|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
3.2.2013 21:20:10   
teacher75
frckice, ni moja beba nije htjela nikad potrbuske, procitaj moj post koji sam nekidan pisala kako je tekao nen motoricki razvoj, imas na prethodnim stranicama, da sad ne ponavljam

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu frckica)
Neposredna veza do poruke: 276
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
3.2.2013 21:39:19   
frckica
hej teacher procitala sam jos sinoc pa sam postavila sebi milon pitanja trenutno mi je tolika konfuzija u glavi da ni sama neznam sta vise da mislimuser posted image

_____________________________

Rania 12.07.2012

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 277
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
3.2.2013 22:08:23   
mamina princeza
Moje dvoje djece se razvijalo skroz drugačijim tempom do godinu dana. Curica je generlno bila puno brza u svemu propisala sa 7 dizala se sa 8 , a dječak je u tom periodu bio sporiji on je propuzao tek sa preko 9 mjeseci i dizao se sa malo manje od 10. Al je brzo nadoknadio i sad ima 11 mjeseci i jako brzo puze penje se iz sve . Oba puta smo jako malo koristili hodalicu ... Samo ono u nekim momentima da odem i wc kad je neka vanredn situacija par minuta dnevno. Meni
Je hodalica otezavala oba puta jer su mi dohvacali stvari iz nje i teže mi je nego od su na podu. Dječak je spretniji u bočnom hodanju i pravilnije čini mi sada nego curica. Al jedna stvar im je zajednička gornje na prsticima. Da nisam sve ovo prošla sa curicom sad bi panicil više al znam da je kod nje proslo pa će valjda i kod njega. Ako pewtrazite re vidjecete da sam prije tri i po godine i otvorila temu nošnja na prstica ... Baš sam brinula. Sad maleni radi jos jednu dodatnu stvar uvlači prste nekako prema dole pa je to hodanje na izvrnutim prstima ne znam kako ga ne boli. I ne zna uopšte da se kreće u cipelama .. bass ne zna a ja ga ne tjeram jos. Pape nemamo hoda u debelim čarapama... Ne moze ni u onim priglavkama sa dzonom jer ih stalno skida kad hoda iz namjestaj. ... Curica je peohodala sa malo manje od 13.:mjeseci. Pružila je baš zbog tih prstica vidjecemo sad njega ... Iskreno ne ocekujem ga jos. Polako ima vremena ganjacu ga poslije jos vise:)

_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu frckica)
Neposredna veza do poruke: 278
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
3.2.2013 22:20:20   
frckica
hej princezo a jesi li ih stavljala na stomacic redovno jesu li to voljeli i da li si s njima radila neke vjezbice da ih stimulises na sjedenje itd

_____________________________

Rania 12.07.2012

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 279
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
3.2.2013 22:45:23   
chuci
frckice normalno je da dijete od 7 mjeseci ne sjedi čvrsto. sjediće čvsto ubrzo nakon što se nauči samo posjedati iz ležećeg položaja. mom je 8 mjeseci i tek se prije 10tak dana počeo sam posjedati i prije par dana sjediti uspravnih leđa. što se tiče boravka na stomaku mojih oboje su jako rano počeli da se okreću na stomak, čak i prije nego su znali sa stomaka na leđa da se okrenu. nisu nešto značajno pravili probleme kada leže jer nisu imali izbora. ja se igram s njima ali dok leže na leđima ili potrbuške. dok su bili mali izmjenjam po 15 igračaka zabavljajući ih ako im je dosadno pa ih malo pronosam pa opet na pod. ovo kad ih pronosam ne nosam da bih nosala nego ih odnesem do prozora ili u drugu sobu uglavnom kao nešto smisleno idemo uraditi da ne bi bilo da ih nosam radi nosanja da ne bi htjeli stalno da se nosaju.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu frckica)
Neposredna veza do poruke: 280
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
4.2.2013 10:15:09   
aidana

IZVORNA PORUKA: frckica

Havala simba, posto neznam koliko je tvoja beba stara mozda mozes odgovoriti na pitanje a mozda i ne, no nema veze sigurno ima jos mama koe ce mi pomoci. Vidjela sam na forumu dosta se o tome pisalo da postoji vjezbe tj stimulacije da beba propuze i da sjedi, ja zato nisam iskreno znala i moja malecka ce za 9 dana napuniti 7 mjeseci a jos nije tako cvrsta da bi mogla sjediti dok npr sin od moje poznanice je dosta cvrsci jer ga je vec sa 3 mjeseca stavljala u dubak i razno razne budalastine, jesam li u necemu pogrijesila user posted image jer me bombarduju sa svih strana kako mi dijete stalno u lezecem polozaju ili mi je u rukama. znam da nije ljubitelj stomacica iako je sad vise stavljam na stomak i onda hoce malo kao i da puze ali i to je kratko mada se i sama okrene na bok pa potrbuske i onda pocne plakati, joj Boze vise nisam pametna user posted image


Frckica treba razlikovati stimulaciju od forsiranja dijeteta da radi nesto na sta nije spremno. To sto ti radis, da stavis ruku kod stopala pa se beba gurka je stimulacija i to je ok. Dubak, hodalica, sjedenje izmedju jastuka nije stimulacija i moze imati stetan uticaj. Ne treba da te brine sto beba ne sjedi jos cvrsto, bebe za par dana naprave ogromne napredke u razvoju. Ako bas zelis da stimulises sjedenje i puzanje imas vjezbice. Mozes pitati na temi "Rana stimulacija", ja sam tako dobila par savjeta.
A sto se tice te tvoje prijateljice, i mene je moja nana rano stavljala da sjedim, pa sa 6 godina skontaju da mi je kicma kriva...


(odgovor članu frckica)
Neposredna veza do poruke: 281
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
4.2.2013 11:05:36   
frckica
ej hvala vam puno drage moje ono sto mene interesuje adiana je to sto ja svoju malecku uopste nisam stavljala da sjedi vidim da u majcinom krilu digne se do pola kao vjezba trbusne misice a vidjela sam kao da bebe od 6-tog mjeseca pocinju da sjede sta to znaci onda pocinju hmm... sta me je jutros ohrabrilo je to da mi imamo ljulju na baterije koja izgleda ovako http://www.fisher-price.com/de_DE/products/35567 i onda se ona uhvati za prednji dio i sjedi i kada se umori legne opet user posted image to je od danas nesto novo

_____________________________

Rania 12.07.2012

(odgovor članu aidana)
Neposredna veza do poruke: 282
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
4.2.2013 19:19:23   
stoic
Mom malom je 7.5 mjeseci i zanima me vaše iskustvo vezano za neke stvari.

1. puzanje
Okretanje L-T i T-L je svladao jako jako rano. Sa 6 mjeseci i 5 dana je počeo da puže vojnički, jako brzo i jako spretno. 3 dana nakon toga se počeo postavljati u četveronožni položaj, danima se tako ljuljao dok sa nepunih 7 mjeseci nije počeo i da "korača" u tom položaju. Otad ga svaki dan vidim da poneki metar savlada četveronoške ali samo kada nema neki cilj nego se pelja po podu... No, kad ima neki cilj on se odmah baca na pod i puže vojnički do tog cilja. Ne znam da li treba da ga stimulišem na to četveronožno puzanje kad ga već zna raditi ili da čekam da sam zaboravi na vojničko? Ima li slučajeva da bebe vojnički pužu mjesecima?
Da napomenem da se sa 7 mjeseci i 3 dana počeo podizati na prstiće tako da od tijela napravi luk, sve je u vazduhu osim dlanova i nožnih prstića. Je li to dio neke faze ili....?

2. sjedenje
On se ponekad (ne tako često jer on jako voli boraviti na stomaku) postavi u sjedeći položaj i onda se održava u tom položaju... Na stranama i naprijed je solidno stabilan, čak se više ni ručicama ne pridržava, ali u slučaju da pada nazad ne zna rukama zaustaviti pad. Ovdje me samo zanima vaše iskustvo (po mjesecima).

Da li ja treba bilo šta da vježbam s njim? Osjećam se lijeno i pasivno jer ja faktički samo njega pustim na pod i onda ga nadzirem da ne ode negdje gdje to nije poželjno (mada smo stan uglavnom prilagodili njemu). Ponekad se poigram s njim ali ne želim previše kako bi se naučio igrati i sam. Mogu li mu na bilo koji način pomoći u razvoju u ovoj fazi?

(odgovor članu frckica)
Neposredna veza do poruke: 283
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
17.2.2013 13:12:31   
suncesunce
i moj A. je propuzao sa sest mjeseci. i to fino na rukicama i koljenima. ne mozes ga stici. od sestog mjeseca samostalno i sjedi. smatram da je to poprilicno cudno (rano) ali on je sav nekako cvrst. sada ima sedam mjeseci i vec se dobrano sam ustaje i prdrzava za stvari. takodjer nije naucio kad pada da se doceka rukicama. nikada nije puzao "vojnicki" niti unazad.
sam je shvatio razliku tvrde i meke podloge. po krevetu se baca na sve strane, a na podu je oprezan i trudi se da ne pada.
posto mi je prvo dijete, savjeta nemam. i sama se svaki dan svemu cudim user posted image


(odgovor članu stoic)
Neposredna veza do poruke: 284
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
17.2.2013 17:27:23   
chuci
stoic ovo što opisuješ propuzavanje tako je isto i ahmed radio. prvo jako voli ležati potrbuške i prevrtao se sa 3 mjeseca sa leđa na stomak, a obratno tek sa 4, iako je kažu lakše ići sa stomaka na leđa. onda je puzao vojnički, pa se ljuljao četveronoške. pa je tako pomalo puzao četveronoške a čim se oklizne ili padne ili mu jednostavno dosadi tako puzati on nastavi ležeći da puže. sad puže samo četveronoške i kad dođe do cilja ustane, ili legne potrbuške ili sjedne zavisi gdje je pošao.
ovo dizanje na prstiće moj nije radio. ne znam ti za to reći.

ovo što pitaš za sjedenje normalno je da dijete koje se samo posjeda ima razvijene bočne i prednju zaštitu od pada u vidu dočekivanja na ruke.
što se tiče padanja nazad ne može se ni dočekati na ruke. probaj ti pasti i dočekaćeš se na laktove, a oni to ne znaju još. nego ti pazi i stavi jastuk na pola metra od njega iza leđa, a vremenom će on ojačati mišiće pa kad malo izgubi ravnotežu i krene nazad samo se izvije i očuva se na taj način u sjedećem položaju. to moj ahmed sada radi. čak i dok stoji uz namještaj, a i kad sjedi ako malo izgubi ravnotežu i izgleda kao da će pasti nazad on se sam očuva uspravno.

što se tiče stimulacije na puzanje mislim da nema potrebe pa to nisam ni radila. sami oni skontaju da im je brže tako puzati dok malo ojačaju.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu stoic)
Neposredna veza do poruke: 285
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
17.2.2013 17:34:54   
chuci

IZVORNA PORUKA: suncesunce

i moj A. je propuzao sa sest mjeseci. i to fino na rukicama i koljenima. ne mozes ga stici. od sestog mjeseca samostalno i sjedi. smatram da je to poprilicno cudno (rano) ali on je sav nekako cvrst. sada ima sedam mjeseci i vec se dobrano sam ustaje i prdrzava za stvari. takodjer nije naucio kad pada da se doceka rukicama. nikada nije puzao "vojnicki" niti unazad.
sam je shvatio razliku tvrde i meke podloge. po krevetu se baca na sve strane, a na podu je oprezan i trudi se da ne pada.
posto mi je prvo dijete, savjeta nemam. i sama se svaki dan svemu cudim user posted image



jel se sam posjeda ili ga ti stavljaš da sjedi a on čvrsto sjedi? ima razlike.
posjedanje je kad dijete samo iz ležećeg položaja dođe u sjedeći. bez pomaganja od strane nekoga, ili bez da se pridrđava za neke stvari osim poda.

što se tiče ustajanja i mojih oboje su isto jako rano počeli da ustaju uz stvari. tu treba paziti da se dijete podiže iz iskoraka a ne da se čupa rukama. znači rukama se pridržava a nogice postavi obično prvo tako da kleči pa podigne jednu nogu, postavi je malo naprijed i onda se podigne snagom nogu. ovo je pravilno podizanje. podizanje uz pomoć ruku treba sprječavati.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu suncesunce)
Neposredna veza do poruke: 286
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
17.2.2013 21:56:52   
suncesunce
ustaje se upravo tako kako si opisala. prvo na koljena, a onda jednu nogicu savije i odgurne se do stojeceg polozaja. kad pada, obicno se postara da to bude samo sjedanje na dupence. sto se sjedenja tice, mi ga nismo forsirali. sam sjeda iz bilo kojeg polozaja. npr. puze i kad se umori samo lijepo sjedne i odmori. bez icije pomoci.
i danas sam ga prvi put vidjela da se poceo sam kretati postranice, pridrzavajuci se uz rub stvari.
do sada je to radio samo u onom ogradjenom igralistu za bebe (mrezasti - ne znam kako ga zovete)

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 287
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
18.2.2013 10:34:08   
chuci
onda je to u redu aBd. samo ga nemoj puno stavljati u igraonu. ona mu ne pogoduje razvoju jer je ograničen na mali prostor i plus ima one ručke za koje se djeca obično čupaju da bi ustali.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu suncesunce)
Neposredna veza do poruke: 288
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
23.2.2013 20:19:49   
stoic
hvala na odgovoru....

u međuvremenu se puno toga promijenilo... sad mu je glavno stajanje i polagano (nesigurno) koračanje uz namještaj... s tim da se nekad podiže pravilno - iskorakom, a nekada nepravilno - snagom ruku, ali ja nemam pojma kako da ga sprječavam u tome jer se on stalno diže, a počeo je i da se ljuti kada mu nešto zabranjujem ili oduzimam (to prije nije radio i baš mi se sviđalo)

sad uglavnom puže četveronoške mada i dalje zna da se igra na stomaku, valjda mu ostalo u navici

nosite li bebama cipele? znam da se preporučuju tek kad samostalno prohodaju ali niko ne razmatra 2 problema koja sam ja imala - hodanje na prstima i hodanje sa većim oslanjanjem na vanjski rub stopala, posebno džona.... svi razmatraju samo problem ravnih tabana i hodanja sa oslanjanjem na unutrašnji rub stopala, te fleksibilnost gležnja.. tako da nemam pojma šta da radim kako bih sprječila da i moj mali ima problem sa stopalima

zasad smo muž i ja skontali da ga 2 dana pustimo bosog, a jedan dan da mu obučemo sandale gležnjerice

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 289
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
23.2.2013 22:29:53   
chuci
hodanje se najbolje razvija bez cipela ikakvih. čak se preporučuje puštati djecu da hodaju bosa po pijesku, kamenčićima, travi (gdje je sigurno naravno) jer se tako bolje razvija stopalo.
ja ne skontah jesi li ti primjetila kod svog bebača da hoda na prstima i oslanja se na vanjski dio stopala ili si to ti imala kad si bila mala.

moj ahmed je prije 15tak dana nekoliko dana kad ustane desnu nogu zabacivao skroz na vani. ja ga htjela voditi dr ali je prestao nakon par dana sam.
ja ne bih oblačila cipele još

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu stoic)
Neposredna veza do poruke: 290
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
23.2.2013 22:43:14   
mamma mumi
Imam pitanje, moj sin ima 11 mj, drugo dijete, vrlo rano se poceo okretati na trbuh, ledja, onda smo u periodu 8-9 mj imali ceste upale usiju, zavrsili u bolnici, pa taj period nismo se ni trudili oko njegovog puzanja i hodanja. Sada jako spretno hoda u hodalici, ali na prstima, kada ga drzim da hoda opet na prsticima, puzati ne zna, vise se valja da cilja, ili se vuce, ali ni stariji mi sin nije puzao. Da li ima te slicno iskustvo, da li trebam da brinem, nedize se spontano uz namjestaj, ali ako sam ja u blizini, vere se uz mene da ustane, inace je normalna, zivahna i vesela beba.Hvala

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 291
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
24.2.2013 8:35:18   
chuci
kako misliš jako spretno hoda u hodalici?
kako bi drugačije hodao u hodalici.
oslanja se na prstiće vjerovatno zbog korištenja hodalice.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 292
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
24.2.2013 10:36:17   
stoic
Ja i smatram da je hodanje najidealnije na neravnoj podlozi - trava, pijesak i sl. ali je kod nas vrlo opasno pustiti bebe u parkove jer se parkovi nikada deteljno ne čiste. Imam jedan pod prozorom i mogla bih svaki dan slati slike koliko iz ove perspektive to izgleda prljavo i prepuno smeća, a kamoli komadići stakla i metala koji se i ne vide izdaleka.

No, u pitanju je ravna podloga koju svi kod kuće imamo. Ja sam kao mala nepravilno razvila hod i stopala, a vjerujem i najmanje pola moje generacije samo što na to niko i ne obraća pažnju jer se ne bave sportom gdje bi to došlo do izražaja kao u mom slučaju. Meni je sport djelomično popravio stopala. Dubak, hodalica, vucaranje za ruke moralo je imati uticaja. Ne primjećujem to kod svoje bebe, ali kad god se nepravilno podiže, koristi prstiće. Zato mislim da bi sprečavanje toga bilo moguće uz povremeno nošenje cipelica.

Kojeg ortopeda preporučujete?

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 293
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
24.2.2013 16:00:10   
vjestica

IZVORNA PORUKA: mamma mumi

Imam pitanje, moj sin ima 11 mj, drugo dijete, vrlo rano se poceo okretati na trbuh, ledja, onda smo u periodu 8-9 mj imali ceste upale usiju, zavrsili u bolnici, pa taj period nismo se ni trudili oko njegovog puzanja i hodanja. Sada jako spretno hoda u hodalici, ali na prstima, kada ga drzim da hoda opet na prsticima, puzati ne zna, vise se valja da cilja, ili se vuce, ali ni stariji mi sin nije puzao. Da li ima te slicno iskustvo, da li trebam da brinem, nedize se spontano uz namjestaj, ali ako sam ja u blizini, vere se uz mene da ustane, inace je normalna, zivahna i vesela beba.Hvala

prvo nabij nogom hodalicu iz kuće,a drugo stavi dijete na pod, sve će ostalo samo sustići
i ne vuci ga i ne vodaj za ruke

_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 294
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
24.2.2013 17:11:14   
smajli80

IZVORNA PORUKA: mamma mumi

Imam pitanje, moj sin ima 11 mj, drugo dijete, vrlo rano se poceo okretati na trbuh, ledja, onda smo u periodu 8-9 mj imali ceste upale usiju, zavrsili u bolnici, pa taj period nismo se ni trudili oko njegovog puzanja i hodanja. Sada jako spretno hoda u hodalici, ali na prstima, kada ga drzim da hoda opet na prsticima, puzati ne zna, vise se valja da cilja, ili se vuce, ali ni stariji mi sin nije puzao. Da li ima te slicno iskustvo, da li trebam da brinem, nedize se spontano uz namjestaj, ali ako sam ja u blizini, vere se uz mene da ustane, inace je normalna, zivahna i vesela beba.Hvala



Kao št je rekla vještica hodaljku iz kuće,djete na pod i lagano.On će sam ustati i oslanjati se na svoje noga koliko on može i kad može.
A to što nije puzao nema veze neka djeca jednostavno preskoče tu fazu.


_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 295
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
24.2.2013 21:15:08   
Alannah
Slazem se sa curama,hodalicu napolje,a bebu stvarno na pod.Postavi deke ispod njega,stavi igracku/ke. Moj se okretao samo na desnu stranu na krevetu,a na podu je poceo na obje,ne puze,ali se nekako ispomjera,ostavim ga na jendoj strani,nadjem na petoj strani.I da,tacno je da neka djeca ne moraju puzati,jednostavno preskoce tu fazu.

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 296
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
24.2.2013 21:31:31   
mamma mumi
Ok slazem se da hodalice bas nisu idealne, i stariji sin je koristio hodalicu , ali nisam imala s njim ovoh problema, znam da je svako dijete prica za sebe. Stavljam ga na pod, sad cu intenzivnije, pomice se, puze, postavim mu igracaka, a hodalicu koristim rijetko, mozda 1 h i manje, bas kad moram nesto obaviti, ili kad je tu stariji sin, pa mi je sigurnije da je u hodi nego na podu, jer se onda i on valja i baca po podu snjim.Hvala vam na savjetima.

(odgovor članu Alannah)
Neposredna veza do poruke: 297
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
25.2.2013 8:40:01   
stoic
Te hodaljke su zapravo pomoć mamama kao i x drugih "pomagala" (viper, skakalice, dubak itd itd.). Mislim da bi mame trebale da u glavi "kliknu" i odluče se da je beba važnija od pospremljenog stana, skuhanog ručka (osim za bebu, ali to je manja količina i lako) i sličnih gluposti. Moj malac ne spava danju ni minute što znači da ja skoro ništa ne mogu obaviti. Dok sam bila trudna, planirala sam da učim u vrijeme bebinog popodnevnog sna. A-HA, baš sam puno toga naučila.
Moj muž obavlja veliki dio kućanskih poslova što omogućava mojoj bebi da spontano razvija motoriku. Često neće puzati beba koja se stavlja u hodaljke, dubake, vucara rukama, posjeda i sl... Mišići treba da se razvijaju spontano. Jedino kod većih zaostataka bebe u motoričkom razvoju, beba treba da se podvrgne vježbama, ali to ide uz savjete fizijatara i ortopeda i sigurno se opet ne koriste hodaljke.

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 298
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
25.2.2013 9:05:00   
chuci
stoic kada bi moji ustajali čupajući se rukama ja sam ih ili podizala da stoje ili vraćala da sjednu dok fino ne ustanu (ovo češće nego podizanje to sam radila ako se naljute što ih vraćam da sjedu). oni su to isto radili ali ne toliko često. u početku pokušavaju kako god a kasnije ide sve više ustajanje iz iskoraka. ja nemam onu igraonu mrežastu ali u njoj imaju ručke koje dijete koristi za nepravilno podizanje pa treba smanjiti korištenje ako se koristi.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu stoic)
Neposredna veza do poruke: 299
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
25.2.2013 13:32:34   
vjestica

IZVORNA PORUKA: stoic

Te hodaljke su zapravo pomoć mamama kao i x drugih "pomagala" (viper, skakalice, dubak itd itd.). Mislim da bi mame trebale da u glavi "kliknu" i odluče se da je beba važnija od pospremljenog stana, skuhanog ručka (osim za bebu, ali to je manja količina i lako) i sličnih gluposti. Moj malac ne spava danju ni minute što znači da ja skoro ništa ne mogu obaviti. Dok sam bila trudna, planirala sam da učim u vrijeme bebinog popodnevnog sna. A-HA, baš sam puno toga naučila.
Moj muž obavlja veliki dio kućanskih poslova što omogućava mojoj bebi da spontano razvija motoriku. Često neće puzati beba koja se stavlja u hodaljke, dubake, vucara rukama, posjeda i sl... Mišići treba da se razvijaju spontano. Jedino kod većih zaostataka bebe u motoričkom razvoju, beba treba da se podvrgne vježbama, ali to ide uz savjete fizijatara i ortopeda i sigurno se opet ne koriste hodaljke.

potpis
i samo da dodam ima i pomagal koja ne štete
meni konkretno pomgalao ej bila ljulja, ali naravno otkad je cura počela sjediti samostalno
tu sma je stavljala kad sma morala u wc, nešto uraditi i sl

_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu stoic)
Neposredna veza do poruke: 300
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *