|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: sunet muškog djeteta
30.12.2007 14:55:44   
mamidji
Ja sam za sunet 100% ali imam osjecaj da bi se moji poubijali po kuci. Moj svekar to ne bi prezivio. Sunetiti treba iz higijenskih razloga vise nego zbog Vjerskih. Moj Dario ima 15 mj. i jos mu kozica nije presla skroz, i u pravim sam mukama zbog toga. Doktorica kaze da je to normalno i da se ne mora spustiti ni do 4 godine.

Kao sto kaze SMIRI da je vjera obavezuje na to meni moja ne dozvoljava....a najradije bi ih sve poslala u lijepu PM i odvela djete da ga sunete...¸  




_____________________________

Dario 11.10.2006.god.

(odgovor članu Alijeva mama)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: sunet muškog djeteta
5.1.2008 13:33:25   
amia
kaktus razumijem sta si htio reciuser posted image tako sam ja muza uvjeravala o novoj metodi suneta sa laserom i kako ne boli i da sin nista nece osjetiti ajoooj bilo je strasno
ne cekajte ko ja 3,5

(odgovor članu mamidji)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: sunet muškog djeteta
5.1.2008 13:42:37   
amia
sin je imao 3,5 godine sve je znao i to nam je bilo grozno iskustvo.  Ja sam oduvijek znala da cu sina sunetiti ali kad? E to se ja i muz nismo mogli dogovoriti jer nam je uvijek bilo zao kako je mali i ostale stvari.  I danas nakon sest godina zna sve i jedan detalj vezan za sunet posebno zato sto je bilo problema i nije prolazilo kao u vecine djece za 24 sata.  user posted image user posted image user posted image    Sad znam da smo mi krivi sto smo mu to priustili user posted image .  Ja sam ZA ako vec smatras da trebas to uraditi onda to uradi dok je manji, definitivno prije druge godine.

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: sunet muškog djeteta
5.1.2008 23:48:24   
almai
ja sam svog malenog osunetila sa nepuna 4mj. i svakom
bi preporucila da to uradi dok je mala beba.
1.neboji se nepoznatih osoba
2.manje osjecaju bebe bol od djece
3.nevrti se mnogo tako da rana brzo zaraste
nikakvih problema nisam imala i sve je proslo u najboljem redu.

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: sunet muškog djeteta
6.1.2008 1:57:17   
Ivona
Meni bi bilo zao svoje djetesce podvrgnuti sunecenju.user posted image

(odgovor članu almai)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: sunet muškog djeteta
6.1.2008 10:55:38   
enisa27
Ako Bog da da dobijem jednog sincica ,pa da i to obavimo.....user posted image user posted image
a naravno sto ranije ,to bolje,od brata sinovi su osuneceni veoma rano,i nisu imali nikakvih problema,brzo sve proslo,,,,,,,....

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: sunet muškog djeteta
6.1.2008 12:58:32   
laracroft
I meni se srce cijepalo,ali bolje sa devet mjeseci nego poslije.Imam jako traumaticno iskustvo sa tim i covjek se zaista mora dobro pripremiti.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: sunet muškog djeteta
11.1.2008 22:22:17   
Azra_11
IZVORNA PORUKA: mamidji

Ja sam za sunet 100% ali imam osjecaj da bi se moji poubijali po kuci. Moj svekar to ne bi prezivio. Sunetiti treba iz higijenskih razloga vise nego zbog Vjerskih. Moj Dario ima 15 mj. i jos mu kozica nije presla skroz, i u pravim sam mukama zbog toga. Doktorica kaze da je to normalno i da se ne mora spustiti ni do 4 godine.

Kao sto kaze SMIRI da je vjera obavezuje na to meni moja ne dozvoljava....a najradije bi ih sve poslala u lijepu PM i odvela djete da ga sunete...¸  



Draga Mamidji,

Ja sam mama malog Emira koji ima pet godina. Moj sin, kao i tvoj, nije osunecen. Moj muz i ja smo se dogovorili da ga ne sunetimo jer je tako bolje za njega. Prirodnije je!
Medjutim, i kod njega se kozica ne moze svuci skroz. Samo do pola. I nikakav problem! Ja mu to nikada nisam forsirala, neka se kozica sama prirodno siri. Nasa doktorica nam je skoro rekla da ce mu se kozica sama svuci kako bude rastao i ulazio u pubertet.
Dakle, ne suneti dijete. Nema potrebe! Kozica je tu sa razlogomuser posted image

(odgovor članu mamidji)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: sunet muškog djeteta
12.1.2008 12:53:45   
enisa27
Za one koji zele da znaju vise o obrezivanju:
Obrezivanje je dakle, islamsko obiljezje sa kojim se musliman razlikuje od nemuslimana. Sto se tice samog vremena sunnecenja, nema dokaza koji ukazuju na to. Znaci da je dozvoljeno djecaka osunnetiti u bilo kojem vremenu sa napomenom da se sa sunnecenjem ne treba odugovlaciti. Ne postoji neka velika strogost po pitanju vremena kada se to čini, mada je ova minorna operacija daleko lakša za malu bebu nego za starijeg dječaka. Ukoliko je to neophodno, obrezivanje može biti odgođeno radi praktičnih razloga, ali treba biti urađeno prije nego što dječaci počnu sa redovnim obavljanjem namaza radi čistoće tijela.
Islamsko obrezivanje nije simbol Allahovog ugovora sa čovjekom kao što je to u židovskoj tradiciji. Obrezivanje je prvi put praktikovano od strane poslanika Ibrahima a.s., duhovnog pretka muslimana. Obrezivanje je važan aspekt 'tahareta' – čistoće – koja je tako strogo naglašena u islamu.

Obrezivanje (od lat. circumcisio) je najčešće medicinski postupak ostranjivanja dijela prepucija sa penisa.
Obrezivanje je prisutno diljem svijeta i u većini slučajeva se vrši iz religijskih razloga (Muslimani, Židovi), dok američki liječnici inzistiraju na obrezivanju iz medicinskih razloga .
 
OBREZIVANJE ,ZASTO I KADA????

Prema postojećim teorijama obrezivanje izapočelo još u prvim ljudskim kulturama.
 
Isus Krist je rođen i obrezan kao Židov. Kršćanstvo su nakon njegove smrti širili apostoli i 43. godine je Pavao u Jeruzalemu ustvrdio da obrezivanje nije nužno za kršćanske obraćenike.
------Nova istraživanja dokazuju da je kod obrezanih muškaraca manja mogućnost upala mokraćnih kanala, a prema studiji američkog Zdravstvenog instituta provedenoj među afričkim kamiondžijama (?!), cirkumcizija može zaštititi muškarce od bolesti koje se prenose seksualnim putem, uključujući i virus side. Neobrezani muškarci izloženi su četiri puta većoj opasnosti od zaraze HIV-om, kaže se u izvještaju, dok je mogućnost obolijevanja od Limphogranuloma venereum (genitalne ulceracije) veća do dva i po puta. Nije jasno na koji način prisustvo kožice može zaštititi od HIV-a; pretpostavlja se da u necirkumciziranom okruženju virus može duže preživjeti i umnožavati se. Loša higijena povećava ovaj efekt.
----Ujedinjeni narodi su podržali obrezivanje muškaraca kao metodu sprečavanja širenja infekcije HIV-om. UN-ove agencije, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS, poduprle su nedavna istraživanja prema kojima uklanjanje kože s vrha penisa može upola smanjiti rizik zaraze virusom prilikom seksualnog odnosa s inficiranim ženama. Prema spomenutoj preporuci UN-a, obrezivanje bi se trebalo učiniti dostupnijim muškarcima u afričkim zemljama. WHO i UNAIDS tvrde da bi se obrezivanjem u idućih 20 godina mogla spriječiti zaraza 5,7 miliona muškaraca i spasiti život tri miliona ljudi. "Te preporuke velik su korak naprijed prema prevenciji zaraze HIV-om", rekao je Kevin de Cock, direktor programa za AIDS WHO-a. Od 40 miliona ljudi na svijetu zaraženih HIV-om, 25 miliona živi u subsaharskoj Africi gdje se virus najčešće širi putem spolnog odnosa između heteroseksualnih partnera. Na svijetu ima oko 30 posto obrezanih muškaraca.
Među židovima i muslimanima

taj se postupak izvodi iz vjerskih razloga, a u drugim zemljama zbog higijene. Neobrezani muškarci izloženi su većem riziku da dobiju sidu od ženskog partnera, pokazala su istraživanja.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), muška obrezanost smanjuje rizik prenošenja side sa žene na muškartca za oko 60 odsto.

U svetu je, medjutim, samo 30 odsto muške populacije obrezano, uglavnom u zemljama u kojima to nameću verski ili higijenski razlozi.

Amerikanac Robert Bejli, profesor epidemiololgije na Univerzitetu Ilinoisa, tvrdi da su istraživanja u regionima Afrike, najviše pogodjenim sidom, pokazala da su neobrezani muškarci izloženi 2,5 puta većem riziku da se inficiraju ovom bolešću kroz seksualni kontakt sa ženama nego obrezani.


Obrezivanjem se znatno smanjuje podložnost muškaraca da se zaraze sidom, budući da je utvrdjeno kako je kožica na penisu, koja se obrezivanjem odstranjuje, naročito ranjiva kada je u pitanju HIV virus.


(Tanjug)
__________________
Obrezivanjem muškarcima ne slabi seksualni osjet
Muškarci s neobrezanim spolovilom ipak nemaju snažniji seksualni osjet od onih obrezanih, navodi se u novoj studija kanadskih znanstvenika koja tako proturječi široko rasprostranjenim vjerovanjima.


Istraživači sa montrealskog sveučilišta McGill utvrdili su da su obrezani muškarci bili podjednako osjetljivi na dodir i bol na različitim stupnjevima seksualne uzbuđenosti kao i oni koji imaju prepucij."Ova studija pokazuje da bi predrasude o razlikama u senzibilnosti penisa između obrezanih i neobrezanih muškaraca mogle biti neutemeljene", napisala je glavna autorica studije Kimberley Payne.U studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Sexual Medicine ispitana su četrdesetorica muškaraca od kojih je polovica bila obrezana. U ispitivanju osjeta pomoću senzora muškarce se pratilo na
dvije točke na penisu i podlaktici dok su gledali erotske filmove, a termalnim prikazom se mjerilo seksualno uzbuđenje.O učinku obrezivanja na seksualnu osjetljivost dugo se raspravljalo, a autori studije se nadaju da će njihova otkrića potaknuti daljnja istraživanja na tom području.Praksa uklanjanja prepucija u Kanadi bilježi pad svake godine, a 2005. je samo 9,2 posto muškaraca bilo obrezano. http://dnevnik.hr/bin/article.php?article_id=22129
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je pitanje obrezivanja iznimno bitno, ne samo za seksualni život već i u borbi protiv širenja side

_________________U svjetlu porasta broja medicinsko-naučnih dokaza koji ukazuju na prednosti obrezivanja muške novorodjenčadi, australijski "College of Paediatrics” je u maju 1996. godine formulisao i usvojio novi stav po ovom pitanju (2). U tom dokumentu se apelira na ljekare da detaljno upoznaju roditelje sa zdravstvenim prednostima obrezivanja dojenčadi. . Trend ka neobrezivanju novorodjenčadi počeo je prije otprilike 20 godina,.

---Dr. Edgar Schoen, predsjednik Radne grupe o obrezivanju pri Američkoj Akademiji Pedijatrije, izjavio je da prednosti rutinskog obrezivanja novorodjenčadi kao mjera zdravstvene prevencije nadmašuju rizike ovakvog zahvata .

Ove prednosti obuhvataju: smanjenje problema fimoze (sužavanja kožice na penisu) (36), smanjenje balanitisa (upale glavića) (17), smanjenje infekcija mokraćnih kanala, manje problema pri erekciji u pubertetu, smanjenje spolno prenosivih bolesti, sprečavanje raka penisa . Upale mokraćnih kanala kod dojenčadi

 
---Prema jednoj Wiswell-ovoj studiji kojom je obuhvaćeno 400.000 novorodjenčadi u vremenskom razdoblju od 1975. do 1984., dokazano je da su neobrezani 11 puta češće obolijevali od infekcija mokraćnih puteva (58). U navedenom razdoblju udio obrezane djece je opao sa 84% na 74% i taj opad je doveden u vezu sa uočljivim porastom infekcije mokraćnih puteva (61). Upale mokraćnih puteva bile su rjedje kod obrezane djece. Studijama sprovedenE 1982. godine su pokazale da se 95% svih komplikacija mokraćnih puteva kod dojenčadi javilo kod neobrezane djece (60).  Ove i druge studije dokazuju prednosti obrezivanja djece sa ciljem reduciranja oboljenja mokraćnih kanala.
Pojava raka penisa u USA iznosi 1:100.000 muškaraca (750-1000 slučajeva godišnje), i smrtna stopa leži izmedju 25-33% (27, 31). Rak penisa iznosi 1% svih oboljenja od raka kod Amerikanaca. Ovdje se mora uzeti u obzir činjenica da u USA postoji veliki procentualni broj obrezanih muškaraca.
 -------Rak grlića materice kod žena čiji partneri su neobrezani
 
Mnoge studije ukazuju na povećan broj oboljelih od raka grlića materice kod žena koje su imale jednog ili više seksualnih partnera koji nisu bili obrezani. U jednoj studiji nad 5000 slučajeva raka grlića materice i 300 slučajeva raka penisa, koja je sprovedena u indijskom gradu Madrasu u periodu od 1982. do 1990., pokazano je da je pojava raka grlića materice medju muslimankama bila jako rijetka u usporedbi sa kršćanskim i hindu ženama, a medju oboljelim od raka penisa nije bio ni jedan musliman (22). U drugoj studiji nad 1107 Indijki, oboljelih od raka grlića materice, sprovedenoj 1993. godine, seks sa neobrezanim muškarcima ili sa muškarcima obrezanim tek nakon svoje prve godine života je povezan sa četverostruko većim rizikom od raka grlića materice, nakon kontrole drugih faktora kaHIV virus
 
U Africi je, zavisno od države, i do 10% stanovništva zaraženo HIV virusom. Najprije je u Nairobiju, u jednoj studiji nad 340 muškaraca liječenih od spolno prenosivih bolesti, uočeno da je vjerovatnoća da su zaraženi HIV virusom bila tri puta veća ako su muškarci bili neobrezani ili imali čir na genitalijama (50). Nešto kasnije, istraga medju 409 afričkih etničkih grupa, koje se nalaze širom 37 država, je pokazala korelaciju izmedju neobrezivanja i visoke stope SIDA-e (7). U "International Journal of Epidemiology” Dr. Moses piše da je studija medju 700 afričkih plemena, na 140 različitih mjesta u 41 zemlji Afrike, pokazala dosta manju pojavu HIV virusa na mjestima gdje se praktikuje obrezivanje muške djece (33, 34). Medju vozačima kamiona, koji inače češće imaju kontakt sa prostitutkama, je uočena veća stopa zaraženosti HIV-om kod neobrezanih. Zanimljiv rezultat je donijela jedna studija iz zapadne Afrike: samo djelomično obrezani muškarci kod kojih je ostao dio kožice, obolijevali su češće od HIV-2 virusa nego muškarci kod kojih je kožica bila potpuno odstranjena (40). Ovi rezultati su bili razlog da naučnici Moses i Caldwell predlože da se obrezivanje koristi kao važna strategija u reduciranju SIDA-e (9, 19, 23, 26, 32-34).

Kao razlog za veću mogućnost zaraze HIV virusom kod neobrezanih muškaraca, pretpostavlja se da se pod kožicom sakupljaju HIV-om inficirani, vaginalni sekreti i tu nalaze gostoljubljivo okruženje. Suha, kao i otpornija koža na glaviću obrezanog penisa otežava prenos zaraze.

o što su starost, godine pri prvom spolnom odnosu i obrazovanje
-----Neobrezivanje

1) je kod muškaraca najveći faktor rizika od inficiranja HIV virusom;

2) je uzrok za 12 puta veći rizik od obolijevanja od upala mokraćnih puteva, koji kod novorodjenčadi mogu voditi i do smrti.

3) Jedan od odprilike 600-900 neobrezanih muškaraca umire svake godine od raka penisa, ili na njemu bude sprovedena djelomična amputacija penisa. Da usporedimo: muškarci koji su bili odmah nakon rodjenja obrezani, uopšte ne obolijevaju od raka penisa.

4) Neobrezivanje je uzrok upale glavica (balanitis) i sužavanju kožice (fimoza). Do 18% svih neobrezanih dječaka do 8 godina imaju ove probleme, koji su kod obrezanih nepoznati.

5) Dalje, žene čiji muževi nisu obrezani, obolijevaju češće od raka grla materice.

Izvor : Benefits of circumcision
Pozdrav

< Poruku je uredio enisa27 -- 12.1.2008 13:02:05 >

(odgovor članu Azra_11)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: sunet muškog djeteta
13.1.2008 15:35:32   
maya.irfan
vidjela sam da u svijetu bebe obrezuju odmah par dana po rodjenju.
ovdje u sarajevu u sanasi, gdje mi irfana planiramo sunetiti, odbijaju da urade postupak prije djetetovih navrsenih 6 mjeseci, pa ako Bog da planiramo to ciniti sad. Ja nesto mislim sto ranije to bolje-- da beba to bolje podnese.
Ima li koja  od vas iskutstvo sa ljudima iz sanase i da li ste zadovoljne?

_____________________________

IRFAN-23. 06. 2007. SRECA MOG ZIVOTA!

(odgovor članu enisa27)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: sunet muškog djeteta
14.1.2008 9:21:05   
Sanida
Cao drage moje!Mi smo svog Imrana osunetili sa 2 mjeseca.Da,da...To smo uradili na hirurgiji (Tesanj).Plakao je samo kada je prvi put poslije toga piskio...Svakom bih preporucila da to urade dok je beba manja,jer manje boli,laksi je oporavak,brze zacjeljuje.Nikada hvala Bogu nismo imali problema poslije toga,ali prije toga....daj cisti vaticom,daj acidi-borici..........uglavnom,puno je bolje dok je beba manja!!pusicaaa

(odgovor članu maya.irfan)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: sunet muškog djeteta
14.1.2008 22:45:19   
Amelaa RR
Prvo da ti zazelim dobrodoslicu
user posted image i vidjet ces da ce ti se svidjet ovdje.A nas je Imran veliki momak....masAllah ....
puno poljubaca  tebi i  Imranu user posted image

_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Sanida)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: sunet muškog djeteta
19.1.2008 9:33:56   
leptiric
IZVORNA PORUKA: mamidji

Ja sam za sunet 100% ali imam osjecaj da bi se moji poubijali po kuci. Moj svekar to ne bi prezivio. Sunetiti treba iz higijenskih razloga vise nego zbog Vjerskih. Moj Dario ima 15 mj. i jos mu kozica nije presla skroz, i u pravim sam mukama zbog toga. Doktorica kaze da je to normalno i da se ne mora spustiti ni do 4 godine.

Kao sto kaze SMIRI da je vjera obavezuje na to meni moja ne dozvoljava....a najradije bi ih sve poslala u lijepu PM i odvela djete da ga sunete...¸
 

moj prijatelj gogi je uvijek govorio kako je to nehumano prema djetetu, da nekažem barbarski i znali smo se skoro pa posvađati kad je sunnet u pitanju. sve do dana kad je dobio infekciju i NJEMU doktor rekao da se to mora napraviti. zamislite kako se šokirao- da u trideset i nekoj godini života MORA napraviti nešto protiv čega je cijeli život govorio.bilo mi ga je žao jer se prepao al je na svojoj koži osjetio da to nije samo iz vjerskih razloga.
 




(odgovor članu mamidji)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: sunet muškog djeteta
21.1.2008 0:27:36   
Aminad
evo da i ja napšem nešto o ovoj temi iz vlastitog iskustva, user posted image mi smo svog sina osunetili kad je imao 5 mjeseci i 24 danauser posted image user posted image ,(nemam pojma o kakvim vi kožicama pričate osim ono kad je beba mala a za kasnije kad poraste ne mogu ni da zamislima kako to izgleda, za mene je to apsolutna nepoznanica ovako je moj sin rahat za cijeli život i netreba mu ni onih 30 sec. i nikad neće sumnjati je li dovoljno dobro očistio da se inficira i td.) 
nikad nismo ni razmišljali o tome da to nećemo uraditi čim se rodio to se podrazumijevalo samo je bilo pitanje hoćemo li to učiniti na teži ili lakši način mi smo odabrali ovo drugo user posted image
ugovorili smo termin kod dječijeg hirurga ovdje u TZ ,poslali smo kćerku kod djeda i nene,
nikome nismo govorili o svojim namjerama da ne stvaramo onaj osjećaj brige, treme, suza itd. koji u ovakvim situacijama preplavi nene a onda se proširi i na ostale,
jedini je problem bio što zbog opšte anestezije nije smio ništa jesti 4 sata prije i nekih sat poslije i to je touser posted image user posted image user posted image
lijepo su ga prije pregledali je li zdrav da nije nahlađen odveli i odradili svoj posao a onda su nas zvali da uđemo i pred nama ga probudili on je naravno vrištao pa ljudi moji nije jeo 4 puna sata plakaouser posted image je do kuće a poslije par kapi čaja sve je bilo gotovo
oni su mu tad stavili čepić paracetamol i mi smo još jedan poslije 12 h i to je to nikakve kreme, zavoji itd. ama baš ništa
oni su mu stavili gazu preko bila je kao suknjica u tarzana i to su nam rekli da skinemo kad se upiški
na prve dvije pelene bile su dvije tačkice ali baš tačkice krvi i to je to

sad imamo sina mjesec i 23 dana i njega ćemo osunetit na isti način

što prije to bolje
i uopšte nisam uplašena kako će to ići ovaj put jer imam dobro iskustvo koje bih svakom preporučila

ja nisam za to da to mom djetetu radi bilo ko osim hirurga i to dječijeg hirurga

sretno svima koje ovo čeka nije strašno ako znaš šta radiš i ako se potrudiš da nađeš najbolji način na koji ćeš to obaviti (ja nikad ne bih smjela kod kuće pa ipak u ordinaciji doktor je spremniji da reaguje ako šta krene krivo) kod našeg naroda stvorena  je neka nepotrebna napetost uz koju obavezno starije žene u porodici sve to podnose teže nego djecauser posted image user posted image user posted image  pa se prenosi i na nas mlađe ali ne dajte se uz Božiju pomoć sve će lijepo proćiuser posted image user posted image user posted image user posted image  

(odgovor članu leptiric)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: sunet muškog djeteta
21.1.2008 0:52:00   
esmi
Mene zanima jeli taj doktor to napravio laserski ili operativni?
I zanima me jer u arabskim zemljamo to radimo tedan dana poslije rodenja, da lije bolje sacekati da user posted image  malo naraste ili je to bolje napraviti sto prije naprijmer kako sto sam rekla u prvom mjesecu ili cak samo sedmicu poslije rodenja??

hvala

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: sunet muškog djeteta
21.1.2008 10:06:30   
Aminad
kod našeg malog to je bilo laserski a radila su dva doktora,jedan tehničar i jedna doktorica pedijatar tako da sam ja uz toliku hrpu doktora mirno čekala u čekaonici (vidjela sam da judi ozbiljno rade dok ih je toliko)

jedna moja prijateljica je morala osunetiti malog još u prvom mjesecu zbog nekih problema koje je imao  (ne znam tačno šta je bilo) i sve je prošlo odlično tako da je definitivno bolje što prije mada naši doktori u BiH to ne praktikuju prije 6 mjeseca mi smo htjeli i prije 6tog ali nam je jedan opšti hirurg, dječiji hirurg i nekoliko pedijatara savjetovalo da sačekamo da 6. zašto ne znam

(odgovor članu esmi)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: sunet muškog djeteta
21.1.2008 23:21:52   
Azra_11
Slazem se da postoji mala vjerovatnoca da se moze razviti neka infekcija kod ne osunecenog djeteta. Ali to je samo kod one djece kod koje je ne vodi dovoljno racuna o higijeni. Kod mog Emira se kozica moze samo do pola svuci, i ja mu cistim onoliko koliko moze. Bez forsiranja. I sve super!
Zato mislim da nema potrebe za automatskim/rutinskim sunecenjem djece. Neka djeca rastu onako kako su dosla na ovaj svijet. Sva ta briga, suze i vrijeme oko sunecenja..., zaista to ne razumijem. user posted image  
U Austriji se djeca ne sunete, pa sta im fali.


(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: sunet muškog djeteta
1.2.2008 0:59:30   
triplemama
Mi danas osunetili Emira user posted image user posted image user posted image  , a on eno sada spava ko "beba"user posted image . Ima tri mj. i 2 dana. U Medicasan poliklinici u TZ Nije laserski nego onako. Muz ga je kobajagi cuvao. Dali mu lokalnu, samo je zaplakao kad je prvi put piskio. Stavili cepic paracetamol i ja sad maloprije. Pije neke antibiotske kapi i stavljamo Bivacin mast vise radi toga da se pempas ne zalijepi , valjda ce sve biti dobro insAllah 

(odgovor članu Azra_11)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: sunet muškog djeteta
1.2.2008 9:13:53   
enisa27
Mashallah,sve ce to biti ok,don't worry be happy..user posted image user posted image user posted image
,a bebici user posted image user posted image  sve naj,naj ,naj zelim....

_____________________________

Enisa

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: sunet muškog djeteta
2.2.2008 23:11:20   
Aminad
Allahmuberekosum baš mi je drago da je sve ureduuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu enisa27)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: sunet muškog djeteta
3.2.2008 12:07:52   
Amelaa RR
Allahmubarcc....neka masAllah treba to obaviti dok je manji...jer nece zapamtit boli itd...a onako sto god je dijete starije to teze ide...Prvo roditelji se teze odlucuju na to,jer im je zao ,a drugo znaju da ce dijete to zapamtiti.....

_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: sunet muškog djeteta
7.2.2008 12:37:37   
hanabanana
Naše prvo dijete je kćerkica, a sada ne znam šta nosim. Ako bude dječak, sunetit ćemo ga - prvenstveno radi higijenskih i zdravstvenih razloga, pa tek onda vjerski.

Napomenula bih da po Islamu sunet muškog djeteta nije fars nego sunnet. Znači nije obaveza nego preporuka.

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: sunet muškog djeteta
15.2.2008 10:55:09   
jupajdi
Mi smo Emina osunetili kada su mu bila 4 mjeseca i sve je super prošlo. To smo uradili u jednoj privatnoj poliklinici, dobio je lokalnu anesteziju. Brzo se oporavio. Mislim da je bolje dijete osunetiti što ranije, dok ne hode, jer će kasnije više osjetiti i smetat će mu.
Kod nas nije bilo dileme hoćemo li ga sunetiti ili ne, tako nam nalažu i vjerski i higijenski propisi.
On se oporavio već drugi dan, a treći dan je veselo skakutao.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: sunet muškog djeteta
21.2.2008 18:24:35   
Anoniman
ovdje gdje ja zivim djecak se po rodjenju odmah suneti...i mislim da je tako najbolje. ne pitaju hoces ili neces   dijete kad je vec starije, shvata sta je bol a i majkama je teze gledati i slusati svoje pile kako se pati.
najvise se to uradi radi zdravstvenih razloga

(odgovor članu jupajdi)
  Neposredna veza do poruke: 49
   RE: sunet muškog djeteta
21.2.2008 22:00:02   
amdi
I ja isto mislim da je bolje sto prije, brze se oporavi beba, a kad porastu onda diraju pa im ne mozes dokazati da ne treba. Mi smo svog osunetili sa 4,5mj. i sve je dobro proslo. Rana zarasla za otprilike 7 dana,ali bolova nije bilo

_____________________________

veliki 22.3.2005
mala 17.7.2007

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *