|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
29.7.2009 16:20:08   
žana o8
I Žani je jedno vrijeme bilo mrsko ležati potrbuške, čak sam i postavila tu temu, ali onda odjednom je počela i sjediti i puzati, a sad i hodati, sve se to desilo u 2-3 mjeseca. Ja sam je non-stop držala potrbuške i na podu. Kupila sam Baby gim i igrala se s njom. Vjerovatno je malo lijena pa je moraš mrvicu forsirati, ali biće sve ok. Pogledaj na temi beba neće potbuške, tu sam pisala o Žaninoj ljenosti.user posted image

_____________________________

nestašni smo strašno, uh, uh, bilo je po guzi

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
29.7.2009 18:56:44   
Anoniman
Hval vam, drage moje...
Nažalost, nisam vidjela tu temu, ali evo idem odmah da je tražim.

(odgovor članu žana o8)
  Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
29.7.2009 19:45:29   
Anoniman
Molim moderatore da ovu temu spoje sa temom Beba neće potrbuške.
 
Hvala unaprijed

P.S.: Zaista ne znam kako nisam vidjela pomenutu temu. user posted image

< Poruku je uredio pingpong -- 29.7.2009 20:00:03 >

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
6.8.2009 20:48:12   
veeseelaa
pingpong šta bi?

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
7.8.2009 13:13:42   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

pingpong šta bi?


user posted image user posted image user posted image
Na šta misliš? 
Zamolila sam moderatore da spoje ovu temu sa onom drugom, jer se radi o istoj stvari... - ako si na to mislila

(odgovor članu veeseelaa)
  Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
13.8.2009 16:21:47   
Anoniman
Evo, drage moje, danas smo radili UZ mozga. "Primjetna je neznatna asimetrija moždanih komora" - doslovne riječi doktora. Ovo nije alarmantno jer ni jedan mozak nije 100% simetričan (iako sam ja, kao laik, odmah vidjela tu asimetriju na ekranu dok je doktor pregledao malenu). U svakom slučaju, treba se pratiti, redovno mjeriti obim glavice, a za 3 mjeseca kontrolni UZ mozga.
Kad sam dr. ispričala zbivanja u sedmom mjesecu trudnoće, samo je komentarisao da se ginekolozi miješaju gdje ne treba. Ako su nešto primijetili na bebinom mozgu trebali su me poslati na pravu adresu a ne davati kojekakve dijagnoze. Pitao me i da li sam bila bolesna tokom trudnoće (virusi i sl.) i rekla sam da nisam...
Doktor mi je rekao da ne brinem. Sama činjenica da je zakazao pregled tek za tri mjeseca govori mi da nije strašno. Uporedio je sadašnje stanje sa slikama iz 7. mj. trudnoće... i rekao da to nije alarmantno. Ipak, ja znam da ću čitav život brinuti...user posted image user posted image user posted image

28.8 imamo zakazan pregled kod dr. fizikalne terapije, pa ćemo vidjeti za vježbice... a moja malena se sada fino okreće i dobro diže glavicu kad je na tibi.

< Poruku je uredio pingpong -- 13.8.2009 16:23:01 >

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
13.8.2009 16:55:10   
emma.L
pingpong, kako si rekla i sama, tri mjeseca nije sigurno period na koji bi zakazivali kontrolu da je što hitno. Svejedno, znam kako se brineš. Mislim da je glavno da ona mahala okolo i da fizikalna da rezultate. Držite se i glavu gore user posted image .

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
13.8.2009 20:47:45   
Anoniman
Hvala, emma.L, na pozitivi : )

(odgovor članu emma.L)
  Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
13.8.2009 21:08:07   
mamina cura
Sta god da je upitanju to je Bozije davanje. I zato se treba boriti za svoje dijete i stajati uz njega. Moras biti jaka draga moja, moras biti zdrava za svoje dijete.
Ako gledas pozitivno na sve i vjerujes da ce biti dobro tako ce i biti. user posted image  I doktori postoje da bi pomogli.
I Timuru su radili nekakav nalaz glave - jer nije pricao - i morao je zaspati da bi mu snimili rad mozga. Na kraju je ispao granicni nalaz - ja sam se strasno brinula jer ipak nije pisalo da je sve normalno. I evo ga sad ne zatvara usta, razmislja ko veliki, ma nista mu ne fali. Ali u tom trenutku svijet mi je propao.user posted image

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
13.8.2009 21:12:04   
Ex Yu
pingpong moja sestra je retardirana a mama mi radi u centru za djecu sa poteskocama u razvoju susrecem se sa  puno puno djece i male i velike sa takvim problemima ... tvoj slucaj mislim da nebi trebao biti neki veliki problem mozda je beba jednostavno lijena a pogotovo pred drugima 8kako to inace biva)

kod djece sa nerazvijenim motorickim sposobnostima prvo se primjeti na rukicama moja dena (sestra) nije do godine dana hvatala predmete niti rukice stavljala usta niti bilo sta radila snjima a kad spava bile su joj pruzene uz tijelo ...
(ps: stim da naglasim da je poslije kad je prohodala dijagnoza bila hiperaktivna i fizicki se normalno cak i ubrzano razvila, kao i rukice i sve funkcije ruku i nogu)

nadam se da ce sve ici na bolje i da ce bebac proradit kad njoj bude ceif user posted image isto kao sto ima lijene djece u govoru ili hodanju pa mozda je njoj mrsko dizati se potrbuske a kakva joj je kilaza jel buca da joj nije tesko pa nece?


< Poruku je uredio Ex Yu -- 13.8.2009 21:13:36 >


_____________________________

Danijal 09.06.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
13.8.2009 21:34:44   
Doraa
Draga pingpong žao mi je što ti se to dešava i molim Dragog Allaha dž.š. da aBd sve završi na najbolji mogući način. Mogu samo zamisliti kako se osjećaš jer dovoljno je da si majka da znaš šta je dijete...mi brinemo uvijek i uvijek gledamo najgore.Nije đaba ona izreka "ne bilo mi što mi majka misli" a aBd u tvom slučaju to će biti lažna uzbuna, jer važno je da TI primjetiš pomake.Ti ćeš najbolje znati. Ja znam djevojčicu koja ima zaostatak u razvoju a rodila je meni bitna osoba..vjeruj mi to je teško i gledati i boli jer je očigledno bilo od starta ali s obzirom da je tvoja curica ipak zainteresovana za tebe to sigurno nije tako kako ti pomisliš u crnim mislima. Ona je malko lijena a taj "zaostatak" sigurno će se nadoknaditi u kratkom roku-samo ne odustaj od vježbica jer sad joj je to najbitnije i sve će biti ok.Sigurno! Vidjećeš aBd.

_____________________________

Ja sam bogata žena hB

(odgovor članu Ex Yu)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
13.8.2009 21:47:15   
Dida79
Draga moja imam i ja slicno iskustvo kod mene je malecki rodjen prije vremena samim tim i sa malom kilazom i naz pdrugih poteskoca i mi smo radili UZ prvi nije bio uredan ne sjecam se tacne dijagnoze samo da je imao razrjedjenu mozdanu masu drugi put kada smo otisli nalaz je bio malo bolji ali su primjetili da je malo polijen pa su nas uputili fizijatru isto nije se znao snaci kada ga stavimo potrbuske i nije znao kada mu doktorica stavi nesto preko glave da sam sebi to skine.Kada smo otisli fizijatru tamo su me pravo prepali DR mi bukvalno kaze kada sam je pitala jeli sve OK ona meni ovim rjecima VASE DIJETE ILI NEZNA ILI NIJE SVJESNO DA KORISTI RUKEuser posted image  user posted image  user posted image preporuci mi vjezbe po vojta metodi ja sam to ozbiljno shvatila redovno sam ga vodila u bolnicu na vjezbe sada je hvala bogu sve ok sad ima dvije godine asasvim normalno se razvija zato ti je moj savjet samo budi uporna sve ce biti dobro

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 10:07:01   
Anoniman
Hvala vam, mile moje... ma, stanje još uvijek nije alarmantno... no, ako se ova lijeva komora još proširi, moglo bi biti. Ako ostane ovako, malena bi se mogla sasvim normalno razvijati... ili eventualno uz malo kašnjenje u psihofizičkom razvoju.
Ja kod nje već primijetim napredak... od prije 15-ak dana počela je da hvata predmete ispred sebe i da se sama okreće sa leđa na tibu (a njoj je već 6,5 mjeseci), sjedi već od 5,5 (još uvijek ne samostalno), dok leži na tibi nekad zna dizati guzu (kao priprema za puzanje) ali nema još uvijek snage u rukama da se pridigne dovoljno (još se oslanja laktovima o podlogu).
Ne mogu da ne brinemuser posted image i ne mogu da nekad ne pomislim na najgoreuser posted image , a to me pojede.
Ona je vesela djevojčica, nasmijana... prilično mirna (na svog baba)... ona je sva moja radost i veselje. Toliko sam težak život imala u zadnjih 7-8 godina (bolest i smrt tetke i mame, moja bolest) da pomislim da više nemam snage... a onda se ona nasmije, cikne kad me ugleda... i vrati mi snagu da guram dalje. Bog nam daje onoliko koliko možemo podnijeti... ja valjda mogu... moram zbog nje...

(odgovor članu Dida79)
  Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 10:14:04   
new mama
Mila bas mi je zao sto to prolazisuser posted image user posted image ,ali vidim da malena mashallah fino napreduje i da je sad sve ok,mada vjerujem da ne mozes da se ne sikiras,eto  i dr. su sami rekli da nije alarmantno jer tek za tri mjeseca pregled,a jesu li ti ista govorili da ti sa njom kao vjezbas,ma ono u tom smislu da je malo podstices ili moras cekati da vidis sta ce oni reciuser posted image
Cuvaj se mila,nemoj se puno sikirati,puno zagrljaja za tvoju princezu od moje djevojcice i meneuser posted image user posted image


_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 10:19:14   
Anoniman
Ja svakako već vježbam... onako šta mi padne na um. Evo baš sad tražim na internetu i te Vojtove vježbe (ili kako se već zovu), pa ću još intenzivnije vježbati.
28. idemo kod dr. fizikalne terapije pa će me ona najbolje uputiti kako i šta da vježbam. Kad sam imala moždani udar, niko od dr. mi nije govorio da idem na neke vježbe, ali ja sam sama sebi izmišljala govorne i motoričke vježbe, i sve funkcije povratila u roku od 15 dana.
Samo mi treba sabur i upornost...

(odgovor članu new mama)
  Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 10:29:43   
emma.L
pingpong, ne znam kako izgleda to što bebica radi, ali ona ti svašta nešto može user posted image . Pa ni moja Ema nije sama sjedila sa 6 mjeseci user posted image  a ni puzala.  

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 10:31:32   
Anoniman
DA, ali dizanje glavice dok leži na stomaku treba moći sa dva-tri mjeseca... a ona je tek počela

Htjela sam reći da u jednomj segmentu kasni, a u drugom je "na vrijeme"

Ma, nisu sva djeca ista... neki prohodaju sa 9 mj. neki sa godinu... valjda je to tako i kod moje malene...

< Poruku je uredio pingpong -- 14.8.2009 10:32:49 >

(odgovor članu emma.L)
  Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 11:47:41   
ziki
Draga moja, nemoj da brineš, sama si rekla da je kontrola tek za tri mjeseca. Da je nešto strašno bilo bi za 15-20 dana ponovo. Tarik je od 8,5 mjeseci puzao ko marinac, dugo od 5-og do možda 7,5 nazad a kasnije naprijed. Onda se krenuo pravo puzanje,pa kroz 10 dana ustao na nožice.
Samo polako, sabur jer beba upija emocije od okruženja, biće to dobro ako Bog da.


_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 11:56:14   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: pingpong


Ja kod nje već primijetim napredak... od prije 15-ak dana počela je da hvata predmete ispred sebe i da se sama okreće sa leđa na tibu (a njoj je već 6,5 mjeseci), sjedi već od 5,5 (još uvijek ne samostalno), dok leži na tibi nekad zna dizati guzu (kao priprema za puzanje) ali nema još uvijek snage u rukama da se pridigne dovoljno (još se oslanja laktovima o podlogu).
Ne mogu da ne brinemuser posted image i ne mogu da nekad ne pomislim na najgoreuser posted image , a to me pojede.




Moja Sajra je počela samostalno sjediti sa punih osam mjeseci. Ja inače djecu nisam postavljala u sjedeći položaj, ali ona je recimo sjedila samo u hranilici, kada bi je stavila da sjedne na pod rušila bi se ili na starnu ili naprijed čelom.

Ne mogu reći da se nisam malo brinula, jer starija je sa šest mjeseci fino sjedila ( ali se nije sama posjedala ).

I onda jedan dan dok sam je presvlačila, Sajra je se sama digla iz ležećeg u sjedeći položaj, znači sa punih osam mjeseci, i više nije nikada legla.

Evo to je moje iskustvo, tek toliko da vidiš da nije ništa alarmantno što dijete od pet i pol mjeseci ne sjedi samostalno.

Čak znam da pedijatri kažu da je gornja granica osam mjeseci da se djeca počnu posjedati, moja je bila prešla tu granicu, ali je zato sada pravi zvrk.

I puzati je počela sa punih osam mjeseci, i dizati se na noge. Sve sama.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 12:11:09   
Okarica
IZVORNA PORUKA: hanabanana


Moja Sajra je počela samostalno sjediti sa punih osam mjeseci. Ja inače djecu nisam postavljala u sjedeći položaj, ali ona je recimo sjedila samo u hranilici, kada bi je stavila da sjedne na pod rušila bi se ili na starnu ili naprijed čelom.



Ovako je bilo i kod nas. Ona sada ima jedanaest mjeseci i još uvijek ne puže u klasičnom smislu, ali ja se ne brinem. Okreće se na guzi i dalje, zna da puže, to sam vidjela par puta, kad je htjela da dohvati nešto, ali joj puzanje generalno nije interesantno. Napominjem da nije bila u hodalici. Stavila sam je samo jednom da vidim kako to izgleda, ukupno 5 min. i to je sve. Nije joj se svidjelo, a čini mi se da je previsoka za to, pa me je bilo strah da ne ispadne iz tog čuda. Počela je da se diže na noge tek prije par dana. Nisu sva djeca ista, tako da se mnogo ne brinem.
Pingpong, nemoj da se brineš, da je alarmantno, dr. bi ti sigurno rekao. Bit će to sve ok, ako Bog da. Pozdrav!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 14:05:30   
Anoniman
Ne brinem se ja još uvijek za to puzanje i sjedenje. NEka djeca čak i preskoče fazu puzanja. Za sad mi je bitno da vježbam sa njom to dizanje glavice kad je na tibi i hvatanje predmeta ispred sebe. Nekad ih gleda i ne zna kako da digne ručicu, a vidim da bi htjela, jer je ushite igračke iznad nje, a nekad bez problema digne ručicu (pa i obje) i uhvati igračku (ili MM za bradu)... valjda joj je nekad interesantno a nekad nije.
Ma, samo da maleni mozgić bude u redu... a bit će inšallah!!!

POZITIVA, POZITIVA, POZITIVA...

(odgovor članu Okarica)
  Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
14.8.2009 14:16:42   
Dida79
Malo strpljenja i upornosti sve ce biti OK.Obavezno potrazi i raspitaj se za vjezbe po Vojta metodi te vjezbe su ti stimulacija odredjenih tacki na tjelu nama su pomogle i od sveg srca ti zelim isto jer znam kroz sta prolazis

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
15.8.2009 9:02:59   
ElmaB
Drage moj, pošto PP vrlo često ne funkcionišu, svima vama koji ma bi trebao fizijatar za dijete, evo br telefona privatne ustanove u kojoj rade vježbe po Vojti i Bobathu! 033/655057 MHS, nalaze se negdje pored Velepekare, na dolac malti, novo Sarajevo!

Pozzzz


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
17.8.2009 17:02:25   
žana o8
Pingpong raspitaj se za vježbe po Bobathu, one su puno jednostavnije za radit, a evo Elma ti je dala broj telfizijatra koji će ti to stručno pokazati , pa ćeš ih ti eventualno raditi kod kuće.No sikiriki.


_____________________________

nestašni smo strašno, uh, uh, bilo je po guzi

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Zastoj u motoričkom razvoju
18.8.2009 8:12:22   
Anoniman
Hvala vam, drage moje... naručene smo kod fizijatra tek 28.8. a dotad neumorno vježbam sa Esmom. Moja rodica u Americi je fizijatar na dječijoj klinici, pa mi i ona šalje neke vježbice da radim, a sutra ćemo se vidjeti i online pa ćemo izvesti online-pregled!

(odgovor članu žana o8)
  Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *