|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ciste na UZV-u!
14.2.2010 18:42:25   
mali_baby
Zdravo,

Ja trenutno zivim u USA i skoro smo imali ultrazvuk (20 sedmica). Ja nisam bila svjesna sta ce sve na to ultrazvuku da mjere, npr. bubrege, glavu itd. Sve je bilo normalno tokom ultra zvuka ali na kraju su nam rekli da iako su oni sigurni da je nasa beba ok, beba ima dvije ciste na glavi koje znaju biti sasvim normalne kod beba ali isto tako mogu biti i znak problema. Ali kazu posto sve ostalo kod bebe izgleda normalno ne misle da mogu biti neki problemi. Oni su nama objasnili da u nasim glavama se proizvodi neka tecnost za kicmu i kada se ta tecnost pravi onda se mogu napraviti ti mali baloncici koje oni zovu ciste. Koje vecinom nestanu do 26 sedmice trudnoce a cak ih i odrasli mogu imati a da nikada i ne znaju. Mene je to naravno sve sokiralo jer zadnje sto sam ocekivala da cujem je nesto negativno. Iako su mi rekli da se ne brinem ja se i dalje brinem. Koga kod sam pitala kazu da se tako nesto na nasim prostorima i ne mjeri i da nikada nisu culi za to. Ovjde oni to zovu choroid plexus cist. Molim vas recite mi dali ista znate o tome, cak mi recite ako ste i sigurni da kod vas to nisu mjerili.

Hvala puno!user posted image

< Poruku je uredio Skvo RR -- 18.2.2010 14:56:28 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Molim vas pomozite
14.2.2010 18:50:17   
nikita
Mali baby kao prvo dobro dosla na forum, zelim ti lijepo druzenje s nama,
Mislim da se kod nas to ne mjeri jer nasi ultrazvuci nisu tako suvremeni, a mozda i grijesim , ne znam ...
Ako su ti rekli da te ciste nestanu do 26 tj znaci imas jos 6 tj i vjerojatno ce nestati, znat ces mnogo vise na sljedecoj kontroli..
Znam da se sad brines ali pokusaj misliti pozitivno i uzivaj u trudnoci, 20 tj je taman vrijeme kad se i stomak lijepo vidi i kad beba pocinje jace udarati...
sretno


_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu mali_baby)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Molim vas pomozite
14.2.2010 22:40:23   
Anoniman
Ja sam isla na pregled tj UZ za dawnssindrom, prije toga  uzmu krv pa onda mjere bebi nesta na vratu, sad jel to to o cemu ti pricas ne znam tj ide od glavice pa do vrata to sto oni izmjere....To je otprilike 12 sedmica...U svakom slucaju probaj naci nesto na netu o tome

(odgovor članu nikita)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Molim vas pomozite
14.2.2010 22:46:52   
Visnja RR
to se mjeri i ovdje...na svakom pregledu se mjeri glava, vrat , potkoljenica, pregledaju se bubrezi cini mi se i zeludac (ili jetra) ...eto vec zaboravljam... svi organi se pregledavaju ultrazvucno...ja sam to radila svake 3 sedmice... mada vecina idu jednom mjesecno...
pokusavam da se sejtim ko je na forumu imao slican problem sa tom cistom... jel se moze neko sjetiti?

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Molim vas pomozite
14.2.2010 22:48:01   
dana3
Zivim u Svedskoj.Isto takav UZ radjen je meni u 18-toj sdedmici.
Radi se svim trudnicama koje su starije a prva trudnoca, ili imaju neku kronicnu bolest(dijabetes npr,probleme sa bubrezima, jetrom i da ne nabrajam)
Mjeri s evelicnia organa kao i duzina butne kosti po kojoj odredjuju masu stvari.
Velicina glave, mozga, kolicina plodne vode i na onovu tog nalaza se prati trudnoca dalje.

Analizom plodne vode utvrdjuje se ja mislim downov sindrom kao i na ovaj nacin.
Eto, ovo je sto ja znam


_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Molim vas pomozite
14.2.2010 23:18:30   
putnica
Glupost,bezveze te isprepadali..Naravno da se to mjeri i ovdje,to su mozdane komore koje svi imamo..Povezane sa kicmom,u njima likvor,i imaces ih cijeli zivot,sasvim regularno..Kod beba se to posebno mjeri jer trebaju imati odredjenu velicinu,ako ne,kao i svi drugi organi,moze pokazati da se nesto ne razvija kako treba.Mislim da ti samo nisu objasnili kako treba pa si se bezveze prepala.To ti kaze medicinski radnik,da ne mislis da lupam bezveze.

_____________________________

Najbolje ideje dolaze iz srca..a ti si 9 mj boravio ispod njega..
Djeca nas cine boljim covjekom!
I. 30.07.2009
F. 20.10.2010

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Molim vas pomozite
15.2.2010 3:36:01   
mali_baby
Hvala vam na informacijama. Kako su oni meni objasnili to jesu mjerili te mozdane komore i kako imaju dvije ljeva i desna tu bude tecnost koja inace podrzava nase kicme. Tu treba biti samo tecnost a nekada se desi da ta tecnost napravi neke mjehurice koje oni zovu ciste. Vecinom je to ok, ali nekada zna biti znak za down syndrom. Iako je meni tek 26 godina i nisam veliki rizik za down syndrom ja sam radila i taj test tokom 11 i 17 sedmice trudnoce kada su bebi mjerili nesto iza vrata i uzmali moju krv dva puta. Tu je sve bilo ok, jer je rizik 1/10.400 sto je super. Ali sada kada sam bila 19te sedmice onad su mjerili te komore i rekli kako je moja beba ok, ali opet mi moraju reci da te ciste postoje jer mogu biti neki predznak. Poslje kada sam citala na netu cini mi se da su me dzaba prepali ali opet mi nije lahko jer treba na to cjelu trudnocu misliti a oni su tako bezosjecajni da su mi to rekli a ne misle da vise rade niti jedan ultrazvuk jer i dalje misle da ja nemam veliki rizik.

Hvala vam za odgovore i podrsku jer ja vec nekoliko dana vec ludim.

(odgovor članu putnica)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Molim vas pomozite
15.2.2010 4:48:50   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dana3


Analizom plodne vode utvrdjuje se ja mislim downov sindrom kao i na ovaj nacin.
Eto, ovo je sto ja znam



Ovdje plodnu vodu analiziraju poslije vadjenja krvi i mjerenja vrata ili tog neceha na vratu, tj ako sumnjaju da taj prvi nalaz nije ok, barem su meni tako objasnili kad sma zavrsila sa prvim pregledom....

(odgovor članu dana3)
  Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Molim vas pomozite
15.2.2010 14:27:21   
samedi
to sto mjere iza vrata se zove nuhalni nabor i sluzi bas za prognozu vjerovatnoce za downov sindrom(barem se ja tako sjecam da mi je doktor objasnio)

nemoj se brinuti,mali baby,da su doktori imali ikakvog razloga da nesto sumnjaju narucili bi te opet na UZ ili prije na kontrolu. ne razumijem zasto su ti uopste ista govorili user posted image zelim ti ugodan ostatak trudnoce,opusti se i uzivaj user posted image


_____________________________

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 9
   Ciste na UZV-u!
15.2.2010 21:58:07   
D_K
Draga trudnice,

moja drugarica (kumova zena) je citavu drugu trudnocu prelezala jer je imala kontrakcije. Pri kraju trudnoce joj je jedna nasa doktorica rekla da je jedna komora u mozgu djeteta malo manja i da ce najvjerovatnije dijete biti zaostalo u razvoju. Bukvalno tako - nakon ultrazvuka ih je zovnula i tako im rekla.
Sreca je da su oni imali veza pa se ona pregledala kod Mehmedbasica, u Plavoj klinici i na kraju su isli u Beograd kod jednog starog profesora i svi su im rekli da je velicina te komore u granicama normale. Kao i sve ostalo i te komore su kod nekih bebica vece a kod nekih manje i to se do poroda sve ustabili. Hvala Bogu tako je i bilo i bebic je ko bombona - pametan, lijepo napreduje, ma za pozeljeti..
Ako imas mogucnosti pokusaj da zakazes pregled jos kod nekoga jer ti i ta sikiracija moze jako naskoditi. Sa nadom da ce i kod tebe biti lazna uzbuna, puno te pozdravljam...

< Poruku je uredio Skvo RR -- 18.2.2010 14:56:53 >


_____________________________

Onaj pogled :))))

(odgovor članu mali_baby)
Neposredna veza do poruke: 10
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *