leona81
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: leona81 pa eto kod nas je poznato to jednom carski, uvijek carski...a nidje veze, niti je potreba, nego je valjda njima tako lakse Ukoliko ne prodje dvije godine od CR, kod drugog poroda ako bi išao prirodno postoji realna opasnost od puknuća maternice. Naime, za vrijeme trudova, maternica se grči. A na toj maternici je veliiiiiiii šav. kod mene je vec proslo 2 godine i 4 mj, i kad sam pitala dr za planiranje trudnoce, rekla mi je da sacekam bar 4 godine. jasno mi je da postoji rizik, kao i sto postoji rizik kada dijete ide na zadak, ali mnoga se djeca okrenu u posljednji trenutak, a carski se radi prije termina Ja sam se nadala, a i moj ginekolog da bi se moglo desiti čudo i da se bebara okrene. Išla sam na kontrole svaka tri dana. U 39 sedmici mi je rekao: Bebe se znaju okrenuti u zadnji čas, ali ova se neće okrenuti. Porodio me je u 40-toj sedmici. Pratio je zrelost posteljice i ostale parametre. Tek kad je napravljen carski rez vidjeli su da je pupčanica bila oko vrata, dugo joj je bio kao rajf ocrtan na glavi, kuda je isla pupčanica. Majci moje prijateljice su prije nekih 30-tak godina pokušali okrenuti bebu ručnim zahvatom, isto tako ne znajući da je pupčanica omotana oko vrata, došlo je do kidanja pupčanice i dijete je mrtvorodjeno. isto kao i kod mene, ali ja vjerujem da mi termin nije bio 21.11 nego kasnije jer znam tacno dan i sat kad sam zatrudnila, a carski je radjen 17.11...moja mama se porodila prirodno, sestra isla na zadak i rodila je normalno, jest da su je izrezali ali rodila je prirodno...meni je dr rekao da je mnogo veci rizik za dijete da idemo prirodno i naravno da sam ga poslusala, ali voljela bih da drugi put ne idu na tu pricu - bojimo se da ti ne pukne rez ili sl...svakako ne planiram jos drugo dijete ali kad bude, razlika ce biti najmanja 4 god, aBd:)