|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Trudnoca i kucni ljubimci
25.5.2008 18:13:47   
kvik
ja sam u 25 sedmici trudnoće i trudnoća mi protiče super.Neki dan sam pročitala na intrenetu o toksoplazmozi, a kako moja mama ima macu -perzijanerku koja je kod nas već 9 godina počela me hvatati panika. Pregledala sam sve stranice na tu temu,i od tada nemam mira.Iako ne živim s macom u stanu često idem mami.Ne diram macinu kakicu i perem ruke, ali nakon tako strašnih tekstova toliko se prepadnem da me oblije znoj , pa čak i stomak zaboli. I moja se bebica uznemiri. Molim vas smirite me malo,jer je sad kasno za bilo kakve testove,odnosno šta bi i da, ne do bog, saznam nešto loše. Molim vas pomagajte!user posted image

< Poruku je uredio dina RR -- 25.5.2008 18:51:31 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
25.5.2008 19:03:54   
ewica
Toksoplazmozu mozes dobiti ne samo od macke-nego i preko nedovoljno kuvanog mesa ili neopranog voca. Macka prenosi toksoplazmozu svojim izmetom-dakle ako nisi u trudnoci cistila macin toalet-ne brini.
Nije kasno za testove-jednostavni test krvi na antitijela IgG i IgM daju odgovor da li si bolovala od te bolesti ( sto znaci da si imuna vec) ili nisi i ako si trenutno bolesna-da li je to svjeza ili stara infekcija.
Po principu svaka trudnica trebali bi na pocetku trudnoce da se testira na toksoplazmozu, medjutim ne vjerujem da ljekari upucuju tako masovno na taj test.
Toksoplazmoza u trudnoci se moze leciti, postoji antibiotik koji ublazava bolest i sprijevaca da se ona prenesa na plod.
Simptomi toksp. su slicni prehladi ili gripu.
Kvik, na tvom mjestu ne bih brinula.
sama imam macku kuci, oduvijek imam kuci macu-i nista, cak nisam ni prolazila do sada tu bolest.

(odgovor članu kvik)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
25.5.2008 22:42:08   
Adana

Macka prenosi toksoplazmozu svojim izmetom-dakle ako nisi u trudnoci cistila macin toalet-ne brini.


Kvik, na tvom mjestu ne bih brinula.
sama imam macku kuci, oduvijek imam kuci macu-i nista, cak nisam ni prolazila do sada tu bolest.


potpisujem...

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
25.5.2008 22:45:50   
zdenka
Kvik, mislim da ti više štete kojekakvi tekstovi na netu, nego maca....i ja imam čak dvije, i nisam primjetila da sam do sada bolovala....znam jednu susjedu, ona je imala toksoplazmozu, i duuugo su se liječili i ona i muž da bi ona uopće mogla zanijeti....zato, ne sekiraj se....

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
27.5.2008 14:31:29   
malecka60
Drage moje! Imam i ja jednu sumnju sto se tice kucnih ljubimaca. Ja imam malu papigicu - tigricu. I jedno vece smo izasli sa prijeteljima, pricali smo nesto u vezi kucnih ljubimaca i onako smo spomenuli da imamo pticu. Oni su nam rekli ovako: kad je prijeteljica bila u Zagrebu, ljekar je pitao da li ima kucnog ljubimca. Ona je rekla da ima pticu. Na njen odgovor, on je rekao da je se odmah rijesi, da je da nekom ili tako, jer nesto prouzrokuje. Nije mi znala reci sta, jer je to davno bilo prije 20 godina, samo da nije zdravo imati je kod sebe. Ja sam pitala i svog ljekara i kaze da nema nikakve veze s tim i da se ne brinem. user posted image
Ako neko zna nesto o ovome, molim da napise.


(odgovor članu zdenka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
18.6.2008 22:10:57   
Emina*
Malecka , sorry tek sad vidjeh za pticu, a ne macku user posted image
Evo link za kanarinca, i vidis da nije nista strasno,
samo treba drzati higijenu i to je to...


http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=80#answer_8


Čula sam da kanarinci i ostale sitne pernate životinje mogu trudnicu da zaraze nekim virusima?
Svakodnevno čistite i perite kaveze u kojima žive sitne pernate životinje kao iona mesta na kojima obavljaju nuždu. Na taj način ne samo da ćete sprečiti nastanak i širenje zaraze nego ćete pokazati i brigu i ljubav svojim ljubimcima.


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu malecka60)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
12.7.2010 13:07:04   
Skvo RR
PRENOSENJE POSTOVA

IZVORNA PORUKA: bebac bucko

Kako da se ponašate kada imate mačku, a planirate trudnoću?
Ukoliko vam je ljubimac mačka, moguće je prenošenje toksoplazmoze. Ta bolest predstavlja potencijalno veliki rizik za vašu bebu, sa veoma ozbiljnim posledicama. Obavezno obavestite vašeg doktora da planirate trudnoću i da imate mačku u kući.
Kako se prenosi infekcija?
Infekcija se prenosi preko mačjeg izmeta. Kod dvorišnih mačaka postoji daleko veća mogućnost da budu zaražene toksoplazmozom od sobnih. Inače, one se zaraze putem sirovog mesa ili nekuvanog mleka. Tada se u crevima mačke razvija pomenuti parazit i putem izmeta izbacuje veliki broj jajašaca, koja su zarazna za ljude. Na taj način zaraza može da se prenese i na druge životinje.
Da li prethodni kontakt sa ovom zarazom može da bude štetan?
Ako je žena imuna na toksoplazmozu pre trudnoće, onda nema opasnosti za bebu. Oko 10-15 odsto žena je steklo imunitet na toksoplazmozu (posebno ako su duže vreme držale mačku u kući), što znači da su prethodno bile zaražene i da su se stvorila antitela protiv ovog parazita. Imunitet je, praktično, doživotan. U protivnom, dobar savet je da u toku trudnoće ili neposredno pre nje ne dovodite novu mačku u kuću.
Da li žena može da bude zaražena ovim parazitom pre trudnoće, a da to ne zna?
Akutna faza zaraze protiče kao viroza ili oblik gripa, pa tako veliki broj ljudi i ne zna da je imao toksoplazmozu. Ukoliko se pre planirane trudnoće otkrije akutna faza, što znači da je bolest  nastala neposredno ili u toku ispitivanja, onda se daju makrolidni antibiotici kao što je Klaritromicin.
Koliki je rizik za trudnoću ako se dobije toksoplazmoza?
Ukoliko majka oboli od ove bolesti između 10. i 24. nedelje gestacije, tada rizik od ozbiljnijih problema za novorođenče iznosi od pet do šest odsto.
Koje su najčešće posledice toksoplazmoze u trudnoći?
Nažalost, one su veoma ozbiljne. Da krenemo od najlakših, kao što je mala porođajna težina, prevremeni porođaj, žutica i groznica, pa do težih, kao što su abnormalnosti mrežnjače oka, slepilo, mentalna retardacija, promena dimenzija glave, konvulzije i kalcifikacija mozga.
Kolika je opasnost od ove zaraze u trećem trimestru trudnoće?
U poslednja tri meseca trudnoće, opasnost od infekcije je značajna. Sa druge strane, opasnost od oštećenja fetusa je mala, jer su svi organi već razvijeni, što je povoljna okolnost.
Gde je najveća izloženost mačjem izmetu?
Obično je to u bašti, gde mačka zakopava svoj izmet, ili kada menjate njeno leglo. Čak i prašina iz njenog legla može da sadrži uzročnike ove bolesti.
Kojih uputstava se treba pridržavati i šta preduzeti da bi trudnoća prošla bezbedno?
Ako imate mačku i planirate trudnoću, onda bi bilo neophodno da uradite imunološke testove na toksoplazmozu. Testovi se rade iz uzorka krvi.
Koje mere zaštite treba preduzeti?
Ukoliko sređujete vrt ili baštu, obavezno koristite zaštitne rukavice. Promenu prostirke i sređivanje mačjeg legla prepustite nekom od ukućana. Kada se porodite, ne ostavljajte mačku samu sa bebom bez vašeg nadzora!

Šta se događa kada imate psa, a trudni ste?
Uopšteno gledajući, držanje psa ne predstavlja zdravstveni rizik za vas i razvoj vaše bebe tokom cele trudnoće.
Može da bude neugodno ako imate velikog psa koji, igrajući se, može da skoči na vaš stomak dok sedite ili ležite. Ako ima takve navike, počnite da ga prevaspitavate da to više ne čini, pre nego što ostanete u drugom stanju ili od samog početka vaše trudnoće.

Da li postoji opasnost  za trudnoću ukoliko je kućni ljubimac ptica?
Ptice mogu da budu zaražene hlamidijom, parazitima, virusima i još nekim bakterijama. Ukoliko je ptica zdrava, što znači da je veterinar izvršio sva ispitivanja, onda možete da budete bezbrižni. Ako bilo šta radite sa pticom ili kavezom, obavezno operite ruke sapunom i toplom vodom. Najbolje bi bilo da čišćenje kaveza prepustite nekom od ukućana.




IZVORNA PORUKA: taurus

mislim da bi se na ovoj temi trudnice takođe trebale upozoriti na rizik od toksoplazme čiju su nosioci isključivo mačke a toksoplazma je pogubna za fetususer posted image user posted image user posted image user posted image



IZVORNA PORUKA: Nana84

Ja ću samo nešto dodati za toksoplazmu:
toksoplazmom se može zaraziti od neopranog voća, povrća, sirovog mesa (čak i u slučaju da nakon što izrežete sirovo meso nožem i takav nož ne operete pa ga koristite za rezanje druge hrane) i može od izmeta mačke i to ako dođete u direktan kontakt sa njenim izmetom i to uneset_e u usta sa neopranih ruku.
Međutim, ukoliko je neko imao mačku otprilike godinu dana prije trudnoće, u organizmu trudnice se razviju antitijela na toksoplazmu tako da vas vaš ljubimac zapravo zaštiti od te bolesti. Bitno je da je maca zdrava i uredno očišćena od svih parazita i onda problema nema. Kod čišćenja njenog wc-a treba koristiti rukavice ili to prepustiti drugoj osobi za vrijeme trudnoće.



IZVORNA PORUKA: bebac bucko

da li kucni ljubimac moze da osjeti trudnocu?
Oni mogu da shvate da se „nešto dešava“ ako im se promeni dnevna rutina ako ne idu onoliko puta u šetnju koliko su navikli, ako se preskoče vaša zajednička do sada uobičajena istrčavanja, ako vas sve češće viđaju na kauču i ako vas članovi porodice tretiraju drugačije nego obično. Iako ste trudni i imate ekstra briga, nemojte da zaboravite na svog ljubimca – i njemu i vama će prijati maženje (naučno je dokazano da maženje pseće ili mačije dlake ukmanjuje stres).
user posted image


< Poruku je uredio Skvo RR -- 12.7.2010 13:12:26 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
23.11.2010 11:35:47   
palachinken
Nađoh ovu temu pa da podijelim svoje iskustvo s vama:
ja imam mačka, kojeg stvarno ne bih zeljela "otpremiti" dok je trudnoce. Informisala sam se o toksoplazimi koliko je moguće preko interneta, ali ne one rekla-kazala tekstove, nego neke stručnije sa činjenicama. Muž će se brinuti o mačku i pijesku dok nam je trudnoće, a ako Bog da kad bebica dođe osiguraćemo je maksimalno, svakako nikad nije bez nadzora.
Elem, raspitivala sam se: mačka se može testirati na tokso na veterinarsko faluktetu u sarajevu, odnese se uzorak stolice. Ja cu se također testirati u bolnici, samo za taj test (TORCH, odnosno samo T od torch :)) treba redom: nalaz ginekologa,  uputnica porodičnog doktora pa onda u bolnicu.
Ali...ja imam nalaz privatnog ginekologa koji ovi u albulantama ne priznaju. A kad sam otisla u polikliniku,drzavnom ginekologu, on me ismijao, jer ne daju oni tek tako preventivno nalaze, trebaš se razbolit pa onda..izgleda - jer je TORCH bez uputnice 200km a sa uputnicom 19.
Na svu srecu imam neku štelu pa sam nabavila uputnicu. Sad molim Boga da imam antitijela, tj. da sam imuna na toxo, pa da mačak, beba i ja možemo da se druzimo :)


_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
23.11.2010 13:24:06   
shpagica
Palachinken, cestitam na trudnoci i zelim ti najbolju varijantu - da je macak zdrav ali i da si ti bez antitijela. Bez obzira na nekad eventualno prebolovanu toksoplazmozu, mislim da niko ne moze garantovati da se ne moze desiti re-infekcija.

Muz neka mijenja pijesak, dobro termicki obradi crveno meso koje konzumirate u hrani i mislim da ce biti dovoljno user posted image

Sretno!

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
23.11.2010 13:35:41   
palachinken
Ja se nadam da ce sve biti u redu. Šanse za zarazu su na kraju krajeva, veće od nepranog mesa ili nedovoljno termički obrađenog voća. Gora je borba sa okolinom, jer svi odjednom imaju mišljenje o svemu, a meni hormoni poremetili prag tolerancije :) U svakom slučaju, nisam ni prva i posljednja trudnica sa kućnom macom.

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
18.2.2013 17:49:14   
dandi84
Drage buduće mame i mame nadam se da na forumu ima neka koja kao i ja ima mačka ili mačku....
Danas sam pročitaala opasnosti od toksoplazmoze i po trudnicu i po plod...Ostala sam bez teksta stvarno user posted image user posted image user posted image ..Ja planiram trudnoću i radimo na tome i sad ovo oko tog virusa....Šta da uradim, popričam sa veterinarom i ginekologom...Kako da se zastitim i postoji li mogućnost zastite i kad da se testiram....Mačka ne dam nikome user posted image baš sam vezana za njega...
Ako ima neka forumašica koja ima slično iskustvo neka piše sta je radila i kad....

_____________________________

Život nam vraća ono što mi drugima dajemo....

15.07.2012. god -missed ab. (8 ned+4)

28.12.2013. god -ugledali smo user posted image

29.08. 2014. god. - rođen N, mamino žuto pile...

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
18.2.2013 17:57:02   
animagical
imala je forumasica palachinken macka, posalji joj pp

(odgovor članu dandi84)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
18.2.2013 18:05:31   
dandi84
Hvala šaljem i pitam....Ne znam jel aktivna...Bas sam se prepala....user posted image

_____________________________

Život nam vraća ono što mi drugima dajemo....

15.07.2012. god -missed ab. (8 ned+4)

28.12.2013. god -ugledali smo user posted image

29.08. 2014. god. - rođen N, mamino žuto pile...

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
21.2.2013 23:16:19   
didii
Evo ja imam macka Sijamca koji je cijelu moju trudnocu proveo uz mene, on je vise kucni macak ali ide cesto i vani jer tamo obavlja nuzdu...Ja sam mu samo prala sapice kad hoce uci u kucu i to samo ako su prljave user posted image
Spavao je samnom izlezavao se gdje i ja...ali nisam imala nikakvih problema... Da naglasim s mackama i ostalim zivotinjicama sam u kontaktu cio zivot i nisam jedna od onih koja trci prati ruke cim dodirne zivotinju i mozda je to razlog sto nisam imala problema u trudnoci, mozda sam jednostavno stekla neki imunitet...
A moja doktorica nije se osvrtala na to sto imam kucnog ljubimca

_____________________________

"Ljepota je ... kad oko na ovome svijetu iznova otkrije ono što um već po sebi zna."

(odgovor članu dandi84)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
21.2.2013 23:42:21   
mala_sa

IZVORNA PORUKA: dandi84

Drage buduće mame i mame nadam se da na forumu ima neka koja kao i ja ima mačka ili mačku....
Danas sam pročitaala opasnosti od toksoplazmoze i po trudnicu i po plod...Ostala sam bez teksta stvarno user posted image user posted image user posted image ..Ja planiram trudnoću i radimo na tome i sad ovo oko tog virusa....Šta da uradim, popričam sa veterinarom i ginekologom...Kako da se zastitim i postoji li mogućnost zastite i kad da se testiram....Mačka ne dam nikome user posted image baš sam vezana za njega...
Ako ima neka forumašica koja ima slično iskustvo neka piše sta je radila i kad....


Na toksoplazozu se mozes testirati u bilo koje vrijeme; najbolje ti je vec sad da znas na cemu si prije trudnoce. Ako si pozitivna onda je sve ok, znaci da imas trajni imunitet. Ali ako si negativna, onda je problem ciscenje pijeska i izbacivanje macijeg izmeta; jer se toksoplazoza nalazi samo u macijem izmetu. Zato, ako mozete dogovorite se da tm cisti oko mace i normalno nece biti problema.

_____________________________

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu dandi84)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
22.2.2013 7:15:30   
dandi84
mala_sa pa onda neće biti problema....Što se tiče čišćenja to mm već radi....Tražiću od ginekologa čim prvi put odem na pregled da mi da upute da vadim krv i da se testiram....Pa nisam ni ja jedina buduća trudnica koja drži mačku u kući....Mislim da ih ima na stotine...Da mi  je user posted image  onda bi lako za user posted image  (mog lava)....Riješila bi već nešto....user posted image

_____________________________

Život nam vraća ono što mi drugima dajemo....

15.07.2012. god -missed ab. (8 ned+4)

28.12.2013. god -ugledali smo user posted image

29.08. 2014. god. - rođen N, mamino žuto pile...

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
22.2.2013 8:58:25   
novi kolacic

IZVORNA PORUKA: dandi84

Drage buduće mame i mame nadam se da na forumu ima neka koja kao i ja ima mačka ili mačku....
Danas sam pročitaala opasnosti od toksoplazmoze i po trudnicu i po plod...Ostala sam bez teksta stvarno user posted image user posted image user posted image ..Ja planiram trudnoću i radimo na tome i sad ovo oko tog virusa....Šta da uradim, popričam sa veterinarom i ginekologom...Kako da se zastitim i postoji li mogućnost zastite i kad da se testiram....Mačka ne dam nikome user posted image baš sam vezana za njega...
Ako ima neka forumašica koja ima slično iskustvo neka piše sta je radila i kad....

ti ako imas macku prije trudnoce si NAJVJEROVATNIJE zasticena jer nosis uzrocnika toksoplazmu gondii (cini mi se da se tako zove) u sebi i vec razvijena antitijela. Vec si razvila otpornost. A ako nisi, dovoljno je da ne cistis macin WC jer se uzrocnik tako izlucuje u sredinu. Ja sam nedavno bila trudna i moja mama ima dvije macke. Jedino sam se trudila da ih ne mazim, mada sam i to radila manje no inace. Naravno, racunam da sam i ja otporna jer citav zivot sam u dodiru sa mackama.

(odgovor članu dandi84)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
22.2.2013 9:09:10   
novi kolacic
Trudnoća i mačke – Toksoplazmoza

Toksoplazmoza je zarazna bolest izazvana mikroorganizmom Toxoplazma gondii. Tim se parazitom iz porodice protozoa mogu zaraziti kućni ljubimci, najčešće mačke, a preko njih i ljudi.

Zaraza se prenosi putem sirovog mesa i fekalija. Simptomi bolesti su bezazleni – kod ljudi i životinja nalik su bezazlenoj prehladi. No, toksoplazmoza je vrlo opasna za trudnice, jer može naškoditi nerođenom djetetu. U slučaju zaraze tijekom trudnoće, rizik kongenitalne toksoplazmoze, odnosno zaraze ploda je 30-40 posto. Najveći je rizik tijekom trećeg tromjesečja trudnoće – oko 70 posto, a najniži na početku – 15 posto. Infekcija toksoplazmozom može uzrokovati pobačaj, prerani porod, zastoj u rastu, sljepoću, sindrom hidrocefalusa, oštećenje mozga, epilepsiju i gluhoću. Stoga je važno znati što poduzeti kako bi se rizik od te zarazne bolesti sveo na minimum.

1. Provesti testiranje
Ukoliko sumnjate da ste zaraženi toksoplazmozom ili da ste je preboljeli, najbolje se testirati kod liječnika. Dobro je testirati i mačku, jer one rijetko pokazuju znakove infekcije. Test na toksplazmozu izvodi se kod veterinara i to preko izmeta i krvi životinje.

2. Držati mačku u kući
Toksplazmoza je bolest koja se prenosi putem sirovog mesa i fekalija, pa je veća vjerojatnost da će je vaša ljubimica «pokupiti» vani, «gosteći» se raznim «poslasticama». Tijekom trudnoće, nemojte uzimati u kuću mačke s ulice zbog rizika od zaraze.

3. Kuhati hranu
Hrana za kućne ljubimce, kao i za sve ukućane, trebala bi biti dobro skuhana. To se posebno odnosi na meso i jaja koje nikako ne bi trebalo konzumirati sirove. Ne zaboravite da su suhomesnati proizvodi najčešće pripravci sirovog mesa!

4. Temeljito prati namirnice
To se posebno odnosi na pranje voća i povrća, koje je moglo doći u dodir s mačjim izmetom. Dobro oprati sav pribor korišten kod pripreme hrane.

5. Temeljito prati ruke
Posebno obratiti pažnju na pranje ruku nakon pripreme mesa, kao i nakon rada u vrtu, gdje se nehotice moglo doći u dodir s mačjim izmetom

6. Ne dirati «mačji zahod»
Trudnica ne bi, ako je ikako moguće, trebala čistiti kutiju s pijeskom u koju mačka obavlja nuždu. Ako se to ne može izbjeći, trebala bi svakako nositi gumene rukavice.

Ukoliko ste «stara» vlasnica mačke, moguće je da ste bolest i ne znajući preboljeli. U tom je slučaju vaše tijelo razvilo imunitet, pa rizik zaraze ne postoji. Važno je naglasiti da se u trudnoći NE MORATE odreći svog kućnog ljubimca. Držeći se gore navedenih savjeta, trudnica bez straha može živjeti s mačkom i uživati u svemu lijepom što joj mačka može pružiti.


Najvaznije je paziti na standardne higijenske mjere koje bi se i inace trebale provoditi. To znaci prati ruke iza svakog kontakta s macjim zahodom koji treba redovito cistiti. Po mogucnosti cicscenje zahoda bi trebao obavljati koji drugi clan obitelji, ne trudnica. Prati ruke uvijek ako se dira sirovo meso prije nego sto ce se dirati hrana koja se jede sirova. Ruke se nikada ne smiju prati tamo gdje se priprema hrana. Gledam ponekad u nasim mesnicama kako mesari prvo barataju s friskim sirovim mesom, a onda mrtvo hladno posluzuju dalje nareske, dakle hranu koja se ne obraduje vise termicki. I nikom nista. To je strogo zabranjeno i svuda bi trebala postojati odvojena prodajna mjesta i razliciti ljudi koji posluzuju sirovo meso i nareske odnosno ono sto se ne kuha prije konzumacije, ali to nazalost cesto nije slucaj.
Uostalom vecina nas koji smo od djetinjstva po rukama povlacili razno razne macke gotovo sigurno smo preboljeli toksoplazmozu i stekli otpornost.

Kada se treba donjeti odluka o potencijalnoj opasnosti od mace koja je prakticki zanemariva kod kucnih maca uz provodenje osnovnih higijenskih mjera i znanstveno dokazane koristi od macaka za zdravlje i psihomotorni razvoj djeteta, mislim da tu uopce nema dileme. Sama sam se uvjerila nekoliko puta u krugu mojih prijatelja da su djeca koja su u kuci imala kucne ljubimce jako rano i prohodala i progovorila od silne zelje da komuniciraju sa svojim ljubimcima. Isto tako je dokazano da djeca koja zive s mackama imaju puno rjede alergijske reakcije

nadoh negdje tekst...

(odgovor članu dandi84)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
22.2.2013 12:34:35   
dandi84
Pročitala sm ovo negdje...U svakom slučaju hvala na informacijama...Mačka imam već pola godine a i kod roditelja dok sam bila imali smo svako malo neku novu mačku jer su stare bježale čim se počnu ganjati sa mačorima a ja bila uporna pa dovodila nove....user posted image user posted image user posted image Ne znam nosim li taj virus već u sebi odnosno dal sam otporna al u svakom slucaju kad budem user posted image radiću testove....

_____________________________

Život nam vraća ono što mi drugima dajemo....

15.07.2012. god -missed ab. (8 ned+4)

28.12.2013. god -ugledali smo user posted image

29.08. 2014. god. - rođen N, mamino žuto pile...

(odgovor članu novi kolacic)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
24.8.2013 17:22:07   
bubica_
pozz svimaa.. neznam da li ima gdje o ovome da pise .. da li se kome pas poceo cudno ponasati na pocetku trudnoce??tj. da li ste i pocemu mogli primjetiti da on to predosjeca ???

(odgovor članu dandi84)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Trudnoca i kucni ljubimci
16.9.2013 18:48:40   
Tackica.
Bubice, nemam psa al imam macka.. Poceo se ponasati cudno i prije nego sam saznala za trudnocu... Samo me je njuskao i lizao, gurao mi njusku ispod pazuhauser posted image . Bilo nam je presmijesno tako da se nismo obazirali sta bi to moglo znaciti. Al ocigledno da oni osjete drugaciji miris ili kad se nesto desava u tvom organizmu.

(odgovor članu bubica_)
Neposredna veza do poruke: 21
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *