|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Spontani pobačaj-razlozi!
27.10.2007 13:45:31   
ADA
Nova sam na forumu,iz Slovenije sam.Zanimaju me razlozi koji dovode do spontanog pobačaja.Da li je greška u meni ili sve to ovisi od Boga?U srijedu sam imala abortus jer se beba nije razvijala.Nalazi su mi bili ok,nisam ni prokrvarila,pa mi je sve to čudno.Voljela bih više o tome čuti od vas.Unaprijed vam hvala!


< Poruku je uredio mamy RR -- 8.3.2009 20:18:06 >
Neposredna veza do poruke: 1
   Spontani pobačaj-razlozi!
28.10.2007 12:34:08   
Ivona
Draga Ada,

strasno mi je zao zbog tvoje maleuser posted image user posted image ,ali ne smijes misliti da je to tvoja krivica.To se jako cesto desava u prva tri mjeseca trudnoce i mi uglavnom nismo ni svjesni toga.
Ukoliko detaljnije procitas poruke na ovom forumu,vidjet ces koliko je to cesta pojava.
Sigurna sam da ti nisi nista ucinila sto bi moglo izazvati tako nesto.user posted image

Znam da si puno tuzna i da ne postoje rijeci utjehe,ali znaj da nisi sama!
Pusa!user posted image

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:38:18 >

(odgovor članu ADA)
Neposredna veza do poruke: 2
   Spontani pobačaj-razlozi!
29.10.2007 7:31:06   
ADA
Draga moja!
Hvala ti na odgovoru,kada sam citala tvoju porulu,plakala sam kao kisa.Nisam znala da ima tako dobrih ljudi.Hvala ti što si mi objasnila da ne krivim sebe,da ja nisam kriva za sve što mi se desilo.Sada pokusavam ponovo ostati trudna i uz Boziju pomoc iznjeti trudnoću di kraja.
Kada vidim trudnu zenu srce mi se stegne od tuge.Pod velikim sam stresom radi svega sto mi se desilo.Najviše me strah da li cu vise moci zatrudnjeti,jer smo MM i ja i ovu bebicu uspjeli napraviti nakon godinu i pol borbe.Stalno sam pod tabletama za bolove,jer imam jake bolove u janicima.
Hvala još jednom na lijepim riječima!



< Poruku je uredio mamy RR -- 8.3.2009 20:25:12 >

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 3
   Spontani pobačaj-razlozi!
29.10.2007 8:17:10   
Suncica*
Draga Ada, to sto se desilo verovatno je tako trebalo da bude. Nemoj sebe da krivis, desi se to i kada se najmanje nadas. U jednom trenutku si srecna, vec u drugom..Razmisljaj pozitivno, uvek ima nade, uvek postoji sutra. Ako Bog dragi da imat ces ti jos mnogo bebica, ali prvu bebicu nikada neces moci zaboraviti, znam iz iskustva. I ja sam slicno prosla, ali bila sam jako mlada, ali bol i dan danas traje.
Zato glavu gore, raduj se zbog toga sto si ti ziva, jer jedino tako mozes jos nekome podariti zivot.
Pozdravljam te..

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:39:07 >

(odgovor članu ADA)
Neposredna veza do poruke: 4
   Spontani pobačaj-razlozi!
29.10.2007 9:56:37   
ADA
Cao Sunčice!

Hvala ti na odgovoru,sad se bolje osjećam,kada znam da barem vi stojite uz mene i pokušavate mi pomoći riječima.Stvarno mi mnogo znači vaše saosjećanje sa mnom,ni neznamo se,a dijelimo tužne i vesele dane. Sa vama covjek puno lakše sve to podnosi.MM me teže shvata,a vi mi pomažete premda se ni neznamo zapravo.Znam da ima puno zena koje su preživjele i gore stvari od mene,mene je ovaj moj slučaj totalno bacio down,bojim se ogorčenja kojim bih zagorčala i svoj i zivot mog M.Često se usred noći budim uplakana,sanjam isti san,onaj koj sam sanjala kada je bebi srce prestalo da kuca,oko mene sukuda krv,plač.Mozda sam se psihički preopteretila svime ovim.Moram se trznuti i početi gledati zivot sa vedrije strane.Polako početi razmišljati o novoj trudnoći.Da Bog da da budem sretna mama,ta riječ je tako teška,a tako lijepa.
Hvala ti još jednom!
Pusa


< Poruku je uredio mamy RR -- 8.3.2009 22:02:19 >

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 5
   Spontani pobačaj-razlozi!
29.10.2007 10:18:17   
edita83
Ada prvo da te pozdravim i da se ne sikiras.... bit ce jos djece, mlada si.I vjeruj u boga, vjeruj da se sve desava od njega. Ja recimo sam bila u vezi 4 godine i nisam htjela ostati trudna jer mi  sadasnji muz ,(a tada decko) nije bio zavrsio fax i ono cuvali smo se bez zastite i mislili kao 4 godine tako se cuvamo i nece bit djece dok nebudemo htjeli. bili smo sigurni u nas nacin cuvanja od trudnoce.
da bi se na kraju desilo da tek tako ostanem trudna iako sve te 4 godine isti nacin primjenjivali i sve pa nisam bila trudna.- iako je beba dosla neplanski i prerano prije zavrsetka faxa, odlucili smo se vjencati i evo sada cekamo u braku bebu vec 6 mjeeseci i sretni smo sto je imamo iako je bilo i price o abortusu, al sreca pa nisam uradila abortus., zadzala sam djete i tako mi je drago i sada molim Boga da sve bude uredu da rodim zdravo i zivo.
Htjela sam ti reci da dosta stvari se ne pitamo mi, da ima neko iznad nas i da odlucuje, da sve se desava sa njegovom voljom, i vjerovatno je to za neko drugo dobro.,
Koliko si ti mjeseci       bila trudna??i u kojem gradu si iz Slovenije?

puno pozdrava i nemoj brinuti, doci ce beba kad se opustis i kada najmanje budes ocekivala, iznenadit ce te kao i mene:)user posted image

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:40:06 >

(odgovor članu ADA)
Neposredna veza do poruke: 6
   Spontani pobačaj-razlozi!
29.10.2007 12:36:05   
ADA
Ćao!

Ja sam bila trudna 2 mjeseca.Htjeli smo bebu,ništa nas nije spriječavalo da je imamo.Mogli smo je uzdržavati.Ne mogu ni opisati veselje koje smo osjetili kada sam ostala trudna,bebica se normalno razvijala.Kada sam otišla na pregled,doktori su vidjeli da da nesto nije uredu pa su me poslali kod drugog doktora.
On mi je rekao da beba nažalost ne diše više,da je mratva,a da razlog nezna.Kazu da je razlog to sto se razvijala naopako,da je i prezivjela bilo bi invalid.Ali, Bog je već tako htjeo da se ne mučim, ni moje dijete ni ja.
Kiretirali su me pod totalnom anestezijom.Sada imam problema sa janicima,boli me cijeli stomak od njih,krvarim jako.
Ma ta bol je ništa naspram tuge koju smo MM i ja preživjeli radi gubitka nase bebe.
Sretna sam zbog tebe ,zato što ćete imati bebicu,neka vam je Bog na pomoći.
Ja sam iz Slovenije-Jesenica.Hvala ti što si mi se javila pusa-Ćao!

< Poruku je uredio mamy RR -- 8.3.2009 22:12:04 >

(odgovor članu edita83)
Neposredna veza do poruke: 7
   Spontani pobačaj-razlozi!
29.10.2007 20:45:57   
Anoniman
Draga moja Ada ,ja sam tako emotivna da dok sam čitala tvoju poruku ,plakala sam ,kunem se.Čuj,svako ima neki teret,moja beba skoro 2 mjeseca se nije htjela spustiti u maternicu i kada su me naručili za operaciju ,ja otišla kad ono plod se spustio.Iako smo beba i ja jedva ostali živi jer sam ja pala u komui porodili me u 6. -om mjesecu trudnoće,bebica je bila teska samo 1100 gr.Doći će i dan kada ćeš ti u ruke uzeti svoju malu bebicu sigurno.Ne mogu ti opisati kako je tesko gledati druge bebice koje su donosili majkama na podoj,a ja svoje nisam ni vidjela mjesec dana,sve od psihickog stresa jer mi je tata umro na rukama.Ne daj se draga biće sve dobro!


< Poruku je uredio mamy RR -- 8.3.2009 22:18:48 >

(odgovor članu ADA)
  Neposredna veza do poruke: 8
   Spontani pobačaj-razlozi!
30.10.2007 9:10:26   
ADA
Draga Ayllla!

Prvo,da ti se zahvalim sto me i ti podrzavas i cinis sretnom,jer kada mi napisete nesto ovakvo,cini mi se da ste kraj mene i da me shvatate.Jako mi je zao zbog tvog tate,znam da to mnogo boli,al takva je Bozija volja. Zbog tvoje bebe i tebe mi je tesko jer sad i ja znam kako sta znaci majčinska bol.Zivot je takav,sazdan od tuge i srece.Nadam se i molim Boga da cu opet ostati trudna i roditi jedno malo zdravo bebče.
Bude mi tesko kada vidim trudnicu ili mamu sa bebom,jer  moje bebe vise nema
Hvala ti puno sto si mi se javila !
Pusa



< Poruku je uredio mamy RR -- 8.3.2009 22:25:40 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 9
   Spontani pobačaj-razlozi!
1.11.2007 16:37:22   
sunce
Draga Ada. Molim te za tvoje dobro i za dobrobit tvog braka nemoj se toliko nervirati i biti tuzna. Možda ja nemam pravo to da ti kažem jer  hvala Bogu nisam imala takvo iskustvo aliiz iskustva moje drugarice znam da ti je teško i da nemožeš to zaboraviti. Moja drugarica je u 2 mjesecu imala spontani i jako je patila za tom bebom. Zbog toga joj se i brak i živci poljuljali i sve je nekako krenulo nizbrdo. Tek kad se malo smirila i prestala misliti o toj bebi ponovo je ostala trudna i sad ima prelijepog sina.Malog lopova kojeg svi jako volimo. Mada i dan danas zna reći sad bi ona beba imala toliko i toliko godina ali kad pgleda malog adija sve brzo zaboravi. Zat molim te, znam da ti je teško ali smiri se i okreni novu stranicu u životu. Oporavi se i kreni u "akciju" za bebom. Nemoj dopustit da te sažaljevaju oko tebe jer te tad samo podsjećaju na to sto ti se desilo. Puno pozdrava i hrabro naprijed. 

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:41:36 >

(odgovor članu ADA)
Neposredna veza do poruke: 10
   Spontani pobačaj-razlozi!
8.6.2008 16:56:09   
_fairy_
Ada,ima veliko mogučnosti zašto nije uspjelo.Ako sa genima nije sve ok,dođe do spontanog pobačaja...
nemoj sebe krivit,zato što ne bi mogla ništa promeniti,da ne bi došlo do toga.

pozdrav!

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:41:57 >

(odgovor članu sunce)
Neposredna veza do poruke: 11
   Spontani pobačaj-razlozi!
8.6.2008 18:59:14   
ewica
IZVORNA PORUKA: _fairy_

Ada,ima veliko mogučnosti zašto nije uspjelo.Ako sa genima nije sve ok,dođe do spontanog pobačaja...
nemoj sebe krivit,zato što ne bi mogla ništa promeniti,da ne bi došlo do toga.

pozdrav!

Cijim genima?Zacetka ili roditelja?Jer ako mislis na roditelje-nije tako-evo primjer-imala sam sp.pobacaj, nakon toga radili dmo ja i suprug provjeru kariotipa-i eto-normalna hromozomska slika.Rani pobacaj uglavnom se desava uslijed inkompatibilnih sa zivotom malformacija zacetka, hormonskog poremecaja,anatomskih nepravilnosti materice,oziljaka i sraslina nakon ranijih kiretaza, nakon koriscenja teratogrenih lijekova,izlagfanja zracenju, pusenju ili prekomjernom koriscenju alkohola.

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:42:14 >

(odgovor članu _fairy_)
Neposredna veza do poruke: 12
   Spontani pobačaj-razlozi!
8.6.2008 20:30:26   
_fairy_
malo sam zabrkljala,ne geni,nego kromosomi....
kad nije linija kromosoma dobra(koji fali),dođe do toga.

a ostalo dobro si ti razjasnila.

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:42:30 >


_____________________________

cijeli život je škola....

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 13
   Spontani pobačaj-razlozi!
8.6.2008 20:51:11   
ivancica
žao mi je zboh toga što ti se desilo, zaista. user posted image



< Poruku je uredio mamy RR -- 8.3.2009 22:19:36 >


_____________________________

obraduj nas...

(odgovor članu _fairy_)
Neposredna veza do poruke: 14
   Spontani pobačaj-razlozi!
8.6.2008 21:27:32   
iva1974
mozda i pregrada u maternici moze izazvati spontani.Ali mislim da je tvojoj bebi prestalo kucati srce to se događa u zadnje vrijeme često nazalost

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:43:16 >


_____________________________

moj nick LAKY je zauzet
http://www.youtube.com/watch?v=3mgtlHayz7o

(odgovor članu ivancica)
Neposredna veza do poruke: 15
   Spontani pobačaj-razlozi!
9.6.2008 9:20:53   
ewica
Gen je kao apstraktna jedinica naslijeđivanja. Unutar gena nalaze se male strukture-hormozomi.Znaci-hromozom gradi gen. Ukratko:)))

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:43:32 >

(odgovor članu _fairy_)
Neposredna veza do poruke: 16
   Spontani pobačaj-razlozi!
9.6.2008 15:18:26   
_fairy_
IZVORNA PORUKA: ewica

Gen je kao apstraktna jedinica naslijeđivanja. Unutar gena nalaze se male strukture-hormozomi.Znaci-hromozom gradi gen. Ukratko:)))
jp.user posted image user posted image user posted image user posted image kromosom(slo.) = hormozon

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:44:00 >


_____________________________

cijeli život je škola....

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 17
   Spontani pobačaj-razlozi!
9.6.2008 15:42:25   
M kao Mama
Drage moje, na žalost ni zvanična medicina, barem ova u sarajevu ne želi dati zvaničan odgovor na to pitanje, nedavno sam bila kod dr. Jasmine Gutić, šefice gin. odjela u Općoj bolnici, i pričale smo o spontanim pobačajima, i ona kaže da je jedan spontani pobačaj, sasvim normalan u rađaonom vijeku svake žene, ja je pitam da li spontani pobačaji u porastu, ona kaže nisu, evo staviću taj tekst pa možete vidjeti kako je njihovo objašnjenje


SARAJEVO – Iako je broj spontanih pobačaja u odnosu na period neposredno poslije rata danas manji, ljekari ukazuju na važnost pregleda prije trudnoće kako bi ove neželjene situacije bile izbjegnute.
U Općoj bolnici «Prim. dr. Abdulah Nakaš» u Sarajevu i Zavodu za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, kažu da spontani pobačaji nisu u porastvu.
«Odmah nakon rata imali smo povećan broj tih slučajeva, gdje mlade žene nisu mogle da do kraja iznesu trudnoću. Sada je situacija malo bolja, ali i danas na žalost postoje takvi slučajevi», kaže direktor Zavoda Midhat Kurtović i dodaje da tačan uzrok sponatnog pobačaja može utvrditi patohistološku analizom.
On napominje da spontani pobačaj može biti prouzrokovan i od strane muškarca, ukoliko ima određene anomalije.
Primarijus doktor Jasmina Gutić, šef Odjela za ginekoligiju i akušerstvo u Općoj bolnici, također smatra da stanje po pitanju spontanih pobačaja nije alarmantno.
«Međutim, da bi se izbjegle ovakve situcije, koje su stresne i bolne za svaku buduću majku, neophodno je da svaka žena prije trudnoće obavi niz ginekoloških pregleda. Na tim pregledima može se utvrditi da li postoje određene anomalije kod majke, koje su kasnije kobne za plod», apeluje ona.
Pojašnjava da sa medicinskog stanovištva jedan spontani pobačaj u toku reprodukcijskog vijeka svake žene sasvim normalan.
«Razni uzroci mogu dovesti do spontanog pobačaja. Mnoge žene dobiju spontani pobačaj u sedmoj ili osmoj sedmici trudnoće, a da ne znaju da je to spontani pobačaj. Neke čak ni ne znaju da su trudne, pa to krvarenje pripisuju PMS-u. Međutim, postoje i spontani pobačaji koji se dešavaju u 18, 19 ili 20 sedmici, pa čak i kasnije, kada je beba već formirana. Do spontanog pobačaja može doći usljed raznih faktora, ali najčešći su urinarne infekcije i upale, za koje mnoge djevojke ni ne znaju da ih imaju», objasnila je Gutićka.

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:44:16 >

(odgovor članu _fairy_)
Neposredna veza do poruke: 18
   Spontani pobačaj-razlozi!
9.6.2008 16:29:07   
ewica
hehe, i meni nije sr-hr-bos. materniji jezik, nego poljski pa sam mogla pobrkati nase rijeci sa ovdasnjim:))))

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:44:26 >

(odgovor članu _fairy_)
Neposredna veza do poruke: 19
   Spontani pobačaj-razlozi!
9.6.2008 16:35:33   
ewica
Clanak je super, samo sto nazalost, ovdje jos uvijek nijedan ljekar neće poslati pacjentkinju na pretgare nakon prvog pobačaja...Habitualni pobacaj racuna se od treceg zaredom pobacaja...sama sam, nakon rodjenja mrtvog djeteta pred kraj trudnoce cula da nema potrebe raditi nikakve pretrage. Nakon spontanog receno je da uradim neke sasvim bezveze nalaze, koje ne sluze nicemu.Samo jedna doktorica preporucila neposredno nakon pobacaja uraditi pretragu antifosfolipidnih antitjela -koje mogu i te kako biti razlog spontanog ili odvajanja posteljice...O tome se moze satima pisati te pricati...
I drustvo i ljekari , imam osjecaj, potiskuju problem spontanog pobacaja, smatrajuci da "to se eto desava"...Ma to je veliki problem, tako za zenu, njenu porodicu, kako i za sve ukupno.U kojoj bolnici u BiH moze se naci psiholog koji ce pomoci zeni nakon gubitka ploda/djetata???Mislim da ni u jednoj...

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:44:47 >

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 20
   Spontani pobačaj-razlozi!
9.6.2008 16:48:14   
_fairy_
IZVORNA PORUKA: ewica

hehe, i meni nije sr-hr-bos. materniji jezik, nego poljski pa sam mogla pobrkati nase rijeci sa ovdasnjim:))))
user posted image user posted image user posted image user posted image samo,da znamo o čemu je riječuser posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:45:19 >


_____________________________

cijeli život je škola....

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 21
   Spontani pobačaj-razlozi!
9.6.2008 17:29:30   
ewica
IZVORNA PORUKA: _fairy_

IZVORNA PORUKA: ewica

hehe, i meni nije sr-hr-bos. materniji jezik, nego poljski pa sam mogla pobrkati nase rijeci sa ovdasnjim:))))
user posted image user posted image user posted image user posted image samo,da znamo o čemu je riječuser posted image user posted image user posted image user posted image


Potpuno si u pravuuser posted image

< Poruku je uredio mamy2 -- 23.2.2009 13:45:35 >

(odgovor članu _fairy_)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Spontani pobačaj-razlozi!
24.2.2009 9:31:36   
mamy Sabina
Zašto dolazi do pobačaja
user posted image

Kad trudnoća ne završi porodom, nego se okonča ranije i nenamjerno, govorimo o neželjenom gubitku trudnoće, odnosno pobačaju.

Današnja medicina spontanim pobačajem smatra trudnoće koje su završene prije 24. ili čak 22. tjedna trudnoće, odnosno one kod kojih je plod lakši od 500 grama. Ako žena uzastopno izgubi dvije ili više trudnoća, govori se o ponovljenom ili habitualnom pobačaju.

Razlozi spontanog i habitualnog pobačaja mogu biti višestruki. Oko 70 posto ranih spontanih pobačaja i oko 30 posto pobačaja u drugom tromjesečju posljedica su kromosomskih nepravilnosti ploda. Do takve dijagnoze dolazi se analizom pobačenog ploda. Infekcije ili oštećenja ranog zametka uzrokovat će nepravilan te izostali razvoj ploda i posteljičnog tkiva. Infekcije bakterijama i virusima nisu uzrok spontanih pobačaja, osim infekcije ureaplazmom, toksoplazmom i mikoplazmom. I konzumiranje alkohola, duhana, kave, droge i nekih lijekova može biti uzrok gubitka trudnoće. Što vodi do gubitka ploda Dijete i posteljično tkivo na svojim stanicama sadrže antigene koji su strani majčinom imunološkom sustavu te bi prema logici majka trebala odbaciti plod kao strano tijelo. Međutim, priroda se za to pobrinula uspostavljanjem podnošljivosti imunološkog sustava majke na antitijela trofoblasta (zametka). Izostane li ta podnošljivost, dolazi do spontanog pobačaja.

Ako je vrat maternice slab i ne drži, govorimo o insuficijenciji vrata maternice. Zbog tog razloga gube se trudnoće starije od 14 tjedana. Taj poremećaj još nije do kraja razjašnjen, ali je sve očiglednije da se trudnoće gube ili zbog nastupajuće uzlazne infekcije ili ispadanja plodovih ovoja i njihova spontanog prsnuća. Uzrok insuficijenciji vrata maternice može biti prirođena slabost unutarnjeg ušća, koja može postojati samostalno ili biti udružena s nepravilnostima maternice i rodnice. Unutarnje ušće može se oštetiti njegovim nasilnim širenjem (dilatiranjem) kod namjernih pobačaja ili nakon konizacije (zahvata kojem je cilj rješavanje promjena na vratu maternice). Dođe li do kontrakcija maternice, i one mogu izazvati slabost i otvaranje unutarnjeg ušća vrata. I određeni uzročnici infekcija mogu lučiti tvari koje otapaju vezivo unutrašnjeg ušća vrata maternice, pogodujući tako nastanku insuficijencije.

Nepravilno liječena, neliječena ili nekontrolirana šećerna bolest te bolesti sa smanjenim ili povećanim lučenjem hormona štitnjače uzrokuju otežano zanošenje i gubitak trudnoće. Ako se takva patologija na vrijeme dijagnosticira i pravilno liječi, isključuje se mogućnost pobačaja.

Do kontrakcija maternice može doći i ako trudnica boluje od kroničnih bolesti kao što su insuficijencija srca, bubrega, jetre, zatim koagulopatije, kolagenoze i kronične sistemske ili lokalne infekcije koje se prenose na ovoje, maternicu ili plod.
Ako maternica nije normalno građena, može biti poremećeno stvaranje mreže krvnih žila između maternice i tkiva koje hrani plod, što plodu može smanjiti prostor za razvoj. Paradoksalno, najveći poremećaji su manji defekti, poput djelomično pregrađene maternice (uterus subseptus). Prepoznajmo simptome

Simptomi pobačaja su krvarenje iz rodnice, bolovi u donjem trbuhu, istjecanje plodne vode i izlaženje dijelova posteljice ili ploda iz rodnice. Mogu se javljati u različitim kombinacijama i biti različite jačine.

Primijeti li se bilo koji od navedenih simptoma, pa i u najslabijem intenzitetu, potrebno je posjetiti ginekologa koji će na temelju simptoma, ginekološkog pregleda i ultrazvuka, te eventualno određivanjem razine beta HCG-a iz krvi postaviti dijagnozu tipa pobačaja. Četiri stupnja pobačaja Pobačaj se može javiti u nekoliko stupnjeva. Ako postoji samo krvarenje različitog intenziteta, obično slabijeg, kad vrat maternice drži i ultrazvučni nalaz je uredan, govorimo o prijetećem pobačaju (ab. imminens). Takva se trudnoća nastavlja normalno, uz terapiju progesteronom i mirovanje.

Ako su, pak, krvarenje i bolovi jači, a otvaranje vrata maternice evidentno na ginekološkom pregledu, govorimo o započetom pobačaju (ab. incipiens). I uz takvu kliničku sliku moguće je zadržati trudnoću.

Kad su krvarenje i bolovi jaki, vrat maternice otvoren, a plod i njegovi dijelovi se pipaju u kanalu vrata maternice, kažemo da je pobačaj u tijeku (ab. in tractu).

O potpunom pobačaju (ab. completus) govorimo kad se bolovi i krvarenje smire, vrat maternice je zatvoren i ultrazvučno nema u maternici dijelova ploda i posteljičnog tkiva. Razvije li se blaga infekcija i upala sluznice maternice, ali nema širenja na ostale spolne organe, govorimo o nekompliciranom febrilnom pobačaju. Ako se upala proširi na jajnike i okolna tkiva, može doći do kompliciranog pobačaja s visokom temperaturom, lošim općim stanjem i krvnom slikom. Liječenje se provodi antibioticima nakon hitnog otkrivanja uzročnika infekcije iz krvi. U odabiru načina liječenja pobačaja ultrazvuk igra važnu ulogu. Vrlo je važno znati je li plod živ i ima li smisla čekati s dovršavanjem trudnoće ili je dalje održavati. Ako je plod živ, a žena jako krvari, vrijedi pokušati s terapijom, a kod oskudnog krvarenja i mrtvog ploda nema se što čekati.

Način dovršenja spontanog pobačaja ovisi o trajanju trudnoće, jačini simptoma i nalazu na vratu maternice. Kod trudnoće do 12 tjedana provodi se kiretaža. Ako je pobačaj kompletan, nije potrebno raditi kiretažu, nego je dovoljno serijsko određivanje beta HCG-a do njegove negativizacije. Nakon 12. tjedna trudnoće mora se pažljivo provjeriti je li maternica prazna, čak i kod potpunih pobačaja.

Ako je trudnoća starija od 20 tjedana, provjeru obavljamo rukom, tj. manualnom eksploracijom materišta pod anestezijom. Ako su pobačaji uzastopni Ponavljaju li se pobačaji, govorimo o habitualnim pobačajima. Kod takvih slučajeva preporučuje se prekoncepcijska obrada (obrada prije zanošenja sljedeće trudnoće), koja uključuje detaljan klinički i ginekološki pregled, isključivanje anomalija vrata i tijela maternice pretragama kao što su HSG (rendgensko snimanje maternice i jajovoda kontrastom s ciljem otkrivanja eventualne nepravilnosti u građi) i HSG pod kontrolom UZV, promatranje šupljine maternice posebnim uređajem pod općom anestezijom (histeroskopija) te promatranje male zdjelice i u njoj smještenih struktura (laparoskopija). Treba odrediti i kariogram obaju supružnika da se isključe pogreške na kromosomima koje bi mogle uzrokovati pobačaje, utvrditi čimbenike koji bi mogli uzrokovati nepovoljnu imunološku reakciju te uzeti cervikalni bris na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazme i aerobe. Test opterećenja glukozom i vrijednosti hormona štitnjače mogli bi ukazati na postojeći, dosad neotkriven ili neliječen poremećaj u metabolizmu šećera i/ili radu štitnjače, koji mogu uzrokovati stvaranje jajne stanice lošije kvalitete, a time i manje vrijednog ploda kojeg organizam odbacuje.

_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Spontani pobačaj-razlozi!
24.2.2009 9:57:26   
budućamama
evo link za jednu vrlo korisnu stranicu za sve curice koje su imale spontani pobačaj:
link

< Poruku je uredio mamy2 -- 24.2.2009 13:17:26 >


_____________________________

Una 18.10.2009.
Azra 05.08.2013.
_____________________________

Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Spontani pobačaj-razlozi!
24.2.2009 13:38:12   
mersiha_g
Drage moje poslije dugo vremena da se i ja javim. Prvo se izvinjavam ako nije post na pravom mjestu. Onda da kazem da sam do sada bila pod imenom Mersiha ali doslo je do male promjene.
Ovako tece moja ''trudnoca'':
-posljednju user posted image imala 03.11.2008. godine
-radila test 13.12.2008. godine
-na kontrolu otisla 17.12.2008. godine
-sve u redu 6+1 sedmica
-19.12.2008. godine pojavio se smedji iscjedak doktor pojacao utrogestan tablete i ukljucio apaurin
-Novu godinu super proslavila bila u Barceloni sa muzem
-vratila se sa doceka bila jos malo na odmoru kuci
-12.01.2009. otisla na redovnu kontrolu zakljucak srcane akcije nema
-14.01.2009. uradjena kiretaza u vojnoj bolnici bez ikakve anestezije zbog mog pritiska od stresa i sekiracije
- bila u bolnici 5 dana jer nisam krvarila nikako.
To bi ukratko bio moj horor u posljednje vrijeme.
E sada jedno pitanje ja jos nisam dobila sljedecu user posted image kada je trebam dobiti i sta trebam jos uraditi jer mi nista konkretno nisu rekli.
Hvala vam unaprijed

(odgovor članu budućamama)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *