|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   TSH-problem za začeće
25.9.2008 22:56:25   
maslačak82
U sklopu pretraga za liječenje steriliteta trebala sam izvaditi hormone štitnjače, malo mi je TSH povišen, dakle referentne vrijednosti su 0,27-4,20, meni je 4,28
Dovoljno da zakomplicira stvari..
Naime, optimalna vrijednost za začeće doktori smatraju između 1-2
Mene zanimaju kako su ostale forumašice regulirale TSH, kakvu terapiju uzimaju te koliko dugo?
Na temi Povišen prolaktin nešto se o tome pisalo, pa sam odlučila otvoriti temu da saznam detaljnije o tome problemu.
Hvala

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: TSH-problem za začeće
25.9.2008 23:11:30   
Vedica
pozz maslacak 
evo nasla sam nesto
link1
link2

Hipotireoza i neplodnost
Poslije dvije godine, pored urednih rezultata i kod mene i supruga nije došlo do trudnoće, pa u ispitivanjima je ustanovljeno da imam nešto povišen TSH 6,52 (prvi put), a onda poslije mjesec dana ponovljen je nalaz i vrijednost je 5,02. Vrijednosti T3 = 1,53; T4= 70,6; LH (u fol. fazi / drugi dan ciklusa) 4,7; FSH=6,5; prolaktin=486; estradiol 44,5; progesteron= 1,8. U lut. fazi progesteron je 5,9, a prilikom ovulacije estradiol = 245. Učinjena su i antitireoglobulinska protutijela čija je vrijednost 6,6.
Da li je povećanje TSH moguć uzrok steriliteta i da li to znaci da bih trebala otići i endokrinologu.
  user posted image Imate blagi oblik hipotireoze - oslabljenog rada štitnjače. Za tu je bolest poznato da može uzrokovati poremećaj menstruacijskog ciklusa pa tako i biti prepreka začeću. Povišena tireoglobulinska protutijela upućuju na autoimunu prirodu bolesti, vjerojatno kroničnu upalu štitnjače (limfomatoznu strumu Hashimoto). Javite se endokrinologu. Mislim da bi trebali uzimati malu količinu hormona štitnjače u obliku tableta.
user posted image
Dr. sc. Dražen Huić, specijalist nuklearne medicine

(preuzeto sa www.plivazdravlje.hr)

< Poruku je uredio Vedica RR -- 26.9.2008 7:19:45 >


_____________________________

***************************
Quien con fe sabe esperar, ve al fin la suerte llegar!

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 11:56:19   
Lilly
Kod mene je TSH jedini moguci problem za sada. Nisam ni slutila da bih mogla imati problema sa stitnom (nemam nikakve simptome), pa sam nakon dugogodisnjih pretraga i urednih nalaza, po preporuci dr. a pred inseminaciju, uradila jos i to i sokuser posted image . Do tada sam se vodila kao idiopatski slucaj. Kada sam vadila TSH, vrijednost je cak 11, pa sada pijem letox. T3 i T4 su ok! Inseminacija je odgodena do daljnjeguser posted image .
Ne znam koliko ce mi vremena trebati da se vrijednosti stabilizuju a terapija mi je zasada jako blaga. Tek za 2mj. idem na kontrolu pa cu dalje pisati o tome...


(odgovor članu Vedica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 12:03:52   
maslačak82
Lilly, mnogo ti hvala na odgovoru, kod mene eto blago povišeno, ali sam isto već bila na konsultacijama te mi je rečeno da provjerim i to i eto sada komplikacije, neće me sigurno na daljnju obradu dok to ne riješim, a ja se ponadala stvarno, sve sam mislila idući ciklus je moj! Eto, opet neće..
Navodno treba biti između 1-2 za neku od MPO
Reci mi od koga si dobila terapiju? Dr. opće? Ginekolog?

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 12:38:14   
delfin
I ja imam isti problem + prl kojeg držim u normali sa bromergonom, a pijem i letrox 1/2 od 100mg svaki dan. Tsh mi pod terapijom zna biti oko 3,7. (bez terapije je bio 7,6). Međutim to kod mene varira u zavisnoti od stanja u kojem se nalazim, da li sam iznervirana, umorna.... Uskoro sam narulčena na MRI pa ako nebude ništa (sdenom) onda mi je sve na "nervnoj bazi".
A doktori su čudni, moja endokrinolog kaže ma nema to veze koliki je prl i tsh i pred toga se može ostati trudan, i ona je 2 rodila u ratu user posted image  A čitala sam i ja da je i pored trudnoća moguća. A sdruge strane literatura i neki dr. kažu da tsh mora biti između 1 i 2 . E kako da ja to postignem, kad dr. mi neće povećati dozu letroxa kad mi je on u normali user posted image .
Ako je neko od vas ostao trudan sa TSH vrijednosti iznad 2,  ili iznad 4,2 bilo bi to utješno za  sve nas koji se mučimo sa tim dosadnim hormonima.
Ja jednostavno ne mogu vjerovati da su sve trudnice imale tsh između 1 i 2. user posted image

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 13:53:06   
maslačak82
U potpunosti se slažem s tobom, koliko žena je ostalo trudno u ratu, koliko u neimaštini, nisu ni one bile bez briga sigurno..
Ali eto MPO-ci ne žele riskirati jer nas sa problemime sa začećem imaju i previše, nažalost..

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 15:49:34   
Lilly
Voljela bih da ovdje svaka koja se lijeci, napise svoje vrijednosti, terapiju koju pije, vrijednosti hormona nakon terapije, itd...pa da mozemo uporediti vrijednosti i da pratimo jedna drugu douser posted image user posted image user posted image . Mene bas interesuje ako jedna od nas spusti TSH na 1-2, da li ce zatrudniti ako je to vec jedini problem. Interesuje me i koliko treba otprilike da se vrijednosti dovedu u normalu? Ja letrox pijem vec drugi mj. i ciklusi su mi redovni kao i uvijek, s tim da se uz terapiju ciklus skratio na 28dc. a bio je 31-32dc. Sve se nadam kad snizim Tsh da ce doci do trudnoce, ali opet s druge strane, sve je nekako daleko od meneuser posted image . Inace sam na Kosevu kod dr. Godinjaka i on me je uputio na vadenje ovog hormona. Sve pohvale za ovog divnog strucnjakauser posted image

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 16:00:52   
Lilly
Mene je totalno zbunio komentar jednog doktora; Kada je vidio moje vrijednosti kaze da nije problem da zatrudnim uz terapiju, a da TSH pravi probleme u smislu da ometa ovulaciju a posto ja imam uredne cikluse, par puta uz pracenje na folikumetriji, ne bi trebalo da pravi probleme kod zacecauser posted image . Onda sam citala da ima zena koje bez problema zatrudne a tek nakon trudnoce se ustanovi da imaju hipotireozu i tek tada prelaze na terapijuuser posted image

< Poruku je uredio Lilly -- 26.9.2008 16:05:55 >

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 16:19:03   
Lilly
Lilly, mnogo ti hvala na odgovoru, kod mene eto blago povišeno, ali sam isto već bila na konsultacijama te mi je rečeno da provjerim i to i eto sada komplikacije, neće me sigurno na daljnju obradu dok to ne riješim, a ja se ponadala stvarno, sve sam mislila idući ciklus je moj! Eto, opet neće.. Navodno treba biti između 1-2 za neku od MPO Reci mi od koga si dobila terapiju? Dr. opće? Ginekolog?

Izvini, zaboravih odgovoriti za terapiju...Hormon sam vadila na Dip-u, tako da zbog poremecaja ostajem kod njih da se lijecim i oni su mi dali terapiju. Kao ginekolog vodi me dr. Godinjak. Nadam se da kada rijesim vrijednosti tsh kod endokrinologa, da mogu dalje planirati inseminaciju ako vec ne upali prirodno, a to se opet sve radi na odjelu za sterilitet. Rekao mi je dr.Godinjak da mu se javim poslije kontrole TSH.
Uputnice uzimam od doktora opce prakse. Ma' pravo sam se uhodala, gdje-kome-sta...user posted image

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: TSH-problem za začeće
26.9.2008 23:50:16   
maslačak82
Voljela bih da ovdje svaka koja se lijeci, napise svoje vrijednosti, terapiju koju pije, vrijednosti hormona nakon terapije, itd...pa da mozemo uporediti vrijednosti i da pratimo

Svaka ti čast! user posted image
E upravo to sam htjela.
Ja sam na drugim forumima čitala da se sa trudnoćom kod žena TSH povećava pa da iz toga razloga treba u početku da bude niži, još sam čitala da obično terapije sa tabletama traju oko neka tri mjeseca pa se onda vadi opet nalaz, s tim da je poželjno kontrolirati i mjesečno da se vidi kako terapija djeluje, ta da li je potrebno možda pojačavati doze.

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: TSH-problem za začeće
27.9.2008 11:09:20   
delfin
Homeoptat i neki "travari" su mi rekli da sve tablete a samim tim i bromergon i letrox ometaju "trudnoću" odnosno je sprečavaju. Ali naučno gledajući prl mora biti u normali a i tsh, A prirodnim ljekovima to nemogu postići. Čak sam ovog ljeta bila umanjila doze , nisam skroz smjela prekinuti i korstila prirodnje ljekove, ali osjteila sam da mi nekkao se pogoršava, pa sam ponovo nastavila sa redovnom terapijom. umeđuvremenu sam vadila hormone i tsh mi se blago povisio 4,7 i ja mislim da je to zbog tga što sam prije 2 mjeseca umnajila terapiju, a kažu da treba min 2 mjeseca da letrox reaguje.
Tako da sad pijem sve redovno, pa ću kasnije ponovo na kontrolu da vidim kakvo je stanje. Ali mi nije jasno da li TSH baš mora biti između 1 i 2 ?

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: TSH-problem za začeće
27.9.2008 13:05:53   
maslačak82
MPO-ovci smatraju, tako sam barem čitala po internetu, da je navodno idealan za začeće između 1-2, 

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: TSH-problem za začeće
29.9.2008 12:10:25   
delfin
Kad bih ja bila doktor specijalizirala bih reproduktivnu endokrinologiju, pa bih nam znala sve odgovore. Stvarno mi nije jasno kako nememo takvih stručnjaka. Ja sam bila kod jednog ginelokolog + endokrinolog, ali nisam baš stekla neki dojamuser posted image  
Jednostavno svak se bavi samo svojim djelom a niko neuzima cjelu situaciju u obzir. Kažu da se kod Godinjaka može sve raditi, ali i ja i mm radimo i nismo u mogućnosti uvjek otići, a sve nekako sporo ide, i dugo traje....
Šteta što nemamo neku specijaliziranuj ustanovu samo za to

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: TSH-problem za začeće
29.9.2008 19:57:39   
Lilly
...Nasla sam jednu stranicu, oblast "endokrinologija", gdje se dosta pise o stitnoj pa mozete pogledati, i sami se mozete ukljeciti na forum ;)

http://www.doktor.co.yu/forum/viewforum.php?f=23&sid=1c8835920be197440d45a3bf0cbdd906


< Poruku je uredio Lilly -- 29.9.2008 19:58:46 >

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: TSH-problem za začeće
8.10.2008 18:19:12   
ena0002
Ćao svima,
nova sam na ovom forumu i prije svega velike pohvale svima i cure super ste sa svojim savjetima. MM i ja radimo na bebi već dvije god i ništa user posted image . Upravo danas sam bila kod gin. Krenula sam u akciju otkrivanja problema. Možda sam trebala i prije ali eto svaki mjesec smo se nadali user posted image . Gin mi je rekao da prvo MM uradi spermiogram pa tek onda da ja radim hormone i između ostalog TSH. Moje pitanje za sve koje su to već radile, a ja bih to radila na DIP-u, obzirom da se rade 2 dc koliko se prije moram naručiti, tj. da li se puno čeka. I da li se svi ti hormoni rade na istom mjestu (na DIP-u)

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: TSH-problem za začeće
15.10.2008 12:56:23   
meji
pozdrav za sve,ja sam novi kolacic na ovoj stranici,i nadam se da cemo se se uzajamno pomagati oko nasih pitanja.Ja takodje patim od hipertireoze vec godinu dana i sad bi zeljela ponovo prinovu,sin ima 2 godine i 6 mjeseci njega sam rodila bez problema  a tako je i trudnoca protekla.Zanima me samo jel itko od vas imao trudnocu  s hipertireozom i kako se odvijalo na bebicu,iskreno se nadam da cu ovdje naci odgovor.HVALA.

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: TSH-problem za začeće
15.10.2008 14:03:37   
zlatana
Drage moje, ne znam za hipertireozu, ali ja imam hipotireozu, tzv Hashimotov tireoditis koji mi je ustanovljen prije par mjeseci, bas pred moju namjeru da zatrudnim. Tako da sam odmah otisla prvo endokrinologu koji mi je rekao da odmah planiram trudnocu, jer je moguce da kasnije necu moci, posto zene koje imaju hipoteireozu cesto imaju problema sa zatrudnjivanjem.Usput su mi dali letrox da pijem. Onda odem specijalisti nuklearne medicine koji mi kaze da to uopste nije bas tako tesko i da bih ja i bez uzimanja letroxa mogla zatrudniti, jer je taj poremecaj u samom pocetku (tsh mi je bio blago povisen, oko 7, cini mi se, a t3 i t4 u granici normale, s tim da su antitijela visoko pozitivna bila). I ja sam odmah i zatrudnila, tako sam sad pred porodom. Zene koje imaju hipotireozu se u trudnoci moraju cesce kontrolisati, ja idem svaka 3 mjeseca i sad kad sam bila rekao mi je doktor da dodjem tek 2 mjeseca poslije poroda. Ja sam mislila da to treba cesce, cak sam ga i molila, ali moj doktor koji se inace smatra vrhunskim strucnjakom kaze da nema potrebe i da se to ne mijenja tako brzo. S tim da je tacno da se u trudnoci kolicina letroxa povecava. Onoliko koliko sam od doktora saznala, bitan je t4 u trudnoci za odrzavanje zdrave trudnoce, a koliko tacno tsh mora biti ja ne znam, jer mi srecom nije trebalo da to pratim. Takodje znam da su izmedju ostalog anti-tijela ta koja ustvari stvaraju problem zatrudnjivanju, sad ne znam tacno kako. Ako vas jos nesto zanima, tu sam. I da vam bude lakse, znam jos neke zene koje imaju iste probleme i rodile su po 2-3 djece.

(odgovor članu meji)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: TSH-problem za začeće
15.10.2008 15:02:02   
Lilly
Dobrodoslica Zlatani i ostalim novim kolacicimauser posted image
Ja tek trebam da radim UZ i antitjela stitnjace pa cu onda tek tacno znati na cemu sam. Tsh mi je povisen (11), t3+4 uredni a za ostalo cemo vidjeti. Vec 2 mj. uzimam letrox.
Volim citati postove slicne Zlataninim jer to je tracak nade i nesto sto te gura dalje user posted image

(odgovor članu zlatana)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: TSH-problem za začeće
15.10.2008 15:25:20   
Lilly
Ćao svima, nova sam na ovom forumu i prije svega velike pohvale svima i cure super ste sa svojim savjetima. MM i ja radimo na bebi već dvije god i ništa . Upravo danas sam bila kod gin. Krenula sam u akciju otkrivanja problema. Možda sam trebala i prije ali eto svaki mjesec smo se nadali . Gin mi je rekao da prvo MM uradi spermiogram pa tek onda da ja radim hormone i između ostalog TSH. Moje pitanje za sve koje su to već radile, a ja bih to radila na DIP-u, obzirom da se rade 2 dc koliko se prije moram naručiti, tj. da li se puno čeka. I da li se svi ti hormoni rade na istom mjestu (na DIP-u)

Ja sam jednom radila hormone na DIP-u. Imala sam uputnicu i nisam se narucivala nego samo otisla onaj dan ciklusa koji mi je dr. rekla i vadili su one hormone koji su pisali na uputnici. A tebi mozda daju vise uputnica, npr. za progesteron 24dc. Sto se tice TSH, moras se naruciti, moze i tel.+ donijeti uputnicu. TSH radi se na odjelu nuklearne med.(2sprat) a obicno se ceka 1-2mj. na termin, s toga zakazi sto prije dok u meduvremenu obavljas ostale pretrage. Spolne hormone su mi radili u labaratoriji (prizemlje).

SRETNOuser posted image !

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: TSH-problem za začeće
15.10.2008 19:43:23   
ena0002
Lilly hvala na odgovoru. Otkako sam na ovom forumu, zahvaljujuci vama, za mnoge stvari sam skontala kako idu. Za sve pretrage koje trebam odraditi sam nabavila uputnice pa cu ici redom. U svakom slucaju tebi i ostalim curama hvala na pomoci i svima koje zelite biti user posted image  puno puno srece.

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: TSH-problem za začeće
15.10.2008 21:50:10   
delfin
Zlatana, baš mi je drago da si se javila, takva vjest me baš obradovala. I moj tsh je u početku bio 7, i ja pijem letrox, ali nažalost već godinu bez uspjeha. Da li znaš možda koliki ti je bio na početku trudnoće?

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: TSH-problem za začeće
16.10.2008 8:53:43   
zlatana
Na pocetku trudnoce mi je bio nesto visi od 6, cini mi se, to je bilo kad sam saznala da sam trudna. Odmah sam otisla da izvadim hormone jer sam znala da je bitno da su u granici normale za zdravu bebu. tad sam pila samo 1/4 letroxa koju mi je propisala ova zena endokrinolog, a moj doktor opce prakse mi je preporucio specijalistu nulearne medicine i rekao mi da idem kod njega, jer je bolji od te doktorice. I naravno cim sam dosla kod tog doktora odmah mi je povisio dozu letroxa, kaze i osobi koja nema problema sa stitnjacom 1/4 ne bi nista znacila, zato mi i jeste povisen tsh bio-to je znak da treba jos letroxa, tako su mi rekli i doktor opce prakse i taj doktor za nuklearnu medicinu. Ali to ne smijete same povisivati, to treba doktor da radi. Poslije toga sam isla svaka 3 mjeseca na kontrole i uvijek su mi hormoni bili uredu, s tim da mi je jos jednom povisio dozu. A sto se tice tih spolnih hormona- i njih sam vadila kad sam orvi put hormone stitnjace radila, oni su bili skoro svi mimo granica, ali su mi i ginekolog i moj doktor rekli da je to trenutno stanje, da se spolni hormoni mijenjaju zavisno od dana ciklusa i da uopste ne znaci da nisu uredu ako tog dana kad sam ih vadila nisu bili uredu. Bitno je ne odustajati, meni se eto posrecilo odmah da zatrudnim, a jedna djevojka koju poznajem je 2 godine s istim problemom stitnjace pokusavala i onda 2 djece rodila poslije toga. To je psiha, vjerovatno, znate kako to ide. I ono sto sam odmah skontala, ova moja prva doktorica uopste veze nije imala, cak mi je kad je vidjela spolne hormone rekla da imam vjerovatno policisticne jajnike!!!! Ginekolog kaze da nema ni rijeci o tome, jajnici sasvim normalni. I eto u svemu tome ja zatrudnim iz prveuser posted image , a ona mi rekla 'tesko cete vi zatrudniti'. To samo dragi Bog zna.

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: TSH-problem za začeće
16.10.2008 11:54:32   
maslačak82
Zlatana, mnogo ti hvala što si s nama podijelila svoju priču!
meni je neki dan doktor rekao da mi je blago povišen, ai ništa drugo..
Imamo dokaz kod tebe da je i sa povišenim TSH začeće moguće.
Hvala

(odgovor članu zlatana)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: TSH-problem za začeće
18.10.2008 0:12:47   
Lilly
Surfajuci po netu, naletila sam na par slucajeva da su zene sa povisenim TSH ostale trudne... U trudnoci se TSH i onako malo povisi pa ga je potrebno uz odredenu terapiju kontrolisati, mislim na one kod kojih se sumnja da imaju problema sa stitnom ili se slucajno otkrije...Citam da je jedna zatrudnila a tsh joj je bio 9 i ne mogu da se nacudimuser posted image ...E sad..., koliko mogu da zakljucim sa povisenim tsh moze ali i ne mora biti problema pri zacecu? Ako to nije problem kod mene onda ne znam sta je? A mozda previse surfamuser posted image

_____________________________



...oooO..................
.....(....)...Oooo.......
......\..(.....(....)......
........\_)....)../.......
...............(_/....

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: TSH-problem za začeće
19.10.2008 19:51:11   
ena0002
Sad mi nesto naumade, mozda pitanje i glupo user posted image  ali ne zamjerite mi. Kad se vade spolni hormoni da li se prije toga, mislim to jutro, smije jesti ili to nema veze? Znam da kad se vade ovi obicni nalazi, krv i urin, da se ujutro ne smije nista ni jesti ni piti.

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *