Amelaa RR
|
Vrijeme je kada svi za sebe i svoje zdravlje zelimo najbolje, tako je i kod konzumacije šecera. Da li bijeli ili famozni zdraviji/kvalitetniji smeđi secer.Ja sam , kao i vecina odavno pocela koristit zdraviji/kvalitetniji jer je nerafiniran smedji secer ubjedjena da tako unosim manje kalorija, da je puno "zdraviji" za oraganizam od bijelog, i naravno placala ga dva do tri puta skuplje od bijelog. Medjutim sada je dokazano da je zapravo smedji secer nista vise nego bijeli secer obojan u smedje. Malo sam pretrazivala i nasla da zapravo ima dvije vrste smeđeg šećera, jedan je isti kao taj bijeli od šećerne repe, samo mu je nadodana melasa, a drugi je nerafinirani od šećerne trske, to je taj "zdraviji". Ima skoro istu kalorijsku vrijednost. Naisla sam na ovaj clanak www.coolinarka.com "Mnogi dijetetičari preporučuju upotrebu smeđeg šećera jer sadrži manje kalorija (kcal). No, zapravo je energetska vrijednost bijelog i smeđeg šećera približno ista. Stotinu grama bijelog šećera sadrži 387 kcal, a smeđeg 377 kcal. Isto tako različiti izvori daju različite podatke o nutritivnom sastavu. Prema jednima, smeđi šećer, kao niti bijeli, ne sadrži nikakve nutrijente. S druge strane prema USDA National Nutrient Database for standard Reference navodi se da 100 grama smeđeg šećera sadrži minerale, i to u većim količinama: kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora, dok su vitamini - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina, vitamin B6 i folati zastupljeni u manjim količinama. Prema istom izvoru, bijeli šećer u svojem sastavu sadrži 99,98 posto saharoze, a vitamina i minerala ima znatno manje. Postoje i tvrdnje da je jedina prednost upotrebe smeđeg šećera u usporedbi s bijelim ta što on ne dovodi do dodatne fermentacije uvjetovane mikroorganizmima u našem probavnom sustavu." Jedni kazu ovako, drugi onako... Koji vi koriste, sta mislite?
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 27.6.2009 13:57:23 >
1. ICSI Bahceci-Sarajevo 22.07.2013pocetak bockanja 04.11.2013 Beta 1:( 2. ICSI Bahceci-Sarajevo 26.06.2015 - Beta 73-80 biohem 3. 17.11.2015 Beta 0,1 4. 30.09.2016 Beta pozitivna 10.11.2016 Spontan 5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna
|