|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:06:49   
teta berta
Amrino ja mislim da bi bolje bilo da malog naviknes na neki krevetac... pa da on i beba kasnije zajedno budu u sobi..a i tebi bi bilo lakse jer kad budes sbd dojila bit ce ti teze, ovako mozes staviti bebu pored sebe kad dojis u krevetu, a kako ce ti biti guzva ako i Hamza bude tu necete svi statiuser posted image Ali ozbiljno moja rodica ima dvije kceri, ova starija i dan danas spava s njima u krevetu sto meni nije nimalo dobro iako je krenula u prvi osnovne, a mlada je puno samostalnija i spava sama samcata u sobi... ova nece od njih nikako...
sto se mene tice Nika je od prvog dana u kreveticu, ja brate volim zagrliti muza kad spavam zna se z sta je bracni krevetuser posted image user posted image user posted image user posted image i  zaspati na njegovom ramenuuser posted image


_____________________________

Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:09:20   
milenium
ili ako ima mjesta za dva krevetića u sobi,tako bi bili svi zajedno u sobiuser posted image

(odgovor članu teta berta)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:13:37   
Amrino
Ma znam teta berta da bi bilo bolje ali u praksi ne znam kako da to izvedem....Kao prvo- koji krevet da mu kupim? U koju sobu da ga smjestim?
Da imam love rijesila bih ja to vrlo lako a ovako...ni sama ne znam. Trebam znaci kupiti krevet koji moze stati u ovu malu sobu ali koji bi poslije odgovarao i kada se budemo selili u veliku...Ma sto vise razmisljam raspametim se totalno user posted image user posted image user posted image .


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu teta berta)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:16:49   
milenium
jedno može spavati u krevetiću a ono starije u onom putnom što izgleda ko vrtić.a možeš to iskoristit i za kasnije.user posted image

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:21:12   
Rina26
U mene su u sobi dva krevetića i oboje spavaju skupa od prvog dana.

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:22:59   
milenium
skupa u jednom krevetiću ili?

(odgovor članu Rina26)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:28:02   
Rina26
imam dva piše normalno da spavaju odvojeno

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:28:26   
Rina26
a morat ću i treći nabavit

(odgovor članu Rina26)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:34:27   
Amrino
Moj Hamza definitivno ne moze spavati u nicemu sto je "krevetic". Iskocio je iz krevetica na glavu daaaavno (zato smo ga i spakovali) i poslije toga se ne bih usudila...Za bebu dakle krevetic drveni imam ali Hamzi trebam kupiti bas krevet.
Druga stvar koja me brine je...Kazu da 70 % paznje i vremena treba posvetiti starijem djetetu a 30 % mladjem i to mi je nekako logicno ALI kako to izvesti?
Posto ja svakako sve sama radim a MM je po cijeli dan odsutan bas me brine kako cu sve to izbalansirati?
Hajde iskusnije mame dajete nam jos prakticnih savjeta...


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:43:10   
dana3
Koliko god da paznje posvetite starijem djetetu osjecace se zapostavljenim.MM ima sina iz prvog braka i pripremali smo ga za bebu od pocetka pojave stomaka,svasta pricali svukud vodili,spava i sad u krevetu pored naseg u sobi ali on je svaki dan sv egori i zahtjevniji.Skoro smo objasnjavali da on ne mora da dobije i ima sve i da se ne moze ponasati kao beba jer on to nije.Mnogi put moramo da prekinemo njegovo totalno neprihvatljivo ponasaanje da on MORA da ima sve sto i beba-ne mora jer je to vec imao i bio beba,sad ide u skolu i ima druge potrebe i tacka.
Naravno nama otezava i gospodja mama a o njoj ne zelim da pricam uopste.
Ali da skratim ,starijem djetetu ljubomoru ce izlijeciti jedino rast-kad naraste i pocne da se zanima za druge stvari a ne da su tata i mama centar svijeta.
To ko kad dodje pa straijem djeteu ne donese nista-mi to ne mozemo goste natjerati a kako sto sma rekla ne mora starije dijete da za svaki bebin poklon dobije i on zamjenu.Starija djeca vec dosta toga i imaju ii dalje dobijaju


_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 16:45:51   
Lalana
Amrino to ti nekako prakticno i dodje 70% na starije a ostalo na bebu, jer mala beba ne zahtjeva mnogo. Posebno ne na pocetku.
Ja kada sam rodila sina moja cura je imala manje 2 godine, i zaista sam bila vise uz nju jer je beba ionako spavala a i kada bi bila budna to bi bilo veoma malo. U tome periodu kada se beba probudi starije dijete sve budno prati sta se desava oko bebe, i u zavisnosti naravi djeteta bude ljubomorno ili ne, u mom slucaju curica nije bila ljbomorna ali je pokusavala bukvalno u svemu da me kopira sto radim sa njim.

< Poruku je uredio Lalana -- 20.11.2009 16:47:48 >


_____________________________

Moje tri srece...

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 17:02:24   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: mišur


Luka ima svoju sobu koja se koristi kao njegova igraonica, a on još spava sa nama u sobi u svom krevetiću...




I kod nas je ovakav slucaj. Mi smo definitivno odlucili da Farah jos uvijek " ne iseljavamo" iz spavace. Planirali smo bebu prebaciti u njen krevet, a njoj kupiti neki krevet ili cak dvosjed. Zasto dvosjed?
Jednog dana planiramo kupiti komplet djecju sobu, pa da sad ne bi kupovali krevet koji ce poslije biti viska. Dvosjed se uvijek moze iskoristiti...

< Poruku je uredio pahuljica farah -- 20.11.2009 17:03:04 >

(odgovor članu mišur)
  Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 18:12:18   
MELLI
Čitam vas i plačem.Ponovo, kroz vaše postove, proživljavam dolazak druge bebe u našu kuću.
Sve vaše strahove prošla sam nedavno.
Od toga kako ću pripremiti ovo najdraže biće na cijelom svijetu na novu bebu,kako ću se izboriti sa okolinom,kako ću joj objasniti, da bez obzira što ćemo imati još jednu bebu,da ću ja uvijek biti njena mama koja je voli i voljeće je najviše na svijetu,kako ćemo i gdje spavati,šta ću kada odem u bolnicu,šta ću kada dođem kući,šta ću kada ostanem sama sa dvije bebe(njoj je tada bilo samo 18 mjeseci),do strahova šta ću sa drugom bebom,hoću li je moći voljeti ovoliko koliko volim moju Hannu.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Ubijala sam se od brige.user posted image user posted image user posted image
Bilo mi  je žao i Hanne ,a i ove druge bebe koja nije ni upola imala pažnju u stomaku kao moja prvorođena princeza.Pa me je onda znala savjest peći i zbog toga.user posted image user posted image user posted image
Ni u jednom momentu nisam pomislila kako ću se poroditi,samo sam mislila šta ću i kako ću, kada se porodim.

Nakon što sam trudnoću izgurala do kraja,i uveliko ušla u deseti mjesec,ginekolog  me uputio u bolnicu.
Nikada taj dan neću zaboraviti.
Plakala sam cijeli dan i samo nosala,ljubila i grlila svoje malo mezimče.
Mislila sam da ću svisnuti od tuge.Otišla sam u nadi da ću se brzo poroditi i vratiti kući.MM je obećao da će je dovoditi svaki dan.
Ležala sam u bolnici,iščekujući porod.
To veče doveli su mi moju Hannu da je vidim.Čekali su da završim CTG pa da se vidimo.Aparat opet ništa nije bilježio i znala sam da mi je i dalje bilo ležati i čekatiuser posted image user posted image user posted image
Izašla sam i vidjela one sretne okice.Plakala sam od sreće.Mazila me je i milovala mi kosu kao nikad.Vidjela sam koliko joj falimuser posted image
Nismo dugo uživale u zagrljaju,iznenada sam dobila bolove toliko jake da sam se morala vratiti u sobu.Znala sam da je porod krenuo.Kroz hodnik sam čula njeno vrištanje.Od tuge nisam mogla misliti na porod.
Rodila sam u narednih pola sata.
Moje dijete je otišlo kući bez da sam je stigla izgnjaviti koliko sam htjelauser posted image user posted image user posted image

Došlo je neko novo malo stvorenje,koje me gledalo onim nevinim malim okicama.Ona ljubav koja se rodila u trenutku ne može se opisati riječima.
Nisam taj osjećaj s Hannom imala odmah po rođenjuuser posted image
Očekivali smo još jednu djevojčicu,a dobili majog dječaka.Bio je isti kao Hanna.

Onaj strah da li ću ga moći voljeti koliko volim Hannu odmah se izgubio.Voljela sam ga od prvog trenutka,od onog momenta kada sam mu vidjela tjeme između mojih nogu.

Taj strah smo prevazišli,ali strahovito sam se plašila povratka kući.Plašila sam se reakcije onog djeteta što me čekalo,što sam ga ostavila.user posted image user posted image
Neplanirano smo zbog komplikacija zadržani nekoliko dana duže.

Kada sam se vratila ona je čekala kod kuće.Bila je u prvi mah zbunjena ,suzdržana.gledala je čas mene,čas drugu bebu.Emocije su se mješale na njenom licu.Tuga,srdžba,ljubav,ljutnja, sreća...
Trebalo joj je nekoliko sati da prihvati činjenicu da sam ponovo tu.Opet me je milovala po kosi,ja sam opet plakala.Ljubila je grlila ,a ona je samo pitala "mama nećeš opet otići"user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Babine smo prodeverali nekako,neki su gosti bili pametni,neki nisu,pa smo MM i ja uglavnom naglas objašnjavali kako čiko ili teta nemaju pojma,kako se bebe vole i maze,a ne kradu....Kako nju mama i tata nikada nisu i neće manje voljeti zbog bebe....itd. da ne nabrajam sad.

Što se spavanja tiče,kao i kod većine,i kod nas je prvo dijete bilo ravnopravni stanovnik našeg krevetauser posted image
Bebu smo stavljali u krevetić,jer je bilo bezbolnije i kao ,mislili smo biti mudriji i pametniji, pa ga ne naučiti da spava s nama kao onauser posted image
Aha ,malo sutra.Jesmo tako možda deset -petnaest dana, a onda je on počeo da urliče po cijelu noć i budi, ne Hannu,nego kompletan kvart,pa smo odlučili da preselimo tatu i Hannu u drugu sobu.Ta užasna situacija trajala je gotovo godinu dana,a onda su se tata,mama i dvije bebe gurali u jednom krevetu,a ogroman dječiji krevetić je služio za odlaganje ispeglanog veša koji nije stigao do ormara,za odlaganje dječije posteljine...
Beba nije htjela,a ni danas neće u krevetić,a Hanna je kao što Amrino reče odavno iskakala iz njega u toku noći,tako da smo odlučili da krevtić "prepravimo".
Skinuli smo mu jednu stranicu, i primaknuli ga skroz uz naš bračni krevet.Tako da je ona u svom krevetiću,u ravni sa našim krevetom,nema opasnosti da će iskočiti u toku noći,a mi konačno možemo da se okrenemo u krevetuuser posted image user posted image user posted image user posted image

Što se ljubomore tiče,ponekad, ali vrlo rijetko osjetim,da joj neke stvari smetaju.Recimo ljubav koju bake ,nane,deda,tetke,strine...upute Harisu.Nije agresivna,što mi je najbitnije,ali se trudi maksimalno skrenuti pažnju na sebe.

Ono što meni najteže pada jeste upravo to balansiranje između njih.Koga sam zapostavila,kome sam trebala posvetiti više vremena, a nisam...

Pa onda recimo,dojenje,mene je to toliko uništavalo u startu.To je bio period u kojem samo BEBA I MAMA provode vrijeme zajedno.Osjećala sam da joj to teško pada.Čak sam pokušavala i nju vratiti da doji,ali ona nije htjela.Onda bi ja, recimo dojila bebu ležeći,a ona bi mi legla iza leđa da je mazim.Bila je sretna,a ja toliko umorna,istegnutih mišića...
Nakon nekoliko mjeseci adaptacije,sada savršeno funkcionišemo.
Puno mi je lakše.user posted image
I kada vidim njih,kako se igraju,koliko zajedničkih interesa imaju,ne žalim ni sekunde što nam se ovako mala razlika "dogodila"user posted image


Izvinjavam se na romanu,ali morala sam olakšati dušuuser posted image user posted image user posted image


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 21:21:52   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: MELLI

Čitam vas i plačem.Ponovo, kroz vaše postove, proživljavam dolazak druge bebe u našu kuću.
Sve vaše strahove prošla sam nedavno.
Od toga kako ću pripremiti ovo najdraže biće na cijelom svijetu na novu bebu,kako ću se izboriti sa okolinom,kako ću joj objasniti, da bez obzira što ćemo imati još jednu bebu,da ću ja uvijek biti njena mama koja je voli i voljeće je najviše na svijetu,kako ćemo i gdje spavati,šta ću kada odem u bolnicu,šta ću kada dođem kući,šta ću kada ostanem sama sa dvije bebe(njoj je tada bilo samo 18 mjeseci),do strahova šta ću sa drugom bebom,hoću li je moći voljeti ovoliko koliko volim moju Hannu.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Ubijala sam se od brige.user posted image user posted image user posted image
Bilo mi  je žao i Hanne ,a i ove druge bebe koja nije ni upola imala pažnju u stomaku kao moja prvorođena princeza.Pa me je onda znala savjest peći i zbog toga.user posted image user posted image user posted image
Ni u jednom momentu nisam pomislila kako ću se poroditi,samo sam mislila šta ću i kako ću, kada se porodim.

Nakon što sam trudnoću izgurala do kraja,i uveliko ušla u deseti mjesec,ginekolog  me uputio u bolnicu.
Nikada taj dan neću zaboraviti.
Plakala sam cijeli dan i samo nosala,ljubila i grlila svoje malo mezimče.
Mislila sam da ću svisnuti od tuge.Otišla sam u nadi da ću se brzo poroditi i vratiti kući.MM je obećao da će je dovoditi svaki dan.
Ležala sam u bolnici,iščekujući porod.
To veče doveli su mi moju Hannu da je vidim.Čekali su da završim CTG pa da se vidimo.Aparat opet ništa nije bilježio i znala sam da mi je i dalje bilo ležati i čekatiuser posted image user posted image user posted image
Izašla sam i vidjela one sretne okice.Plakala sam od sreće.Mazila me je i milovala mi kosu kao nikad.Vidjela sam koliko joj falimuser posted image
Nismo dugo uživale u zagrljaju,iznenada sam dobila bolove toliko jake da sam se morala vratiti u sobu.Znala sam da je porod krenuo.Kroz hodnik sam čula njeno vrištanje.Od tuge nisam mogla misliti na porod.
Rodila sam u narednih pola sata.
Moje dijete je otišlo kući bez da sam je stigla izgnjaviti koliko sam htjelauser posted image user posted image user posted image

Došlo je neko novo malo stvorenje,koje me gledalo onim nevinim malim okicama.Ona ljubav koja se rodila u trenutku ne može se opisati riječima.
Nisam taj osjećaj s Hannom imala odmah po rođenjuuser posted image
Očekivali smo još jednu djevojčicu,a dobili majog dječaka.Bio je isti kao Hanna.

Onaj strah da li ću ga moći voljeti koliko volim Hannu odmah se izgubio.Voljela sam ga od prvog trenutka,od onog momenta kada sam mu vidjela tjeme između mojih nogu.

Taj strah smo prevazišli,ali strahovito sam se plašila povratka kući.Plašila sam se reakcije onog djeteta što me čekalo,što sam ga ostavila.user posted image user posted image
Neplanirano smo zbog komplikacija zadržani nekoliko dana duže.

Kada sam se vratila ona je čekala kod kuće.Bila je u prvi mah zbunjena ,suzdržana.gledala je čas mene,čas drugu bebu.Emocije su se mješale na njenom licu.Tuga,srdžba,ljubav,ljutnja, sreća...
Trebalo joj je nekoliko sati da prihvati činjenicu da sam ponovo tu.Opet me je milovala po kosi,ja sam opet plakala.Ljubila je grlila ,a ona je samo pitala "mama nećeš opet otići"user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Babine smo prodeverali nekako,neki su gosti bili pametni,neki nisu,pa smo MM i ja uglavnom naglas objašnjavali kako čiko ili teta nemaju pojma,kako se bebe vole i maze,a ne kradu....Kako nju mama i tata nikada nisu i neće manje voljeti zbog bebe....itd. da ne nabrajam sad.

Što se spavanja tiče,kao i kod većine,i kod nas je prvo dijete bilo ravnopravni stanovnik našeg krevetauser posted image
Bebu smo stavljali u krevetić,jer je bilo bezbolnije i kao ,mislili smo biti mudriji i pametniji, pa ga ne naučiti da spava s nama kao onauser posted image
Aha ,malo sutra.Jesmo tako možda deset -petnaest dana, a onda je on počeo da urliče po cijelu noć i budi, ne Hannu,nego kompletan kvart,pa smo odlučili da preselimo tatu i Hannu u drugu sobu.Ta užasna situacija trajala je gotovo godinu dana,a onda su se tata,mama i dvije bebe gurali u jednom krevetu,a ogroman dječiji krevetić je služio za odlaganje ispeglanog veša koji nije stigao do ormara,za odlaganje dječije posteljine...
Beba nije htjela,a ni danas neće u krevetić,a Hanna je kao što Amrino reče odavno iskakala iz njega u toku noći,tako da smo odlučili da krevtić "prepravimo".
Skinuli smo mu jednu stranicu, i primaknuli ga skroz uz naš bračni krevet.Tako da je ona u svom krevetiću,u ravni sa našim krevetom,nema opasnosti da će iskočiti u toku noći,a mi konačno možemo da se okrenemo u krevetuuser posted image user posted image user posted image user posted image

Što se ljubomore tiče,ponekad, ali vrlo rijetko osjetim,da joj neke stvari smetaju.Recimo ljubav koju bake ,nane,deda,tetke,strine...upute Harisu.Nije agresivna,što mi je najbitnije,ali se trudi maksimalno skrenuti pažnju na sebe.

Ono što meni najteže pada jeste upravo to balansiranje između njih.Koga sam zapostavila,kome sam trebala posvetiti više vremena, a nisam...

Pa onda recimo,dojenje,mene je to toliko uništavalo u startu.To je bio period u kojem samo BEBA I MAMA provode vrijeme zajedno.Osjećala sam da joj to teško pada.Čak sam pokušavala i nju vratiti da doji,ali ona nije htjela.Onda bi ja, recimo dojila bebu ležeći,a ona bi mi legla iza leđa da je mazim.Bila je sretna,a ja toliko umorna,istegnutih mišića...
Nakon nekoliko mjeseci adaptacije,sada savršeno funkcionišemo.
Puno mi je lakše.user posted image
I kada vidim njih,kako se igraju,koliko zajedničkih interesa imaju,ne žalim ni sekunde što nam se ovako mala razlika "dogodila"user posted image


Izvinjavam se na romanu,ali morala sam olakšati dušuuser posted image user posted image user posted image




Draga Melli, evo placem "ko godina"....user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
To si napisala kako samo jedna majka moze napisati, sa toliko osjecaja, paznje, brige....I zaista si to napisala kao majka s iskustvom...Hvala ti mnooooogo.

(odgovor članu MELLI)
  Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 21:23:42   
bebacha
Ja sam ostala bez teksta kad sam procitala.nebojim se poroda i bola ni malo.bojim se kako cu bez svoje curice.

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.11.2009 22:46:21   
MELLI
Pahuljice,  bebacha

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


Samo hrabro,brzo će to biti iza vas.user posted image Prvih mjeseci jeste teško,ali vremenom postaje sve lakše i ljepše.user posted image

user posted image

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
21.11.2009 14:24:10   
mišur
MELLI,
i mene si rasplakala...Predivno si ovo napisala, iz srca...Ostavila si me bez teksta!
Sve me ovo čeka, i znam da će sve proći, ali me tačno srce zaboli kad pomislim da će ovo malo nedužno biće svojim dolaskom na bilo koji način povrijediti mog Luku...
Puno poljubaca za Hanu i Harisa i njihovu mamu....user posted image

Mi smo planirali, ako odlučimo da preselimo Luku u njegovu sobu, da to bude prije nego što stigne beba, da se ne bi osjećao kao da smo ga zbog bebe izbacili...U početku bi mu napravili krevet sa ogradicom sa strane i prebacili i njegov krevetac tamo, pa da se polako navikava...Možda da u krevetu spava preko dana, dok ne pređe i po noći...
Međutim, meni je problem jer se on i dalje budi po noći, ne često, ali se probudi i mene zove, i dovoljno je da ga samo pomazim i on nastavi...Sad se pribojavam kako će to izgledati kad bude sam u drugoj sobi...
Za sada sam uspjela odviknuti ga od dude koju je samo po noći koristio i koja mu je remetila san, tako da sad puno čvršće spava...To je bilo prije 10-ak dana, pa se nadam da će još malo očvrsnuti sa spavanjem, jer bi se tek onda usudila da ga prebacim...
A nekako mi je logično da je jedan od znakova da se dijete može odvojiti od roditelja po noći, upravo taj da spava noć u komadu...
Vidim da je neka od vas napisala da se starije dijete brzo navikne na plač druge bebe po noći, pa me zanima evo recimo MELLI i Hanabanana, kako je to izgledalo u vašem slučaju?
Ja ne mogu zamisliti da se Luka neće buditi na plač druge bebe, a onda kad pomislim na njega koji se probudio i hoće samo mene da ga smirim i ovo maleno kojem opet trebam ja, već me strah uhvati kako???user posted image

Što se tiče toga kako rasporediti vrijeme između dva djeteta, pojma nemam kako će sve to izgledati...Valjda dođe samo od sebe...
Meni će u početku pomagati mama i sveki vjerovatno, prvi mjesec, a kasnije ćemo Luka, beba i ja biti sami..Mi smo planirali Luku dati u vrtić na jesen iduće godine, kad bude imao 2,5 g, ali tih nekih pola godine ćemo biti nas troje sami...





(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
21.11.2009 14:30:43   
bebacha
otkako smo Ajli izbacili dudu puno bolje spava.jos kad bi izbacili pelene,uhuh,izgleda da nam je sudeno imat dvoje u pelenamauser posted image ajla se i sad nekad probudi i trazi da je prenesem kod nas.a i bas mi zao da je prebacim u drugu sobu jer sve kontam kako ce se ona osjecat kad beba dode i zauzme njeno mjesto u spavacoj.bojim se da nece jos vise bit ljubomorna.a to kako cu podjelit vrijeme nemam pojma jer najvjerovatnije da ce mm bit s nama 7 dana a onda mi sami

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
21.11.2009 15:47:12   
MELLI
IZVORNA PORUKA: mišur

A nekako mi je logično da je jedan od znakova da se dijete može odvojiti od roditelja po noći, upravo taj da spava noć u komadu...

Vidim da je neka od vas napisala da se starije dijete brzo navikne na plač druge bebe po noći, pa me zanima evo recimo MELLI i Hanabanana, kako je to izgledalo u vašem slučaju?
Ja ne mogu zamisliti da se Luka neće buditi na plač druge bebe, a onda kad pomislim na njega koji se probudio i hoće samo mene da ga smirim i ovo maleno kojem opet trebam ja, već me strah uhvati kako???user posted image

Što se tiče toga kako rasporediti vrijeme između dva djeteta, pojma nemam kako će sve to izgledati...Valjda dođe samo od sebe...



I meni je logično da je dijete ,koje se budi po cijelu noć, puno teže odvojiti u drugu sobu.

Ne znam šta bih ti rekla na ovo da se dijete brzo navikne na plač druge bebe i da mu to ne ometa sanuser posted image
Možda ako beba kulturno i pristojno,onako ,tiho plače ,a ne kao ovaj moj.Već sam napisala da je on toliko glasno plakao da je budio i ljude u zgradi preko puta naše.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image (komšije se žalileuser posted image )
Sad, nama je jedina opcija bila, da Hannu preselimo s tatom u drugu sobu,kako ne bih morala uspavljivati oboje po nekoliko puta u toku noći.

Čula je ona njega i tamo,ali nije ustajala.Zagrlila bi taju i sve bi bilo O.K.
Bilo je noći i kada bi se dizala iz kreveta,tražeći isključivo mene.Tada bih,kako sam već rekla,bebu držala na grudima,a nju pored i milovala je,pjevala joj i mazila je.
Nekako smo gurali iz dana u dan.

A što se rasporeda oko djece tiče,e to ti ni Azra u kašikama ne može vidjeti ni  znatiuser posted image user posted image user posted image

To su problemi i stvari koje se rješavaju u hodu.Usput.Kako koje ima potrebu,a ti vrijeme,tako se i prilagođavate,jedni drugima.


Sretno.user posted image user posted image user posted image
Javiću se ja na ovu temu ,još, dok ulovim vremenauser posted image

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
4.12.2009 10:51:44   
mišur
Amrino, draga, vidjela sam na drugoj temi da ste kupili krevet za Hamzu...
Pošto me zanima kako će ići ovo odvajanje u drugu sobu, zamolila bih te da nam ovdje pišeš svoja iskustva...
Mislim da to spada pod ovu temu, a pošto i mene to čeka, nadam se da ćeš mi pomoćiuser posted image user posted image

(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
24.2.2010 12:24:28   
mamilica
Sada na pravom mjestu :)

Drage moje,
Ovih dana sam sve vise zabrinuta zbog reakcije moje 3,5 godisnje curice koja ocekuje bracu ili seku za svoj 4. rodjendan, aBd. Ne mogu da je prepoznam u kontaktu sa djecom nasih prijatelja sa kojima je uvijek imala odlicno druzenje. Sinoc su nam u posjeti bila dva djecaka kojima je stalno govorila da ih ne voli jer su djecaci. Obukla je haljinicu, sama sebi, cesljala lutke i nije se lijepo ponasala prema djecacima koji su dosli. Bila je jako agresivna, puna negativne energije koju je ispoljavala inateci se na sve sto joj se kaze. Isto ponasanje sam primjetila noc ranije kada je mali rodjak dosao sa svojim bracom, bebom od 2 mjeseca.
Od momenta kada sam saznala da sam trudna pocela sam razgovarati sa njom i pripremati je za dolazak bebe. Osjecala sam da je sretna i da se raduje svom ''rodjendanskom poklonu''. Termin je na njen 4. rodjendan Svaki nas razgovor zapocinje i zavrsava rijecima da je ona moja najdraza, najvoljenija i prva beba. I onda price kada je bila u stomaku, pa kada se rodila, pa dosla kuci i svi je mazili, pazili i voljeli...
Sve vise razmisljam sta se desava u glavi moje djevojcice, da li je nesretna ili potistena zbog bebe u maminom stomaku. Kako da promijenim to i ponovo vidim moju razdraganu i veselu pricalicu u igri sa svojim vrsnjacima?

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
24.2.2010 15:25:50   
Hanady RR
mamilice...mi mame smo više osjetljiva na sve to nego naša dječica...pričam ti iz iskustva mame koja je svojoj djevojčici za treći rođendan poklonila bebu od 4 mjeseca-malu seku. Znači razlika između mojih djevojčica je 2 godine i 8 mjeseci.

To što ti opisuješ kod svoje djevojčice je faza kod djece te dobi, moja sada ima tri godine i 8 mjeseci i sve to porvodi kao i tvoja, a zaova mi ima dječaka od 3 gdine i 3 mjeseca i on ima fazu koju je moja imala rođenjem seke. Ja sam se bojala da je mala, da joj nisma doboljno pažnje poklonila, da je postala ljubomorna i da mi zbog ljubomore radi stvari koje nikad prije nije radila....međutim ima tu i ljubomore a ima i momenata koji su svojstveni djeci te dobi. ja sam čak i otvorila temu Ljubomora starijeg djeteta gdje sam opisla šta je sve radila moja djevojčica. i sada imamo problemčića koje uspješno balansiram i sređujem razgovorom ( jednom se nisam iskontrolisala i sebi sam obećala da neću to dozvoliti više nikada) ali djeca znaju biti jako jako bezobrazna.

E sad kako pripremiti starije djete na dolazaka bebe...sve je lijepo što vi razgovarate i kako se družite i pričate o tome...ali sugerišem ti da ne govoriš kako je ona broj 1, kako si nju mazila, kako si je prvu rodila, pa onda da neko kaže ono je tamo u stomaku ružno, nevalja a ti valjaš, ono ne lsuša a ti slušaš i tome slično...jer moja curica sada svoju sestru udari po ruci ili je uštine i kad je pitam zašto si to uradila ? ona mi odgovara: nan je rekla da je ona smrda. ti mene više voliš jelde ti si mene prvu rodila.

uglavnom poslako, nemoj se sikirati...kad se samo sjetim sebe dok sam sa mlađom bila trudna kad god pogledam u stariju ja plačem...a sad...nema razlike majčina ljubav je tako velika i jaka da ima istu jačinu prema svakom rođenom djetetu.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
24.2.2010 18:06:51   
Anoniman
slazem se s hanady i jos bih dodala kako sam ja pripremila svoju curu na dolazak braca... vec u trudnoci sam pocela da joj razvijam ljubav prema njemu na nacin da sam je nagovorila da stavi ruku na stomak pa da osluskuje njegove udrace (sto je svakim danom sve vise i vise voljela) a onda lagano pocnes joj razvijati osjecaj odgovornosti, u smislu da ce ona biti starija sestra i da ce maloj bebi biti potrebna njena pomoc i paznja... ja sam recimo svojoj Sabini pricala kako ce ona da cuva svoga brata da ga slucajno neko ne udari ili da ga ne rasplace... pa kad braco malo poraste da ce se ona igrati s njim i da ce je on voljeti najvise na svijetu... a od kako se rodio, niti jednom ga nisam presvukla a da mi nije pomogla u smislu da niko drugi ne dohvati pelenu i kreme osim nje, zatim njena duznost je da baci prljave pelene u smece ili da garderobu koju skinem s njega ona nosi na pranje, pa ona mi pomaze da ga kupam u smislu da mu ona pere nogice, znaci bitno je da se osjeti vaznom u njegovom zivotu i njegovom odgoju... ali sa naglaskom da je ona starija i veca i da je ona vazna za njega da zdravo odraste...

(odgovor članu Hanady RR)
  Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
24.2.2010 22:32:30   
R&T@
Oh, Meli, Hanady,Bambi, kao da slušam sebe.
Cijelu drugu trudnocu sam mislila o tome kako ce starija reagovati.
I sad samo posmatram sve reakcije.........
Cini mi se da ja nisam bila spremna iako je druga trudnoca bila moja odluka.
Svi moji planovi su pali u vodu kad je beba ušla u kuću.
Starija se vratila u našu sobu, iako je prije poroda prešla u svoju.
I to u naš krevet, u kojem nikada prije nije zaspala.
Ponovo počela koristiti noćnu pelenu.
Postavljala mi milion pitanja jer je neobzirna rodbina postavljala glupa pitanja i davala glupe komentare.
A ona podjela 70% i 30% nje imala šanse, jer je beba bila prezahtjevna i preglasna.
Kada sam 10-ti dan ostala sama uvece s njima mislila sam da cu puknuti.
Ali naucila sam da BALANSIRAM izmedju njih dvije.
SAVJET:nema pripreme u trudnoci, tek kad beba dođe počinje privikavanje.
Jednu hraniš, drugoj čitaš.
Jednu hvališ, drugoj se osmjehuješ.
Jednu ljubiš, drugu oblaciš.....
Od svega praviš igru i uživaš i u onim trenucima kad stvarno misliš da ti treba barem još jedna klonirana ti.....
I doživiš veče kad tvoja prva beba place jer želiš uspavati "njenu" bebu s kojom se igra.......

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
26.2.2010 12:16:06   
Tidzi
Draga, mislim da je greska sto joj napominjes da je ona broj 1! Moj sin je imao 20
mjeseci kada sam rodila kcerkicu. Od prvog dana, kada sam saznala da sam trudna sam isto tako kao ti razgovarala sa prvim djetetom. Pedica mu je savjetovala da mu nikada ne govorim da je on broj 1, da njega volim najvise na svijetu i tako to, jer to dijete zapamti ponavljanjem bez obzira koliko je malo. Nego da mu pricam i pokazujem stomak, pogotovo kada pocne rasti, da mu kazem da tu ime mala beba, da ce se ona roditi i da ce on bebu zajedno sa mamom hraniti, davati caj, mijenjati pempas, pa onda kada malo poraste i pocne da hoda ce se igrati sa njim, da on vise nece biti sam...
Od dana kada sam izasla iz bolnice, on je bio ukljucen u sve. Donosio je pempas da mjenjamo, kremu da namazemo guzu, dudu kad place mala. Stalno sam mu govorila kako je beba pepa, te sam mu dopustala da je mazi, naravno u oprezu. I stvarno, nikada nismo imali problema sa njim. Cesto je znao govoriti i jos uvijek zna reci..."Ja sam veiliki, ja cu tepi pomoci ili ja cu tebi obrisati ruke!" ... Mala je bila svakako mala i nije znala, te smo vise njemu paznje posvecivali. Malu svakako nismo dali drzati stalno na rukama, tako da je on bio miran, nije imao razloga za ljubomoru, a dok bi npr. on spavao mi bi mazili malu.
Evo sada, on ima 3 godine, mala 1,6 godina, a u julu ce dobiti jos jednog brata ili seku. I ja im obadvome vec pricam o tome. Oboje mi diraju stomak, i sin maloj objasnjava kako tu ima beba i da ce oni bebi donijeti pempas da joj mama zamijeni, jer se beba ukakila...


_____________________________

Adin 12.01.2007
Elma 22.09.2008
Erna 02.08.2010

"Zivot je procitan roman, samo sto se u romanu mozes vratiti na predhodne stranice, a u zivotu nikad na prosle dane!"

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *