MajkaTereza
|
Mislim da je u pitanju iznosenje problema, i da se osoba ne zeli "odati", jer je par forumasica vec primjetilo da se postovi ponavljaju.. U sustini detalji nisu ni vazni, mislim da forumasica to tako gleda- bitno je da ju je ostavio neko koga ona voli, a detalje mozda promjeni kako bi nastavila dobijati odgovore - ovi odgovori cine da osjeca da tu postoji neko kome je stalo, ne osjeca se usamljena. Znaci ne vjerujem da je pitanje o nekoj mitomaniji, ili potrebi da nesto slaze, vec jednostavno mjenja postove kako bi dobila sto vise odgovora, cula poglede iz razlicitih uglova, bar to mislim. Da je htjela bas lagati, mogla je izmisljati sta je htjela-pratila sam besanin post, i vidjela sam i par postova koje je neko iskopao koje je postala prije par godina u vezi momka iz Novog Zelanda. Kako mi se cini, jednom je cak pisala i kao neka rodica koja trazi misljenje u vezi svoje rodice. Cak pise i nesto tipa "znam da nije normalna, i ne zna ga, ali zelim vase misljenje" Drugim rjecima, ona i sama zna da srlja, ide grlom u jagode, i jednostavno ocajno trazi neko rjesenje, da joj neko nepoznat kaze nesto sto treba da cuje. To inace ljudi kad su u neizlaznim situacijama rade..nadaju se necemu nenadanom, rjesenju problema, cudu s neba.. Razlog sto se anonimna, ili besana, ili obje (ne znam da li je to ista osoba) nadaju da ce savjet od nepoznatih osoba nesto promjeniti je sto ustvari ocajno zele iz svoje koze. Ne znam da li je potrebna strucna pomoc, mozda je u pitanju samo usamljenost, u tom slucaju je dovoljno naci par prijateljica - ako je u pitanju nesto drugo - onda (nagadjam , studirala sam psihologiju jedno krace vrijeme) mislim da se radi o a) strahu od samoce/strahu od toga da ce je neko ostaviti (sto ujedno znaci i da svoju vrijednost gleda kroz to koliko je pozeljna od strane nekog sa strane, a ne vidi svoju osnovnu vrijednost) ili mogucem Borderline poremecaju ili b) strahu od toga da je nevazna ili beznacajna, i zato smatra da ce drama tj. zivot pun drame i raznih "desavanja" uciniti da je njen zivot ispunjen, i da nije "promasena " ili "bezznacajna" .. ALI svi mi imamo neke strahove,poremecaje, i sl, i vazno je imati sluha za druge..Pa i kad lazu,petljaju i slicno, jer kao sto rekoh, sumnjam da to neko radi da nas povrijedi, vec ima nesto u toj osobi sto trazi neku vrstu pomoci ili razumjevanja. Evo , ja sad ovim putem pozivam i besanu i anonimnu (bile one jedna osoba ili ne) da se jave ako zele da popricaju ponekad.. Ko od vas ima vremena, nek to isto ponudi, a mislim da bi i besana i anonimna, kao i vecina nas , imale koristi od par sesija terapije.. Svi mi samo zelimo biti voljeni, samo sto moramo prvo voljeti same sebe, jer nasa vrijednost se ne uvecava ako nas neko drugi voli, ali kad izgubimo samopouzdanje, onda tako mjerimo tu vrijednost. I kad se to desi, a desi se svima nama nekad, onda nam stvarno ne treba osuda, vec neko ko ce reci,"pusti to,ti si super, doci ce novi".. Mislim da je Merilin Monro rekla"voli me najvise kad to zasluzujem najmanje, jer mi je tad najvise potrebno", pa tako i kad neko nesto slaze, ili promjeni detalje, i trazi pomoc na 10 foruma -tad smo joj najvise potrebni.. Zato hajdemo da skontamo kako pomoci zenici..Pa makar i da preporucimo nekog s kim moze pricati.. Ima recimo porodicno savjetovaliste u Sarajevu, ne samo za one sa djecom, moze se otici i sam, anonimno,i besplatno je.. Ne znam za Tuzlu,ali u Sarajevu je tako. I to je savjet. "dosta mi je tebe" i " nisi normalna" nije savjet.. Mislimd a kontas sta hocu da kazem
|