Hanady RR
|
ja staltko od višanja radim godinama na isti način i ne mjenjam jer niko ne smatra da trebam a sve se pojede... kod mene dodouše manje u štrudlama koliko na sladoledu al opet dobro je i u štrudle... elem ispučiš višnje ( što znači košpice skloniš ) u veliku šerpu staviš višnje ispučene i izvagane, koliko višanja koligramima toliko šećera u kilama znači 1:1 i promješaš...ostaviš da prenoći a mješaša par puta između da se šećer otopi, sok puste... onda sutradan u šerpu staviš i kuhaš... ja uglavnom kuham po 3 kg ...u onoj šerpi 5 litara... ''baca'' puno prska pa je ovako bolje... kad prokuha kuhaš 15-tak minuta... onda procjediš...pa višnje vratiš opet sa još jedno pola kile šećera do 800 gr najviše na ove 3 kile... kuhaš da otopi i kad prokuha još 10-tak minuta skuhaš.. pa fino u vruće tegle vruće višnje slažeš, poklopiš i okreneš naopako da ohladi... a onaj sok... na šporet opet, u njega možeš a i ne moraš jedna limuntos na dva litra otprilike staviti...ja bez limuntosa radim... dodoam još kilo šećera na ove tri kile, kuham oko 20 -25 minuta pa u vruće flaše, vruć sok sipam i ohladim... ovaj sok se sa vodom razblažuje, moji ga vole jako... i da znaš od 10 kg višanja 4 do 5 tegli onih od 750 grama slatka imaš a soka i do 10 litara ako ti je višnja sočna...a sočen su one krupne velike tamnije :)
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.'' H- 25.6.2006 F-12.2.2009
|