|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
26.7.2008 13:29:08   
glavobolja
Prevara........ Prevaru doživljavam kao znak da u nekome ili nečemu unutar bračne zajednice postoji problem ( ili više njih ). Uvijek sam za verbalno rješavanje problema, pa ako se mogu tako riješiti blago nama, a ako ne onda sam za radikalnije promjene. Upravo zbog toga prevaru poistovjećujem sa nesigurnošću u samog sebe i sa strahom od mogućih ( drastičnih ) rješenja problema. 

_____________________________

Zahra

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
8.9.2008 21:56:36   
maslačak82
Nikada!
I da imam 5ero djece ostavila bih ga odmah, tj. izbacila van

(odgovor članu glavobolja)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
20.9.2008 17:43:35   
dana3
isto mislimo.nema tu izgovora niti pojasnjenja.imali smo svi sansu sa prije braka probamo sta smo htjeli.niko nikog nije silom natjerao da sa nekim zivi.ne bar u mom slucaju.nikakvi izleti sa strane ne dolaze u obzir,nisam ljubomorna,veoma sam otvorena i kazem sta mislim i ocekujem da mi se kaze.tako,ako dodje do nekih problema tu smo da ih rjesavamo ako se mogu rijesiti a a ko ne Boze moj svako na svoju stranu.imam jedan razvod iza mene i znam o cemu govorim.zamislite da oprostite yakvo sto i cijelog zivita poslije toga se pitate da li je opet to uradio.ja kazem jeste jer jednom kad to uradi uradice opet.nema oprostaja tu.gubi se povjerenje i kako dijeliti zivot sa nekim kome ne vjerujemo?

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
20.9.2008 18:26:02   
mamyca

IZVORNA PORUKA: Suncica RR

PREVARA je isto sto i IZDAJA..
Ako bi bio u stanju da izda mene, moju ljubav, moje pozrtvovanje i sve sto ide s tim, pa lepo idi i ne vracaj se..
A najveci skotovi su ti sto pored zive zene traze nesto drugo i jos imaju obraza doci toj zeni posle svega..
Ako ti je lepo tamo, ti brate i ostani. Muskarci su jako netolerantni. Nisu u stanju da shvate da pored dnevnih obaveza koje zena ima(posao, dolazak kuci, kuvanje rucka, briga oko deteta..) nije u stanju navece da bude spremna i za jos nesto. I jos posle svega nisu u stanju da prihvate posledice, nego kukumacu i moljakaju..
Nikada necu niti bi mogla oprostiti. Lepo bi mu spakovala stvari i poslala ga toj nekoj, pa da vidimo..



Potpisujem!

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
10.10.2008 22:17:38   
maida 28
ako mu ja nisam dovoljna svakako mi i netreba. jako ga volim i nikad ga nebi ponizila, prevarila ali kad bi mi to uradio papa.....

(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
10.11.2008 22:27:49   
asmasm
Pregledam ceo forum da vidim šta druge žene kažu.A evo moje priče - 27 godina zajedno( ljubav iz osnovne škole), imamo dva sina od 11 i 15 godina i samo jedno jutro dever me budi jer dovozii supruga koji se predhodne noći slupao kolima a sa njim i njegova švalerka takođe.Totalni šok.Muž povređen i kaže da je to bio samo večernji izlazak,zezanje...Tri nedelje je prošlo od tada i još ne mogu da se pokupim.Fakultetski sam obrazovana, imam telo devojčice i držim do svog izgleda i ponašanja.Seksualni život sa suprugom idealan tako da ne razumem šta mu je sve ovo trebalo.A dečaci veliki i samo ih interesuje šta će biti sa nama dvoma.Šta da vam kažem drage moje, u momentu sam poželela da me nema.Svi su nam zavideli na vezi, na odnosu koji imamo; sopstvenu karijeru sam napustila da bih vodila zajedničku firmu i eto: našao je drugu, udatu,takođe majku(njoj je 36 meni 41).Ne razmišlajm o oproštaju jer kako oprostiti to što je pogazio sve među nama,izdao i mene i moje poverenje,srušio mi sve iluzije,snove.Misli su mi usmerene kako dalje,kako pobeći jer ispada da su mnogi znali za ovo njegovo zezanje koje je kako je na kraju sam priznao trajalo 4 meseca.Znači nema oproštaja mogu samo potisnuti ovaj događaj ako mislim dalje normalno živeti.A ne mogu razmišljati ni o razvodu jer ne znam kako bi to moji dečaci prihvatili.

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
10.11.2008 22:36:49   
nikka
Žao mi je,ovo je stvarno užasno,vidi se da patiš.
Ja neželim da ti uljepšavam ništa,i sama kažeš da to nemožeš oprostiti nebih ni ja,prije bih se odlučila na dobar razvod nego loš brak,dječaci će više patiti u lošem braku.
Ti znaš najbolje što moraš učiniti...

(odgovor članu asmasm)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
10.11.2008 22:37:54   
andji
asmasm neznam šta da ti kažem,baš ne znam.Da se pokupiš ili da ga otjeraš,ne znam čiji je stan znam da nije lako,imate prošlostmdvoje djece mada djeca nisu više mala dalo bi im se objasniti.Da ostaneš dal ćeš moći živjeti sa tom njegovom izdajom,dal ćeš mu vjerovati.Dal ćeš povjerovati kad ti opet u 10 sati noći kaže da ide da se zeza sa prijateljima?Sumnjat ćeš u sve i sve ćeš preispitivati,bar bi ja takva bila.A šta tek kad legneš sa njim u krevet...ne znam kakav si tip žene,neke bi to mogle,ja lično ne.Ja sam veliki romantik,osjećajna osoba ali nažalost i zlopamtilo,prelazim preko stvari ali ne zaboravljam.I još kad mi kažeš da si dama,dobro izgledaš,super sex,pa šta mu je trebalo,šta je htio.MNikad nisam opravdavala prevaru,a pogotovo kad ima ženu kao avion i on opet švrlja....na tebi je odluka,nije laka,mada ti si i finansijski slobodna tako da ti to na tu ruku ne bi pretstavljalo problem.Sretno u svakom slučju,i drži se

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu asmasm)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 0:00:26   
amrab
Teško je bilo šta da ti se kaže,sugeriše.Samo nedaj  Bože nikome.Mogu misliti kako ti je teško i koliko si povrijeđena.Sad kažem nebi nikada oprostila prevaru,a sutra ko zna tako da nemogu ništa reći.
Držim ti fige izdrži kako god da odlučiš!

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 0:16:22   
camm
ne znam ni ja sta da ti kazem
nego da imas jaku snagu da to sve prebrodis
jer nece ti biti lako.
ne bih se mjesala u vas odnos
ipak to je na vama a ja ti zelim srecu i veliko olaksanje
ako budes imala snage da predjes preko svega radi vase djece.




_____________________________

Ja tek sada kuzim da ne kuzim, sta kuzim, sta ne kuzim, sta mi je tesko skuziti, sta ne mogu prokuziti, ali jedno kuzim...:D

(odgovor članu amrab)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 7:36:14   
Zoe
Nikad ne bih ni oprostila a ni zaboravila prevaru.. MM i ja mislimo isto o ovoj temi, razgovarali smo o tome, ušli u brak kao dvije zrele osobe, koje znaju šta hoće, proživjeli dovoljno toga.. Za nas, brak je blago, nešto neprocjenjivo, što treba čuvati.. Nema te situacije a ni povoda koji bi "opravdao" prevaru u našem slučaju.. I da se desi, ne daj Bože, ne bih se ni sekunde mislila, jer ja ne bih bila u stanju da ljubim svog muža nakon svega.. razmišljala bih- bio je sa drugom.. Postavlja se pitanje šta sam mu značila ja , naš brak, naša djeca (trenutno ih nemamo, ali i da ih imamo isto bih razmišljala)?? 

(odgovor članu camm)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 7:45:43   
nexie
Kao što je netko rekao...prevara je izdaja...izdaja svega za što se par trudi otkad je  zajedno, izdaja partnera i prvenstveno izdaja samog sebe...Nikad ne bih ni oprostila, a kamoli zaboravila prevaru, pomalo jesam zlopamtilo, ali nikakva ljubav ni djeca me ne bi spriječila da zauvijek prekinem brak da me suprug ne dao Bog prevari....Ne bih mogla živjeti sa sumnjom 24 sata dnevno, pa gdje je , šta radi, da li opet vara....Što bi bilo kad bi bilo....Radije ću biti sama, nego sa strahovima i paranojom koji bi se rojili konstantno u mislima...HdB uživam u braku i imam odnos s mužem utemeljen na povjerenju i ljubavi...Ali...Kad bi se desilo....zbogom zauvijek....koliko god teško bilo...

_____________________________

06.12.2008.

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 8:17:20   
Amelaa RR
Draga asmasm....ne znam sta da kazem...jer eto ja sam dosta zelena da bih nesto komentarisala ...ali eto mogu ti reci da smo uz tebe...sta god da odlucila...Ali evo slicna situacija se desila davno u porodici moga MM....Njegov amidja u onaj vakat...to je bilo 82"...imao je sve dvoje djece...njegova supruga je bila onako lijepa zena...visoka...a on radio na Zeljeznici....volio je druzenje.....I tako bio je na putu...negdje u Srbiji...a zapravo je uvijek na put vodio tu "prijateljicu"....Da bi moj svekar njegov brat u novinama vidio da je njegov brat poginuo u Nisu...jer nije uz sebe imao nikakvih dokumetanta....Ona je prezivjela ..on je poginuo....dvoje djece koji su imali godina kao i tvoja.....oni su vrlo dobro znali sta i kako je...amidzinca je ostala zivjeti tu....kasnije se udala..ali nije dugo mogla..pa se razvela....pa se opet vratila tu zivjeti.....Molim dragog Boga samo da ti podari puno snage i volje....makar zbog svoje djece...
Ljubim te


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu nexie)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 11:06:47   
Mače
IZVORNA PORUKA: Okarica

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Teško mi je ovako hipotetički o tome razmišljati.
Najtačniji odgovor bio bi: ne znam.



Upravo tako. Nikad ne možemo biti sigurni kako ćemo reagovati u određenoj situaciji. Jer, kao što sam rekla, znam dosta žena koje su svašta govorile, u stilu "ne bih nikad ovo ili ono", i na kraju oprostile i ostale u braku. Stoga, mislim da ne treba biti kategoričan, jer same sebe možemo neprijatno iznenaditi, ma koliko mislimo da smo čvrste. Opet kažem, ne bih voljela da dođem u to iskušenje.


Potpisujem!
A za sve vas cure koje se kunete da nešto nikada ne bi a pogotovo one koje se to isto kunu u ime svoga partnera samo jedan prijateljski savjet-OPREZ! Očito da niste svjesne nekih stvari. Sreća vidim da vas većina ipak zrelo razmišlja!
LP

_____________________________

Ljubavlju stvaramo život da bi upoznali istinsku sreću...
Naša uskoro stiže...

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 12:17:44   
simba
Bozije je da prasta.....
Tesko je reci niko nezna sta ga ceka, al ja kakva sam cisto sumnjam da bi mu mogla oprostit. Zasto pustiti nekom da budes neciji otirac...
Neznam , tesko je to iskomentarisati .....
Joj kud otvori ovu temu samo se iznervira ma napisala bi svasta al bolje se suzdrzat nikad se nezna.
Najvise od svega mrzim prevaru pogotovo kad cujem (nebitno) o kome se radi o nekom poznatom il nekom desetom odma mi se smuci i mogla bih....user posted image


_____________________________

Moj sin RIAD, Moj zivot novi!

(odgovor članu Mače)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 12:36:07   
Zoe
IZVORNA PORUKA: Mače

A za sve vas cure koje se kunete da nešto nikada ne bi a pogotovo one koje se to isto kunu u ime svoga partnera samo jedan prijateljski savjet-OPREZ! Očito da niste svjesne nekih stvari. Sreća vidim da vas većina ipak zrelo razmišlja!


Zanima me samo koji je ovdje kriterij zrelosti ? Šta znači biti svjestan nekih stvari?

(odgovor članu Mače)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 13:11:06   
ziki
Ne bih da sad pokrenem lavinu ali da li ste ikada razgovarali, prijateljski iskreno sa osobom koja je počinila prevaru? Imam drugaricu koja je prevarila svog momka-vjerenika. Njene muke što je u trenutku slabosti uradila to što je uradila ne bih ni najgorem neprijitelju poželjela. Toliko bolja, kajanja, griže savjesti pa u trenutku i suicidnih razmišljanja- strašno.Skupila je hrabrost i priznala mu šta se desilo, on je prešo preko toga i još uvijek su skupa.
Asmasm šta god da odlučiš to mora biti tvoja i samo tvoja odluka. Djeca nisu mala a i njima treba srtena i zadovoljna majka jer jedino takva majka može da odgaji zdravu djecu koju jednog dana neće peć savjest što su majku " gurnuli" u patnju.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 13:21:57   
andji
Čuj ja u nikog nisam sigurna ni u svog muža a boga mi ni u sebe,a ni u vrijeme.Naravno da ga ne bi prevarila i da prevara sa njegove strane ne može biti oproštena,tako sad mislim,ali šta nosi vrijeme i god. to ne znam.Ja sam mladja od svog supruga 14 god. i kad bi me prevario smatram da bi ostala sa njim samo dok se ne snadjem,trenutno ne radim,jer mi je sergej mali,ali bi se snašla i definitivno rekla buy,buy...ma koliko ga voljela,tu ljubav treba ostaviti po strani,a što dopustiti da te neko ponižava i budeš mu otirač,još neko ko je stariji od mene 14 god(ne do bog da se desi,jel),a ja izgledam super,nemam tabua u sexu,dama na ul. kuham,brinem se o djetetu.Mislim da u takvim situacijama treba uključiti razum.Nisam nikad bila u takvoj situaciji,ali ovo su neki moji stavovi.Nikom ne dozvoliti da te gazi,život je prokleto kratak da ga provedrem tek tako

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 13:53:36   
mnn
Puno smo puta o tome razgovarali ali ni jedan ni drugi ne bi to oprostili, ja osobno ne bi mogla jer to smatram izdajom ali znam ljudi iz svoje sredine koji mi kažu da nekad jednostavno zatvoriš oči i prođeš preko toga zbog situacije u obitelji....to su jako teške situacije tako da o svemu treba dobro razmisliti...
nekako mi se čini da danas ljudi olako shvačaju brak i vezivanje pa onda sve tako tužno završi.

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 15:00:12   
nikka
Istina je da neki ljudi olako shvaćaju brak i učine gluposti i povrijede partnera na način da više nikada nemogu normalno živjeti zajedno.
Nitko nam negarantira da ćemo biti do kraja života u sretnom braku,treba biti strpljiv i tolerantan,ali netreba ni po svaku cijenu ostati u braku,mislim prvenstveno na zlostavljanje,psihičko,fizičko i izdaju ili prevaru.
Nerazumijem kada netko kaže da će ostati zbog djece,zašto?
Da djeca gledaju bol i patnju,da tako nauče živjeti i to im bude slika obitelji?
Ne,ja nesmatram da žena ili muškarac koji se razvedu i odu iz nesretnog braka,olako shvaćaju i necijene brak,nego onaj tko taj brak uništi,onaj tko prevari i izda ono što je trebalo da bude zajednica dvoje ljudi i njihove djece.
Ja nemogu tvrditi da me neće nikad moj muž prevariti,ali nerazmišljam o tome jer nema potrebe,živim sretno i zadovoljna sam ali negdje sam u glavi sebi spremila da ništa nije vječno,da se nezna što donosi sutra i neželim da ako mi se to desi bude kraj svijeta,ja ću nastaviti živjeti,jer nebojim se života,a imam i veeliki razlog za život.
Ništa nije vrijedno mog djeteta,pa onda mene, ni moj muž.

(odgovor članu mnn)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 15:12:07   
Mače
Pa jedan od "kriterija zrelosti" je konkretno kako sam i rekla način razmišljanja većine na ovoj temi-a to je u principu sljedeće: život je nažalost nepredvidiv i nemilosrdan i nikada ne možemo znati šta nam može "servirati" sljedeće. a pogotovo ne kako ćemo reagovati u nekom od mogućih životnih scenarija. I ma koliko mi željeli biti sigurni u to da savršeno poznajemo našeg partnera moramo biti svjesni činjenice da je svaka osoba i njena razmišljanja "otvorena knjiga" za druge onoliko koliko sama ta osoba želi. Imaš baš na ovoj temi više primjera toga. Nadam se da sam ti ovim uspjela odgovoriti na oba pitanja.user posted image  Ali svako ima pravo na mišljenje, zar ne..

_____________________________

Ljubavlju stvaramo život da bi upoznali istinsku sreću...
Naša uskoro stiže...

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 15:20:15   
Zoe
IZVORNA PORUKA: Mače

Ali svako ima pravo na mišljenje, zar ne..


U potpunosti se slažemo, ali definiciju zrelosti svako drugačije poima..tako da je upitno čiji je način razmišljanja zreo??


(odgovor članu Mače)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 15:44:53   
liebevoll
Nisam bas sigurna...kao sto je neko vec napisao, i ja imam jednu prijateljicu koja je prevarila muza, sa svojom starom ljubavi. Neopisivo je kako se osjecala, griznja savjesti, ma uzas, dileme da li da mu prizna ili ne...  na kraju se sve dobro zavrsilo, oprostio joj je, sada je user posted image , ali prosla je kroz prave muke.

Ne znam...ne mogu reci kategoricno da ne bih oprostila. Postoji puno stvari u mom zivotu za koje sam prije govorila da ne bi nikada, pa su mi se desile, tako da ne znam.... tesko je nekome dati savjet u takvim situacijama....

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 19:49:30   
Mače
Slučajno sam pogledala ponovo ovu temu i stvarno ne mogu da vjerujem! Razmišljala sam da li i da ti odgovorim jer očito si se pronašla u nečemu, ali to stvarno nije moj problem...Samo sam napisala svoje mišljenje i složila se sa još nekim razmišljanjima.
Ni zadnja misao mi nije bila da nekoga uvrijedim i mislim da i nisam! Naprotiv! Tvoj prvi post čak nisam ni zapazila. Žao mi je ako te nešto dotaklo lično...user posted image


_____________________________

Ljubavlju stvaramo život da bi upoznali istinsku sreću...
Naša uskoro stiže...

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Da li biste ikad oprostile prevaru?
11.11.2008 20:03:35   
mamyca
Asmasm jako mi je zao sto moras prolaziti kroz to,ne znam sta bih ti rekla osim bolje je zivjeti u sretnom razvodu nego u nesretnom braku,kao sto je vec neko rekao.Neznam da li ste razgovarali o tome i da li si donijela konacnu odluku,ali mislim da jesi.Jer djeca nisu toliko mala da ne bi shvatili sta se dogadja,a ti ako njemu ne mozes oprostiti onda nema drugog izbora osim razvoda.Znam da je tesko al iskreno se nadam da cete to prebroditi,sretno.user posted image

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu Mače)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *