|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedelji...
11.7.2013 20:38:37   
TheLuna0028
Pozz,nova sam na portalu i prvi put koristim ovakav vid informacija..Naime u 25-oj sam sedmici trudnoce i na redovnom pregledu doktor mi je rekao da sam poela da se otvaram..za sad je to samo koliko jedan vrh prsta moze da udje,ali ja jednostavno vise nemam spokoja..naime ovo mi je druga trudnoca,imam djevojcicu od cetiri godine..nisam dobila nikakvu terapiju osim preporuke da koristim magnezium sumece tablete jednu na dan, da ne rdaim teske polsove i da sto vise odmaram i mirujem.Kontrola za dve nedelje u slucaju bilo kakvih promjena da se obratim doktoru.Sad me zanimaju iskustva mama koje su eto imale slicnu situaciju kao ja. Postoji li mogucnost da se zatvorim opet iako ne trosim terapiju? Koliko je to ustvari opasno po bebu i mene samu,da li mogu ikako da se zastitim na jos neki nacin osim da lezim?? Jer napominjem sama sam sa djevojcicom i pri tom imamo nepokretnu osobu u kuci koju sluzim,nemam nikakav vid pomoci ni od koga..hvala i poz
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
11.7.2013 21:21:55   
Mya_81 RR
Nazalost, mislim da nema nacina da se grlic vrati u normalu. Sad sve sto mozes uciniti je da sprjecis daljnje otvaranje. Osim mirovanja i terapije nema drugog nacina. Izbjegavaj dizati djevojcicu i probaj zaista lezati sto vise. Imas li ikakvu mogucnost neke pomoci, jer pretpostavljam da uz malo dijete i osobu z akoju se brines tesko je uspjeti mirovati.

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu TheLuna0028)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
11.7.2013 23:20:25   
mala_sa
Nazalost moras bas bas mirovati, a je li ti doktor predlagao serklaz? On se normalno radi pri ranom otvaranju, mada i sa serklazom se mora ali bas mora mirovati?

_____________________________

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 7:30:04   
Lulu_08
Ja mislim da se serklaz moze raditi samo od do odredjene sedmice, ako se ne varam preko 21sed. da ne moze, neka me ispravi neko ako grijesim pliz.

Pored toga mogla bi dobiti gynipral terapiju za sprijecavanje kontrakcija koje mogu biti opasne uz otvoren grlic.

Definitivno ces morati na neki nacin da se organizujes tj. da nadjes nekoga da pomogne jer ako zelis iznjeti trudnocu do kraja neminovno je da ces morati smanjiti tempo, mirovati sto vise.

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 8:09:47   
smajli80
Meni je otvorenost grlića i to dva prsta konstatovan u 19 ned.Da bih odmah bila priključena na tokolizu(gynipral i isoptin IV)10 dana.
Potom još dva x u sledeća dva mj.

Kod takve dg daje se Gynipral tab ,međutim moj gin ih ne daje ženama da ih piju kući već ih ako ima potrebe uključuje preko infuzije u bolničkim usluvima da ima kontrolu nad tim.Jer je nus pojava tog lijeka jaka aritmija izato se daje Isoptin.

Takođe sam bila sama(mm je jako puno radio) sa djetetom od 3.5 god.Morala sam da mirujem a nisam mogla od djeteta.Bilo je jako teško jer sam konstantno imala bolove.I porodila se u 39 ned.To je sad veliki dječak od 18mj-mamin vrtirepuser posted image

Mirovati se mora ako žerliš očuvati trudnoću.Nađi nekog da ti barem malko pomogne 2-3h/dan puno znači.

Sretno mila mojauser posted image user posted image

_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 8:17:21   
Leva
Serklaz se radi do 23. sedmice trudnoce. Jedino sto pomaze je strogo mirovanje tj. krevet-wc relacija uz odgovarajucu medikamentozu tipa giniprala, izoptima i apaurina. To znaci da kucne poslove mozes zaboraviti, brigu o djevojcici i nepokretnoj osobi. Zao mi je ali ne moze drugacije... Pokusajte se nekako reorganizovati da to izgurate. Vjeruj mi zbog svog psihickog zdravlja ces uciniti sve da izbjegnes par sedmica lezanja na Patologiji trudnoce stoga dizi rucnu i u krevet.

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 8:31:11   
M kao Mama
kao i prethodnice strogo, ali doslovno strogo mirovanje, ako nije tajna gdje vodiš trudnoću, koji je ljekar, mislim zaista mi je čudno da ti nije dao terapiju, ja sam isto u 26nedjelji po ko zna koji put hospitalizovana i bila samna tokolizi 10 dana,a tokoliza ti je infuzija koja kapa doslovno kap po kap, znači 22, sata, i onda ti tu skinu i novu uključ ei tako svcaki dan,


(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 8:34:43   
Lulu_08
Mislim da bi fkt trebala ponovo DR po terapiju, i slijediti upute za mirovanje, aBd da bude sve uredu!

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 9:40:22   
Ninushka
Ja sam bila otvorena/ uloživa za prst kada su dr slučajno otkrili u 22 sedmici, pa mi je rađen serklaž u 23 sedmici. Od tada sam na strogom mirovanju i gynipralu. Doduše, znam nekoga kome je rađen setrklaž a poslije toga joj je preporučeno samo strogo mirovanje bez gyniprala, i djevojka je prenijela trudnoću..to je naša malena_sharena...nadam se da s e neće ljutiti što je spominjem.

Meni još i danas pomaže mama, mm je preuzeo sve poslove na sebe. Čim dođe kući s posla, kuća je njegova...uz to i briga o našem trogodišnjem vražiću....

Ne znam koliko ti je teško naći nekoga da čuva malenu, i još nekoga da služi stariju osobu, ali ti o tome više ne smiješ brinuti.

Meni je saznanje o tome da ću morati ostatak trudnoće mirovati i još pri tome raditi serklaž jako teško palo, ali vjeruj, evo iz iskustva, čovjek se navikne.

Mila, samo nađi neko rješenje da briga o kćerki i drugoj osobi nije na tebi...

Biće to sve u redu, ne brini i ne sikiraj se puno, sretno mila!

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 9:42:22   
Ninushka
Mislim i da bi trebala potražiti drugo mišljenje. I ja sam. Pogotovo zbog toga što nemaš propisanu terapiju.

I da, serklaž se, ukoliko to postane jedino rješenje, može raditi i u tvojim sedmicama...

(odgovor članu Ninushka)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 9:53:43   
idana_85
Imala sam isti problem u 8 sedmici, otvorena dva prsta. Preporucen mi je cerklaz. On se radi od 12 do 20 sedmice, kako sam ja tada skontala. S obzirom da sam ja bila mlada i dobro se osjecala, moj dr nije dao da se radi. I ja sam pila magnezij,odmarala, nisam smjela raditi teske poslove. Pila sam i apaurie jer sam imala kontrakcije. I sve je super proslo bebicu sam prenijela 2 dana preko termina :) mislim da se ne trebas brinuti i da samo marljivo slusas svog doktora i bice sve ok.

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu Ninushka)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 11:16:39   
Apotekarka
Procitaj temu skracenog grlica imala sam problem skracivanja grlica na 25 mm a normnalno 50 mm u 19 sedmici.,morala sam se cuvati i piti gynipral,bila mi preporucena serklaza koju nisam uradila,grlic se uz mirovanje povecao na 31 mm e sad u mene je bilo unutrasnje usvce otvoreno a vanjsko je drzalo cjelo vrijeme....N astoj stro vise opdmarati,ne dizi tesko,ne protezi se...Nisam sdtrogo mirovala ali sam se cuzvala nisam usisavala,prala prozore,dizala tesko i rodili smo se s 38 sedmica

_____________________________

Nase malo zlato Antonio stiglo je 30.06.2009
Nasa mala princeza Ana stigla 14.04.2013

(odgovor članu TheLuna0028)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 11:52:48   
TheLuna0028
Hvala svima na odgovorima,sve sam pomno procitala..vidim da eto na zalost nisam sama s tim problemom. Pokusavam da se organizujem kako znam i da zaboravih da napisem da naravno imam i muza ali koji radi od jutra pa do osam sati navece i koji ima samo nedelju slobodnu od njega imam maksimalnu pomoc al taj jedan dan..I da kad samprocitala da skoro svaka zena s mojim problemom koristi terapiju ili joj predlazu serklaz,moj doktor je rekao da mi ne daje odma tablete da probamo ovako da se odmaram i mirujem i za dve nedelje kontrola.. i da,htjela sam pitati rekli su mi da je sjedenje isto opasno da se vrsi pritisak na grlic..a sto se tice lagane setnjice ponekad?? dal to smijem??

(odgovor članu Apotekarka)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 11:54:21   
M kao Mama
Moj ti je savjet da miruješ maksimalno, ako možeš, jer si otvorena, a nisi pod terapijom,

ne reče ko ti vodi trudnoću

(odgovor članu TheLuna0028)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 11:54:36   
veeseelaa
ej nemoj da s ezezaš s tim
ako je rekao da ležiš lezi pa nek hala gori
ne do Bog da porod krene, tek si 6 mjesec
poslije ti niko ne bi pomogao, ne budali nego radi šta ti se kaže

< Poruku je uredio veeseelaa -- 12.7.2013 11:55:01 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu TheLuna0028)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 11:57:19   
M kao Mama

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ej nemoj da s ezezaš s tim
ako je rekao da ležiš lezi pa nek hala gori
ne do Bog da porod krene, tek si 6 mjesec
poslije ti niko ne bi pomogao, ne budali nego radi šta ti se kaže



tačno tako, ja sam se čuvala i pila terapiju, ali eto ja mislila mogu malo barem prošetati do obdaništa po kćerku i u 6 mjesecu tuf bolnica, i onda se uhvatim za glavu šta ako zaista krene porod, rodit bebu nit živu, nit mrtvu, ne daj mi bože, živa tako mala nema šanse da preživi, mrtvu ne daj Bože ni pomisliti nisam smjela i onda sam zaista shvatila šta je prioritet i šta je najbitnije

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 12:00:11   
Alma_27
ja sam bila otvorena u 25 sedmici 1-2mm citavom duzinom grlica (otvorila sam i temu tada). pila ginipral i mirovala i porodila se u 42 sedmici user posted image hvala Bogu da je tako jer je postojala sansa da se beba rodi ranije. ja sam znala sta mi je prioritet i mirovala

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 12:09:25   
veeseelaa

IZVORNA PORUKA: mama_alma


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ej nemoj da s ezezaš s tim
ako je rekao da ležiš lezi pa nek hala gori
ne do Bog da porod krene, tek si 6 mjesec
poslije ti niko ne bi pomogao, ne budali nego radi šta ti se kaže



tačno tako, ja sam se čuvala i pila terapiju, ali eto ja mislila mogu malo barem prošetati do obdaništa po kćerku i u 6 mjesecu tuf bolnica, i onda se uhvatim za glavu šta ako zaista krene porod, rodit bebu nit živu, nit mrtvu, ne daj mi bože, živa tako mala nema šanse da preživi, mrtvu ne daj Bože ni pomisliti nisam smjela i onda sam zaista shvatila šta je prioritet i šta je najbitnije



obzirom da znam nažalost kako je to s tim se ne smije zahebavat

niko ti poslije ne pomaže, ni ovaj ni onaj..... zanemariti poslove i do neke 34-35 sedmice mirovati, pa kasnije se može malo i nešto uraditi po kući i sl

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 12:42:03   
mala_sa
Draga moja setnjice ne dolaze u obzir, najmanje do 30sedmice, a pogotove ne sad dok nisi pod terapijom. S tim se nije zezati, ja sam se po ulasku u 8mi mjesec bila otvorila 2 prsta, i doktori su mi bili naredili strogo mirovanje do 36 sedmice. Ja sam se toga pridrzavala, jer sam znala koliko bebi znaci svaki dan proveden u stomaku.

_____________________________

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 19:45:20   
amal
serklaz se radi do 26 sedmice ja sam ga radila u 24 u obje trudnoce

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
12.7.2013 19:47:55   
Anoniman
ja sam u 24 sedmici bila otvorena za prst i grlic skracen skroz uradjena mi je serklaza preporucenno strogo mirovanje i ginipral pijem sad sam u 30, s tim da je u mene i prosla trudnoca bila takva, pitaj za drugo misljenje kod drugog ginekologa jer ipak nije dobar znak da dolazi do otvaranja tako rano, puno srece ti zelim

(odgovor članu TheLuna0028)
  Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
13.7.2013 21:19:55   
Ninushka
Izbjegavaj sjediti, lagane šetnje ili bilo kakve šetnje zaboravi. Baremo do trideset i neke sedmice. Proći će to brzo vjeruj, samo lezi i miruj. Na lijevi blok ili u poluležeći položaj da ne vršiš pritisak. Sjedenje izbjegavaj maximalno!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
13.7.2013 22:00:41   
vila_7
pitaj dr. jel vanjsko ili unutrasnje usce - jer ja sam u prvoj bila uloziva za prst od 12 tj.ali vanjsko usce i nikakva terapija ni mirovanje mi nisu propisani, a u ovoj drugoj sam bila uloziva za jagodicu prsta ali unutrasnje pa sam morala od 6-og mj. i mirovati i Gynipral piti

_____________________________

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu Ninushka)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Otvorenost grlica maternice u 25-oj nedel...
22.7.2013 16:31:50   
Skvo RR
nastavljamo na ovoj temi

http://www.ringeraja.ba/forum/Grlic_koji_se_otvara_prerano/m_381541/tm.htm

LP





_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu TheLuna0028)
Neposredna veza do poruke: 24
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *