|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Matične ćelije - Seracell
23.7.2012 14:17:50   
Visnja RR
Sačuvajte matične ćelije Vaših najdražih u njemačkom biomedicinskom centru Seracell!


Dragi budući roditelji,

Sa zadovoljstvom Vas želimo obavjestiti da je Njemački biomedicinski centar Seracell sa svojim partnerom CORD iPS-om prije par mjeseci počeo da pruža usluge krioprezervacije matičnih ćelija i na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Njemački biomedicinski centar Seracell je specijalizovan od 2002. godine u polju obrade matičnih ćelija i njihovog skladištenja. Kompanija je razvila procese i sisteme kvaliteta kao i najmodernije proizvodne objekte za obradu i transplantaciju matičnih ćelija. Kao certifikovana banka za matične ćelije Seracell radi na osnovu najviših standarda kvaliteta (EU GMP standard).

Želimo napomenuti i činjenicu da pored certifikovane banke matičnih ćelija Seracell posjeduje i višegodišnje iskustvo u pripremi matičnih ćelija za liječenje i iza sebe ima više od 1.000 transplantacija.

ZAŠTO JE SERACELL DRUGAČIJI?
Trenutno u BiH posluje više predstavnika banaka matičnih ćelija. Međutim, postavlja se pitanje koja će pružiti najbolju uslugu i koja će najrigoroznije sprovesti neophodne kontrole kvaliteta kako bi uzorak matičnih ćelija bio upotrebljiv nakon višegodišnjeg čuvanja.
Seracell-a nije samo banka matičnih ćelija već predstavlja biomedicinski centar unutar kojeg se vrši analiziranje, obrada kao i priprema matičnih ćelija za samo liječeneje, a zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom Rostock vrše istraživanja i unaprjeđivanja terapijske upotrebe matičnih ćelija.

Jedna od najveći prednosti ovog centra je što radi u skladu sa GMP standardom i njemačkim zakonima, kao i što posjeduje ogromno iskustvo u samom procesu liječenja matičnim ćelijama.

Za maksimalnu sigurnost prikupljanja i transporta krvi iz pupčanika Seracell je razvio vlastiti set za uzorak koji bilježi i reguliše temperaturu za vrijeme transporta od bolnice do laboratorija. Ovaj set sadrži temperaturni logger za mjerenje i memorisanje temperature tako da se uslovi transporta matičnih ćelija potpuno i stalno nadziru i kontrolišu.

Još jedna od odlika Seracell-a jeste i to što čuva svu krv iz pupčanika tj.ne vrši separaciju matičnih ćelija prije krioprezervacije već tek prilikom pripreme samih za terapiju jer posjeduje sopstvene laboratorije u kojima se uzorci pripremaju za samo liječenje.

Naime, separacijom dolazi do gubitka dijela matičnih ćelija, kao i njihovog kvaliteta jer samom izolacijom i prirodno okruženje u kojem se nalaze matične ćelije biva u potpunosti promijenjeno.

Zašto je važan GMP standard?

Njemački GMP standard je apsolutni garant kvaliteta pripreme i obrade matičnih ćelija.
I ono što je najvažnije - ukoliko se matične ćelije ne uskladište prema GMP standardu gubi se svaka mogućnost njihovog korišćenja u GMP bolnicama.

Šta to konkretno znači?
Bolnice koje rade u skladu sa GMP standardom NE SMIJU prihvatati uzorke matičnih ćelija, ukoliko one nisu sačuvane po GMP standardu, radi liječenja pacijenata. Jednostavno, bolnice ne smiju na sebe preuzeti odgovornost zbog neadekvatnog krioprezerviranja uzorka matičnih ćelija.

Uređene zemlje EU, na prvom mjestu Njemačka, zabranjuju čuvanje matičnih ćelija svoje novorođenčadi u bankama koje ne poseduju GMP standard. Na taj način štite roditelje i njihovu djecu od eventualnog uništavanja dragocenih matičnih ćelija, usljed neadekvatne krioprezervacije.

Zašto je važan njemački zakon?

U Njemačkoj se ekstremna pažnja pridaje bezbijednosti biomedicinskog materijala. U slučaju čuvanja matičnih ćelija, rigorozne kontrole se obavljaju na mjesečnom nivou od strane državnih institucija. Zakon je toliko rigorozan da matične ćelije Vašeg djeteta ne može dobiti čak ni Vaš lični ljekar, već isključivo Vi ili Vaše dijete kada postane punoljetno.

Zašto je važno iskustvo u radu sa matičnim ćelijama?

Više od deset godina iskustva u radu sa matičnim ćelijama i njihovoj pripremi za transplantacije nesumnjivi su garant kvaliteta.

Naše medicinsko osoblje se već godinama susreće sa velikim izazovima adekvatne pripreme transplanata za uspješno liječenje matičnim ćelijama. Samo oni koji se bave procesom liječenja matičnim ćelijama znaju koliki je stepen odgovornosti potreban da bi se pomoglo pacijentu. Bez takvog iskustva i odgovornosti nema ni adekvatne krioprezervacije, kao osnova i prvog koraka neophodnog za buduće liječenje. I zato stručnjaci našeg biomedicinskog centra predstavljaju lidere koji postavljaju nove standarde u oblasti bioinženjeringa matičnih ćelija.



CORD iPS team Vam stoji na rasplaganju


+387 62 005 002

+387 70 310 515

+387 33 789 500

www.seracell.ba

info@seracell.ba


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Matične ćelije - Seracell
1.8.2012 20:51:27   
Shejna
E sad znam i ko je treći u priči oko matičnih ćelija!
I sad sam zbunjena!!!!!!!!!
Nije uopće bilo upitno za koga da se odlučim između Cryo Save i FH. Veliku prednost je imao Cryo.
A šta sada??????
Seracell me nekako na prvu kartu kupio.

Zbunio me je ovaj dio:

Seracell-ova najveća prednost je što radi u skladu sa njemačkim GMP standardom i zakonima, kao i što posjeduje ogromno iskustvo u samom procesu liječenja matičnim ćelijama.

Zašto je važan GMP standard?

Njemački GMP standard je apsolutni garant kvaliteta pripreme i obrade matičnih ćelija.
I ono što je najvažnije - ukoliko se matične ćelije ne uskladište prema GMP standardu gubi se svaka mogućnost njihovog korištenja u GMP bolnicama.

Šta to konkretno znači?
Bolnice koje rade u skladu sa GMP standardom NE SMIJU prihvatati uzorke matičnih ćelija, ukoliko one nisu sačuvane po GMP standardu, radi liječenja pacijenata. Jednostavno, bolnice ne smijju na sebe preuzeti odgovornost zbog neadekvatnog krioprezerviranja uzorka matičnih ćelija.

Uređene zemlje EU, na prvom mestu Njemačka, zabranjuju čuvanje matičnih ćelija svoje novorođenčadi u bankama koje ne poseduju GMP standard. Na taj način štite roditelje i njihovu djecu od eventualnog uništavanja dragocenih matičnih ćelija, usjled neadekvatne krioprezervacije.


Sad moram opet da istražujem.user posted image
Po kojima standradima pohranjuju druge banke?????? C-S i F-H!!!! Može li se desiti da njihove matične ćelije neke bolnice ne prime????????

A posebno me kupila činjenica da je ovo biohemijski centar a ne banka.

OMG nisam pametna!!!!!


(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Matične ćelije - Seracell
17.8.2012 11:18:10   
Seracell
Pozdrav,

u nadi da Vam pružimo više informacija i olakšamo odluku o pohranjivanju matičnih ćelija,
u nastavku Vam dostavlajmo neka pitanja i odgovore koja su veoma važna i cesto postavljana vezano za odabir mjesta cuvanja tj.banke matičnih ćelija.


Šta da pitam banku matičnih ćelija?
Ovde imate set pitanja za banku matičnih ćelija koji će Vam pomoći prilikom izbora.
Saznali ste dovoljno o matičnim ćelijama, znate koje se sve bolesti mogu liječiti matičnim ćelijama i kakva je perspektiva ovakvog načina liječenja, odlučili ste da hoćete da sačuvate matične ćelije po rođenju Vašeg deteta, znate da je sve bezbolno i sigurno... Sada je još potrebno da se odlučite koju Banku matičnih ćelija izabrati.

Pitanja za banke matičnih ćelija:

1. Koja je zemlja porijekla banke?

Matične ćelije se čuvaju na period od 20 godina. Važno je da znate u kojoj zemlji će biti sladištene. Nemaju sve zemlje jednake standarde po pitanju matičnih ćelija. Neke države primenjuju najstrože i najzahtjevnije standarde kada se radi o obradi i čuvanju matičnih ćelija. Odabirom one banke koja posluje u zemljama koje primjenjuju najrigoroznije standarde dobija se veća sigurnost čuvanja, a kasnije i eventualne primjene matičnih ćelija.

2. Da li Banka matičnih ćelija ima iskustvo u oblasti liječenja i transplantacija ili samo „lageruje“ matične ćelije?

Neka banke matičnih ćelija se bave samo skladištenjem, odnosno čuvanjem matičnih ćelija. Postoje, međutim i banke matičnih ćelija koje su i biomedicinski centri. Prednost banaka – biomedicinskih centara je taj što se oni bave pripremom matičnih ćelija za transplantaciju i liječenje i samim tim imaju obavezu da se pridržavaju najrigoroznijih propisa što obezbeđuje veću sigurnost.

3. Da li banka matičnih ćelija ima iskustva u transplantaciji i liječenju matičnim ćelijama?

Ostavljanje matičnih ćelija Vašeg djeteta u banku matičnih ćelija je važna odluka i važno je znati da li pojedina banka ima iskustva u liječenju matičnim ćelijama.

4. Da li je set za uzimanje krvi opremljen uređajem koji prati temperaturu prilikom transporta?

Zakonska obaveza banke matičnih ćelija je da obezbijedi set koji sadrži i uređaj za praćenje temperature prilikom transporta. Informacija o temperaturi uzorka prilikom transporta je veoma važna prilikom pripreme matičnih ćelija za skladištenje

5. Da li banka posjeduje GMP (Good Manufacturing Practice) sertifikat?

Skladištenje matičnih ćelija je definisano zakonima zemlje u kojoj se ćelije čuvaju. Visina standarda se razlikuje od zemlje do zemlje. GMP sertifikat je najviši postojeći standard i garant je najvišeg kvaliteta. Ovaj sertifikat je vrlo zahtjevan i skup i ne posjeduju ga sve banke.

6. Da li se vrši testiranje krvi majke po prispeću uzorka?

Najviši standardi koji se odnose na obradu i analizu matičnih ćelija zahtjevaju da se analizira i krv majke.

7. Da li nakon analize uzorka dobijate detaljan izveštaj o uzorku: broj aktivnih matičnih ćelija, broj leukocita...?

Pojedine banke matičnih ćelija ne izdaju sve detaljne podatke o rezultatima analize. Kod pojedinih banaka u potvrdi nema podataka o količini aktivnih matičnih ćelija već se samo navodi da li je uzorak dobar ili nije. Na sertifikatima pojedinih banaka nedostaje i podatak o mestu gde su lagerovane matične ćelije.

Banke matičnih ćelija su u obavezi da izdaju sertifikat sa svim detaljima u vezi sa uzorkom krvi iz pupčane vrpce.

8. Šta je uračunato u cijenu koju plaćate?

Kod većina banaka u cijenu je uračunat transport i skladištenje uzorka na dogovoreni period. Pojedine banke dodatno naplaćuju naknadne analize uzorka.

9. Kada plaćate uslugu čuvanja matičnih ćelija?

Plaćanje usluga čuvanja matičnih ćelija je veoma važno i potrebno je raspitati se kakva je dinamika plaćanja.

Raspitajte se da li se usluga plaća po potpisivanju ugovora, dobijanja seta ili tek nakon što se cijela procedura završi i vi dobijete potvrdu o skladištenju?

10. Da li postoji mogućnost uzimanja kredita za plaćanje usluge čuvanja matičnih ćelija?


Pojedine banke matičnih ćelija imaju potpisane ugovore sa poslovnim bankama oko obezbeđivanja kredita. Raspitajte kakvi su uslovi za dobijanje kredita i kolike su Vaše mjesečne obaveze ukoliko se odlučite za tako nešto.

11. Šta se dešava ako uzorak nije odgovarajući? Koliki su moji troškovi u tom slučaju?

U tom slučaju banke, najčešće, naplaćuju samo troškove transporta uzorka.

12. Da li ste zaštićeni u slučaju bankrotsva banke matičnih ćelija?

Period od 20 godina je dugačak i potrebno je znati koliko su matične ćelije Vašeg djeteta bezbijedne i u slučaju ne predviđenih okolnosti.
Banke matičnih ćelija sa visokim standardima kvaliteta su osigurane od bankrotstva, odnosno matične ćelije Vašeg djeteta su, u takvim slučajevima sigurne.

13. Prilikom kontaktiranja banke matičnih ćelija zatražite da vam dostave promotivni materijal.

Bez obzira koliko ste informisani po pitanju matičnih ćelija, dodatne informacije vam neće smetati.


Preuzeteo sa bebac.com
http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=904


Za sva pitanja Vam stojim na raspolaganju.

(odgovor članu Shejna)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Matične ćelije - Seracell
18.8.2012 16:47:47   
Visnja RR
ZAŠTITITE SVOJE DJETE U NAJVAŽNIJIM GODINAMA RAZVOJA
Kroz naučna dostignuća iz oblasti genetika postalo je potpuno jasno da svako od nas nosi brojne genetske defekte koji ne utiču na naše zdravlje ali koji bi mogli izazvati bolest kod naše djece.
To je razlog zašto potpuno zdravi roditelji ponekad imaju djecu koja, nažalost obole od teških bolesti.
Mnogi od ovih poremećaja ne pokazuju simptome od samog početka, već samo usporavaju razvoj djeteta što dovodi do ireverzibilne mentalne ili fizičke retardacije.
CORD iPS sa Seracell-om i DNA PLUS centrom za humanu genetiku iz njemačke pored krioprezervacije matičnih ćelija nudi i jedinstven test koji može da detektuje vrlo rane znake 101 nasljednog poremećaja.

Najvažnije je međutim što se sve bolesti mogu spriječiti ili liječiti ukoliko se dijagnosticiraju na vrijeme.

KAKO NASTAJU GENETSKI POREMEĆAJI
Razni spoljni uticaji mogu promijeniti naše individualne gene i poremetiti njihovu funkciju, ali većinu defektnih gena djeca nasljeđuju od nas. Prilikom oplodnje jajne ćelije svaki embrion dobije pola gene od oca, a pola od majke.
Ovim genima se prenose i genetski poremećaji pa se, nažalost, događa da se poremećaj koji uzrokuje srčani udar prenese sa oca na sina a potom na unuke i u svakoj generaciji može dovesti do bolesti. Bez obzira na to što se genetski poremećaj prenosi , kod neke djece ili unuka koji su nosioci gena bolest će se razviti, a kod nekih ne.

DNA PLUS Centar za humanu genetiku Germany
DNA Plus radi u automatizovanim, ultramodernim laboratorijama i pionir je u osnovnoj tehnologiji razvoja DNA analiza visoke rezolucije. Čini ga mreža više od 100 laboratorija i 1000 ljekara sa preko 1200 prenatalnih i preko 5000 obavljenih analiza novorođenčadi mjesečno.

TEST NAMIJENJEN DJECI DO PET GODINA STAROSTI
Imajući u vidu da je našoj djeci potrebna najbolja briga u najvžnijim godinama razvoja, neophodno je test uraditi što ranije (ali ne prije 48 sati od rođenja). Za mnoge genetske bolesti važno je da se što je prije moguće otpočne sa prevencijom ili liječenjem, stoga je najbolje da se test uradi do pete godine djeteta. Što se ranije dijagnostikuje bolest ili poremećaj u razvoju, veće su šanse za uspješnu terapiju.
DNA Baby 100+ je vrhunski precizna analiza koja bi mogla neizmjerno da poboljša zdravlje djeteta u daljem životu i zato Vam je važno obavite na vrijeme, dok postoje medicinske šanse za liječenje ili sprječavanje eventualno dijagnostikovanih bolesti.

ŠTA JE DNA BABY 100+
DNA Baby 100+ je trenutno najnapredniji test koji nam omogućava da testiramo svoju djecu na više od 100 genetskih poremećaja i time poduzmemo sve mjere prevencije ili započnemo liječenje na vrijeme. Simptomi bolesti analiziraju se identifikacijom abnormalnih metaboličkih proizvoda u urinu djeteta. Uzorak urina se uzima veoma jednostavno pomoću filter traka, nakon čega se šalje poštom u laboratoriju. Uzorak se zatim analizira gasnom hromatografijom i mas spektrometrijom. Dijagnostikovanjem bilo kakve abnormalnosti u sastavu urina potvrđuje se postojanje nasljeđene genetske bolesti. Nakon dobijenih rezultata ekspertski tim genetičara i molekularnih biologa sastavlja lični zdravstveni izvještaj svakog djeteta, koji se, preveden na naš jezik, dostavlja roditeljima na kućnu adresu.

KOJE BOLESTI POKRIVA TEST DNA BABY 100+ ?
DNA BABY 100+ analizira isključivo 101 genetski poremećaj koji se može prevenirati, liječiti i/ili izliječiti. To nam pruža sigurnost da je i u najgorem slučaju moguće na vrijeme reagovati i obezbijediti blagovremeni početak liječenja.
Ukoliko se ne spriječe ili ne liječe na vrijeme, poremećaji mogu proizvesti:
- usporen razvoj djeteta
- tjelesnu ometenost
- hronična oboljenja koće
- epileptičke napade
- pigmentaciju kože
- otežano uzimanje hrane
- hiperaktivnost i agreesije
- anomalije imunog sistema ...



CORD iPS roditeljima u BiH nudi dvostruku uslugu:
- krioprezervacija matičnih ćelija po njemačkom zakonu i standardu
- DNA Baby 100+ analize na 101 genetski prenosivo oboljenje

CORD iPS doo
Ekskluzivni zastupnik Seracell Stammzelltechnologie, DNA PLUS Zentrum fur Humangenetik
Džemala Bijedića 185 (Radon Plaza)
71000 Sarajevo
mail.
info@seracell.ba
www.seracell.ba ; www.dnaplus.ba

033 789 500
062 005 002



_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Matične ćelije - Seracell
19.8.2012 7:05:41   
taurus
koja je cijena testa DNA baby 100+

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Matične ćelije - Seracell
21.8.2012 15:43:58   
Seracell
Dragi korisnici foruma,

Cijena za DNA Baby 100+ iznosi 400EUR

Ono što je važno naglasiti jeste da je
1. test namjenjen djeci do navršene pete godine starosti
2. Bolesti koje test obuhvata se mogu liječiti i/ili izliječiti ukoliko se otkriju na vrijeme

Za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju
www.dnaplus.ba
info@seracell.ba
062 005 002 ili 033 789 500




(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Matične ćelije - Seracell
24.8.2012 12:39:36   
moon2
Pozdrav
zanima me nacin placanja, da li se mora sve odmah paltiti ili moze na rate?
Takođe me zanima koja je procedura,
da li dobijemo opremu za maticne celije koju mi nosimo na porod
i koliko prije poroda treba to preuzeti, ili na dan poroda treba kontaktirati nekog iz Seracell-a?
Ko uzima maticne celije, neko iz Seracella ili doktor koji vrsi porod?
Ako je u pitanju carski rez, da li ima nekih razlika u proceduri?

Hvala

(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Matične ćelije - Seracell
24.8.2012 17:24:07   
Seracell
Pozdrav,

Seracell naplacuje krioprezervaciju(cuvanje maticnih celija) tek kada se maticne celije uspjesno pohrane. Prije dostave seta za uzimanje uzorka roditelji placaju avans od 200eura ,a ostatak novca se uplacuje poslje potvrde o uspjesnoj pohrani. U slucaju da uzorak maticnih celija ne ispuni kriterije(ne bude dovoljno krvi,maticnih celija, ne budu dovoljno vitalne...) roditeljima se vraca i placeni avans.
Placanje se moze vrsiti i na rate.
Uzimanje uzorka maticnih celija vrsi ginekolog koji poradja.
Set za uzimanje uzorka se dostavlja roditeljima poslje potpisivanja ugovora. Preporucuje se potpisivanje ugovora otprilike mjesec dana prije poroda (da je sve spremno ako dode do prijevremenog poroda).
Postupak uzimanja uzorka maticnih celija je potpuno bezbijedan i za bebu i za majku, prilikom prirodnog poroda kao i carskim rezom.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Matične ćelije - Seracell
26.8.2012 17:29:19   
moon2
Hvala vam na brzom odgovoru :)
Vidimo se uskoro :)

(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Matične ćelije - Seracell
1.10.2012 19:57:05   
adisasa
pozdrav,

mozete li mi molim vas odgovoriti da se baby100+ uzima zajdeno sa pohranom matičnih ćelija ili moze i odvojeno. Takođe me interesuje ovo sto je navedeno vezano za biomedicinski centar. Mozete li mi malo obrazloziti ovaj pojam i sta se smatra pod pojmom sigurnost u slucaju bankrotstva.
hvala

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Matične ćelije - Seracell
2.10.2012 11:58:07   
Seracell
Postovana,

DNA Baby 100+ test se moze uzeti odvojeno od maticnih celija.
U mjesecu septembru i oktobru imamo promotivnu cijenu PREMIUM paketa od 2150 EUR unutar kojeg spada:
- cuvanje maticnih celija
- DNA Baby 100+ analiza na 101 genetski prenosivo oboljenje
- te Merkur osiguranje za 1.godinu zivota
Sam DNA Baby 100+ test kosta 400 EUR.

Vezano za biomedicinski centar, Seracell je specijalizovan u polju bioinzenjeringa maticnih celija i njihovog skladistenja koji radi na osnovu najvisih standarda kvaliteta (GMP EU)
Seracell nije samo banka maticnih celija u kojoj se cuvaju maticne celije, vec se moze vrsiti i priprema maticnih celija za lijecenje u slucaju da one zatrebaju.
Kako se maticne celije iz kostane srzi i periferne krvi koriste vec duzi period za lijecenje leukemije i drugih bolesti Seracell ima veliko iskustvo u pripremi maticnih celija za transplantaciju i produkciju te je pripremio preko 1000 uzoraka za potrebe lijecenja- transplantacije.

Seracell je sve svoje uzorke osigurao kod BioKryo GmbH koji je u sklopu Frauenhofer instituta za biomedicinsku tehniku. Ovo zanci da ako dode do toga da Seracell ne bude u mogucnosti cuvati maticne celije svojih klijenta (zbog financijskih razloga ili nekih drugih) odgovornost za cuvanje preuzima ovaj institut koji garantuje za pohranjene uzorke.
Za sve ovo posjedujemo dokumentaciju.


Veliki pozdrav CORD iPS-Seracell team

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju

(odgovor članu adisasa)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Matične ćelije - Seracell
7.11.2012 17:23:34   
Visnja RR
Imam dva pitanja:

1. DNA Baby 100+ se radi do navrsene 5. godine djeteta... da li rezultati mogu biti losiji sto je dijete starije...npr da li postoji mogucnost da su rezultati pouzdaniji ako ima 2 g u odnosu na dijete od 4 g... Kako smo muz i ja odlucili uraditi ovu analizu a nase dijete ima 4 g i 7 mjeseci zanima me da li je to jos prihvatljiva dob za tace rezultate... I kako sam laik u ovoj tematici ( a trudim se da sve saznam koliko je u mojoj moci) zasto je ta 5. godina krajnja dob za analizu...

2. Na vasoj stranici pise "Da bi se otkrili simptomi bolesti analizira se uzorak urina djeteta koji se prikuplja u kućnim uslovima korištenjem filter traka koje se dobijaju u pratećem setu, nakon čega se šalju poštom u laboratoriju. Nakon detaljnih i više puta ponovljenih analiza ekspertski tim genetičara i molekularnih biologa sastavlja personalizovani medicinski izveštaj kojise roditeljima dostavlja na kućnu adresu."
Da li te trakice roditelji salju na naku odredjenu adresu postom ili dostavljaju vama da vi to saljete na krajnje odrediste...


O tim pitanjima sam razgovarala sa drugaricama koje zele uraditi analizu za svoju djecu... eto jedna ima dijete od 6 g pa je zanima zasto 5 jer je ocito zakasnila...
Hvala na odgovoru!

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Matične ćelije - Seracell
8.11.2012 12:15:45   
Seracell
Poštovana Višnja,

1. Test je ogranicen na djecu do navrsene 6 godine tj.djeca koja imaju 5 godina mogu uraditi test. Glavna odlika ovog testa jeste sto pored dijagnosticiranja eventualnog oboljenja daje i mogucnost terapije. Dakle sve bolesti koje se analiziraju (101 bolest) ovim testom mogu se sprijeciti ili lijeciti ako se otkriju na vrijeme.
Starost djeteta ne utice na tacnost rezultata tako da je isto jeli dijete ima 5 mjeseci ili 5 godina, ali utice na efikasnost terapije. Što se god ranije uradi test i otkrije oboljenje to je lakse djelovati na oboljenje.
DNA Baby 100+ test je ogranicen na djecu do 5 godina zato sto su sva ova oboljenja metabolickog tipa i njihova mogucnost lijecenja je ogranicena Naime, metabolizam djeteta se razvije do pete- seste godine života tako da je uspješnost liječenja smanjena poslje tog perioda.


2. Vezano za proceduru uzimanja i slanja uzoraka to ide tako sto roditelji nakon narudzbe na kucnu adresu dobiju set za uzimanje uzorka unutar kojeg se nalaze filter trakice, uputstvo za uzimanje uzorka (gdje je sve detaljno objasnjeno) i saglasnost za analizu. Nakon sto roditelji uzmu uzorak urina i popune saglasnost, jave se nama a onda nasi kuriri to preuzimaju i mi saljemo u njemacku u laboratorij.


Nadam se da sam Vam pojasnio vasa pitanja

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju

Veliki pozdrav CORD iPS-Seracell team




(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Matične ćelije - Seracell
9.11.2012 13:05:28   
shpagica
Molim vas da mi odgovorite na sljedece:

Koja je incidenca navedenih bolesti u nasoj populaciji uopste i da li je moguce da dijete koje do 5-te godine nema nikakve simptome koji bi upucivali na oboljenje ipak na osnovu naslijedjenih genskih karakteristika moze da oboli u kasnijem periodu?

Ako ne postoje ali nikakve medicinske indikacije da li je preporucljivo / korisno raditi ovaj test?

Da li se ovaj test moze okarakterisati preventivnom mjerom u bilo kojem smislu i ako da, mogu li dobiti konkretne argumente kako bih pokusala svojoj osiguravajucoj kuci predociti iste i refundirati troskove?

Hvala unaprijed!

(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Matične ćelije - Seracell
9.11.2012 13:18:54   
Alhemicarka
I ja imam par pitanja?

Da li se u slučaju pozitivnog testa preporučene terapije mogu provoditi u BiH ili bi pak djete trebalo ići vani? Da li konkretno vi preporučujete terapiju, imate li svoje doktore ili ih upućujete na druge? Koliko su uspješne te terapije?

Koje su preporučene terapije za neke od metaboličkih bolesti, tipa Cronove bolesti?

_____________________________

Ona neda da je slome, otima se i prkosi...

09. 04. 2012. Mamin Vrtirep

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Matične ćelije - Seracell
9.11.2012 13:19:33   
shpagica
I jos jedno pitanje: kako je ovo genska analiza ako ne koristite geneticke metode analize uzorke, niti analizirate genetski materijal. Ako sam dobro shvatila vi analizirate metabolicke produkte prisutne u urinu i na osnovu toga donosite zakljucke o (naslijedjenim) poremecajim u biohemijskim ciklusima?

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Matične ćelije - Seracell
12.11.2012 12:44:13   
shpagica
???

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Matične ćelije - Seracell
14.11.2012 18:59:02   
Seracell
Poštovani,

U nastavku se nalaze odgovori na postavljena pitanja. Oprostite za kašnjenje.

Koja je incidenca navedenih bolesti u nasoj populaciji uopste i da li je moguce da dijete koje do 5-te godine nema nikakve simptome koji bi upucivali na oboljenje ipak na osnovu naslijedjenih genskih karakteristika moze da oboli u kasnijem periodu?

* Incidenca je grub pokazatelj stvarne ucestalosti genetskih nasljednih metabolickih poremecaja, i prema podacima kojima raspolazemo incidenca je da se na 200-400 novorodjene djece javlja jedan poremecaj /bolest/.
*Da, moguce je jer se sa genetski nasljednim metabolickim poremecajem dijete rodi, a u zavisnosti od toga koji je poremecaj i koliko je teška klinicka slika neki su vidljivi odmah u prvim danima zivota i na zalost ako se ne dijagnostikuju mogu da završe smrcu djeteta dok se neki ispoljavaju u kasnijem periodu zivota. Granica od pet godina ustvari je vrijeme kada se razvoj metabolizma uglavnom završio, te ukoliko poremecaj postoji a nije dijagnostikovan "šteta" ili posljedice koje su do tog perioda napravljene imaju ireverzibilan karakter.

Ako ne postoje ali nikakve medicinske indikacije da li je preporucljivo / korisno raditi ovaj test?

*Dna Baby 100+ test spada u domen medicinske prevencije i preporucuje se svima upravo zbog više nego korisnog sazanja koje dobijamo, a to je uvid u metabolicko zdarvlje (stanje) djeteta. Naime ako je test NEGATIVAN, roditelj dobija vaznu informaciju da dijete nije rodjeno ni sa jednim od ispitivanih metabolickih poremecaja te da se ništa od simptoma ili komplikacija nece pojaviti ni kasnije u zivotu. U slucaju kada je test POZITIVAN, dobija se precizna dijagnoza o kom poremecaju se radi i preporuka /protokol/ šta sve treba uraditi kako bi se potpuno sprijecila pojava simptoma ili ublazila klinicka slika /ukoliko se radi o tezem poremecaju/ i na taj nacin djetetu obezbjedio normalan rast i razvoj.

Da li se ovaj test moze okarakterisati preventivnom mjerom u bilo kojem smislu i ako da, mogu li dobiti konkretne argumente kako bih pokusala svojoj osiguravajucoj kuci predociti iste i refundirati troskove?

*DNA Baby 100+ preventivni test za rano otkrivanje skrivenih nasljednih genetskih metabolickih poremecaja. Na zalost ni jedna zemlja u okruzenju pa cak ni u Evropi ne sprovodi ga kao Nacionalni skrining prvenstveno zbog visokih troškova najsavremenije tehnolohije (HRMA - high resolution melt analysis) i malog broja laboratorija koje je poseduju.
Najveci broj roditelja se odlucuje za testiranje svoje djece onog momenta kada shvate da je testiranje podjednako vazno kako za bolesnu, tako i za zdravu decu.

Da li se u slucaju pozitivnog testa preporucene terapije mogu provoditi u BiH ili bi pak djete trebalo ici vani? Da li konkretno vi preporucujete terapiju, imate li svoje doktore ili ih upucujete na druge? Koliko su uspješne te terapije?

*Ukoliko se dijagnostikuje neki od genestih naslednih metabolickih poremecaja, preporuku, protokol ili nacin terapije sugerišu Njemacki ljekari a preporuceno primenjuje i primenu kontroliše djetetov pedijatar u saradnji sa roditeljem. Tim strucnjaka iz Nemacke na raspolaganju je za konslultacije tri mjeseca nakon pocetka sprovodjenja terapije.
*Što se poremecaj ranije dijagnostikuje to je uspijeh terapije veci. Kod uspešnosti terapije treba imati u vidu da terapijom sprecavamo posljedice urodjene greške metabolizma, dakle terapija /koja cesto podrazumeva poseban rezim ishrane I nacina zivota/ se cesto sprovodi dozivotno. Upravo to je nacin da djetetu rodjenom sa metabolickim poremecajem obezbjedimo pravilan rast i razvoj i normalan zivot.

Koje su preporucene terapije za neke od metabolickih bolesti, tipa Cronove bolesti?

*Cronova bolest /nespecificno zapaljensko oboljenje digestivnog trakta/ne spada u genetski nasledne metabolicke poremecaje. Novija istrazivanja ukazuju da bi jedan od uzrocnika mogla da bude mutacija gena NOD2/CARD15, koji se nalazi na hromozomu 16 ali je ovo ustanovljeno tek kod jedne trecine obolelih.
*Primjer preporucene terapije za jednu genetski naslednu metabolicku bolest:
Fenilketonurija /PKU/ se javlja u oko 1 na 10.000 porodjaja. To je autozomno recesivno oboljenje, što znaci da dijete nasljedjuje dvije kopije defektnih gena, po jedan od svakog roditelja.
PKU se lako moze dijagnostikovati analizom krvi ili još jednostavnije analizom urina.
PKU je izljeciva bolest. Tretman se sastoji od posebne fenilalanin-restriktivne dijete oblikovane tako da odrzava nivo fenilalanina u krvi izmedju 2 i 6 mg / dl (miligrama po decilitru). Svi proteini se sastoje od amino kiselina, samim tim, za PKU ishrana se sastoji od namirnica koje sadrze dovoljno proteina da obezbjedi kolicinu fenilalanina neophodnu za rast i razvoj.
Strogo definisan nacin ishrane („dijeta za zivot“) neophodno je da bude pod kontrolom ljekara i roditelja

I jos jedno pitanje: kako je ovo genska analiza ako ne koristite geneticke metode analize uzorke, niti analizirate genetski materijal. Ako sam dobro shvatila vi analizirate metabolicke produkte prisutne u urinu i na osnovu toga donosite zakljucke o (naslijedjenim) poremecajim u biohemijskim ciklusima?

*Kao što sam naziv kaze DNA Baby 100+ je test za rano otkrivanje genetskih bolesti. Dakle nije rijec o genetskom testu, vec o testu koji prije pojave simptoma a preko metabolickih markera otkriva genetsku grešku koja ce dovesti do razvoja bolesti.

Srdacno Vas pozdravljamo i izvinjavamo se za kašnjenje

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Matične ćelije - Seracell
4.1.2013 0:04:52   
mery1
Pozdrav,
već sam se malo informisala kod vas. Međutim interesuje me da li se u Seracelu mogu pohraniti matične stanice u dvije lokacije ili ne i kakav se izvještaj dobiva. Da li roditelji ukoliko dobiju potvrdu o uspješnosti čuvanja maticnih stanica imaju i informacije o tome koliko ima maticnih stanica i koji je broj leukocita.
Mozete li mi objasniti sta znaci biomedicinski centar zasto ne banka?
hvala

(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Matične ćelije - Seracell
7.1.2013 10:40:58   
Seracell
Poštovana,

sto se tice pohrane maticnih celija na dvije lokacije, svi uzorci koje Seracell pohrani, cuvaju se na jednom mjestu tj.u Seracellovoj banci maticnih celija. Razlog tome jesu mnogobrojni standardi koje ispunjava Seracell a jedan od njih jeste i minimalni volumen krvi (maticnih celija) po "kesi". Tako ako imamo uzorak sa dovoljno krvi (maticnih celija) da se pohrane dvije ili vise kesa tada Seraell vrsi razdvajanje i pohranu u dvije ili vise kesa,ali na istom mjestu. U vecini slucajeva se pohrane 2 kese.
U slacaju da se uzorak po standardima ne moze razdvojiti, besmisleno je to i raditi jer za svaki pohranjeni uzorak Seracell garantuje za njegovu kvalitetu i mogucnost upotebe u slacaju da dode do toga.
Jedan od prakticnih razloga zasto se uzorci cuvaju na jednom mjestu jeste i brzina i efiksanost dostave maticnih celija u slacaju da one zatrebaju. Naime Seracell svojim klijentima u sluacaju da maticne celije zatrebaju garantuje njihovu dostavu u roku od 2 dana.
Roditelji u samom izvjestaju dobivaju pored ostalih specifikacija o pohranjenom uzorku ( broj vitalnih leukocita, broj maticnih celija, njihovu procentualni pokretljivost...) i broj pohranjenih kesa.
Velika prednost Seracella jeste i to sto je to biomedicinski centar koji pored cuvanja maticnih celija vrsi i njihovu pripremu za lijecenje i u tome ima preko 10 godina iskustva. Ovaj centar vrsi pripremu maticnih celija za upotrebu (terapiju) za veliki broj klinicnih centara.


Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju

Veliki pozdrav CORD iPS-Seracell team

(odgovor članu mery1)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Matične ćelije - Seracell
14.2.2013 9:22:32   
dragonfly
Poštovani,

Može li molim Vas malo više informacija po pitanju plaćanja na rate.
-Koji iznos je potrebano platiti unaprijed?
-Koji iznos se plaća po pohrani? 
-Koji dio ide na rate, te kolike bi bile te rate (mjesečno i period)?
-Da li se rate uplaćuju direktno Vama ili je u pitanju kredit preko banke?
-Da li ćete uskoro imati neke akcije tipa paketa koje ste imali u oktobru?

Nadam se da nije previše ali zaista sam zainteresovana pa Vas molim da mi odgovorite.

Unaprijed hvala.
Lijep pozdrav.


(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Matične ćelije - Seracell
14.2.2013 21:07:11   
Seracell
Poštovana,

- Unaprijed se placa avans od 200EUR koji je uracunat u ukupnu cijenu. Poslje potpisivanja ugovora vi platite tih 200EUR i dobijete na kucnu adresu set za uzimanje uzorka.
Ostali iznos se placa tek kada uzorak prode detaljne analize te njemci potvrde da su maticne celije uspjesno sacuvane.
U slucaju da se maticne celije ne budu mogle sacuvati tj.ne ispostuju se standardi kojih se njemci maksimalno pridrzavaju(npr.nedovoljan broj maticnih celija, nedovoljna kolicina krvi, nedovoljna pokretljivost maticnih celija....) avans se u potpunosti vraca roditeljima.
Jer Seracell garantuje da je svaki sacuvani uzorak poslje i upotrebljiv u slucaju da zatreba (ne dao Bog).

- Kada se nakon detaljnih analiza dobije potvrda iz Seracella da su maticne celije uspjesno pohranjene (cca 3 sedmice poslje poroda) onda se placa ostali iznos koji se moze podijeliti na rate npr.ukoliko se uzme osnovni paket CRYO 1990 EUR, placanje ide tako da je prva rata avans od 200EUR a ostatak od 1790EUR ide na rate bez kamata.


Nadam se da smo Vam pruzili sve odgovoore.

Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

Vas SERACELL- CORD iPS team.

(odgovor članu dragonfly)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Matične ćelije - Seracell
14.2.2013 22:02:28   
vjestica
imam 3 pitanja:
jeli neko radio test DNA+?
koliko s ečekaju rezultati i na koje se sve bolesti testira?
koliko je tačan test, obzirom da se radi test iz urina,a ne obrada genetskog materijala?

_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Seracell)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Matične ćelije - Seracell
15.2.2013 8:03:04   
dragonfly
Poštovani,

Hvala Vam puno na brzom odgovoru. Ako možete samo još da mi kažete ovaj dio koji dajete na rate na koji period ide, na godinu ili kako?
I koliko košta full paket?

Hvala

Pozdrav

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Matične ćelije - Seracell
17.2.2013 19:28:41   
Seracell
postovani

-Rezultati testa DNA Baby 100+ se cekaju oko 4-5 sedmica i izjvestaj je preveden na bosanski jezik.
Neke od najpozntijih bolesti koje se ovim testom analiziraju su : argininemija, cistinurija, intolerancija na laktozu, galaktozemija... a detaljan spisak bolesti mozete pogledati na http://www.dnaplus.ba/dna-baby-100/spisak-bolesti

- Sto se tice tacnosti testa, Preventivni Baby 100+ test kojim se analizira 101 bolest jedan je od najvećih i najpreciznijih testova za bebe i djecu do pet godina starosti i odobren je od FDA (Food and Drug Administration – Američka agencija za hranu i lijekove) te se koristi sirom svijeta (reference mozete pogledati na http://www.dnaplus.ba/dna-plus/reference)

Test analizira 101 metaboličko oboljenje tako da je urin potpuno relevantan uzorak, jer se metaboliti izlucuju upravo urinom. Ovaj test prije pojave simptoma preko metaboličkih markera otkriva genetsku gresku koja moze dovesti do razvoja bolesti.
Napomena: Svako od analiziranih oboljenja se moze sprijeciti ili lijeciti ukoliko se otkrije na vrijeme.


Cijena DNA Baby 100+ iznosi 400EUR
Cijena Krioprezervacije (pohrana matičnih ćelija) iznosi 1.990EUR
Promo cijena ukoliko se uzmu obe usluge iznosi 2.150EUR (pohrana matičnih ćelija I DNA Baby 100+)
Plaćanje na rate moguće je dobiti do 12 mjeseci bez kredita I kamata.

(odgovor članu dragonfly)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *