjesna i rez mi se razvukao na 1mm i dr mi je rekao da sam samo malo kasnije dosla na carski mogao mi je zid materice da pukne.

ja sad ne znam da li se kod nas uopste radi prirodni porodjaj poslije carskog jer su meni svi ljekari sa kojima sam razgovarala rekli da ide cr poslije cr.

a samo jos da dodam da mi je poslije ovog cr dr rekao da ne SMIJEM 5 godina pomisliti na trudnocu ako hocu da ostanem ziva ;-((

_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Prirodan porod nakon carskog
1.11.2010 14:41:27   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: boogy woogy

Da li mi neko moze preporuciti ili dati ime ljekara koji podrzava prirodan porod nakon carskog, nebitno da li je to u Vojnoj ili na GAK-u? 

Ja sam prvi put isla na CR, a drugi put prirodan porod. porodio me je dr. Masic u Vojnoj. Imas moju porodjajnu pricu, za vise detalja...a i ovako, ako te nesto  interesuje, slobodno pitaj.

< Poruku je uredio Pahuljicaa -- 1.11.2010 14:44:00 >

(odgovor članu boogy woogy)
  Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Prirodan porod nakon carskog
1.11.2010 14:45:59   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebana27

super temauser posted image user posted image user posted image user posted image
ja sam se prvim djetetom porodila na carski i super iskustvo
znaci boli poslije kad se probudis ali kad ti vidis svoje djete ma kakva bol nema je vise
zna li neko nakon koliko se moze opet zatrudniti poslije carskog

Kad sam se prvi put porodila, dakle, nakon CR, doktor mi je preporucio da ne zatrudnim 2.godine 

(odgovor članu bebana27)
  Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Prirodan porod nakon carskog
1.11.2010 15:27:59   
Anoniman
ja sam prvo  dete rodila prirodno onda drugo na carski i posle 2 godine (znaci posle godinu i pol ostala opet trudna) rodila opet na prirodno svoga treceg momcica  iako su s pocetka govorili da je beba krupni doktori su mi predlagali prirodni put  i beba je bila 4430 gr guga 53 cm

mislim da ne trebas brinuti

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Prirodan porod nakon carskog
1.11.2010 15:28:57   
Anoniman
uh sto ja izbrza sa pisanjem text pun greski user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Prirodan porod nakon carskog
4.11.2010 9:38:46   
lepao
Ja sam trudna u 8 mjesecu prvo dijete..meni jos nista moj doktor nije rekao (divanovic) ali mi je doktor kod koga sam isla u vojnu bolnicu (puzic) rekao da ce najvjerovatnije biti carski...zbog toga sta sam uska...dali iko od vas zna dali je to sto posto sigurno ili ne..dali je iko imao slicno iskustvo...??

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *