|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: uvucene bradavice
13.12.2011 13:35:01   
treće
Lejla Ka svakako si ovo dobro napisala imaš znanje.
Ja sppadam u ovu grupu rijetkih invertnih i to sam oduvijek znala a i sestre i patronažna su to potvrdile, ohrabrivale me jesu.
Još puno prije trudnoće nabavila sam nipllete(mogu se nositi do 4. mj. trudnoće), i one su jedino mogle izvući bradavicu a izvlačila sam u početku manje kasnije malo više koliko je osjećaj dozvoljavao. U stvari sam shvatila da problem i nije u samim bradavicama već u kratkim unutrašnjim vodovima koji ih drže, jer one su izlazile dok sam koristila niplete ali su se uvijek vraćale, nije meni problem bio nositi nekoliko mjeseci po kući i djelićem je sigurno pomoglo.
2006.g. prvi porod, tu već počinju muke, sestra je rekla uh prirodno uučene ali je ohrabrivala. Beba nikako nije mogla uhvatiti areolu jer je zbog refleksa mlatila glavom lijevo desno, i sestra je dozvolila oko 2:30 u noći da mi muž donese niplete da prije dojenja ivučem bradavicu i onda je uspjelo. Ali već nakon par puta počele su se javljati pukotine i bol.
Kad sam izašla patronažna je rekla da nije u praksi imala slučaj da neko doji s tako uvučenim br. i čak mi čestitala, a kad s3e krv pojavila čak je ostajalo i ispod bebe na podlozi ai beba je znala bljucnuti sa sukrvicom predložila je kaučuk šeširiće,probala javila se alergija na gumu i ekcem, kupila silikonske ma ništa mi nisu značili.
Od svega je najgora bila bol kad beba tek prihvati suze su frcale, zube sam stezala tijelo mi se kočilo. Onda više niko nije mogao da mi da pravi savjet osim što su govorili mlijeka ima doji.
Ja sam nabavila izdajalicu i naizmjenično dojila i izdajala i to je bio jedini spas.
Ali beba tako nije mogla navući dovoljno mlijeka nakon 10 dana imala je nedobru stolicu u vidu male zelene mrljice.
Promijenila se patronažna i govorila ima mlijeka, ali nakon mojih sumnji na žalost nije mi rekla "ostavi mi pelene pa da vidimo", pitala me imaju li pelene težine kad ih skidamo glupo pitanje za prvorotku koja beba od 7 ili 10 dana piški toliko da pelena ima "težine" ako joj mijenjaš 4. puta pelenu?
10. dan dijete je tolko plakalo i uveli smo dohranu ali uvijek poslije podoja, i dijete je prvi put imalo žutu i sadržajnu stolicu.
Nakon 40 dana bol pri dojenju je splasnula, beba je počela izbjegavati dojenje ali ja sam bila ustrajna i robovala sam punih 6. mj. tome da je i dojim uz dohranu jer sam je prvo ninala da je ubehutim i onda bi ona prihvatila, tad se desio začepljen nosić i više nije bilo načina ni beba nije htjela a ja više nisam mogla izdržati.
Iskustava na internetu nije bilo, uglavnom ja sam skontala da meni i bol psihički nije omogućavala ni normalno stvaranje mlijeka.Bilo mi je teško jer je beba imala tako teške grčeve puna 4.mj. pa bronhitis ali izlaz nisam našla.

Sljedeći porod 2009. bradavice su bile u takvom stanju da ih se moglo izvući rukom i one bi se odamah vraćale ali to je bio napredak i ostavština prvog dojenja.
Sad sam već u trudnoći počela nosit korpice. nebitno koje dobre su i Avent i Medela, od 7.mj.i one bi izašle ali sam ih mogla nosit kratko jer sam znala da će se alergija pojaviti ako budem previše, i ovo je bilo dovoljno. U bolnicu sam ponijela korpice i držala ih ali ne svo vrijeme već naizmjenično prije podoja sa svake strane. Kupila sam mast za bradavice linolin 100% i mazala prije i poslije podoja i to je bilo super jer u stvari najbolniji je trenutak kad beba povuče ionako ispucale i bolne bradavice.
Bolovi su bili grozni dok beba povuče tijelo se ponovo kočilo ali ja sam bila uporna, baš zog toga što je prvo dijete bilo stalno bolesno i na programu prevencije astme.
Muž je to teško podnosio, on nije mogao to da gleda, čak je predlagao da odustanem , od ostalih više niko nije ni mogao biti prisutan i to sam krila, gostima ionako ne damo u kuću prije 40. dana jer sam oba puta imala probleme s zarastanjem epiziotomije, a i od mame sam se sklanjala u drugu sobu, ni njoj to nije trebalo.
Bilo je trenutaka kad sam bila toliko očajna, htjela sam odustati ali rekoh da probam do 40. dana pa ako ne bude išlo poslije flašicu ...
Do 40. dana svaki put grozni bolovi, svaki put prigušeni krikovi i kočenje i stiskanje i suze, prvih nekoliko puta dok povuče i onda prestane za vrijeme dojenja, kad beba malo odmori pa krene opet opet zaboli ali manje.
Poslije 40. dana je PRESTALO i nastavila sam dojiti do 22.mj.
Drugo dijete je uvijek bolesno kad i prvo ali to uvijek normalno podnese tako da se isplatilo.
Sada čekam treće i znam da će biti za nijansu lakše jer se to još malo razradilo, bradavice su opet uvučene ali desna izađe na kupanju i opet se vrati, lijeva je lošija.
Uz sve to sam zbog lošijeg stanja izbjegavala duži podoj na lijevoj strani tako da mi nije sve izvlačila, ali uz trud i savjet ginekologa sam izbjegla jaču upalu i antibiotik.Na tu sam stranu češće koristila izdajalicu nakon podoja.
Svo vrijeme sam samo Boga molila da se djeca ne rađaju više s takvim problemom, ni moja ni tuđa.

MOJ SAVJET U OVIM SLUČAJEVIMA IZ ISKUSTVA
-ići na kurs dojenja, ja sam išla na vježbe ali mi oni nisu govorili nšta osim-" mlijeka mora biti i može se i sa uvučenim"- nikakav dodatni savjet pa sam još sebi napravila kompleks kako sve žene imaju mlijeka osim mene,jer onda makar možeš kontaktirati nekoga kad patronažne nema i ko ti može pomoći
-obavezno koristiti korpice još prije poroda,jer one prije podoja bezbolno izvuku bradavicu bar 70% , tako da beba razvuče onih ostalih 30%,
- što znači grudnjak za dojenje ponijeti u bolnicu sa kremom i korpicama
- a prije stavljanja korpice namazati bradavicu kremom koja nije štetna za bebu
-RIJEŠITI se svih osoba koje će dodavati na vašu nervozu jer je to što najmanje treba u tim trenucima

Post je predug ali eto..možda nekom pomogne da olakša sebi.

(odgovor članu sandy82)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: uvucene bradavice
13.12.2011 13:52:52   
KupusLivada
Zeno, ti si heroj user posted image


LejlaKa, ono sto mi je palo u ovi kod ovih pitanja, a ti se nisi dotakla, jeste da zene spominju da su uspjele izdojiti "tek malo kolostruma" pa su uvele formulu user posted image

Zar nije to najnormalnija stvar prvih nekoliko dana?

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: uvucene bradavice
13.12.2011 14:06:14   
treće
i još nešto niko od nas ne zna s kakvim se predispozicijama dijete rađa- moje drugo u bolnici zaglavilo s 2mj, radi bronhiolitisa i uz to imalo još atopijski dermatitis, profesorica pulmoalergolog mahala glavom "biće vam alergičar" "dojite što duže", ali eto hvala Bogu sve se povuklo sa 6mj, ja smatram najviše zahvaljujući dojenju jer je DIJETE imalo za razvoj imuniteta, inače čini mi se gore predispozicije je imalo od prvog, tako da što bi deverala čitav život tješim se spasila sam za tih 40 prvih dana dojenja, A TJEŠILO ME SAMO ZNANJE DA "POSLIJE TEGOBE DOLAZI OLAKŠANJE".

A još je kod mene bio slučaj da sam morala dojiti uvijek s obje strane jer nekako nije moglo biti nikad dosta s jedne pa je valjda i to češće stavljanje više iritiralo bradavice(beba fina ni debela ni mršava)

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: uvucene bradavice
13.12.2011 21:57:53   
Lejla Ka
Treće, hvala ti što si svoje iskustvo podijelila sa nama.

KupusLivada, kao što sam puno puta napisala, koliko se može izdojiti NIKAD, ali NIKAD nije mjerilo koliko ima u dojkama. Ne postoji nikakva tehnika ručnog izdajanja niti izdajalica koja bi temeljito izdojila dojku kao što to radi beba. Način kako dijete dolazi do mlijeka iz dojke je toliko kompleksan i teško se može simulirati. Izdajalica bi morala imati bukvalnu simulaciju djetetovih usta, sa odgovarajućom temperaturom, vlažnošću i pokretima, što je preskupo za ostvariti. I naravno da je tu još bitan moment psihičko stanje majke u trenutku izdajanja.

Jeste, potpuno je normalno da majka u prvim danima može izdojiti par kapljica kolostruma, pa čak i da ne može izdojiti ništa. Beba dođe do puno više ako je se često stavlja na dojku i ako joj se pomogne insistiranjem na što boljem zahvatanju bradavice, strpljenjem, opuštanjem, vremenskim ne ograničavanjem, eventualno nježnim masažama dojke.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: uvucene bradavice
22.4.2012 22:20:31   
nermina_
pozdrav drage moje. Ja imam desnu bradavicu uvucenu i malo to, malo moje neznanje i neiskustvo dovelo je do toga da sam svog sina vrlo kratko dojila, mozda mjesec , mjesec i pol, dok mi mlijeko nije presusilo jer nisam znala da je adaptirano mlijeko najveci neprijatelj dojena pa sam odpocetka dohranjivala sina sa aptamilom a mog mlijeka je bilo sve manje i manje. sada ocekujem drugu bebicu i poucena prvim iskustvom mnogo sam citala o dojenju. danas znam mnogo, mnogo vise nego prvi put i znam da cu ako Bog da ovu malu mrvicu dojiti bar godinu dana. eh sada me pomalo brine ova moja desna bradavica koja je uvucena i na dodir i podrazaj ona se jos vise uvuce. sjecam se, dok sam ono malo dojila svog sina da je sa lijevom islo ok ali desna nikako. sada imam pitanje za nekoga ko zna npr. Lejla Ka ( iz cijih sam postova vecinu i naucila o dojenju, i zbog toga sam joj jako zahvalna user posted image ) da mi kaze da li mi chocco mala vakum pumpica moze pomoci da izvucem bradavicu? da li je smijem vec sada pokusavati izvuci (u sedmom mjesecu sam) i ima li sada uopste potrebe za tim, ili da to radim kada se beba rodi pa neporedno prije dojenja?

_____________________________

Kan 28.11.2009 god.
Amani 14.07.2012.god

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: uvucene bradavice
23.4.2012 0:50:16   
Lejla Ka
Pošto je dogovor da ne linkamo druge portale i forume, a izvor dozvoljava prenošenje njihovih tekstova ja ovdje prenosim tekst, a direktni link šaljem ti na pp (i svima ostalima koji su zainteresirani):

Iznenađujuća je činjenica da oblik bradavica može biti vrlo različit, ponekad čak i kod jedne osobe. Te različitosti odnose se na tzv. "normalne" bradavice, "ravne" ili "uvučene". U svim ovim slučajevima, isključujući krajnosti, majka može dojiti svoju bebu bez obzira na oblik bradavice.

Općenito, može se reći da su ravne bradavice one koje se ne ispupče na podražaj, ili na hladnoći. Uvučene bradavice uvlače se čak i kada se podražuje areola (smeđi dio oko bradavice).

Upamtite, vašu bebu hrani vaša dojka, a ne bradavica. Dojiti se može bilo kojim oblikom bradavica. Ono što je izuzetno važno je ispravan položaj kod dojenja. Unatoč upitnoj koristi te nepostojanju niti jedne studije koja dokazuje učinkovitost, mnoge žene koristile su razna pomagala za uvučene ili ravne bradavice, a mnogi liječnici i stručnjaci za dojenje preporučuju ih i dalje.

Postoje različita mišljenja u pitanjima treba li više pažnje posvetiti trudnicama s ravnim ili uvučenim bradavicama i je li potrebno rutinski preporučivati "izvlačenje" bradavica. Rašireno je i stajalište (koje zastupa npr. i British Royal College of Midwives - Britanska kraljevska škola za primalje) da hormonalne promjene tijekom trudnoće i poroda imaju utjecaj na spontano ispupčivanje bradavica.

Iako ne postoji jedinstveno stajalište oko toga da već tijekom trudnoće treba "tretirati" ravne i uvučene bradavice, ako vaše novorođenče ima problema s pravilnim prihvaćanjem dojke zbog ravnih ili uvučenih bradavica, možda će vam neki od ovih savjeta biti od koristi:

Školjkice za bradavice i priprema bradavica prema Hoffmanovoj tehnici često se preporučuju kao pomoć kod ravnih ili uvučenih bradavica.

"Školjkice" se nose unutar grudnjaka i mogu pomoći da se ravna ili uvučena bradavica izvuče. Školjkica se sastoji od dva plastična dijela. Unutarnji dio ima na sebi rupu koja se stavlja na bradavicu. Pritisak na tkivo oko bradavice čini da se bradavica sama ispupči (Kada rodite, školjkice nosite samo između podoja.)
Šeširići su nešto sasvim različito od školjkica za dojke. Šeširići nalikuju dudi koja se koristi kod hranjenja bočicom. Šeširići neće puno pomoći kod problema s bradavicama i često mogu uzrokovati dodatne probleme.

Hoffmanova tehnika (Hoffman, 1958.) vježbanja rastezanja bradavice može pomoći u izvlačenju ravnih ili uvučenih bradavica.

Stavite palce na korijen bradavice, jedan nasuprot drugome. Istovremeno čvrsto stisnite povlačeći palce jedan od drugoga. Kružite prstima oko korijena bradavice. Ovaj postupak treba svakodnevno ponavljati pet puta. Ukoliko ste već rađali prijevremeno ili postoje pokazatelji koji bi ukazivali na prijevremeni porod, prije primjene ove tehnike svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. U svakom slučaju, ne preporučuje se početi s vježbama po Hoffmanovoj tehnici prije nego što uđete u treće tromjesečje trudnoće. Hormoni trudnoće često pomažu opuštanju bradavica bez ikakvog posredovanja sa strane.

Uporaba pumpice za izdajanje nekoliko minuta neposredno prije dojenja pomogla je nekim mamama izvući ravne ili uvučene bradavice, a beba je lakše mogla pravilno uhvatiti dojku. Ovo je obično potrebno činiti samo u prvim tjednima nakon poroda.

Ono što je jako važno je da i dalje inzistirate na pravilnom položaju bebe na dojci koji predstavlja osnovu za uspješan početak dojenja, a dodatno ga treba naglašavati mamama-dojiljama s ravnim ili uvučenim bradavicama.

Ako imate ravne ili uvučene bradavice, posebno je važno da bebu stavite na dojku što prije nakon poroda. Dopuštajući novorođenčetu da siše dojku u prvim satima nakon rođenja, dat ćete mu mogućnost da usvoji pravilnu tehniku sisanja kao i priliku da pomogne izvući ravne ili uvučene bradavice.

Pokušajte izbjeći hranjenje na bočicu, kao i dude varalice u bolnici ili kod kuće, barem tijekom prvih šest tjedana. Umjetne bradavice mogu dodatno otežati sisanje i još više zbuniti bebe čije majke imaju ravne ili uvučene bradavice.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu nermina_)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: uvucene bradavice
23.4.2012 7:57:22   
Nunny
Nemam bas vremena da citam sve postove pa ce se mozda moj odgovor ponoviti...
Mene je spasila aventova nipleta za izvlacenje bradavica...kod mene je sve bilo normalno, ali beba nije imala snage da izvlaci mlijeko...tako sto je vise nadolazilo, bradavice su se uvlacile, ja sam pocela da dobijam mastitis, ali nisam zeljela odustati od dojenja...posto mi nista drugo nije pomagalo, kupila sam tu nipletu...i zaista je vrijedilo svake pare, sta da vam kazem 25ipo mjeseci dojenja govori za sebeuser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: uvucene bradavice
11.11.2015 9:22:42   
RosaN
Ja bi preporucio da se konzultiras sa dentistom, evo da pomognem malo; http://lauc.net/apolonija/usluge/ortodontski-aparati/ . meni najbolji :)

(odgovor članu Nunny)
Neposredna veza do poruke: 33
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *