|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Arapska kuhinja
26.2.2008 18:33:20   
sweetbaby
-MAQLUBE-(IZVRNUTO)

potrebno:
količina zavisi od broja osoba
-piletina (komad po osobi)
-karfiol (manja glavica za manje komada)
-riža
-šafran (začin)
-so,vegeta,biber
priprema:
Izrezati karfiol na manje komade,i ispržiti ga da dobije rumenkastu boju,ostaviti da se ocijedi od ulja.U toploj vodi pokiseliti (za 4 osobe) 2 srednje čase riže.Zatim skuhati piletinu,izvaditi i ispržiti u ulju.Procjediti rižu.U veču šerpu staviti šaku riže pa onda poredati piletinu tako da je kožica okrenuta prema dnu šerpe,staviti opet šaku riže i onda karfiol,staviti ostatak riže.Procjediti pileču vodu i staviti malo šafrana(kafena kašika),stavit da prokuha.Kada je provrilo polako sipati u šerpu gdje je riža toliko da iznad riže bude pileča voda debljine jednog prsta staviti na vatru juku da vri i da nestane vode onda poklopiti šerpu i smanjiti kuhati kao običnu rižu (da se prosuši),skloniti sa vatre.U malu tavu ugrijati malo ulja i politi po maqlube.
serviranje:
uzeti veču tepsiju i nju pažljivo istresti sadržaj iz šerpe,ako je nešto ostalo u šerpi izvaditi kašikom,uz ovo je najbolje servirati jogurt.

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 27.1.2009 10:11:40 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:34:11   
sweetbaby
evo jedan recept za namaz bolji je od svih kupovnih

-HUMOS-

sastojci:
-humos (ne pecene leblebije)0,5 kg.
-1-2 cehneta bijelog luka
-tahan
-limun
-so
-crvena paprika
-malo persuna

priprema:

Humos pokiselit u vodi preko noci.Kuhati dok humos ne omeksa,procjediti ga(ne prosipati vodu-koristicemo za drugo jelo),ostaviti u malu serpicu humosa (2 sake),ostalo ispasirati dodati u njega so tahan (kolicina po zelji probati jer neko voli vise a neko manje tahana)dodati limun (po zelji),izrendati bijeli luk,i sve to zajedno pasirati dok se ne dobije ujednacena masa (kao pasteta).Dodati so.
Po zelji se moze isjeckati malo persuna i upaciti u masu,a moze se praviti i bez bijelog luka,po zelji.
servirati mozete kao namaz,ali je ljepse da stavite u plici tanjir stavite koju bobicu humosa,pospete malo crvenom paprikom i persunom (moze i malo ajvara),i staviti malo maslinovog ulja.
Super je za dorucak i veceru.





FATE HUMOS

sastojci:
-voda u kojoj se kuhao humos
-bajat hljeb
-malo kuglica humosa
-humos
-malo limuna
-tahan
priprema:

staviti vodu da provri (ako se voda ohladila zgusnuce se nemojte misliti da je pokvareno,moze stajati u frizideru 5-6 dana),u medjuvremenu u tepsiju iscopati hljeb,politi ga kljucalom vodom od humosa (kao popara),dodati malo humosa,malo tahana,so,limun i sve to izmjesati,ukrasiti sa kuglicama i politi malo maslinovog ulja.

Jednostavno a veoma ukusno

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:35:03   
sweetbaby
FALAFEL

sastojci:

-humos (ne pecene leblebije) 1 kg.
-3 glavice luka
-biber,so,kim,mljeveni korijander list i sjeme,soda bikarbona
-persun (2 svezice)
-celer (svjezi (svezica)
priprema:

Preko noci natopiti humos.Mljeti humos u masini za meso(prvo na krupnije,pa onda na sitnije),usput dodajuci persun,luk,svjezi celer.Kada ste to samljeli 2 puta dodajte kasikicu sode bikarbone,biber,so,2 kasicice kima,2 kasicice korijandera lista i sjemena,i sve to dobro izmjesati.Praviti malo deblja cufteta i prziti u vrelom ulju.
Mozete ga sluziti kao dodatak uz humos,praviti od njega sendvice (kao hamburger samo izgnjecite humos,uz paradajz,salatu od kupusa,pomfrit(sastojci sendvica)
Dobivenu masu i falafla i -humosa mozete ostaviti u zamrzivac (jedan dio),a ostalo u frizideru

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:36:00   
sweetbaby
SALATA(NAMAZ)OD PATLIDJANA

sastojci

-3 veca patlidjana
-3 glavice luka
-1 cehne bijelog luka
tahan
-limun
-so


priprema:

ispeci patljidjane u rerni dok ne omeksaju (sa korom samo malo zarezat sa strana,bez ulja),staviti takodje sa patlidjanom i luk prepolovljen na 2 dijela.Kada je patlidjan pecen,sacekati da se malo ohlad,oguliti ga.Ispasirati -patlidjan,luk,bijeli luk,dodati tahan(po zelji),limun- (po zelji),so i sve ispasirati.Sluzi se kao namaz i isto kao i humos u tanjiru,samo se -ukrasi sa persunom i crvenom paprikom,stavviti malo maslinovog ulja.

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:36:33   
sweetbaby
MIDZADRA


SASTOJCI:

-0.5 kg.leche
-1 kg.rize
-glavica crvenog luka
- 2 cehneta bijelog luka
-zacini (so,biber,safran,vegeta)


PRIPREMA:
-POkiseliti rizu u tolu vodu da malo odstoji.Skuhati lecu u vodi i procjediti.U serpui uprziti luk isjecen na kolutove,dodati vode koliko je potrebno da se riza skuhastaviti zacine i procjedjenu rizu sasuti u vodu kada prokljuca skloniti visak vode kevcijom( da ostane oko 1 cm. vode iznad rize).Dodati lecu i bijeli luk(citava cehnad) i sve zajedno promjesati i kuhati dok se riza ne skuha.Zagrijati malo ulja i posuti po tome,sacekati 10-tak min. i sve promjesati.
Sluziti sa salatom ili jogurtom

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:37:03   
sweetbaby
-TABULE-

Sastojci:
1 čaša finog burgola )mljeveno yito'krupnije'krupica=

5 pet veza peršuna

1/2 kilogranma paradajza

1 veza svježe nane

2 srednja luka

-sok od 4 limuna

1 kafena kašika soli

-prstohvat bibera

1/2 čaše maslinova ulja

Priprema:
Prebrati zrna burgola i očistiti od prljavštine, zatim dodati sok od limuna i ostaviti tako pola sata prije nastavka rada. Nanu i peršun isjeckati vrlo sitno, pomješati ih, oprati, pa procjediti kroz finu cediljku. Oguliti paradajz i isječi poprečno, izvaditi sjemenke, pa isjeckati veoma sitno. Oguliti luk i isječi na sitne kockice
Iscjeđenom burgolu dodati smjesu od peršuna i nane, a zatim paradajz i luk. Sve dobro izmješati, pa odozgo sipati maslinovo ulje.

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:37:31   
sweetbaby
KAKO SE PRAVI KUSKUS

Sastojci:

-500 g srednje mljevenog pšeničnog griza
-500 g fino mljevenog pšeničnog griza
-1 prstohvat soli
-voda
-jedna velika činija od metala ili drveta
-sito sa velikim rupama (dževđir)
-sito sa malim rupama
-sud za kuskus


Priprema:


Prosijati srednje meljevni pšenični griz u jedan veliki sud. Ljevom rukom poškropiti ga hladnom zasoljenom vodom, a desnu ruku položiti (prsti da budu lagano rašireni, a dlan malo uzdignut) na pšenični griz. Pokretati ruku opisujuči krugove uvjek u istom pravcu (griz se može raditi sa obje ruke). Poslje nekoliko krugova, posuti šaku fino mljevenog pšeničnog griza i opet valjati sve dok zrna kuskusa na počnu da se formiraju. Ponoviti operaciju dodajuči poslje nekoliko krugova jedanput vode, jedanput finog griza, sve dok se zrna kuskusa fino ne zgrudvaju u male loptice, manje-više fine, več prema željenoj veličini.
Sada zrna kuskusa propustiti kroz sito sa velikim rupama, a zatim prosijana zrna pustiti kroz sito sa malim rupama. Zrna koja ostanu u ovom situ su ona koja čine kuskus. Njih sipati u gornji deo suda za kuskus. Mala zrna koja su prošla kroz sito su griz koji nije izrađen. Ova zrna staviti u sud i ponovo valjati kao što je gore opisano, sve dok ne potrošite sav pšenični griz.
- navedene mere su dovoljne za jedan kilogram kuskusa.
- priprema (bez kuhanja) iznosi 20 minuta

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:37:59   
sweetbaby
KUSKUS U RERNI

Sastojci:

-300 g kuskusa
-100 g maslaca
-4 jaja
- 50 g paradajz-sosa
- 50 g struganog sira
- 15 g mlevenog muškatnog oraščića
- 15 g bibera
-so

Priprema:

Kuhati kuskus na pari ili u šerpi sa malo vode (da bude suh). Zamastati maslacem tepsiju. Pomješati ostatak maslaca sa kuhanim kuskusom. Izlupati jaja i pomješati ih sa biberom, muškatnim oraščićem i solju. Sve sipati u tepsiju, gornji deo posuti sa struganim sirom, a zatim staviti u rernu. Uz ovaj ovaj kuskus ide tanjir kuhanog ili pečenog mesa.

Trajanje: 40 minuta.

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:38:28   
sweetbaby
LUQMAT AL QADI

Sastojci:

-3+1/2 šolje brašna
-1 pakovanje suhe germe
-1 kafena kašika šećera
-2+ 1/2 tople vode

Sirup:

-5 šolja šećera
-2 šolje vode
-sok od jednog limuna
-2 supene kašike ružine vodice
-2 supene kašike vodice od narandžinog cvjeta

Priprema:

1. Tjesto:

Rastvoriti germu i šećer u toploj vodi. Dodati brašno, u početku lagano mješajući a zatim sve jače. Tjesto treba da bude rjetko kao masa za palačinke. Pokriti i pustiti da narasta sat vremena. Ponovo promješati pa pustiti da narasta još sat vremena. Opet promešati pa pustiti da narasta (tri puta).

2. Sirup:

Dok se tjesto diže, rastvoriti šećer u vodi i soku od limuna i lagano kuhati dok se sirup ne zgusne. Dodati ružinu i narandžinu vodicu i nastaviti sa laganim kuhanjem sljedeće dvije minute. Pustiti da se potpuno ohladi pa staviti u frižider i držati najmanje sat vremena.


U velikoj šerpi zagrijati 7 cm kukuruznog ulja. Uzeti malu kašiku punu tjesta i ubaciti ga u vrelo ulje. Pržiti dok ne poprimi zlatnu boju (to će trajati samo par minuta za svaku stranu). Izvaditi i iscjediti na papiru koji upija, pa ih zaroniti u hladan sirup. Oni će odmah upiti sirup. Mogu se služiti topli ili hladni. Možete ih poprskati šećerom u prahu ili cimetom.

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: ARAPSKA KUHINJA
26.2.2008 18:38:55   
sweetbaby
FATUSH

Sastav:
-stari hljeb izrezan na kockice
-3 paradajza
-3 krastavice
-1 luk
-persun
-nana
-korica limuna(polovina)
-limunov sok
-ulje -pozeljno maslinovo

Priprema:
svo povrce isjeckat na sitne kockice,isjeckat sitno persun i nanu i limunovu koru,zaciniti kao salatu sa uljem,limunovim sokom i soli dobro izmjesat i posuti preko kockica hljeba izmjesati sve zajedno.

Super je ukusno a dodje dobro kao dijetalna hrana

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: ARAPSKA KUHINJA
27.2.2008 14:24:11   
Azure
E draga Sweetbaby,
bas si me iznenadila. Meni voda na usta ide. A razlog zato sto ja vecinu tih jela volim. Ne znam da li zivis u nekoj arapskoj zemlji. Vjerovatno si tamo i naucila praviti ta jela. njam njam
Dala bih ti samo jedan savjet ako se ne ljutis. U MUTEBEL (a to je namaz od patlidjana koji ja strasno volim i kad pocnem jesti ne mogu stati) stavi i malo jogurta, takodjer i u HOMOS. Nisam znala da se u HOMOS stavlja i crvena paprika.
E sad ti meni reci da li si probala MENSAF njam njamuser posted image jako je ukusan. Kuhana riza sa mesom koje se kuhalo u jogurtu i przeni bademi.

Jaoooo GLADNA samuser posted image . Kad ispricam muzu da jos neko sem mene od Bosanaca voli arapsku kuhinju bice mu drago.

VEEEEEELIKI pozdrav tebi.
Napisi jos recepata. Voljela bih ih uporediti. Mada moram ti priznati da sva ta jela kuha moj muz. PSSSSSSTTTT




_____________________________

Nasa princeza je rodjena 3.9.2006, a mladja princeza i princ rodili su se 29.12.2009.

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: ARAPSKA KUHINJA
28.2.2008 14:59:12   
sweetbaby
zdravo drago mi je da jos neko voli ova jela osim mene ne ljutim se na tvoje primjedbe ali mi tako pravimo zavisi od mjesta do mjesta,ja sam u jerusalemu,a mansaf volim luda sam za nim mi ga nekuhamo u Laban nego obicno a laban (jogurt ko sto si napisala)kuhamo posebno na mesinoj vodi pa u tepsiju stavimo shrak (vrsta hljeba )pa kuhanu rizu,pospemo przenim fasiranim ,pa bademom i snobar(pinjoli)i onda stavimo meso i ponovo prekrijemo ma shrak.
Odakle ti znas za ova jela jel tvoj muz arap i ako jeste odakle je
pozdrav puno

(odgovor članu Azure)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: ARAPSKA KUHINJA
28.2.2008 15:11:57   
Anoniman
e sweetbaby super tema...
meni doduse vecina hrane ne odgovara njihove,il mi ja previse spicey, il stave previse nekih zacine od kojih je meni muka, tek par jela moze da prodje hehehe, al se zato mm guuusi tom hranom, humus mu je beton, cini mi se da nema dana da ga ne jede....
recepti su ti odlicni pa cu i ja probati nesto napraviti od ovoga, mozda bude bolje kad je to napravim user posted image user posted image
mogu li znati gdje ti zivis??


(odgovor članu sweetbaby)
  Neposredna veza do poruke: 13
   RE: ARAPSKA KUHINJA
28.2.2008 15:13:46   
Anoniman
izvini ne vidjeh da si napisala gdje si... moja greska
pozz

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 14
   RE: ARAPSKA KUHINJA
29.2.2008 17:49:23   
sweetbaby
ma sve zavisi iz kojeg si kraja arapske zemlje mi ovdje ne stavljamo puno zacina tako da sva hrana ide osim mluhije ako znas sta je to ne jedem ,pozdrav za qatar

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: ARAPSKA KUHINJA
29.2.2008 18:15:19   
Azure
O evo i mene nakratko. Pozdrav objema. Bas smo se nasle. Zao mi je sto nisam znala za ovu stranicu dok sam bila u Jordanu. Imala sam pravo puno slobodnog vremena i super bi mi bilo da sam razmijenila iskustva sa ostalim forumasicama.

Dino kako ide tvoj posao? CIni mi se da si rekla da se uskoro vracas u Bosnu.

Sweetbaby ma da mensaf pravimo slicno kao i ti. meso u komadima se prokuha u vodi sa soli zatim kad se iskuha prebaci se u leben. hehe uvijek brkam leben i lebene. doda se cini mi se zumance. Moj muz je najvise pravio mensaf sa senine. jeste kiselkasto ali je ukusno. Rizu smo kuhali klasicno s tim sto dodamo safrana. I serviramo isto kao i vi. U veliku siniju poredamo taj tanki hljeb sto izgleda kao palacinke. Pa se onda natopi tim jogurtom u kojem se kuhalo meso. Meso se poreda odozgo i onda smo mi stavljali przene bademe. Mada volim i snobar. Medjutim kus kus nisam nikada probala. Probala sam maglubu sa patlidjanom, melfuf, ovo ostalo sto si nabrojala. Probala sam njihovu pitu.  i jos svasta nesta.

Eto opet mi apetit porastao. hehe




_____________________________

Nasa princeza je rodjena 3.9.2006, a mladja princeza i princ rodili su se 29.12.2009.

(odgovor članu sweetbaby)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: ARAPSKA KUHINJA
1.3.2008 14:21:33   
Anoniman
kod mene sve siuper Azure... user posted image
ne vracam se ubrzo u Bosnu... ne znam kako si ti zakljucila. ja i mm samo haman tek dosli ovdje, ima 7 mjeseci... sad je beba na putu, tako da cemo u Bosnu mozda tek u dec samo da posjetimo familiju...
ja jos uvijek istrazujem arapsku kuhinju...ja sam cula samo mozda za dvije il tri stvari sto je sweetbaby navela dosad hihihi... nekako jos uvijek volim da kuham nase bosanske recepte( kernuvsi od pite, pa do sarme il bos. lonca), pa tudje nisam i zeljna, al uvijek sam spremna za novitete hehe...al ovo sto nam je hanumica napisala zvuci super...ima vremena da sve isprobam user posted image user posted image
pozz vama objema
cmokacha


(odgovor članu Azure)
  Neposredna veza do poruke: 17
   RE: ARAPSKA KUHINJA
1.3.2008 14:42:43   
Azure
Ma cini mi se da si mi jednom rekla da ti se bas tu puno ne dopada i da ces se uskoro vratiti. Ali ne zamjeri mi ako sam pogijesila. Kako rekoh nemam se vremena cesto javiti na forum pa i nisam bas u toku svega o cemu se prica, mada trudim se da pohvatam konce.

Samo ti kuhaj nasa jela, pa neka i oni probaju i vide da i mi imamo dobru kuhinju. Ja sam, koliko sam stigla dok sam bila tamo, kuhala nasa jela i dopala su im se. Mada je i moja svekrva Bosanka i dobro kuha. Ali ja sam uvela i neke novitete.

Mada moram ti reci da neka jela kod njih nisam smjela jesti dok sam dojila jer bi moja Azrica odmah dobila cudnu stolicu, proljevkastu i cudnog mirisa. Tako da nisam smjela jesti homos, i neke njihove kolace. One zalivene ukusne s pistacijama i bademima. Posto se tamo puno pije crni caj zelim ti reci, mada sigurno vec znas, da se ne preporucuje dojiljama, pa tako kontam mozda ni trudnicama. Mozda grijesim provjeri.

I tebi pusica veeeejika.


_____________________________

Nasa princeza je rodjena 3.9.2006, a mladja princeza i princ rodili su se 29.12.2009.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: ARAPSKA KUHINJA
19.8.2008 23:59:52   
suncan_dan
user posted image user posted image user posted image super, hvala na receptima user posted image user posted image user posted image

_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu Azure)
Neposredna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *